Gospodarstvo

Nevladne organizacije za moratorij na TEŠ 6

Ljubljana, 17. 02. 2010 13.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gradnja 6. bloka TEŠ naj bi stala več kot milijardo evrov, njegove vplive pa bomo čutili vse do leta 2050. Glede na pomembnost projekta, menijo nevladne organizacije, je sprejemanje odločitev premalo transparentno.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: J.B.

Nevladne organizacije Umanotera, Focus in Slovenski E-Forum so Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) pozvale, naj ne odobri posojila za gradnjo šestega bloka termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6).

V zadnjem mesecu so se v tisku pojavila ugibanja o koruptivnosti posla, ki je v treh letih za 100 odstotkov presegel prvotno oceno vrednosti naložbe (iz 600 mio EUR leta 2006 na 1,2 mio EUR leta 2009). Primer preiskuje protikorupcijska komisija. Nevladne organizacije

Projekt, kakršen je zdaj, namreč po njihovem prepričanju ni skladen s cilji zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov, ki si jih je zadala Slovenija. Do leta 2020 naj bi bili ti manjši za 20 do 30 odstotkov, do leta 2050 pa vsaj za 80 odstotkov. Poleg tega jih moti, da ni govora alternativnih rešitvah, sporno pa se jim zdi tudi financiranje izgradnje TEŠ 6. Najprej je bilo namreč predvideno, da bo sredstva prispevalo elektrogospodarstvo oziroma, da bo denar prišel iz zasebnih virov. "Zdajšnja finančna konstrukcija pa kaže, da bo glavnina virov iz posojil iz bank, ki temeljijo na javnih financah in za katera jamči država,“ poudarjajo. In še: "Zaradi trgovanja z izpusti CO2 postaja ogljik nova valuta in tudi ekonomska postavka. Obstaja velika negotovost o ceni ogljika v prihodnje, kar lahko pomeni veliko finančno tveganje za naložbo."

Projektu očitajo tudi netransparentnost. Nevladne organizacije naj tako ne bi imele možnosti izraziti svoje mnenje, v različnih dokumentih navajajo različne podatke o izpustih CO2, poleg tega se je posel znašel pod drobnogledom protikorupcijske komisije.

Spoštovani premier …

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: J.B.
Termoelektrarna Šoštanj zagotavlja 30 odstotkov oskrbe z električno energijo in je hkrati vir skoraj 25 odstotkov vseh trenutnih izpustov toplogrednih plinov, kar pomeni dve toni CO2 na prebivalca Slovenije na leto. Nevladne organizacije

Nevladne organizacije so se s pismom obrnile tudi na premierja Boruta Pahorja. V njem so poudarile, da "v tako majhni državi in tako majhnem energetskem sistemu lahko en sam velik energetski objekt določa prihodnost podnebne politike in energetskega sistema". "Pomen odločitve o izgradnji TEŠ 6 torej krepko presega finančno vrednost projekta, ki je ocenjena na 1,1 milijarde evrov. Razvojni, energetski, finančni, družbeni in okoljski učinki te odločitve bodo segali do leta 2050. Žal raven odprtosti in demokratičnosti procesa v zvezi s to odločitvijo zaenkrat ni primerljiva njenemu pomenu," so še opozorili okoljevarstveniki. 

Vladi zato predlagajo, naj zamrzne sprejemanje končnih odločitev glede gradnje TEŠ 6, vsaj dokler ne bodo dorečeni podnebni cilji in obdelani alternativni scenariji. Prav za slednje, nadaljujejo, bi si lahko vzela čas med moratorijem. "Končna vizija za Slovenijo – tako po koalicijski pogodbi, kot tudi po Deklaraciji državnega zbora o aktivni vlogi Slovenije pri politiki do podnebnih sprememb – je nizkoogljična družba. To pomeni, da je končna vizija v energetiki varčna in učinkovita raba energije ter nizkoogljična in trajnostna proizvodnja energije, ki bo temeljila na obnovljivih virih in pametnih energetskih omrežjih. Zdaj iščemo najboljše rešitve, ki bodo v obdobju prihodnjih dveh desetletjih zagotovile prehod iz sedanjega stanja v želeno stanje," zaključujejo okoljevarstveniki.

Nepreverjena dejstva in pavšalne navedbe

"Čudijo nas nerazumevanje osnovnih podatkov o TEŠ 6, postavljanje vedno enakih vprašanj in nerazumevanje vedno istih odgovorov," piše v odzivu Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in TEŠ.

"Več mesecev že tudi čakamo na alternativni scenarij nevladnih in ostalih zainteresiranih organizacij, iz katerega bo razviden konkreten predlog čistejše, cenejše, bolj ekonomične (samo)oskrbe Slovenije z električno energijo. Žal tega predloga ni od nikoder," so zapisali. Dodali so, da ga pripravljajo tudi sami, a je jasno, da samo z obnovljivimi viri vrzeli v oskrbi z električno energijo ni mogoče pokriti. Ker je TEŠ 6 edini projekt v Sloveniji, ki je v fazi realizacije, je po njihovem mnenju tudi jasno, kakšen je odgovor, kako čim prej zagotoviti varnost in zanesljivost oskrbe Slovenije z električno energijo. 

Društvo Focus vrača žogico

Posebej so izpostavili društvo Focus. Komentarji presoje vplivov na okolje, ki so jih poslali EBRD, so polni "nepreverjenih podatkov, ugibanj in pavšalnih domnev", so zapisali. V društvu odgovarjajo, da so vsi podatki, na katerih temeljijo pripombe, objavljeni v uradnih dokumentih in zakonodaji.

