Gospodarstvo

Istrabenz: Za prostovoljno poravnavo 14 bank

Koper, 30. 06. 2009 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V postopku dokapitalizacije holdinške družbe Istrabenz ni bila vpisana in vplačana nobena delnica. Tako ponudba ni bila uspešna. Cena delnice je bila 13,80 evra.

Istrabenz-6
Istrabenz-6 FOTO: Dare Čekeliš

Dokapitalizacijo Istrabenza so delničarji podprli na skupščini 5. junija, ponudba za prodajo delnic pa je potekala od 11. do 26. junija. "Ker niso bili odpravljeni razlogi za obstoj insolventnosti s povečanjem osnovnega kapitala družbe Istrabenz, bo le-ta nadaljevala z izvrševanjem drugih ukrepov za odpravo razlogov insolventnosti, in sicer bo zlasti vložila predlog za začetek postopka prisilne poravnave in sočasno nadaljevala pogovore z upniki za dosego poravnave z njimi," je sporočil Istrabenz.

Nova Ljubljanska banka (NLB) je kot neformalni vodja konzorcija 19 bank upnic do ponedeljka pridobila soglasje 14 bank upnic za prostovoljno poravnavo. "Do soglasja med vsemi bankami upnicami tako ni prišlo in ob dejstvu medtem neizvedene dokapitalizacije sledijo zakonsko določeni postopki," so sporočili iz NLB.

Istrabenz je v prospektu ponudil 34.420.290 navadnih delnic po ceni 13,80 evra oziroma za skupno 475 milijonov evrov.

Poslovodstvo je ob objavi prospekta za prodajo delnic menilo, da v primeru neuspešnosti ponudbe obstaja vsaj 50-odstotna verjetnost, da bo mogoče uspešno izvesti prisilno poravnavo.

Družba je v ponedeljek na koprsko okrožno sodišče vložila program prisilne poravnave, sodišče naj bi o njej odločilo v osmih dneh. Po izdaji sklepa o začetku postopka prisilne poravnave in imenovanju prisilnega upravitelja naj bi se nato v 30 dneh zbirale terjatve, nato se bo sestal upniški odbor.

Predsednik uprave Bogdan Topič
Predsednik uprave Bogdan Topič FOTO: POP TV

Do odločanja o prisilni poravnavi naj bi prišlo šele septembra ali oktobra, če v tem času ne bo prišlo do prostovoljne poravnave. Če bo s programom prisilne poravnave soglašalo manj kot 60 odstotkov bank upnic, bo Istrabenzu preostal le še stečaj.

