Gospodarstvo

'Ti ukrepi ubijajo ljudi'

Bruselj/Atene, 02. 05. 2010 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Grčija bo za rešitev gospodarstva prejela 110 milijard evrov pomoči. Varčevalni ukrepi bodo državljane zelo prizadeli. Sindikati napovedujejo oster odziv, državljane pa je strah, da bo izbruhnila vojna.

Grška vlada se je z Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom (IMF) dogovorila glede dodatnih varčevalnih in drugih gospodarskih ukrepov. Slednje namreč zahtevata EU in IMF kot predpogoj, da bi Grčija lahko dobila milijarde evrov pomoči za rešitev potapljajočega se gospodarstva.

Finančni ministri držav v območju evra so se danes v Bruslju dogovorili za sprožitev mehanizma 110 milijard evrov posojil Grčiji v prihodnjih treh letih, je naznanil šef evroskupine Jean-Claude Juncker. Države v območju evra bodo prispevale 80 milijard evrov, Mednarodni denarni sklad pa preostalo. Vrh evroskupine bo 7. maja.

Prva posojila bodo na voljo pred 19. majem, ko zapade izdaja desetletnih grških obveznic v višini skoraj devetih milijard evrov, izhaja iz izjave, ki jo je danes sprejela evroskupina.
 

Grki se bodo morali žrtvovati

"Pred nami so težka leta," je bil odkrit George Papandreu.
"Pred nami so težka leta," je bil odkrit George Papandreu. FOTO: Reuters

Dogovor je danes ob začetku izredne seje grške vlade potrdil grški premier George Papandreou. "Naredil bom vse, da država ne bi bankrotirala," je ob začetku seje zatrdil Papandreu in dodal, da se bodo Grki morali žrtvovati, da bi preprečili katastrofo. "Pred nami so težka leta," je bil odkrit, obenem pa je obljubil, da bo storil vse, da bi zaščitil najšibkejše člane družbe. Napovedal je še, da se bo boril, da bi se Grčija spremenila. "Uspelo nam bo," je poudaril Papandreu.

Oster odziv sidikatov

Glavni grški sindikati so že napovedali ostre odzive in splošno stavko za sredo. "Na ostre ukrepe bomo ostro odgovorili," so sporočili iz sindikalnega združenja GSEE. "Izgubili bomo skoraj 30 odstotkov naših dohodkov in tega ne moremo sprejeti," je v odzivu na načrte vlade dejal predsednik sindikata javnih uslužbencev ADEDY Spiros Papaspiros. Pozval je tudi k 24-urni stavki javnih uslužbencev v sredo, vmes pa naj bi se sestalo tudi vodstvo sindikata.

Pozivamo Evropejce, naj znova premislijo, kakšno Evropo si želijo. Kakšno družbo si želijo in kakšne zaposlene si želijo,"menijo sindikati.

V največjem grškem sindikalnem združenju GSEE, ki združuje predvsem zasebni sektor, so prav tako napovedali, da bodo v sredo stavkali proti predlaganim ukrepom. "To so najbolj ostri in najbolj nepošteni ukrepi, kar jih je kdaj bilo. Zato bodo naši odzivi odločni in dinamični. Ne morete vedno pričakovati, da bodo delavci plačevali zaradi propadlih politik," je dejal tiskovni predstavnik združenja Statis Anestis. Obenem pa je Anestis pozval tudi EU k večji zaščiti delavskih pravic.

Na robu vojne

50-letni lastnik kioska je poudaril, da politika ni predvidela prihajajočega cunamija, poleg tega jih pred tem niso zaščitili. Meni, da se jim bodo zoperstavili in odšli na ceste. Ti ukrepi po njegovem mnenju ubijajo ljudi. "Smo na robu vojne. Med tistimi, ki so neposredno prizadeti, in tistimi, ki niso, med revnimi in bogatimi. Če ne bodo prijeli tatove, ne bomo nikoli premagali krize,“ je še dejal.

"Svojim vnukom ne kupujem daril. Moji prijatelji mi dajejo obleke. Strah me je, da mladi ljudje nimajo upanja in da bodo odšli na ceste. Krvavo bo,“ je dejal 60-letni upokojenec.
 

Komisija priporočila sprožitev mehanizma

Po tem je Evropska komisija danes že priporočila sprožitev mehanizma finančne pomoči Grčiji, ki naj bi bil ključen za ohranitev stabilnosti območja evra.

