Gospodarstvo

Ferko: Ni misija nemogoče

Ljubljana, 30. 01. 2009 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

"Če bi mislil, da je sanacija podjetja misija nemogoče, danes ne bi bil v Elanu. Prepričan sem, da se iz tega podjetja da veliko narediti," je optimističen novi prvi mož, ki pa odpuščanj ne izključuje.

Novi predsednik Skimarjeve uprave je postal Robert Ferko.
Novi predsednik Skimarjeve uprave je postal Robert Ferko. FOTO: Kanal A
Robert Ferko
Robert Ferko FOTO: Arhiv Elana

Nadzorni svet begunjskega Skimarja je za novega predsednika uprave podjetja s štiriletnim mandatom imenoval Roberta Ferka. Zadolžil ga je, da v treh mesecih pripravi sanacijski program, na podlagi katerega bi družbo v tem letu stabilizirali, v prihodnjem letu pa naj bi se že pokazali prvi pozitivni rezultati. Ferko, ki je bil nazadnje zaposlen v Delta holdingu, pred tem pa je vodil družbo Droga Kolinska, je posle od dosedanjega v. d. predsednika uprave Ivana Štrlekarja prevzel že danes.

Šele po reviziji in natančni analizi podjetja pa bo lahko Ferko tudi povedal kaj več o potrebnih korakih in ukrepih za stabilizacijo in razvoj podjetja. Danes je lahko zagotovil le, da se bo v celoti posvetil podjetju. "Če bi mislil, da je sanacija podjetja misija nemogoče, danes ne bi bil v Elanu. Prepričan sem, da se iz tega podjetja da veliko narediti in da bomo tekoče poslovanje v kratkem času postavili na prave tirnice ter bo postalo dobičkonosno," je poudaril. Ni pa mogel oceniti, kako težka so bremena Elanove preteklosti.

Ferko bo takoj na začetku svojega mandata pregledal vse svetovalne pogodbe in projekt večnamenskega vojaškega plovila, ki so v zadnjem času burile javnost. Verjame, da so na nekaterih področjih potrebni zunanji svetovalci, vendar pa da mora biti vsaka takšna pogodba razumna in pregledna, hkrati pa mora podjetju prinesti dodano vrednost.

Grehov je po oceni predsednika nadzornega sveta Stojana Nikolića precej, saj je le v nekaj tednih v funkciji nadzornika sam videl vrsto nelogičnosti, predvsem glede organizacije in odvisnih podjetij. "V Elanu je najmanj za 15 milijonov evrov slabih naložb in terjatev med povezanimi osebami," je ocenil Nikolić in dodal, da sedaj ni primeren čas, da bi razmišljali o novih programih oziroma dejavnostih, ki so se v preteklih letih klavrno končali. "Nadzorni svet ne bo odobril nikakršnih investicij v nove programe brez jasne analize stroškov in koristi ter jasne ocene trga in preden se krvavenje na smučeh in jadrnicah ne zaustavi," je poudaril Nikolić.

Odpuščanja niso izključena

Ta izziv sedaj čaka Ferka, ki je že 19. prvi mož Elana v zadnjih 19 letih po stečaju podjetja. Izziv, ki mu ga je ponudil nadzorni svet, je Ferko sprejel, ker je Elan kljub dogajanjem v zadnjih 20 letih še vedno najbolj prepoznavna slovenska znamka z visokim tržnim deležem. Prav znamka je po Ferkovem mnenju največja vrednost podjetja in "splača se potruditi ter s pomočjo lastnikov in zaposlenih pripeljati Elan na stara pota". Ferko je prepričan, da bo dobro sodeloval tudi z zaposlenimi v podjetju, saj ti po njegovem mnenju razumejo trenutno stanje in so pripravljeni na kratkoročno odrekanje za dolgoročni uspeh. "Ljudje so razumni in dokazali so, da znajo delati odlične izdelke," je ocenil Ferko, ki se bo že danes sestal s predsednikom Skimarjevega sindikata Dušanom Ferjanom, ki prav tako računa na dobro sodelovanje. Hkrati pa od novega vodstva pričakuje dobro poslovanje podjetja, stabilnost in ohranitev delovnih mest.

