Gospodarstvo

Marko Simoneti odstopil kot predsednik in član upravnega odbora DUTB

Ljubljana, 27. 10. 2016 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik upravnega odbora DUTB Marko Simoneti je odstopil. Kot je sporočil, je spoznal, da osebno ne uživa več tistega minimalnega zaupanja s strani vseh članov vlade. Dodal je, da želi, da se čimprej zagotovijo stabilni pogoji za še boljše delovanje DUTB.

Marko Simoneti je danes odstopil z mesta predsednika in člana upravnega odbora DUTB. Ne glede na to, da so poročila o poslovanju DUTB in nadzoru pozitivna ter da pri izplačilih prejemkov doslej niso bila ugotovljena neskladja z veljavnimi predpisi, je ugotovil, da nima več zaupanja vseh članov vlade, je sporočil po današnji seji vlade.

Marko Simoneti
Marko Simoneti FOTO: POP TV

Vlada je danes kot skupščina Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) obravnavala več poročil v zvezi z DUTB, med drugim o poslovanju v letu 2015 in prvem polletju letos ter o prejemkih v DUTB in v družbah v njeni lasti.

"Ne glede na pozitivne ocene teh poročil in ugotovitve pristojnih ministrstev, da pri izplačilih prejemkov doslej niso bila ugotovljena neskladja z veljavnimi predpisi, sem kot predsednik upravnega odbora dokončno spoznal, da osebno ne uživam več tistega minimalnega zaupanja s strani vseh članov vlade, ki je potrebno za uspešno opravljanje te zahtevne funkcije. S ciljem, da se čimprej zagotovijo stabilni pogoji za še boljše delovanje DUTB v prihodnjem obdobju, sem vlado na seji obvestil o svojem odstopu," je v izjavi zapisal Simoneti.

Ob tem se je zahvalil za zaupanje tistim, ki so ga imenovali za člana upravnega odbora, in članom upravnega odbora, ki so ga izbrali za predsednika, "in me podpirali pri mojem delu od prvega do zadnjega dne", ter zaposlenim na DUTB.

Finančna ministrica Mateja Vraničar Erman na novinarski konferenci po seji vlade o Simonetijevi odločitvi ni želela govoriti, saj da je bil del seje, na katerem je Simoneti članom vlade pojasnjeval stališča glede spornih vprašanj, zaprt in je Simoneti izrazil željo, da bo javnost sam obvestil o svojih stališčih.

Vlada je danes med drugim potrdila poročilo o poslovanju DUTB v letu 2015 ter se seznanila s poslovanjem prvem polletju letos in z rednim trimesečnim poročilom o nadzoru nad DUTB ministrstva za finance. Vlada je upravnemu odboru za poslovno leto 2015 podelila razrešnico. Za revizorja poslovanja v letih 2016 in 2017 je imenovala revizijsko družbo KPMG.

Kot je dejala ministrica, je DUTB po rekonstrukciji upravnega odbora DUTB v letu 2015 konsolidirala poslovanje in nadaljevala z unovčevanjem prenesenih slabih terjatev, kar je bila njena prvenstvena naloga, po spremembi zakona v začetku leta pa je tudi okrepila delovanje pri prestrukturiranju podjetij.

DUTB je lani unovčila 22 odstotkov prenesenih sredstev, kar je krepko nad zakonsko postavljeno mejo 10 odstotkov letno. V prvem polletju letos je ta delež znašal 6,2 odstotka, po osmih mesecih pa je z 11,2 odstotka že presegel zakonsko zahtevo, je povedala Vraničar Ermanova in dodala, da je delovanje DUTB kljub temu pripomoglo k ohranitvi številnih delovnih mest, veliko je bilo opravljenega pri velikih primerih, ogromno manjših primerov je bilo rešenih, izboljšala se je tudi komunikacija med DUTB in ministrstvom.

DUTB je tako zaradi prejemkov po letu dni znova ostala brez glavnega neizvršnega direktorja. Še dva primera, ki so jih razkrili posnetki - eden je povezan z nagrajevanjem vodilnih v Cimosu, drugi pa z Jannejem Harjunpääjem iz DUTB - segata v čas, ko sta DUTB vodila Lars Nyberg in Torbjörn Mansson, ki sta prav zaradi izigravanja politike prejemkov ta položaja morala zapustiti oktobra lani. Vlada je na njuno mesto imenovala Simonetija oz. Imreja Balogha kot glavnega izvršnega direktorja. DUTB je sredi leta prenovila politiko prejemkov DUTB, ki pa podrobneje določa (le) način izračuna prejemkov za tri izvršne in tri neizvršne direktorje.

