Gospodarstvo

Mariborska nadškofija 'pridelala' 800 milijonov evrov dolga?

Maribor/Rim, 21. 01. 2011 17.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mariborska nadškofija "že nekaj tednov krade spanec papežu", saj naj bi imela za več kot 800 milijonov evrov dolgov, poroča italijanski tednik L'Espresso. V Mariboru to zanikajo in dodajajo, da so številke v članku zavajajoče.

Mariborska nadškofija naj bi bila zadolžena za več kot 800 milijonov evrov, razkriva italijanski tednik L' Espresso, ki se pri tem sklicuje na zaupne dokumente, točneje poročilo apostolskega vizitatorja Gianluce Piredde, in "ugledne slovenske vire", ki stanje označujejo za "katastrofalno". Znesek je celo trikrat višji od letnih prihodkov Vatikana.

Mariborski nadškof Franc Kramberger
Mariborski nadškof Franc Kramberger FOTO:
Kot piše L'Espresso, mariborski nadškofiji najverjetneje grozi izguba zastavljenega premoženja. Raiffeisen banka naj bi nadškofiji odobrila tri posojila, če jih ne bo dobila poplačanih, pa bi lahko postala lastnica delnic, zemljišč in stanovanj, poleg tega naj ji ne bi bilo treba več plačevati najemnine za prostore v lasti cerkve. Pri Unicreditu pa naj nadškofija ne bi zastavila le delnic Zvona 1, ampak tudi samostan Studenice in Orglarsko delavnico Maribor.

Sveti sedež naj bi za ogromno finančno luknjo najprej izvedel proti koncu leta 2007, po odmevih, ki jih je v javnosti povzročila odločitev T2, da predvaja tudi pornografske vsebine. V istih dneh naj bi mariborski nadškof Franc Kramberger zaprosil, naj mu v Rimu odobrijo dve posojili, vsako v višini pet milijonov evrov, navaja L' Espresso.

Po poizvedovanjih, ki naj bi jih po naročilu vatikanskih krogov opravil tedanji apostolski nuncij v Sloveniji Santos Abril y Castello, naj bi se na mariborsko nadškofijo s prošnjami po natančnejših informacijah obrnil tudi tedanji tajnik Kongregacije za kler Mauro Piacenza.

Nazadnje naj bi Vatikan v začetku letošnjega leta v Slovenijo poslal strokovnjaka za bilance Gianluco Pireddo, uradno v vlogi apostolskega vizitatorja. Prav Piredda naj bi oktobra lani v Rim poslal zaupno poročilo, katerega vsebino razkriva časopis.

Piredda sicer koordinira skupino TMF, ki jo je mariborska nadškofija skupaj z ekipo banke Rothschild lani povabila k sodelovanju za pospešitev reševanja težkega ekonomskega stanja nadškofije.

Zaradi dolga mariborske nadškofije tudi v Vatikanu ne spijo, piše L'Espresso.
Zaradi dolga mariborske nadškofije tudi v Vatikanu ne spijo, piše L'Espresso. FOTO: Reuters

Nadškofija: Številke so zavajajoče

Iz krogov blizu katoliške cerkve je prišla informacija, da naj bi Vatikan zahteval odstop nadškofa Krambergerja. Ta bo oktobra dopolnil 75 let, to je starost, ko mora po cerkvenem pravu papežu ponuditi svoj odstop.

V nadškofiji Maribor članka ne želijo komentirati. "Tudi objavljenih konkretnih številk in navedb ne moremo potrditi, ker so zavajajoče: že pri navajanju števila vernikov nadškofije so navedli trikrat manjše število od uradnega, kar veliko pove o neverodostojnosti sestavka; prav tako pa lahko tudi rečemo, da nadškofija Maribor ni zadolžena za 800 milijonov evrov," so zapisali.

Gospodarsko stanje mariborske nadškofije v zadnjih časih sicer ni najbolj rožnato. 13. januarja je namreč stekla prisilna poravnava telekomunikacijske družbe T-2, le dan zatem pa sta insolventnost razglasili mariborski finančni družbi Zvon Ena in Zvon Dva Holding. Posledično je insolventna postala tudi finančna družba mariborske nadškofije Gospodarstvo Rast, ki je sicer večinska lastnica Zvon Ena Holdinga, delež pa ima tudi v Zvon Dva Holdingu.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (681)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

