Gospodarstvo

Vroča seja ni odnesla prvega nadzornika

Maribor, 27. 01. 2012 20.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Je pa zato na seji nadzornega sveta NKBM odstopil član sveta Ivan Simič. Očitno se ni strinjal s tem, da se je prvi nadzornik Dušan Jovanovič obdržal na položaju. Nadzorniki sicer niso odločali o prodaji deleža Mercatorja.

NKBM - 6
NKBM - 6 FOTO: Mia Media

Nadzorni svet Nove KBM je po skoraj enajstih urah sklenil sejo, po kateri se je na mestu prvega nadzornika druge največje državne banke obdržal Dušan Jovanovič. Zato pa je člane sveta s svojim nepreklicnim odstopom s funkcije člana nadzornega sveta seznanil Ivan Simič.

Zakaj bi Jovanovič lahko izgubil svoj stolček?

Nadzorniki pa danes po informacijah iz banke niso znova odločali o prodaji 5,24-odstotnega deleža Mercatorja hrvaškemu Agrokorju. Za to so decembra upravi že dali soglasje, a naj bi jim prvi nadzornik Jovanovič takrat zamolčal posle njegovega Inštituta za ekonomsko in korporativno upravljanje s hčerinsko družbo Agrokorja.

Prav zaradi sodelovanja Jovanovičevega inštituta z Agrokorjevo družbo Ledo, za katero je lani izdelal pravno mnenje, pa tudi zaradi njegovega solastništva v propadlem Pom-Investu, se je zadnje dni ugibalo o tem, da bodo nadzorniki danes odločali o njegovi morebitni zamenjavi. Predsednik nadzornega sveta je očitke o nasprotju interesov zavrnil, vsaj za zdaj pa je očitno uspel prepričati tudi večino nadzornikov.

O čem so se pogovarjali

Nadzorni svet NKBM je sicer na seji potrdil poslovno politiko in finančni načrt Nove KBM za leto 2012. Kot so sporočili iz omenjene banke, je nadzorni svet v sprejetem finančnem načrtu upošteval dogajanje v globalni ekonomiji in otežene gospodarske razmere.

Po načrtu bo bilančna vsota NKBM konec leta 2012 znašala približno 4.683,5 milijona evrov ali 2,3 odstotka manj od ocene za konec 2011. Dobiček banke iz rednega poslovanja bo po pričakovanjih v letu 2012 znašal 7,2 milijona evrov, medtem ko bo čisti dobiček znašal 9 milijonov evrov. Prihodki od obresti bodo po napovedih znašali približno 210,6 milijona evrov, medtem ko bodo odhodki za obresti približno 109,9 milijona evrov. "Čiste obresti bodo tako znašale približno 100,6 milijona evrov," pravijo v banki.

Glede na dogajanje v gospodarstvu in spreminjajoče se gospodarske razmere je nadzorni svet podal pripombe na finančni načrt Skupine 2012 in zadolžil upravo, da predložen načrt dopolni.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sabatin
30. 01. 2012 11.31
+2
jovanovič je svetoval agrokorju, potem pa je kot predsednik nadzornikov nkbm potrdil prodajo mercatorja agrokorju. pa če to n navzkrižje interesov, pa mi res nič ni jasno