Angela Merkel
Angela Merkel FOTO: Reuters

"Komisija meni, da so pogoji za pozitiven odziv na prošnjo grške vlade izpolnjeni in priporoča sprožitev usklajenega evropskega mehanizma v podporo Grčiji na podlagi dogovorjenega večletnega programa," je izjavil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Boleča prilagoditev

Gre za bolečo prilagoditev, ki bo prizadela predvsem doslej zaščiten javni sektor. Ta je v Grčiji prenapihnjen in neučinkovit. Tudi ostale Grke najverjetneje čakajo leta stroge discipline, če se želijo izogniti uničujoči dolžniški krizi in gospodarski depresiji.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Bonnu pozdravila grški varčevalni program in ocenila, da je ta edina možnost za povrnitev stabilnosti evra. Pred Grčijo je zdaj dolgotrajna in težavna, a nujna pot, je dejala nemška kanclerka.

Finančni minister George Papakonstantinu je podrobnosti dogovora javnosti predstavil takoj po koncu izredne seje vlade. Kot je pojasnil, bo morala Grčija v skladu z dogovorom v prihodnjih treh letih skupaj privarčevati 30 milijard evrov. Proračunski primanjkljaj pa bo morala do leta 2014 znižati s sedanjih 13,6 na tri odstotke.

Državnim uslužbencem in upokojencem bodo ukinili 13. in 14. plačo oz. pokojnino. Bodo pa vsi zaposleni, tako v državnem kot v zasebnem sektorju, ki na mesec ne zaslužijo več kot 3000 evrov bruto, dobili 500 evrov za božič ter po 250 za veliko noč in počitnice. Tudi upokojenci, ki imajo manj kot 2500 evrov pokojnine, bodo dobili 400 evrov za božič ter po 200 evrov za veliko noč in počitnice.

Grki drakonskim ukrepom nasprotujejo, kar so izrazili tudi na ulici.
Grki drakonskim ukrepom nasprotujejo, kar so izrazili tudi na ulici. FOTO: Reuters

"Zdaj ni časa misliti na politične stroške," je dejal Papakonstantinu in obljubil, da bodo oblasti storile vse, da bi državo znova spravili na pravo pot.

Tudi višji davki

Davi sklenjeni dogovor predvideva tudi zvišanje davkov. Davek na dodano vrednost naj bi tako zvišali z 21 na 23 odstotkov, kar bo drugo zvišanje tega davka v letošnjem letu. Za deset odstotkov pa naj bi zvišali tudi davek na tobak, alkohol in gorivo. Zvišali naj bi še davke na luksuzne nepremičnine, bazene in luksuzne avtomobile. Povečali naj bi tudi davek od iger na srečo.

Dogovor še predvideva, da bodo Evropska komisija, IMF in Evropska centralna banka (ECB) vsake tri mesece preverjali, kako Atene izpolnjujejo svoje obveznosti. Prav zaradi načrtovanih reform in ukrepov so v soboto v več grških mestih potekali protesti, na katerih je prišlo tudi do več nasilnih izgredov.

Tudi sindikati v luči novih drastičnih varčevalnih ukrepov, ki bodo izrazito prizadeli standard Grkov, že pozivajo k uporu. Če je vlada v Atenah na začetku še uživala večinsko podporo ljudi pri njenih prizadevanjih, sedaj kar polovica vprašanih v nedavni raziskavi napoveduje, da bo šla v primeru še večjega zategovanja pasu na ulice. Prevladuje namreč mnenje, da navadni državljani ne bi smeli plačevati za odpravljanje posledic krize.

Evroskupina naj bi Grčiji v skladu z dogovorom v prvem letu zagotovila do 30 milijard evrov posojil, IMF pa od 15 do 25 milijard evrov. Skupno naj bi Grčija po nekaterih ocenah v prihodnjih treh letih potrebovala od 100 do 120 milijard evrov posojil, poleg tega pa naj bi bilo še 20 milijard potrebnih za stabilizacijo grškega bančnega sistema.

Načelni dogovor o sprožitvi mehanizma finančne pomoči Grčiji naj bi danes na izrednem zasedanju v Bruslju sprejeli finančni ministri držav evro skupine, med njimi minister Franc Križanič, potrdil pa naj bi ga vrh evroskupine 7. ali 10. maja.

Kronični neplačniki davkov

Grčija naj bi letno izgubljala kar za 30 milijard dolarjev (okoli 20 milijard evrov) zaradi davčnih utaj, kaže neka študija, ki jo danes objavlja New York Times. Zagotovitev večje discipline pri plačevanju davkov bi morala biti zato ključna za Grčijo, če se želi izkopati iz finančnih težav.