Redni nadzorni niso ugotovili nepravilnosti

Redni nadzori, ki jih nad DUTB izvaja ministrstvo, niso ugotovili nepravilnosti. Pokazali so sicer na določene pomanjkljivosti glede poročanja, kar pa bodo odpravili z uvedbo rednih mesečnih poročil.

Vlada je tako ugotovila, da DUTB izpolnjuje svoj mandat ter da je tudi glede notranjega upravljanja dosegla pomemben napredek v smeri preglednosti poslovanja in urejenosti notranjih pravil, je povedala ministrica.

O reviziji računskega sodišča, ki pregleduje poslovanje DUTB v letu 2015, je dejala, da je DUTB z aktivnostmi, med drugim s krepitvijo korporativnega upravljanja v DUTB v prvi polovici leta, odgovorila na številna vprašanja, ki jih je računsko sodišče izpostavilo v reviziji poslovanja v letu 2014 in jih bo morda tudi v reviziji za 2015. Ko bodo prejeli osnutek poročila, bodo argumente pregledali in ukrepali v skladu s priporočili, je dodala ministrica.

Člani vlade iz vrst DeSUS in SD so pred sejo vlade poudarjali, da je Simoneti izgubil njihovo zaupanje. Razlog so pogovori upravnega odbora, ki so ušli v javnost in v katerih je Simoneti predlagal obvod Lahovnikovega zakona pri določanju plačil kriznim menedžerjem, ki jih DUTB angažira v podjetjih v njeni lasti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

