Gospodarstvo
Oglas

Nizke obrestne mere znižujejo vašo pokojnino

Ljubljana, 04. 03. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Rekordno nizke obrestne mere na bančne depozite so v zadnjem času prispevale k znižanju cen nepremičnin in bistveno pocenile zadolževanje. Ker pa je velik del prihrankov posameznikov varno spravljen na bankah, nizke obrestne mere pomenijo precejšnjo nevarnost z vidika prihrankov za pokojnino.

Obrestne mere pri bančni vezavi sredstev za 1-leto po podatkih ZPS znašajo med 0,05% in 0,45%. Če imate torej na bančni vezavi shranjenih 10.000 evrov, boste na letnem nivoju deležni od 5 do 45 evrov obresti. Preberite zadnji stavek še enkrat... Na mestu je torej vprašanje, kako boste z varčevanjem na banki, ki je še vedno s precejšnjo razliko prevladujoč način dolgoročnega varčevanja, privarčevali dovolj za lagodno upokojitev?

Upokojenec na spletu
Upokojenec na spletu FOTO: Thinkstock

Izredno slabo obrestovanje življenjskih prihrankov

Rekordno nizke obrestne mere ne predstavljajo zgolj problem za delovno aktivno prebivalstvo, ki varčuje na bankah. Velik problem predstavlja tudi za upokojence, saj jim ne omogoča ustreznega obrestovanja njihovih življenjskih prihrankov. Upokojenci se izogibajo tveganju naložb v vrednostne papirje, trenutno stanje na trgih pa jim ne nudi dovolj ustreznih načinov varčevanja, ki bi imelo ustrezno razmerje med tveganjem in donosnostjo. 

Nepotrebna posojila, samo zato ker je denar poceni

Poleg navedenih  opažamo še eno nevarnost nizkih obrestnih mer. In sicer nepotrebno zadolževanje samo zato, ker je denar v času nizkih obrestnih mer pač poceni. Ideja poceni zadolževanja je namreč povsem nasprotna od dolgoročnega varčevanja. Tisti, ki vrača posojilo, četudi po nizki obrestni meri, pač ne bo (toliko) varčeval. Okolje nizkih obrestnih mer namreč pospešuje potrošnjo in ne varčevanje.

Upokojenka
Upokojenka FOTO: Thinkstock

Kam torej z denarjem, če ne na banke, brez da bi se izpostavili tveganju delniških naložb?

V tem času so najboljša možnost vzajemni skladi denarnega trga, ki zbrana sredstva razpršijo na bančne depozite pri različnih bankah in v varne, kratkoročne, predvsem državne, obveznice. Donosnost denarnih skladov je v povprečju nekoliko višja od obrestnih mer na depozitih, ključna prednost pred depoziti pa je v dostopnosti privarčevanih sredstev. Sklad vam bo denar izplačal v najkasneje petih dnevih brez stroškov, medtem ko so stroški predčasne prekinitve bančne vezave lahko zelo visoki.

Možne so seveda še druge alternative, pri katerih pa je potrebno preučiti posamični primer in temu primerno prilagoditi strategiijo dolgoročnega varčevanja.

Več o možnih načinih varčevanja za pokojino si preberite na spletni strani Vzajemci skupine, lahko pa nam vaša vprašanja pošljete na info@vzajemci.com ali nas pokličete na 080 35 08 >> http://pokojnina.vzajemci.com/

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3