laufer
24. 01. 2011 11.14
+0
Vatican, vrni denar slovenski džavi!
orimx
24. 01. 2011 08.58
Roko na srce,imajo kaj pokazat,delajo brezplačno in v dobri veri .amen
laufer
22. 01. 2011 19.40
+1
Vatican, vrni denar slovenskim bankam!
Nauders
22. 01. 2011 19.28
omg, kolikor berem novice, mislim da NLB potrebuje najmanj 5mrd eur za dokapitalizacijo
Tonček Balonček
22. 01. 2011 19.19
Čas je da Bog pošlje še enega sina, glede na razmere bi bilo dobro, da pošlje več otrok, nadangel Gabriel bo pač moral oznanjati parkrat, splačalo se bo! Razmere so slabe, takorekoč kritične, levi trojček uničuje narod, ali ima kdo drugo rešitev? Naj razmisali o dvojčkih, kaj več!?
MrCorleone
22. 01. 2011 18.34
sej, če bi pa mogl še davke plačvt bi blo pa sploh konc :) Vsi so zame barabe, da jih ni sram. 800 milj. dolga oni se pa vozijo z Mercedezi... Hmal bodo v cerkev namest pušce kr posterminal naštimal....barabe
spet-jest
22. 01. 2011 17.09
to bi bla ena najbolših novic tisočletja, če bi to pomenil, de bojo spoštovani duhouniki bankrotiral in se enkrat za zmerej pobral u vatikan in tam tud ostal. če pa kdo hoče poslušat njihove pravlce, nej gre pa z njimi. sam se bojim de za kej tacga ni šans, k če ne drgač, bojo pa zmouzl s takim in drgačnim oblubam o večnem žiulejnu in grožnam z večnim peklom od bedakou k jim verjamejo težko prgaran dnar in od starih mamc še tiste bedne penzije, k jih dobijo. če pa nou dost, bojo ustanovl pa še kkšen zvon. če pa še to nou pomagal, se bojo spomnl pa še kkšen dauk, tko k ga majo u austiji pa še kje, k morjo usi verniki plačvat, če čjo bit katoliki. ma bi mogl bit rimlani u tistih prvih letih bl tameliti
saintjozef
22. 01. 2011 16.24
prašek so zastavili, ja. Že pri Dravskih elektrarnah so zastavili parcelo za ovce past in to na hrvaškem, za 21mio €. Če nebi bilo medijev...(vprašanje, če so vrnili) Banke so pa tako in tako na lepe oči dajale...tapravim.
prašek
22. 01. 2011 16.06
Tisti, ki so Espressu prišepnili, kaj se dogaja, sporočajo v Slovenijo in Maribor, da tokrat Sveti sedež ne bo reševal nikogar. Mariborska nadškofija in tudi druge, ki so sodelovale pri propadlih podjetjih ekonoma Mirka Kraševca, utegnejo pač izgubiti vse nepremičnine in ves denar. Banki Raiffeisen in Unicredito bosta pobrali vsaka svoje, Nova Ljubljanska banka tudi, trideset tisoč varčevalcev pa bo izgubilo vse. Največ naj bi pripadlo banki Raiffeisen, zemljišča, poslopja, stanovanja, banki Unicredit naj bi med drugim pripadel tudi samostan Studenice. Res ne vem, čemu so se Itlijani mučili z II,WW
prašek
22. 01. 2011 15.58
saintjozef Sem opazil, ja, da se prefinjeno izražaš! Zdi se mi, da so za kredit pri NLB morali zastavit kakšno nepremičnino, ker se je dogajalo pod prejšnjo vlado verjetno nekaj nepomembnega in težko bo iztržit vrednost kredita !!
saintjozef
22. 01. 2011 15.42
prašek za rkc je važno, da je od naših bank kredite dobila. Drugim bo že vrnila, za naše se jim pa fučka. (sem taboljš besedo uporabil)
prašek
22. 01. 2011 15.08
Mariborski nadškofiji ob morebitnem stečaju grozi, da bodo ostali brez premoženja, s katerim so jamčili za posojila Gospodarstvu Rast. Po zadnjem objavljenem letnem poročilu je imel Zvon Ena konec leta 2009 za 431,6 milijona evrov finančnih obveznosti, od tega bankam dolguje približno 230 milijonov evrov. Največji delež dolga, menda več kot 100 milijonov evrov, ima do NLB.Seveda so podatki stari - konec 2009 - , po tistem so pridelali še veliko miljonov dolga !!
CKKPJ_Milko
22. 01. 2011 15.04
JanezNovakJohn ponavljal !!! Ta suhi škafec pušča...ta suhi škafec pušča.... mogoče ti bo uspelo se naučiti nekaj, kar v osnovni šoli ti ni šlo in ti tudi sedaj ne gre....
prašek
22. 01. 2011 14.58
mami55 Ja mamica, ti bi mi verjetno znala povedati, saj so vendar tvoji ; ta črni
mamica55***
22. 01. 2011 14.57
Prašek, vprašaj svoje rdečkote, majo podatke za vse situacije . . .
mamica55***
22. 01. 2011 14.55
vpraš pri svojih, tardečih ti bojo postregl z pravimi podatki !
prašek
22. 01. 2011 14.54
Pa saj ni tako tragično , kot se vidi na prvi pogled . Vatikan proda nekaj ton zlata , saj jim leži kot mrtev kapital v njihovih podzemeljskih trezorjih in problem je rešen , njim pa ga ostane še več kot dovolj .
petdan
22. 01. 2011 14.53
Katoliška cerkev je najbolj bogata institucija na zemeljski krogli, tako da ji ni problem sanirati teh nekaj sto milijonov evrov.
prašek
22. 01. 2011 14.50
Admin, enkrat napišem, enkrat kliknem "komentiraj" moj komentar pa se pojavi 6X Daj to malo popravi , hvala.
prašek
22. 01. 2011 14.44
A slučajno kdo ve, koliko je zadolžena ljubljanska škofija ali karkoli že to je ???