Gospodarstvo

NKBM: Prejšnja uprava in večina nadzornikov brez razrešnice

Maribor, 08. 06. 2012 16.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Delničarji NKBM niso izglasovali razrešnice prejšnji upravi in večjemu delu dosedanjih nadzornikov za lani. Potrdili so sklep o začetku aktivnosti za dokapitalizacijo ter imenovali nove člane nadzornega sveta.

Delničarji NKBM na skupščini, na kateri je bilo prisotnega 62 odstotkov kapitala, v skladu s predlogom države kot največjega lastnika niso izglasovali razrešnice prejšnji upravi in večjemu delu dosedanjih nadzornikov za lani.

NKBM - 6
NKBM - 6 FOTO: Mia Media

Razrešnico za preteklo poslovno leto so prejeli le trije nadzorniki, in sicer Vida Lebar in Darjan Petrič, ki se kljub drugačnemu prvotnemu predlogu po današnji skupščini prav tako poslavljata od nadzornega sveta, in Ivan Simič, ki je iz njega izstopil že pred časom.

Sicer pa so bili v devetčlanski nadzorni svet po nasprotnem predlogu Soda imenovani Keith Miles z Inštituta za ekonomske zadeve v Londonu, Andrej Fatur, Peter Kukavica, Egon Žižmond, Peter Kavčič, Niko Samec, predsednica uprave Tovarne nogavic Polzela Karmen Dvorjak, Miha Glavič in nekdanja vodja kabineta mariborskega župana Franca Kanglerja Duška Jurenec.

Skupščina je upravo pooblastila, da bo v obdobju petih let po vpisu sprememb in dopolnitev statuta banke s soglasjem nadzornega sveta in brez dodatnega sklepa skupščine povečala osnovni kapital banke za največ 20,4 milijona evrov z izdajo delnic za denarne vložke.

S potrditvijo sklepov, ki jih je v zvezi z dokapitalizacijo predlagala Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN), so delničarji upravi banke naložili, da začne aktivnosti v zvezi z dokapitalizacijo in dosego vsaj devetodstotnega temeljnega kapitala banke najpozneje do decembra letos. V okviru teh aktivnosti so upravi naročili, da prednostno poskrbi za skrben in neodvisen pregled banke in družb v skupini, ki naj ga izvede mednarodno izbran izvajalec.

Kot je po skupščini povedal prvi mož druge največje državne banke Aleš Hauc, je o dokapitalizacijski vrednosti delnice ta trenutek še veliko prezgodaj govoriti, saj mora biti pred tem izvedenih še vrsto drugih postopkov, med njimi tudi skrbni pregled družbe. "Uprava banke bo vložila vse napore, da bo to aktivnost, ki ji je bila naložena na današnji skupščini tudi izpeljala. Ob tem pa smo delničarjem pojasnili, kakšni so riziki takšnega skupščinskega sklepa," je dejal Hauc, ki še ni zavzel stališča do vladne odločitve o možnosti izdaje pogojno zamenljive oziroma t. i. Co Co obveznice, saj da je to šele zakonodajni predlog vlade.

Kot je še dejal, je uprava danes pred delničarje stopila z zelo resnim sporočilom, s katerim so jim povedali, kakšen je njihov pogled na makroekonomsko okolje v Sloveniji. "Povedali smo jim, da ne bomo gradili gradov v oblakih, pač pa, da jim bomo razložili stvari takšne kot so in kakršne pričakujemo. Zato smo jim razložili, da smo glede razvoja na področju gospodarstva prej pesimistični kot optimistični, tudi za naslednje in morda še kakšno leto," je dejal Hauc.

To pa bo po njegovih besedah zahtevalo maksimalno angažiranje vseh deležnikov banke. NKBM mora v prvi vrsti očistiti svoj kreditni portfelj, izterjati nedonosno aktivo z vsemi instrumenti, ki jih ima na voljo v slovenskem pravnem sistemu, ter opraviti revizijo poslovanja. Na osnovi rezultatov slednjega se bodo odločali o ugotavljanju morebitne odškodninske odgovornosti ter sprožitvi pravnih sredstev, je napovedal prvi mož banke.

Hauc ni želel komentirati odločitve lastnikov, da ne podeli razrešnice prejšnji upravi - vodila sta jo Matjaž Kovačič in Andrej Plos - in nadzornikom. Plos, ki je tudi med temi, ki razrešnice niso prejeli, pa je dejal, da v skladu z dogovorom ob njegovem odstopu z mesta predsednika uprave aprila letos zagotovo v upravi ostaja do 15. julija.

Plos je znova poudaril, da je banka lani poslovala v zelo težkih okoliščinah, zato so delničarjem pojasnili, kje so ključni kazalci likvidnosti, kapitalske ustreznosti in donosnosti. Da od leta 2009 beležimo padec bruto produkta in od takrat gospodarstvo ne doživlja nekega preobrata, posledica tega pa je tudi negativno poslovanje banke v letu 2011, je pojasnil Plos in dodal, da so zato delničarjem predstavili načrtovane aktivnosti v zvezi z zagotavljanjem kapitalske ustreznosti.

Dosedanji prvi nadzornik Dušan Jovanovič je kljub nedodeljeni razrešnici prepričan, da je odhajajoči nadzorni svet delal kakovostno, strokovno, neodvisno ter nepolitično.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.