Gospodarstvo

Tovšakova v pokoj, delavci dobili odpovedi

Ljubljana, 13. 10. 2010 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hilda Tovšak je ob uvedbi stečaja Vegrada odšla v pokoj. Delavci Vegrada pa so dobili odpovedi pogodb o zaposlitvi. Po poteku 15-dnevnega odpovednega roka se bodo prijavili na zavod za zaposlovanje.

Hilda Tovšak se je upokojila.
Hilda Tovšak se je upokojila. FOTO: Aljoša Kravanja

Nekdanja direktorica Vegrada Hilda Tovšak je ob uvedbi stečaja družbe 6. oktobra odšla v pokoj, je potrdila stečajna upraviteljica Vegrada Alenka Gril. Grilova je še dodala, da je informacijo o upokojitvi Tovšakove prejela prav danes. Ker pa je Tovšakova še vedno lastnica ene hčerinske družbe Vegrada, in sicer Vegrada AV, pa Grilova pričakuje, da se bosta z nekdanjo direktorico Vegrada o tem še pogovarjali.

Za komentar smo poklicali Hildo Tovšak, a odločitve ni želela komentirati.

Okrožno sodišče v Celju je stečaj Vegrada začelo 6. oktobra, potem ko je direktor Boris Medved umaknil predlog prisilne poravnave družbe. Vegrad je bil konec junija letos upnikom dolžan skoraj 241 milijonov evrov, v postopku stečaja pa imajo upniki do 6. januarja 2011 čas za prijavo terjatev.

Delavci dobili odpovedi

Delavci Vegrada, ki je od prejšnje srede v stečaju, so dobili odpovedi pogodb o zaposlitvi, je potrdil sindikalist Srečko Čater. Po poteku 15-dnevnega odpovednega roka se bodo prijavili na zavod za zaposlovanje in začeli iz jamstvenega sklada uveljavljati neporavnana plačila.

Skupno so razdelili okoli 580 odpovedi pogodb delavcem, ki so bili do zdaj zaposleni v krovni družbi Vegrad. V svobodnem sindikatu pa od stečajne upraviteljice Alenke Gril zahtevajo, da čim prej sproži stečaje tudi drugih z Vegradom povezanih podjetij, ki so plačilno nesposobna in že več mesecev niso poravnala plač delavcem. V hčerinskih družbah jih je po Čaterjevih informacijah sicer zaposlenih še približno 980.

Računalničarji so odšli

Po Čaterjevih trditvah je večina dokumentov nična, računalničarji pa so izklopili računalnike, zato stečajna upraviteljica zelo težko prihaja do informacij. Računalničarji in zaposleni, ki so delali na računalnikih, namreč štiri mesece niso dobili plač, zato so odšli. Prepričan je, da jim nekdanji predsednik uprave Boris Medved ni želel plačati, ''zato da je povzročil informacijski mrk''.

Pojasnil je, da skuša zdaj stečajna upraviteljica priti v stik z informatiki, ki so vzpostavili računalniške programe za podjetje. Želi namreč znova vzpostaviti sistem, s pomočjo katerega bi lahko pridobila potrebne informacije za stečajni postopek. Grilova je sicer zanikala, da bi s težavo prihajala do informacij. Dejala je, da so ljudje res odhajali, vendar je optimistična, da bodo sistem znova zagnali.

Vegradova delavca
Vegradova delavca FOTO: Blaž Garbajs

Dva dopisa, ki si nasprotujeta?

Čaterja je zmotil tudi ponedeljkov dopis policije, "v katerem obveščajo o izteku vizumov za delavce iz BiH, ki morajo zato zapustiti Slovenijo". Vlada je obljubila nekaj čisto drugega, je opozoril. Moti ga slaba povezanost med notranjim in delovnim ministrstvom ter uradom za tujce.

Upravna enota pred novim dogovorom ni izdala dovoljenja za bivanje, če tujec nima prihodkov. Vegradovi delavci so prihodke imeli, samo niso jim jih izplačali.

Prejšnji teden je namreč z urada za tujce dobil pojasnilo, da imajo tuji delavci v skladu z dogovorom pravico do bivanja v Sloveniji, ker jim miruje pravica do nadomestila. Ker brez svoje krivde niso dobili plač, bi jim morali podaljšati vizume, je dejal.

