Gospodarstvo

Lahovnik: NFD je asistiral pri prevzemu Istrabenza

Ljubljana, 30. 09. 2009 11.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Uprava NLB naj bi odločitev o podaljšanju Valantovega kredita prepustila nadzornemu svetu. Lahovnik pa meni, da bi bilo podaljšanje kredita prvovrsten "strokovni in politični škandal".

Predsednik uprave NFD Holdinga Stane Valant
Predsednik uprave NFD Holdinga Stane Valant FOTO: Reuters

Te dni se je izteklo okoli 75 milijonov evrov vredno posojilo, ki ga je NFD Holding Staneta Valanta najel pri konzorciju bank. V konzorciju so NLB, Gorenjska banka in NKBM. Vsaj za NLB bi bil reprogram kredita lahko sporen. NLB je namreč izmed omenjenih bank edina vključena v jamstveno shemo in zanjo zato velja tudi zakon o jamstveni shemi, ki prepoveduje podaljševanje "tajkunskih“ kreditov. Po nekaterih neuradnih informacijah pa NFD Holding ni pridobil potrdila ATVP in UVK, da omenjeni agenciji v zadnjih petih letih nista vodili zoper družbo nobenega postopka zaradi zlorabe trga finančnih instrumentov ali prepovedi trgovanja na podlagi notranjih informacij. Kot je znano, je pred nekaj tedni ATVP tožilstvu naznanila sedem pravnih in 12 fizičnih oseb, po nekaterih informacijah naj bi bil med njimi tudi NFD Staneta Valanta.

NLB: O reprogramu bo predvidoma odločal nadzorni svet NLB

Iz NLB so že pred časom sporočili, da konkretnih primerov ne morejo komentirati, da pa bodo seveda ravnali v skladu z zakonom, torej tudi z zakonom o jamstveni shemi. Kadar gre za velike zneske ali kadar uprava ni enotna, lahko za mnenje povpraša nadzorni svet. Ti zneski naj ne bi bili dovolj visoki, pri glasovanju pa je v primeru enakega glasovanja glas predsednika uprave odločilen, zato je težko, da bi do tega prišlo. Kljub temu pa naj bi se uprava odločila povprašati nadzorni svet, ki bi o tem lahko odločal v četrtek. Nadzorni svet ima po zakonu o jamstveni shemi sicer pravico da podaljša tudi kredit, ki je sporen, če bi nepodaljšanje lahko škodilo banki.

Sicer pa tudi če bi NFD Holdingu kredit reprogramirali, bi se to zgodilo za največ tri mesece, kakršna je praksa na tem področju. Tako je vprašanje, koliko bi Valantu reprogram sploh koristil, glede na to, da razmere na trgih ne bodo bistveno drugačne čez tri mesece.

Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik
Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik FOTO: 24ur.com

Lahovnik: Reprogram bi bil prvovrsten škandal

Če uprava ni gotova, kaj narediti, pa je toliko bolj jasen minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, ki je v torek povedal, da bi bil reprogram tega kredita prvovrsten "strokovni in politični škandal“. Lahovnik meni, da NLB nima nobenega argumenta, da bi podaljšala kredit NFD Holdingu, saj je "več kot očitno, da je NFD Holding prek povezanih oseb finančno asistiral Igorju Bavčarju pri poskusu prevzema Istrabenza“. Kot poroča Delo, je Lahovnik še dejal, da je vseeno, kakšna pravna mnenja in potrdila je pridobila NLB, da bi bil kljub temu reprogram nesprejemljiv, in da verjame, da bosta uprava in nadzorni svet NLB ustrezno ukrepala.

NFD: Krediti so ustrezno zavarovani

Kot je znano, je v preteklih dneh NFD Holding prodal kar zajeten (7,2 odstotka) delež v družbi Sava Merkurju, ki ga je menedžersko prevzel Bine Kordež. Po tem pa je prodal še okoli 4-odstoten delež Save.

V NFD Holdingu pa so za 24ur.com povedali, da so eno tretjino kredita, ki so ga najeli pri konzorciju bank, že poplačali. “Zavarovanje kredita se od najema kredita ni spremenilo in je zadostno, saj zastavljena sredstva presegajo vrednost preostanka kredita,“ pravijo v NFD. Omenjeni sindicirani kredit je tudi sicer zavarovan po vseh bančnih predpisih.

'NFD Holding bi kljub zasegu delnic preživel'

V NFD Holdingu še pravijo, da znaša zadolženost družbe po delnem poplačilu kredita nekaj manj kot 41 odstotkov od skupnih sredstev, ki pa naj bi bile podcenjene, upoštevajoč njihovo tržno vrednost, zato bi kljub morebitnim zasegom delnic preživeli in se jim ne bi zgodilo isto, kot se je pred kratkim po zasegu delnic zgodilo z Infond Holdingom (insolventnost družbe in morebitni stečaj).

"Na koncu bi želeli še enkrat poudariti, da ima NFD Holding 2,5-krat več sredstev od zneska kreditov in da so kakršne koli nasprotne trditve netočne in zavajajoče za javnost,“ še pravijo v NFD Holdingu.

NFD Holding ima sicer okoli 62.000 malih delničarjev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

McSurfer
30. 09. 2009 21.48
NFD je asistiral pri prevzemu Istrabenza,kar očitno ni bilo O.K.Ukrepa pa se šele sedaj.Aretirat,obsodit in zapret na dolgi rok tud tiste,kateri so to lumparijo podprl od vsega začetka,madona!
Marija Demec
30. 09. 2009 13.10
ljudje prpravte dnar ...treba bo banke denarno podpret...se vidi ,da namerno mem tolčejo...
wsharky
30. 09. 2009 12.49
... stanko ti si naslednji... bosko in igor sta ze padla... samo skoda je ker bo 85.000 malih delnicarjev oskodovanih...
est
30. 09. 2009 12.47
Tu bo pa potrebna ena dobra brezova metla.
jankobanko
30. 09. 2009 12.40
naj vprašajo čistilko za mnenje !
zulj001
30. 09. 2009 12.36
Postavlja se mi vprašanje ,ali je uprava NLB nepismena ! ! !