Gospodarstvo

NKBM: nepravilnosti bivše uprave, sledijo tožbe

Maribor, 04. 06. 2013 14.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Uprava NKBM je delničarje banke obvestila, da je vložila tožbe za odškodninsko in kazensko odgovornost zoper nekatere odgovorne osebe v preteklem poslovanju banke ter napovedala, da bodo še junija sledile nove tožbe.

Ob podrobnejši predstavitvi poslovnih rezultatov in načrtov je uprava Nove KBM na današnjem srečanju delničarjem sporočila, da je že vložila tožbe zoper nekatere odgovorne osebe v preteklem poslovanju banke. Napovedala je tudi vložitev novih odškodninskih in kazenskih tožb, ki bodo predvidoma vložene še v tem mesecu.

Predstavniki banke so okoli 30 malim delničarjem in njihovim zastopnikom predstavili poslovanje banke in skupine v prvem četrtletju, govorili pa so tudi o stanju in prihodnosti banke.

Revizija poslovanja nekdanje uprave je pokazala določene nepravilnosti. Sedanja uprava banke napoveduje ukrepe.
Revizija poslovanja nekdanje uprave je pokazala določene nepravilnosti. Sedanja uprava banke napoveduje ukrepe. FOTO: NKBM

Kot je po srečanju povedal predsednik uprave NKBM Aleš Hauc, je to pokazalo, da si delničarji predvsem želijo razčiščenih odnosov iz preteklosti, še posebej, kar se tiče kazenske in odškodninske odgovornosti zaposlenih v banki. Hauc jim je zagotovil, da vsi postopki v zvezi s tem tečejo, uprava pa bo skupaj z nadzorniki storila vse, da zavaruje interes banke in delničarjev.

"Zagotovo si bomo prizadevali, da se za stvari, ki v preteklosti niso bile pravilne, sprožijo ustrezni pravni postopki. Forenzično poročilo je že zaključeno, skupaj z mnenjem odvetniških hiš o identifikaciji oseb, morebitni kazenski in odškodninski odgovornosti, tako da banka zdaj začenja z drugo fazo oziroma vlaganjem ustreznih pravnih ukrepov," je na novinarski konferenci povedal predsednik uprave NKBM.

Kot je znano, je sedanja uprava banke, ki jo od aprila lani vodi Aleš Hauc, naročila revizijo pregleda poslov pretekle uprave v obdobju od 2007 do marca 2012. Rezultati, s katerimi je uprava seznanila tudi nadzorni svet, so pokazali določene nepravilnosti.

Na srečanju so se pogovarjali tudi o prihodnjem razvoju banke in zlasti prihodnosti njenih malih delničarjev. Hauc je znova poudaril, da si želi stabilno lastništvo ter lastnike, ki bodo podpirali nadaljnji razvoj banke.

V letu dni sedanja uprava ni mogla storiti čudeža, je pojasnil prvi mož NKBM, so pa v tem času sprejeli že več kot tisoč poslovnih odločitev, tako na področju čiščenja kreditnega portfelja, racionalizacije stroškov, reorganizacije banke, s čimer bo banka postala tudi bolj učinkovita. Spomnil je, da gre vendarle za drugo največjo državno banko, ki zanima predvsem tuje strateške investitorje, s katerimi peljejo že kar nekaj pogovorov.

Verbič opozoril na zaščito malih delničarjev

Predstavnik Vseslovenskega združenja malih delničarjev Kristijan Verbič je pohvalil odločitev največje delniške družbe, da se pred pomembnimi odločitvami sreča z njimi. Ob tem je opozoril na možnost, da se ob napovedani dokapitalizaciji zgodi iztisnitev malih delničarjev in to po ceni, ki je več kot tridesetkrat nižja od tiste ob javni prodaji pred dobrimi petimi leti in na katero se je odzvalo več kot 100.000 delničarjev.