Dodajajo še, da priprava alternativnega energetskega scenarija ni naloga nevladnih organizacij. Vlado pa  pozivajo, naj ga končno pripravi.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hint
19. 02. 2010 15.12
Neumo je postavljat TEŠ 6, ker je ekstremno drag plus vsakoletne astronomske kazni zaradi prekomernih izpustov. Bi blo bol, da postavmo NEK 2 al pa poiščemo druge alternative.
Manndy
19. 02. 2010 14.34
Morda bi zgradili na tem mestu Pasje zavetišče za LDS.
ivo55
19. 02. 2010 13.25
Najbolj močan vpliv bomo imeli vsi skupaj na denarnico....
Buena Vita
18. 02. 2010 22.38
VEČINA SLOVENCEV TEŠU NASPROTUJE
march76
18. 02. 2010 15.20
laufer.Ti sploh ne veš kaj pišeš in govoriš.Kako se bo povečala koncentracija CO2?Dete malo,treba bo v šolo!!!!
laufer
18. 02. 2010 12.55
march76= IDIOT! Uporabite pamet inženirjev, inovatorjev in lastnikov patentov, pa boste razvili industirijo potrebno ljudem!
laufer
18. 02. 2010 12.52
TEŠ 6 izkazuje slaboumnost vladajoče klike! Dodati rast CO2, kljub dokaznim posledicam za naravo, dokazuje butalščino vlade in presega meje zdravega razuma! Pahor, ne bomo te več volili!!!!
march76
17. 02. 2010 20.16
tapravi,daj malo spreglej. Samo NEK2 bi lahko nadomestil blok 6 in z ničemer drugim in še to bi bila slabša rešitev. Drugače so pa okoljevarsttveniki bili proti vetrnicah.Sončna energija je ok,ampak jo še za vse luči v državi ni Hidro elektrarne,pa kolkor so okolju prijazne ravno toliko so škodljive.Reka mora teči,ne pa da je recimo Sava postala kup zajezenih mlakuž.
fardi
17. 02. 2010 20.09
rabimo energijo, rabimo tudi blok 6. rabimo tudi nek, rabimo tudi vetrnice, pa celice, itd. itd.rabimo vse...pol pa štrom izvažat... .-)
tapravi
17. 02. 2010 20.04
mitjaxp 17.02.2010, 19:16 kolikor vem se 5 bloku izteka doba 2015-2025. kje dobiti elektriko:veternice,sončna energija,hidroelektrarne,itd... to je eko sistem nič onesnaženja. samo pravim da 5 blok v šoštanju ne rabimo. ker elektrarna onasnažuje šaleško dolino.to je smreka, bor,zemlja,ljudje in reka paka.
march76
17. 02. 2010 19.43
V Šoštanju NUJNO rabima blok 6 pa ne bi sedaj še enkrat razlagal zakaj.Enkrat sem že. Je pa treba te "okoljevarstvenike"nekam zapret.Ena zelo glasna "okoljevarstvenica"ki sedaj tako zagovarja alternativne vire energije je bila leta 2008 proti izgradnji veternih elektrarn na Volovlji rebri.
Tisbjxl
17. 02. 2010 19.43
mitjaxp ne bit ti zj pametn tule ko sploh nisi z šoštanja, pa nimaš pojma kk je....veš kakšne vse bolezni se pojavljajo na tem območju in kakšne probleme imajo komaj rojeni otroci..
Mitja Blazinsek
17. 02. 2010 19.16
"v šoštanju ne rabimo 6 blok.že tako tistih 5 blokov onesnažuje šoštanj in celo šaleško.zamene je to metanje denarja.prvo raj porihtajte gospodarstvo pol pa 6 blok." enostavno je bit pametn. Tapravi razlož mi prosim kje boš dobil energijo daboš "porihtal" gospodarstvu 5emu bloku se isteka doba in ko se ta isteče bo enostavno treba nekje nadoknadit teh 30% pa ne mi sedaj pametovat o obnovljivih virih ker enostavno ni mogoče pokriti niti dodatnih 5% kaj šele 30% rad bi vas vidu vse vas ki tako pljuvate in se bojite kao za okolje... kako boste preživeli brez interneta ko boste ostali brez elektrike!!
tapravi
17. 02. 2010 19.00
v šoštanju ne rabimo 6 blok.že tako tistih 5 blokov onesnažuje šoštanj in celo šaleško.zamene je to metanje denarja.prvo raj porihtajte gospodarstvo pol pa 6 blok.
theta
17. 02. 2010 18.37
Jure Kacicnik
17. 02. 2010 15.38
Pa to je višek arogance - javnost jim zavrne te umazane in zanič načrte, le ti pa se arogantno obrnejo nanjo, pa dajte vi boljši predlog. Pahor takoj zamenjat celo vodstvo - državljani jih mastno plačujemo, da razmišljajo kako rešit stvari na najbolj zelen način in ko jim zavrnemo rezultate njihovega ne-dela, se pa tako arogantno obnašajo in poskušajo svojo nalogo obesit nekemu ljubiteljskemu društvu, ki jih je dobilo na blefu in nepripravljene. takojšen odstop HSE - kako lahko takšni kvazi strokovnjaki dobijo v roke tako velik projekt - pa to je igranje z usodo naroda (sedaj je na plečih lenuhov in neznalcev -- pahor kje so poteze