U4
30. 10. 2016 21.08
+4
To je en največjih lopovov. Najprej je bil v NLB, potem pa reševal luknjo po NLB-ju. To je možno samo v Sloveniji.
slovenskidelavec
30. 10. 2016 20.06
+3
ALI BO ODGOVARJAL ZA KAJ.
ferencz 1
30. 10. 2016 15.37
+7
he,he možakar, ki je svetoval tujcem, kako naj si povečajo plače krat dva v stečajnih podjetjih, zraven pa hotel pred dvemi tedni od vlade 40 milijonov, za novo luknjo pri faktor in probanki, ki sta bili v bistvu LDS banki in slovenski ljudski stranki in dajateljici kreditov lds članom! Zakaj ga še niste zaprli?
resslovenka
28. 10. 2016 10.51
+2
Zakaj tisti, ki imajo že tako visoke prihodke (tudi za svoje nedelo) mislijo, da si lahko vzamejo še več, kljub zakonodaji in ukrepom, ki to omejujejo. Vse na koncu plačamo davkoplačevalci. Kakšna družba smo? Brez vesti do amena!
Kollerik
28. 10. 2016 09.26
+8
On odstopi in nobenega problema, branjevki na tržnici pa kazen 3 jurje za neizdani računček za pest petršilja... ŽIVELA SVOBODNA SLOVENIJA!!! ŽIVEL KAPITALIZEM!!!!!
Kr en tm
28. 10. 2016 09.07
+0
koliko slaboumnih komentarjev ljudi, ki ne vidijo dlje od svojega nosu. Vse skupaj je tako ali tako mešanje megle in "zavaravanje neprijatelja". V bistvu pa gre za boj ... kaj boj, krvavo klanje med tranzicijskimi levičarji, ki se borijo za tistih nekaj preostalih korit, kjer se še kaj da okrast. In sedaj je potrebno samo počakat kateri levak se bo naištaliral na to pozicijo in bo jasno zakaj je trenutnio levak moral zapustiti prostor pri koritu.
Kollerik
28. 10. 2016 09.29
+3
Primer slaboumnosti je predvsem tvoj komentar. Pa kaj češ, za nekatere so lopovi samo levi, meddtem pa desni lahko kradejo, koliko češ... pa je vse ok.. In kaj tebe jezi? Da se nisi uspel preriniti h koritu, ker si morda v napačni stranki? :))
Kr en tm
28. 10. 2016 09.48
+2
ne gre zato... narobe si razumel. DEjstvo je da ljudje reagirajo na denar in sploh ne razmišljajo o tem za kaj gre pri vsej stvari zares. Zato pa volijo barabe in smo kjer smo. Kar se mene tiče bi vse zaminiral in potlej še požgal. In tudi v stranki nisem nobeni. Predvsem iz enega razloga.. zato ker v Sloveniji nimamo levih in desnih. Vsi so isti, vsi levi. Vsi so nam zajebali prihodnost. Razlika med njimi je samo v tem da so se pred 25-leti skregali kdo bo okradel kaj in koliko in potem so se nekateri zaradi osebnih zamer preimenovali v "desnico".
totnhem
28. 10. 2016 08.15
+1
Saj bolje da je šel sam ko pa da bi parlamentarci raspravljali en teden pa bi se rodila miš.
den456
27. 10. 2016 22.53
+4
Takemu načinu pravijo: "nategni in pobegni"
transs
27. 10. 2016 22.42
+2
Vsi so samo cuzatorji davkoplačevaskega denarja....uspeh na delu je ko NE dela,saj takrat naredi manj škode!
Myroommyrules
27. 10. 2016 21.00
+6
Najbolj zanimivo mi je to, kako se imajo za perspektivne, kakšno samozavest imajo, ampak ko vse to pogledaš ma kaj je ustvaril koliko doprinosa? Jaz vidim samo kako na račun davkoplačevalcev iztržiti, izžet in ne korist za davkoplačevalce. Ta samozavest o finančni pismenosti, v resnici pa totalno finančno nepismeni.
Myroommyrules
27. 10. 2016 21.02
+7
Zdaj pa prosim poročilo koliko je bil g. Simoneti uspešen: koliko je prodal in koliko je še za prodati in bilanca je vrjetno v minusu in ni tako uspešen kot pravi g. Cerar? Podatki, statistika, to nas zanima? Ne pa beseda uspešen, prosim številke?
mackon08
27. 10. 2016 21.54
+4
Kaj pa je on naredil, saj vse naredijo masno plačani zunanji pogodbeniki. Vsi so ena preplačana banda.
orcus
27. 10. 2016 20.48
+5
Cuzimuzi pa srečno Kekeci!
Finfer
27. 10. 2016 20.22
+11
Največji lopovi ki kradejo državno premoženje živijo v ljubljani in ne vem kaj čaka pravosodje in policija da ne zaprejo te ljubljanske lopove !!
Franci Luzar
27. 10. 2016 20.08
+8
kaksna skoda! gdo bo pa zdaj goljufal?
Pjer Pjer
27. 10. 2016 22.16
+3
felix59 drugič
27. 10. 2016 19.46
+7
Da ne boste pozabili dati mastne odpravnine barabi lopovski !!!
darlok
27. 10. 2016 19.42
+13
Hja, te naše banke (slabe in manj slabe :) ) so res zanimive. Ko nekdo vloži denar v neko podjetje, pričakuje, da se mu bo investicija povrnila v cca 5.letih, naprej pa bo prejemal del dobička. Pri nas pa "investiramo" v banke in niti pod razno nihče niti ne pomisli, da bi se investicija povrnila. Vse skupaj je že tako blazno, da tudi mi ljudje (v večini) gledamo na dokapitalizacije bank kot nujno zlo in ne kot krajo denarja.
BPGC
27. 10. 2016 22.04
+3
Mislim, da je cas za vracilo investicije 3 leta max.
graf
27. 10. 2016 19.00
+6
dobesedno mi srajco v rt vleče od takega brezsramnega posipanja s pepelom ...
fakinshit
27. 10. 2016 18.58
+0
Par let nazaj bi se stepli za to pozicijo zdej pa bezijo od nje hahahaha
Franci Luzar
27. 10. 2016 20.09
+6
samo na videzno bos videl kako hitro bojo nasli drugega lopova.
badjo
27. 10. 2016 18.56
+5
A gremo stavit kolk bo dobu odpravnine ??
proofreader
27. 10. 2016 18.32
+15
Najmanj škode in stroškov bo, če se DUTB kar ukine.
Jožajoža
27. 10. 2016 18.23
+8
tako pišejo, verjemite mi, da je ta in cerar in pahor in sotali osvoboditeljizasvojžep preskrbljeni za par sto let v naprej.
Uporabnik113089
27. 10. 2016 18.26
+1