Predsednik uprave Bogdan Topič je v ponedeljek dejal, da je možnost za prostovoljno poravnavo manjša, vendar še obstaja, predvsem je odvisna od bank. Po njegovih besedah naj bi po informacijah predlogu o prostovoljni poravnavi sicer nasprotovalo pet od 19 bank, večinoma ali v celoti naj bi bile v tuji lasti.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
01. 07. 2009 19.07
samo da so vsi lopovski mačkoni iz lds--to kresalova-vrhunsko poštenje VEČJEGA GOLJUFANJA SLOVENIJA NI IMELA,V VSEJ SVOJI ZGODOVINI--KAR VEMO ZA SLOVENIJO---KRESALOVA JE TO DO MAXIMUMA SFORSIRALA
Buena Vita
01. 07. 2009 19.04
v sloveniji pa lopovske dolgove plačujemo davkoplačevalci
benobeno12
01. 07. 2009 11.31
Stečaj istrabenza nebo. Na koncu bo prisilna poravnava,.
ivo55
01. 07. 2009 07.19
ZAKAJ JE TAKO? V tujini morajo lastniki odpisovati LASTEN DENAR! V RS pa zaenkrat gredo odpisi preko javnega dolga v breme davkoplačevalcev. BEDA!
apolit
30. 06. 2009 23.24
Najboljše pokličemo ameriško sodstvo da pošteno ukrepa proti vsem vpletenim v Istrabenzu in slo sodstvu ,ki razsoja kot mu ukažejo. Pa spet je zraven g. V A L A N T ?
VolilecSI
30. 06. 2009 14.29
Zdaj samo upam, da jih ne bo država odkupila, ker bomo sicer spet državljani oropani, da bodo veliki delničarji lahko prišli do svojega vložka.
rutta
30. 06. 2009 12.35
Ko so pa nam delnice dobesedno pod prisilo vzeli, je bilo pa vse v redu? Pa saj je še bolje, da so jih. So bile takrat mal več vredne! Ni pa bilo pošteno! Delničarji nismo imeli niti toliko moči, da bi izrazili svoje mnenje in zdaj od ljudi, ki so jih tako grdo opeharili, pričakujejo, da jih bodo rešili. Pa kaj še! Kdor drugemu jamo koplje, sam vanjo pade!!!
Uporabnik113189
30. 06. 2009 10.58
Poslovodstvo pa takšno, da te stisne nekam. Takšne managerje pa res ni potrebno dolgo iskati.. Če pogledamo stanje v državi...Vlada se je lotila tajkunov in v bankah blokirala možnost kreditov za lastninjenje. S tem se sicer do neke mere strinjam. Vendar ima ta ukrep tudi slabo stran, ker ni prišlo do izravnave na nasprotni strani in je padla likvidnost v celotni državi. Na koncu ni važno do kod pride denar med ljudi, važno je, da začne krožiti. Trenutno pa v času kreditnega krča, ko nihče nima gotovine na računu in je neplačevanje glavna zgodba umikamo velikanske kredite iz obtoka. Če bi jih vsaj nadomestili z drugačnimi, ni važno kakšnimi, samo da kreditni krč popusti. Povsem jasno je, da sedaj vsi držijo tisti minimum v rezervi za plače in obratna sredstva, ker sicer bi se jim vse ustavilo. Podjetja morajo preživeti najprej prihodnje mesece in šele potem razmišljati naprej. Nihče očitno ni tako nor, da bo sedaj šel kupovat delnice razen če niso podcenjene v desetkratniku. Potem bi mogoče začel sem pa tja kdo razmišljati o minimalni naložbi. Da pa bi naši tajkuni prodajali nekaj poceni, to smo se pa že naučili..Zato me rezultat ne čudi. Nezaupanje je zelo veliko in igranje s tujim denarjem naših poslovnežev je preseglo vse meje normalnega. Tem poslovnežem pač nihče več, ki je normalen ne zaupa. Žal ni recepta, ki bi sedaj to zaupanje povrnil na kratek čas. Najbolj pa je sodu izbilo dejstvo da v rešitev ne verjamejo niti lastniki, ki so zelo dobro obveščeni, saj ni nihče povečal svojega deleža. Trg očitno deluje.
bostjan@kocevje.com
30. 06. 2009 09.55
so bli pa res optimisti, da so misli da bo kdo kupu tole....ampak to lepo kaže na to, da tut uprava ne zaupa sama sebi...oni bi MOGLI vsak vsaj par delnic kupit, da bi vsaj zgledalo, da mislijo resno s podjetjem...zdej pa vsi vidmo da je šlo sam za zavlačevanje...potop pa sledi, zihr...itak pa, spoštovani moji slovenci, bomo grehe istrabenza plačali dakoplačevalci, če nismo hotli zlepa, v tej ugodni ponudbi, bomo pa zgrda, prisilno, nafta je že dražja....
dirham
30. 06. 2009 09.37
Kdo bi kupil delnice potapljajocega podjetja po visji ceni kot je na borzi?
Ranunculus
30. 06. 2009 09.35
Članek bi lahko izboljšali s podatkom o tem, koliko je bila vredna delnica Istrabenza na trgu. Torej, če lahko ceneje dobim delnico na trgu, kot bi dobil novoizdano, zakaj bi kuipoval dražje? Tudi če bi hotel imeti delnice Istrabenza, bi kupil "rabljene".