Strokovnega sodelavca Zveze svobodnih sindikatov (ZSSS) Gorana Lukiča je tudi zmotil dopis policije, ki so ga prejeli prejšnji teden. V njem piše, ''da policija nima pooblastil, če delodajalec krši delovno zakonodajo oziroma ni izplačal plač''. Poudaril je, da je prej dobil stališče notranjega ministrstva, da je pisna izjava delavca, da ni dobil izplačane plače, dovolj za vložitev vloge za podaljšanje začasnega bivanja na upravni enoti. Ker vidi nasprotje med mnenjema, pričakuje, da se bosta državna organa poenotila v korist delavcev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (192)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sinaya
15. 10. 2010 10.59
ja seveda in kdo je velikodušno podpiral te kateri so na oblasti financiral njihove kampanije itd.Razna gradbena podjetja med njimi tudi Vegrad in zato stvar tudi ne bo dobila končnega in pravičnega sodnega epiloga.
sinaya
15. 10. 2010 10.46
upam,da ne bo mirno spala! In država ima velik delež pri tem,ker je dopustila,da se je zgodilo kar se je.Pravočasno bi vsi pristojni ukrepali in tega ne bi bilo,sedaj pa prelagajo odgovornost drug na drugega.
walerija
14. 10. 2010 15.36
a tako. hyldika se je upokojila. zdaj naj pa jaz še bolj pridno delam, da bo ona penzijo dobivala? lepo. ko bom velika, bom hyldika 2. lagodno in brezsramno življenje na račun žuljev in krvavih ran pridnih delavcev. lepo je v naši domovini biti tat.
tajicaaa
14. 10. 2010 15.26
dejmo ji še 2 paketa priskrbet z karitasa pa še prošnjo za poplačilo položnic ker bo imela premalo denarja v penzjonu =)
jakac8
14. 10. 2010 14.55
Ona ima toliko denarja-se ve na kakšen način pridobljenega, da bi komot 100 let brez penzije normalno živela, pa še vsa žlahta od nje zraven... Če bi bila naša država pravna in poštena, bi ji vse premoženje zaplenili, njo pa na kako kmetijo delat do smrti.... a o tem lahko samo sanjamo, ker narod navadne mevže...
deny-p
14. 10. 2010 14.42
kako pa bo zdaj preživela
Kimberley-Echo
14. 10. 2010 14.31
Tovšak - Medved - odvetniška pisarna Maček, zmagoviti trojček poklicnih lopovov!
JanezNovakJohn
14. 10. 2010 14.29
Prepričan sem da bo Hilda imela poleg izjemnega premoženja tudi izjemno penzijo. Taka je igra.
pol3ni
14. 10. 2010 14.29
Če pa Slovenija ni raj za lopove velikega kova.Me prav zanima če je še kje kakšna država ,kjer se lopovi slobodno gibljejo.
fb_1125338808
14. 10. 2010 14.26
Ja zdaj ne potebuje vec se se je dosti nakradla,ce tudi penzije ne dobi ima dosti.Delavci vegrada so lacni sej ni vazno samo da hildica dosti ima.arest pa delat za 400 eur.
vozilo
14. 10. 2010 14.21
HILDA TOVŠAK SLIŠI V ZAPOR NE PA V POKOJ.
dusar
14. 10. 2010 14.07
Kolobocije in kolobocije ki so za svet,za kaksno svetovno medijsko hiso,kot npr. BBC,VOX,RTL, RAI.....vendar bi tega najbrz ne objavili ker ljudje javnost ne bi bila navdusena nad dogodivscinam v zvezi z preiskavo dokumentacije VEGRAD. To kar se v Sloveniji dezeli intelektualcev slisi in prebere meji na znanstveno fantastiko ala Butalci. Racunalniki samevajo ker zaposleni niso prejeli plac in sedaj ta preiskovalna komisija ne more do bilanc in podatkov o poslovanju Vegrada.Pa to je treba ponudit svetovni publiki da se vsega kar se pricne na SLO.......na dalec izognejo. Javni sektor pa stavka ???No sedaj vidite drage slovenke in slovenci kaksno korist imate od JAVNE UPRAVE,teh ki so sedaj na mestu stvar pregledat in zakljucit ,ter podat resno in javno analizo delovanja Vegrada ki je pristalo v 210 MILIONOV MINUSA. Racunalniki pa ne delajo?!? A veste Javna uprava vas ima za BEBCE. Kje je sele tisti del zgodbe ,in vseh revizorjev JAVNE UPRAVE ki bi morali pot VEGRADA ze davno preprecit,pa niso bili dovolj KVALIFICIRANI,saj se sedaj ne znajo VKLOPIT racunalnika za eno rutinsko revizijo. To ni dobro....210 mil.eu. je manj kot 211mil eu, SE taksne izgovor bo javnost dobila servirane ,v opravicilo dobrega poslovaqnja VEGRADA,kao lahko bi bilo se vec MINUSA Kar tako naprej v nove zmage
NUMBER9
14. 10. 2010 13.57
ja pa kva še PENZIJA a bo pr ns že kdo odgovarjal za svinjarije k se dogajajo al kva -zapet pa do smrt nej plačuje
Miha998
14. 10. 2010 13.51
Jst bi jo dal delat na gradbišče do 80-ega letastarosti za 400€ na mesec z sobotam in nedeljam, s pričetkom v soboto, ker je napovedan sneg. Izplačal bi ji pa po dopolnjenem 90.-em.
Franc Zabukovec
14. 10. 2010 13.48
a bo odpravnina tud del stečajne mase. al bo kar cela stečajna masa
pepar
14. 10. 2010 13.46
žENSKA LETA,NI KAJ. LEPA, MLADA, POŠTENA,SKRATKA IDEALNA ZA V PARLAMENT NE PA V PENZIJO. NAJBOLJE BI JO BILO DATI V GRB SLOVENIJE,DA VSI NA SVETU VIDIJO KAKO DRŽAVO IMAMO IN KAKI LJUDJE NAM VLADAJO.
Suzana Feuš
14. 10. 2010 13.29
ni je bol gnile drzave kot je slovenija zdaj pridejo se nepremicnine bajto sem si sam zgradil... zdaj bom moral pa se placevat al ka sram me je da sem slovenc
stromberg
14. 10. 2010 13.28
KAKO PA BO REVA UBOGA ZDEJ ŽIVELA Z TAKO MAJHNO PENZIJO?
Melx
14. 10. 2010 13.14
Ja super, zdaj bo namesto zapora dobila še nekaj tisoč € penzije. Bravo Slovenija!!!
ransome
14. 10. 2010 12.45
One word : MADE IN SLOVENIJA