"To upravičeno lahko predstavlja revolt in ogorčenost, zato je pri nadaljnjih postopkih potrebno ustrezno informiranje in komuniciranje z delničarji, pa tudi modrost, kako se bo scenarij po napovedani dokapitalizaciji in privatizaciji nato izpeljal," je dejal Verbič, ki je spomnil, da je bil pred petimi leti zagotovljen izstop države iz lastniške strukture družbe, danes pa se je njen delež znova povečal na okoli 90 odstotkov in se bo po dokapitalizaciji najverjetneje še povečal.

Hauc: Strah malih delničarjev je neutemeljen

Morebiten strah malih delničarjev, da bi bili izrinjeni iz lastništva, Hauc zavrača kot povsem neutemeljen, saj bi po zakonodaji moral za kaj takega obstajati zelo velik večinski lastnik, ki mora objaviti prevzemno ponudbo.

"Ta trenutek ne vidimo možnosti, da bi do tega prišlo. Kaj bo pa v prihodnosti in ali se bo morda pojavil strateški partner, ki bi banko morda želel kupiti, je pa nato njegova stvar, kako se bo zgodilo naprej. Praksa kaže, da lahko večji delničarji z malimi zelo udobno živijo v sožitju tudi naprej," je dejal Hauc.

V zvezi z morebitnimi načrti banke o nadaljnji prodaji družb iz finančne skupine v tujini je prvi mož NKBM dejal, da ta trenutek nimajo namena prodajati ničesar. Bodo pa ustrezno preoblikovali lizinške dejavnosti, je dejal Hauc, ki prav tako ni izdal zneska slabe aktive, ki naj bi bila prenešena na slabo banko, saj se trenutno še usklajujejo z Družbo za upravljanje terjatev bank.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
07. 06. 2013 16.46
Hauc, ce bos se naprej dregal v osje gnezdo nedotakljivih, bo po tebi.
malaraja
06. 06. 2013 15.19
+1
Saj se vedno eni in isti vrtijo na pomembnih mestih. A mislite, da si bodo med sabo kaj škodovali? Danes jaz tebi krijem hrbet, jutri ga boš ti meni in tako naprej. Tudi tile trije nimajo po vseh teh letih kaj bokazat pa veliko za skrit. Kdaj bomo spustili na pomembna mesta sposobne, nove obraze?
majorb
05. 06. 2013 16.55
PREPOZNO, malha je prazna.
Sošolec
04. 06. 2013 18.17
+1
Kot je znano… Se po desetih letih zgodovina ponavlja. Podobne kazenske ovadbe proti bivšim upravam je ta gospod vlagal tudi v prejšnji službi s tem pa negospodarno zapravljal tuj denar! Seveda so vse po vrsti padale. Podobna tej je tista v kateri je želel iztržiti 2,63 milijona odškodnine od nekdanje poštne uprave generalnega direktorja Alfonza Podgorelca in njegovega namestnika Jožeta Fošta. Njegovo tožarjenje je takrat nasmejalo celo okrožnega sodnika F.G. Ni bojazni,da bi tokrat bilo drugače (ker ne sme bit). Če bi namreč živel v pravni državi, bi ta gospod, med drugim tudi zaradi smrti iz malomarnosti, gledal na drugo največjo banko le izza rešetk mariborskih zaporov.
macek_garfield
04. 06. 2013 15.34
+9
... kovacic, jovanovic in ostali lumpi tako v nkbm kot tudi v nlb ... upam, da jim zaplenijo premozenje, ki so ga nagrabili ...
Roxy79
04. 06. 2013 15.22
+12
bbla bla bla blabla bla............bla bla bla. Kakšne tožbe... kje ?? Od koga...za koga???? v zadnjih 15-ih letih smo brali o nešteto tožbah... itd itd.. pa še vedno nihče nič plačal... nič vrnil... niti šel sedet na Dob. Tako bo tudi tukaj...PRAZEN NIČ Zato naj pride TROJKA iz Bruslja in opravi svoje delo.........