Gospodarstvo

Nižja kreditna ocena Španiji

New York, 27. 04. 2012 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Bonitetna hiša Standard & Poor's je znižala kreditno oceno Španije, in sicer z A na BBB+. Pravijo, da bo morala država v času gospodarskega nazadovanja povečati proračunsko pomoč bančnemu sektorju.

Standard&Poor's
Standard&Poor's FOTO: Reuters

Bonitetna hiša Standard & Poor's je v četrtek Španiji znižala oceno dolgoročnega kreditnega tveganja za dve stopnji z A na BBB+ z utemeljitvijo, da bo morala država v času gospodarskega nazadovanja povečati proračunsko pomoč bančnemu sektorju. Ista bonitetna hiša je Španiji oceno nazadnje znižala januarja, in sicer z AA- na A.

Standard & Poor's je Španiji znižal tudi kratkoročno oceno, in sicer z A-1 na A-2, dolgoročne obete pa je znova označil za negativne, kar pomeni, da se lahko ocena spet zniža. Španska centralna banka je 23. aprila sporočila, da se je gospodarstvo v prvem četrtletju skrčilo za 0,4 odstotka, kar je za Španijo že drugo obdobje recesije po letu 2009.

Proračunski položaj Španije se bo verjetno še poslabšal

Standard & Poor's je sporočil, da se bo proračunski položaj Španije zaradi nazadovanja gospodarske rasti najverjetneje še bolj poslabšal. Obenem pa je vse večja verjetnost, da bo morala španska vlada zagotoviti dodatno proračunsko pomoč bančnemu sektorju. Zaradi tega se bo španski vladni dolg po mnenju Standard & Poor's verjetno še povečal.

Stroški izposojanja za Španijo letos naraščajo še naprej in donos na obveznice z desetletno zapadlostjo je v zadnjih sedmih dneh trgovanja v aprilu presegel šest odstotkov. Konzervativna vlada premierja Mariana Rajoyja poskuša vlagatelje prepričati, da lahko nadzira javno porabo, položaj pa je še težji zaradi skoraj 23-odstotne stopnje brezposelnosti in recesije.

Cene nafte so se po objavi novice o znižanju kreditne ocene Španije v azijskem trgovanju znižale. Zaradi padca ocene so se namreč znova okrepili strahovi o poglabljanju evropske dolžniške krize.

Španska vlada napoveduje, da bo gospodarstvo letos nazadovalo po 1,7-odstotni stopnji. S&P je malce bolj optimističen in za letos napoveduje 1,5-odstoten, za leto 2013 pa 0,5-odstoten padec. S&P je sicer pohvalil vladne reforme trga delovne sile in meni, da bodo na daljši rok izboljšale stanje, vendar pa na kratek rok s tem novih delovnih mest še ne bo.

Mednarodni denarni sklad (IMF) je 17. aprila ocenil, da bo proračunski primanjkljaj Španije letos dosegel šest odstotkov, leta 2013 pa 5,7 odstotka, ko bo zadolženost znašala 84 odstotkov letnega BDP. To je za 40 odstotkov več kot leta 2008, ko je počil španski nepremičninski balon in sprožil sedanje težave. Vendar še vedno manj, kot na primer znaša dolg Francije in Italije.

V Bruslju še vedno verjamejo v Španijo

V Evropski komisiji še vedno verjamejo v odločenost in zavezanost španske vlade, da uredi svoje javne finance ter doseže proračunske cilje za letošnje in prihodnje leto, je povedala tiskovna predstavnica komisije.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