Moji nasledniki bodo morali zavihati rokave, situacija na trgu je težka in želim, da uspešno nadaljujejo začeto ter dosežejo boljše rezultate, kot smo jih mi. Ivan Štrlekar

Po nedavnem obsežnem valu odpuščanj je prav ohranitev delovnih mest tista, ki bi sedanjim, približno 800 zaposlenim največ pomenila. Vendar Ferko za zdaj ne more obljubiti, da nadaljnja odpuščanja ne bodo potrebna. "Moramo pogledati, kjer se nahajamo, opredeliti cilje in jih doseči," je pojasnil in dodal, da mora sedaj Skimar delati velike korake. Na področju plovil se mora prilagoditi situaciji z novimi modeli, na področju smuči pa mora vztrajati pri kreiranju novih trendov. Natančneje se bo Ferko s Skimarjem seznanil v prihodnjih dneh, ko bo po navodilih nadzornikov že moral pripraviti natančen program dela za prve in nato nadaljnje tri mesece. Do konca aprila mora pripraviti tudi sanacijski program, sočasno pa začeti priprave na oblikovanje mednarodne sanacijske ekipe. Ta naj bi dopolnila Ferka kot predsednika uprava in okrepila razvoj ter prodajo, a naj ne bi bila preveč številčna, saj se je treba prilagoditi težkem likvidnostnem stanju podjetja.

