Gospodarstvo

Nezadovoljni gostinci

Ljubljana, 20. 12. 2007 15.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predstavniki gostincev in turističnih delavcev so podpisali aneks o zvišanju plač. Kljub temu ostajajo nezadovoljni.

Po aneksu se bodo najnižje osnovne plače poleg že dogovorjenega 2,5-odstotnega dviga zvišale še za odstotek in pol, tako da bo celoten dvig štiriodstoten
Po aneksu se bodo najnižje osnovne plače poleg že dogovorjenega 2,5-odstotnega dviga zvišale še za odstotek in pol, tako da bo celoten dvig štiriodstoten FOTO: POP TV

Predstavniki dveh reprezentativnih sindikatov v gostinstvu in turizmu, pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) in Konfederaciji sindikatov 90, ter Turistično gostinske zbornice pri Gospodarski zbornici Slovenije so danes podpisali aneks h kolektivni pogodbi. Po aneksu se bodo najnižje osnovne plače poleg že dogovorjenega 2,5-odstotnega dviga zvišale še za odstotek in pol, tako da bo celoten dvig štiriodstoten.

Aneks predvideva izplačilo v decembru, s poračunom od 1. novembra. Dvig za 2,5 odstotka so dogovorili septembra, obračunali pa so ga od avgusta.

Sindikalni predstavniki z izpogajanim aneksom niso zadovoljni, je povedala sekretarka Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije Karmen Leban. "Ocenili smo, da ni bil sprejet niti minimalni predlog sindikata, da bi naredili poračun od avgusta naprej, in da so bili zavrnjeni vsi argumenti, s katerimi smo utemeljevali rast vseh plač," je povedala Lebanova.

"Naredili smo le to, da smo z minimalno večino potrdili aneks in da imamo za drugo leto neko drugačno osnovo za pogajanja," pravi Lebanova in dodaja, da njihova zahteva po dvigu plač za 40 evrov za nosilne poklice ostaja. Po njenih besedah sta se oba sindikata strinjala, da bi se začeli pogajati že januarja, ko naj bi bili tudi znani rezultati letošnje sezone. Sindikata bi se pridružila splošni stavki, ki so jo sindikalne centrale napovedovale za začetek prihodnjega leta.

Direktorica Turistično gostinske zbornice Majda Dekleva ocenjuje, da je dogovor dober kompromis med zahtevo sindikata in njihovim izhodiščem. "Mislim, da je zelo v redu; razlika po tarifnih razredih je ugodna za delavce," je povedala Dekleva.

Dvig velja za tiste, ki dobivajo najnižje možne plače po tarifnih razredih. Teh je po oceni sindikata vsaj 5000. Po novem bo najnižja osnovna plača v četrtem tarifnem razredu 535,59 evra (prej 527,87 evra), v petem pa 599,04 evra (prej 590,40 evra).

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sdspecy
23. 12. 2007 12.22
res patetično.... Sam se mi pa zdi, da je te branže (pubov, gostiln ipd.) pri nas daleč PREVEČ!!! (premal pa kvalitetnih restavracij). Moje mnenje!
Bohem
22. 12. 2007 10.15
Tudi delavcu v branži, z najmanjšo zagotovljeno plačo, dvig plače za cca. 10 € ne pomeni dejansko nič - spet podje*avanje