artifakt
28. 04. 2012 21.37
+1
bla bla bla bla...in še malo bla bla bla..
krtaca15
28. 04. 2012 21.22
+3
Ko pade Španija, pade evro.
yarrick
28. 04. 2012 21.44
+6
Evro je že tako in tako padel, le d se tega še ne zavedamo....
janez6bb
30. 04. 2012 16.50
+1
Nigel Farage - padec evra samo še vprašanje KAKO?:)
Matic Mahni?
28. 04. 2012 15.51
+3
kaj pa so oni, da lahko tko j*** države kokr jim paše... kdo pa njih plačuje?
Jimi1
28. 04. 2012 08.22
+6
Pišite o Sloveniji.... Tudi nam je SPET padla kreditna ocena, pred tem pa 3. največjim bankam.... Naše probleme bolj občutimo kakor pa španske ! V bistvu sem si želel na dopust v Grčijo, pa bo letos kar Grčija prišla k nam....
Prihaja
27. 04. 2012 20.26
+7
Banke so problem in ne rešitev. Bogatuni in korporacije bi jih radi rešili ker so jim banke vzvod na populacijo. Zdaj pa so že populacijo tako obremenili z bankami da bo nekaj počilo. Banke ali pa raja. Bankam vse pobrat. Bogatuni pa naj gredo v davčne oaze trnke namakat če se bo kaj prijelo
bozur
27. 04. 2012 13.13
+7
cez 2, 3 meseca bo stanje v spaniji isto kot je zdaj v grciji ali se hujse...
yarrick
27. 04. 2012 13.42
+4
seveda bo, ampak kaj ko sta ECB in IMF rekla,da je bila pomoč grčiji EDINSTVENA in da tega v prihdnosti NE BODO ponovili.če se bodo tega držali bosta španija, portugalska in italija šle pa pa.če pa se bodo odločili, da je treba dati bailoute tem državam, bodo pa potegnili evropo v propad zaradi pretiranega ustvarjanja denarja iz nič in s tem povečevanja inflacije ter še hujše varčevalne ukrepe. takorekoč, ni videti da se bomo izvlekli iz te krize brez hudih posledic za nadaljnjih 30 let...
kozlarija2
27. 04. 2012 19.08
+4
španija ma mnogo večje dolgove od grčije omenja se 700miljard tko da jo bo teži "rešit" oz. jo še bolj zakrediterat, bi pa jaz reku da imamo zdaj krizo sistema -kapitalizma (banke so posodile državam toliko kolikor še lahko teoretično vrnejo, brez novih kreditov pa države ne morejo funkcjonerat) ki se počasi sam vase sesuva krize v prihodnosti bojo nekaj vsakdanjega in vsaka bo večja od prejšnje
yarrick
27. 04. 2012 21.01
+3
in vsaka taka kriza bo prinesa večje nezadovoljstvo ljudi, povečevala uporništvo in slej ko prej prerasla v revolucijo. Španija ima hud problem na trgu nepremičnin; če se ta trg v celoti podre, bo lahko ESM sklad lahko dal VES deanr španiji, za italijo ali portugalsko ga bo pa zmanjkalo( če ostanemo pri PIIGS državah, bog ne daj da se razširi še na druge države(kar pa se verjetno BO))....
yarrick
27. 04. 2012 10.14
+3
Here we go again.... Tolk o tem, ko so na ECB in IMF trdili,da se stanje v evropi in po svetu IZBOLJŠUJE.Mogoče bodo ljudje sedaj MALCE BOLJ PREVIDINI pri tem ,komu verjeti in komu ne...Sicer ne maram Sorosa, ker je lopov prve vrste, ampak njegova izjava, da Evro kot valuta vleče celotno Eu v propad je za moje pojme kar resnična.Torej; ali se kompletna Eu odpove € kot valuti, ali pa gremo vsi skupaj v propad in razpad Eu kot take.
FU.EU
27. 04. 2012 10.42
+5
vsaka valuta ki ni osnovana na zlatu gre v propad cez dolocen cas, ker se samo dela tako imenovan dolzniski balon katerega je nemogoce pokriti
yarrick
27. 04. 2012 11.28
+3
ni ravno potrebno da je osnovana na zlatu(čeprav je to najbolj pametna poteza), važno je da ima valuta neko zaledje s katerim lahko jamči za svojo vrednost.Ko si že omenil zlato; A misliš, da gaj e toliko na svetu, da bi lahko pokrili vse valute in denar, kolikor ga je v obtoku? verjetno ne.Tako pridemo do druge težave; ponovnega ovrednotenja dela in cen izelkov: če bo manj denarja v obotku, morajo biti cene nižje s tem ap tudi nižje plače.Zanima me koliko ljudi bi se sprijaznilo z drastično nižjimi plačami, četudi bi bile cene nižje? Psihološko tega nebi kmalu preboleli...