Gospodarstvo

Vlada ima odprto novo fronto

Ljubljana, 15. 04. 2011 17.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Agencija za upravljanje s kapitalskimi naložbami je odkrila način, kako ohraniti večinski delež NKBM v državnih rokah, s tem pa naj bi močno razjezila vlado. Se Dagmar Komar maje stolček?

Predsednica AUKN Dagmar Komar
Predsednica AUKN Dagmar Komar FOTO: Miro Majcen

Agencija za upravljanje s kapitalskimi naložbami države (AUKN)  želi v dokapitalizaciji Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) ohraniti večinski državni delež. Zato bo prenesla pravice države do nakupa novih delnic banke na tri družbe v 100-odstotni lasti države – Gen Energijo, Elektro Slovenije (Eles) in Pošto Slovenije.

Na agenciji vztrajajo, da nesodelovanje države pri dokapitalizaciji in s tem bistveno zmanjšanje njenega deleža ekonomsko ni upravičeno. Opustitev ustreznega ukrepanja zaradi dejstva, da strategija za upravljanje z državnimi naložbami še ni sprejeta, lahko družbam, kjer ima država naložbe, in interesom države povzroči nepovratno škodo, poudarjajo na agenciji. Dokapitalizacija NKBM po njihovem prepričanju sodi med take primere.

Ker v proračunu niso predvidena finančna sredstva za dokapitalizacijo druge največje slovenske banke, se je agencija oprla na korporativno zakonodajo, zakon o upravljanju kapitalskih naložb države in kodeks o upravljanju državnih naložb ter svojo prednostno pravico prenesla na podjetja v državni lasti.

Gen Energija, Pošta Slovenije in Eles bodo tako sodelovali v dokapitalizaciji. Na agenciji namreč ocenjujejo, da gre za kapitalsko močna in dobičkonosna podjetja, ki imajo prosta denarna sredstva in neizkoriščen kreditni potencial, ki ni vezan na že obstoječe razvojne projekte, zato jim vplačila v NKBM ne predstavljajo bistvene obremenitve za tekoče poslovanje.

Ministri naj bi zahtevali odstop Dagmar Komar

Zaradi NKBM se med vlado in AUKN pojavljajo vse hujša trenja.
Zaradi NKBM se med vlado in AUKN pojavljajo vse hujša trenja. FOTO: POP TV
Menim, da gre za nerazumno odločitev agencije, ki ni v interesu lastnika. Ministrica Darja Radić

Odločitev agencije je v vladi povzročila precej jeze, poročajo spletne Finance. Odločitev agencije je lahko v škodo družb, ki bodo sodelovale pri dokapitalizaciji NKBM, meni gospodarska ministrica Darja Radić, ki je zato zahtevala izreden sestanek pri premierju Borutu Pahorju. Poleg njiju naj bi bila po poročanju spletnih Financ prisotna še razvojni minister Mitja Gaspari in državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar

Radićeva se je na sestanku zavzela za menjavo vodstva agencije na čelu s predsednico uprave Dagmar Komar. Ocenjuje namreč, da vodstvo ni kompetentno in ne opravlja svojega dela tako, kot je bilo ob ustanovitvi agencije predvideno. Pogovore o delu agencije bodo nadaljevali prihodnji teden in Radićeva pričakuje, da bodo analizirali delo uprave in sveta agencije ter ugotovili, "ali se lahko tudi drugi ministri kar sprijaznijo s takšnim načinom dela agencije". Razrešitev je sicer v pristojnosti državnega zbora.

Po navedbah virov Financ se z navodilom agencije že ukvarja tudi Agencija za trg vrednostnih papirjev, ki naj bi ugotavljala morebitno usklajeno delovanje državnih družb v omenjenem primeru.

Trenja med agencijo in upravo NKBM se pojavljajo že vse od začetka postopka dokapitalizacije banke, prav tako pa zaradi tega prihaja do nesoglasij v vladi in koaliciji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

J83
16. 04. 2011 17.54
+1
Komaj ustanovljena pa že krade.Dokapitalizacija ni nič drugega kot delitev prijateljim.Na banki denar le obrne in se prenakaže na določene račune.
Bedakinkonji
16. 04. 2011 12.24
"22.11.2010 Agencija za upravljanje kapitalskih naložb države naj javnost "kadar koli nemudoma obvesti o vsakršnem poskusu vplivanja" s strani politikov ali državnih uradnikov, vključno s predsednikom vlade in ministri, je pozval premier Borut Pahor. Poudaril je, da je bila agencija ustanovljena "z namenom učinkovitejšega upravljanja države" in da je "pri svojem delu, in to ji določa zakon, povsem avtonomna". 15.04.2011 Podpredsednica politične stranke ZARES, ki jo je Gregor Golobič po odstopu Lahovnika nastavil za ministrico za gospodarstvo, Darja Radić je po po sestanku v zvezi z domnevno spornim ravnanjem AUKN-a dejala: "Že dalj časa ugotavljam, da ta ekipa ni kompetentna in ne opravlja svojega dela." Napovedala je, da bo zahtevala razrešitev predsednice uprave agencije, a da je ta v pristojnosti DZ-ja. _________________ ta vlada je povsem zmešana in popolnoma nekredibilna... svoje izjave in stališča spreminja po dnevnih potrebah in tako nesposobne vlade in roparske vlade, ki deluje izključno z vidika koristi posameznih strankarskih potreb po plenjenju državnega premoženja.... tako nesposobne vlade še nismo imeli... in medtem ko je Kresalova prepojena z korupcijskimi in mafijskimi rabotami (NPU, Hypo bank, bulmastifi, davčne utaje,...), Gregor Golobič z roparskimi pohodi čez energetiko in z ULTRO, o Pahoru itak nima smisla izgubljat besed... je Radičeva prava bizarna karikatura nesposobnosti in marionetne vloge, ki bevska natanko to, kar ji zaukažejo njeni šefi - Golobič in pri tem, kot je razvidno iz opisanega primera... diskreditira sebe, pahorja, celotno vlado... da o stanju duha v stranki ZARES sploh ne pišem... novembra so vladajoči klovni kričali o novih standardih in o tem, kako je v duhu zahtev OECD delo AUKN avtonomno... ko AUKN sprejme odločitev, ki je v nasprotju z perverzno politiko ZARES-a, se marioneta Radičeva spomni, da bi jih bilo dobro zamenjati, pred tem pa se zblamira pri inkvizicijskem pohodou zoper TEŠ 6, ko ne loči med diskontno stopnjo in donosnostjo, se pred tem samohvali, kako je bila predavateljica in blati SD, Pahorja... poveličuje pa svojega fuhrerja... vsi skupaj pa so vladna koalicija... MAFIJA POKVARJENA NESPOSOBNA..." (rtvslo.si - sramoten, a resničen povzetek stanja v državi)
Pillar60
15. 04. 2011 21.02
Ena lopovska naveza si je hotela poceni prilastiti banko in jo je onemogočil AUKN. Le kdo se najbolj jezi zaradi poteze AUKN?! Golobčki čivkajo .... Edino pravilno, da so preprečili še eno krajo.
Bedakinkonji
15. 04. 2011 19.01
Tale agencija je trn v peti Zaresu. Še nekdo, ki ne posluša Globičevo kriminalno društvo in še nekdo je tnalu.
buderus
15. 04. 2011 17.56
Ženske, so dandanes res deskriminirane.!