V skladu s tem in s sklepom vlade je bila oblikovana tudi Ferkova plača, ki ni višja od tiste, ki jo je imelo poslovodstvo sedaj, je zagotovil Nikolić, ki o številkah ni želel govoriti, četudi je Skimar prek Kapitalske družbe in drugih državnih podjetij v državni lasti. Plača tudi ni bila glavni razlog za sprejem funkcije, je zagotovil Ferko, Nikolić pa dodal, da so se po dolgotrajnem procesu in preverjanju 20 kandidatov za Ferka odločili, ker je bil najboljši kandidat.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jansa-arms
02. 02. 2009 10.53
elan je nekoč bil za vzgled firmam v svetovnem merilu dokler se je ni lotil demos in razsu na prafaktorje ! od takrat se ne more več pobrati !
jucar
02. 02. 2009 10.40
Tonček če ne veš podjetje v katerem je direktor Štrlekar nikoli ni proizvajalo vzmetnega jekla ampak valje za valjanje jekla. V podjetju ki ga omenjaš (za proizvodnjo vzmetnega jekla) pa nikoli ni bil direktor. Preverjeno.Je pa res da je sedaj to podjetje kjer je sedaj direktor uspešno pred njegovim prihodom je bilo pred zaprtjem sedaj pa je eno izmed 4 najboljših na svetu.
jucar
02. 02. 2009 10.36
toncek ne govori neumnosti. če ne veš kaj govoriš bodi raje tiho.
toncek-
01. 02. 2009 21.22
braindestroyer 30.01.2009, 13:50 4 Temu Štrlekarju se že na daleč vidi,da je baraba... KO JE BIL DIREKTOR ŽELEZARNE ŠTORE JE TO PODJETJE HIRALO.Z NOVIM VODSTVOM JE USPEŠNO PODJETJE KI SE E PREBILO NA SVETOVNI TRG VZMETNIH JEKEL.KOLIKO PODJETIJ ŠE BODO TAKŠNI POLITIČNI POSLOVNEŽI OBUBOŽALI. ŠTARLEKAR IMA SVOJE PODJETJE V RUSIJI KI PA JE ZELO USPEŠNO LAHKO BI MALO NAPISALI NOVINARJI TUDI O TEM MOBOČE SE JE DENAR PRELIVAL KAM V RUSIJO
laufer
01. 02. 2009 17.15
Najboljši direktor Elana je bil Vojsk. Ne razumem, zakaj ne bil direktor njegov sin, ki bi lahko imel vso pomoč očeta? Same mučke, korito ostane, praš...se menjajo! Briga jih za posle, delo in delavce!
luciluk
01. 02. 2009 16.58
RS bi se morala v teh trenutkih umakniti iz Elana. Kajti v Elan bi moral priti privat kapital, ki bi imel namen služiti z Elanom, ne pa da vsi ostali lastniki peičakujejo državno pomoč. Elan je nastal kot politična odločitev KPJ po devizan in NE zaradi neke tradicije in znanaja. To je prišlo kasneje, ko so se navadili delati po zahodnih standardih. Sedaj tega več ne potrebujem in se lahko tega finančnega krvosesa znebimo. Kajti čew smo lahko prodali vse SI železarne, ki imajo v SLO tradicijo iz 15.st. potem lahko tudi ta politični molzni stroj prodamo. Zapomnite si SIJ (slovenska ind.jekla) je po dokapitalizaciji ustvarjala dobiček pa smo se jih losal kot slaba mačeha. Elan pšo vseh zed dokapitalizacijah niti enakrat, ponavljam niti 1x še ni prinašal dobiček. To podjetje si zasluži odsterl. Tako je, bobu je treba reči bob.
Buena Vita
01. 02. 2009 16.51
ti slovenski zgubaši imajo direktorje podobne malim dolgorepim karolinskim papigam žal, so karolinke iztrebili-postrelili kako se rešit nesposobnih direktorjev bo pa teška, nimamo proti seruma,nihče ni izumil spreya proti nesposobnosti, nimamo antibiotikov proti dolgoprstežem ,,,,,,......---jeh
dr.psiho
01. 02. 2009 11.24
To je zanimljivo...kako v SI ni nikoli nobeden kriv za gospodarski kriminal...a je kdo slišal ali prečital zaprli so direktorja ELANA...zaradi tatvin...NE ZAPOR JE LE ZA DELAVSKI RAZRED in je nemogoče pričakovati od vlad da zapirajo svoje strankarske božje ljudi!! Boga je nemogoče zapreti in to nas učijo vse vere sveta...
ivo55
01. 02. 2009 07.46
Kaj je le mislil ta štrlekar v svoji umnosti, da nasledniki uspešno nadaljujejo začeto???? Dodatno oblikovanje mednarodne sanacijske ekipe, bo požrlo še tisti bedni ostanek likvidnosti ( beri denarja ), kar bodo plačali delavci ( pa ne z ohranitvijo DM ), o misiji nemogoče pa naj mislijo svoje filozofi. Sicer pa dolgotrajno izbiranje kandidata pomeni po ljudsko....
killerJ
31. 01. 2009 12.37
Nekaj jih bo treba tudi zapreti !
killerJ
31. 01. 2009 12.36
Dejte dragi novinarji, izbrskajte reference tega gospoda, ki bo sedaj čudežno rešil ponos SLO industrije. Seveda bo odpuščanje, odpustiti mora takoj ves nesposobni middle management, posebej v MARINE programu, kjer brez-obzirno delajo škodo še naprej. Ena največjih težav Elana je Marketing in prodaja...tisti, ki krmarijo na teh področjih v Elanu, imajo očitno občutek, da morajo posli potekati tudi skozi njihove žepe ... enosmerno
pepeprvi
31. 01. 2009 08.41
"Če bi mislil, da je sanacija podjetja misija nemogoče, danes ne bi bil v Elanu. Prepričan sem, da se iz tega podjetja da veliko POTEGNITI," je optimističen novi prvi mož, ki pa odpuščanj ne izključuje.
pepeprvi
31. 01. 2009 08.40
Majoneza, kokta, barkafe, smuči, jadrvice,.... Ma to je vse ena te ista figa. KDOR ZNA PAČ ZNA!!!!!!
gobo
30. 01. 2009 19.25
zame tudi PRASCI
odbogaposlan
30. 01. 2009 17.37
A boste novinarji napisal kakšna višina pogodbe je za tega Felkota, za ČUDEŽNO REŠITEV:
odbogaposlan
30. 01. 2009 17.36
Vsakič, ko je bila kriza, JE BILA tudi AFERA ELAN. Me zanima koliko bo šlo še davkoplačevalskega denarja v to sranje (za nagrade menađerjev in različnih priveskov).
antitrust08
30. 01. 2009 16.42
samorastnik
30. 01. 2009 16.18
če niste naredili iz Elana 20 let kaj več kot zgubo.. Tudi sedaj ne noste naredili nič... Le naprej še bo na plečih davkoplačevalcev.. Uprave in nadzorni sveti pa še naprej prejemali bajne plače da naredijo izgubo še večjo... Zaprite to vrečo brez dna ali jo prodajte tistemu ki bo delal dobro tudi bez davkoplačevalskega denarja.
Ro-Zy-YoZi
30. 01. 2009 14.20
vsem skeptikom pa sporočam, da so njihove skepse utemljene, strahovi upravičeni in dvomite z razlogom. Še en wanna be, ki je zadnja leta služboval pri Miškoviču in jezen na bavčarje,ker ga je spravil iz DK-ja tipično po slovensko preprečil dobavo Droginih izdelkov na police največjega srpskega trgovca. Gospod je en navaden kalimero ne pa strokovnjak!
Ro-Zy-YoZi
30. 01. 2009 14.16
Še ena blamaža, ki ji ne bo videti konca....Gospod Ferko je že dokazal v DK-ju kako uspešen in sposoben je zato me imenovanje močno skrbi in vzbuja najbrž upravičćene dvome. Kdo pozna katerega od predsednikov uprav, ki je v stanju zapustiti pomemben sestanek (v svoji pisarni) brez pojanila in s hudimi zmerljivkami svojih podrejenih, ker se ti niso ustrezno pripravili na srečanje...To samo govori kako visoka moralna načela in načela primernega obnašanja pozna gospod Ferko. na področje stroke pa se nebom niti spuščal, ker je stvar jasna od daleč, ne da se ne zna obnašati tudi o delu se mu ne sanja dosti...........torej če ni sposoben za uspešneg amanagerja naj bo pa vsaj prepoznaven grobar!