Gospodarstvo

NKBM naj bi čakala na odobritev poroštva SID banke

Radeče, 30. 11. 2011 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
2

V NKBM še čakajo, da SID banka odobri poroštvo za posojilo Papirnici Radeče v višini 5,4 milijona evrov, so pojasnili v banki. Delavci so bili namreč zaskrbljeni, saj je v javnost prišla informacija, da naj bi NKBM zavrnila sklep SID banke za poroštvo.

Radeče papir
Radeče papir FOTO: Kanal A

V javnost je prišla informacija, da naj bi NKBM zavrnila sklepe SID banke za poroštvo za posojilo Papirnici Radeče, zato so delavci na NKBM poslali pismo, v katerem vodstvo prosijo za pojasnila.

V NKBM so pojasnili, da so SID banki poslali sklep kreditnega odbora za odobritev kredita Papirnici Radeče in SID banko zaprosili za poroštvo. Iz SID banke so nato prejeli predlog dopolnitev. NKBM je dokumentacijo ustrezno dopolnila in jo poslala na SID banko. Trenutno čakajo na odobritev poroštva s strani SID banke. Ko bo banka ta poroštva odobrila, pa bo papirnica to posojilo lahko začela črpati, so še dejali v NKBM.

Pri posojilu sodelujejo NLB, NKBM in Abanka.

Po pridobitvi poroštva so se delavci tovarne papirja nadejali, da bodo prejeli še neizplačano oktobrsko plačo, podjetje pa jim je dolžno tudi del letošnjega regresa.

Sicer je radeška papirnica, ki ima hude likvidnostne težave, po tednu dni v torek znova pognala stroj pet, ki so ga prvič pognali lani. Zaradi ustavitve proizvodnje pa je tovarna doslej utrpela več kot pet milijonov evrov izpada prihodkov.

Kmalu po zagonu novega stroja pet, ki je začel z dobičkom obratovati šele v letošnjem oktobru, je radeška papirnica, ki mora vrniti 11 milijonov evrov kredita, pridobila posle v Indiji in Indoneziji, vendar pa z novega stroja ni prihajal papir želene kakovosti.

Zato je morala tovarna novo naložbo, ki je bila vredna 20 milijonov evrov, takoj posodobiti. Družba, ki ima tradicijo papirništva vse od leta 1736, je v prvih devetih mesecih ustvarila izgubo, na njeno višino pa je vplivalo tudi izredno povišanje cen bombažnega izčeska.

Obveznosti do dobaviteljev so se izredno povečale in prvič od leta 1999 niso pravočasno izplačali plač. Za izplačilo plač bi namreč podjetje potrebovalo 450.000 evrov. Pred tednom dni pa so plače prejeli delavci, ki so zaposleni v hčerinski družbi Muflon.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

a1g1
30. 11. 2011 21.55
+4
Tu se lepo vidi, da naša zbirokratizirana država počasi uničuje še tisto, kar še ima nekako začrtano prihodnost...
Geronemo
30. 11. 2011 14.09
+8
itak... ko gre za zdravo in donosno podjetje je v vsem problem, ko pa so se odpisovali 10 miljonski krediti pa ni nič narobe...