Nakupovanje v Grčiji
Nakupovanje v Grčiji FOTO: Reuters

Kot navaja ameriški časnik, se bogastvo Grkov kaže vse povsod, le v davčnih napovedih ne. Tako je na primer iz predmestja na severu Aten, ki se bohoti z velikimi in bogatimi vilami, le 324 prebivalcev v davčni napovedi odkljukalo, da imajo doma bazen. Davčni inšpektorji pa so nato s pomočjo satelitskih slik prišli do bistveno večje številke – 16.974 bazenov.

Izmikanje davkom je pravzaprav način življenja v Grčiji in je igralo pomembno vlogo v sedanji dolžniški krizi Grčije. Tudi zato je boj proti utajam davkov in povečanje davka na luksuzne dobrine, kamor na primer spadajo bazeni, ena ključnih točk reformnih ukrepov grške vlade.

Po več različnih študijah naj bi bil grški proračun zaradi tovrstnega izogibanja davkov oškodovan za najmanj 20 milijard evrov letno. Glede na celotni ocenjeni dolg v višini 120 milijard evrov bi torej več pobranih davkov lahko pomembno zmanjšalo grško dolžniško krizo. Toda kot ugotavlja New York Times, Grkom ne bo lahko, saj bodo morali krepko spremeniti način življenja. Izogibanje plačevanju davkov je namreč le del širše kulture podkupovanja in korupcije, ki se je zažrla v vse pore grške družbe. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

duleas1
03. 05. 2010 23.09
Kaj se bo kdo vprašal koliko bo to stalo nas? Po moje sploh ni važno zakaj in podobno je prišlo do tega ,to morajo Grki rešiti sami,mi se bi raje spraševali kaj to pomeni za nas,ki roko na srce tudi nismo daleč za njimi. Zanimivo pa je ,da se tu govori o cifrah kot so 3000 € ,2500€,o dodatkih pokojninam v višini kot so pri nas plače ,lepo prosim kdaj bomo pa mi poskrbeli za svoje probleme. Angela bi mogoče morala dati nasvet tudi našim vrlim politikom.
Odpri.oci
03. 05. 2010 10.32
Citat : "Tako je v ugledni atenski četrti Kolonaki od 150 zdravnikov več kot polovica prijavila, da njihov letni zaslužek ne presega 30.000 evrov, 34 pa jih je celo navedlo, da zaslužijo manj kot 10.000 evrov, kar pomeni, da bi morali biti oproščeni vseh davkov.".... . Bogi reveži.... pri nas zdravnik zasluži toliko z dvema dežurstvoma !!!!!
Odpri.oci
03. 05. 2010 10.14
Citat : "Tarča jeze tudi Cerkev Jezni so tudi na Cerkev. "Če bi Cerkvi vzeli 10 odstotkov njenega bogastva, bi lahko dolg poplačali," meni Novakova. Cerkev ima veliko bogastvo, poleg tega dobiva denar od države, davka pa ne plačuje. Ko se gradijo nove šole ali vrtci, ki so v slabem stanju, pa nič ne prispeva, je dejala." . Vsaka podobnost s Slovenijo je zgolj nenaključna.....
aryan
03. 05. 2010 08.51
Tako bi morali začeti delati tudi pri nas
lexani
03. 05. 2010 07.59
ivo55
03. 05. 2010 07.52
Za navaden vdor v evrski denarni sistem, še nagrada v obliki pomoči. Fino. Treba je zaščititi lopove, ki so kradli in lopove, ki so opustili nadzor, kajneda. Groza kam smo prišli v tem svetu!
Brabus
03. 05. 2010 07.49
Pahor, poglej, za kakšne plače grki nočejo delat in za kakšne pokojnine protestirajo.Če je to res, jih je lahko sram, in jim je treba polovico zmanjšat in pa brez kreditov, drugače sr bodo obnašali, kot večina slovencev, vse na kredit, pa če bom kdaj vrnil, al pa ne.Če bo vlada odobrila to kvazi pomoč, bo to veleizdaja slovenskega naroda, ki pa sam ostaja na cesti in z 500€ plače, če so jim tajkuni sploh voljni to plačat.Za to bi morala biti to kazenska odgovornost, ne pa samo politična.
Razmisljajoc
03. 05. 2010 07.22
Da je Grcija v riti ni dvoma ! Scenarij , ki je do tega pripeljal pa kaze kar nekaj podobnosti slovenskemu . Ali je logicno pricakovati podoben razplet tudi v Sloveniji ?
scipio
03. 05. 2010 06.56
vsaka žurka privede do stanja, ko je treba plačati račun. ali živiš na sposojeni čas ali na sposojeni denar, vse ti pride v isto točko: ko pride čas plačevanja, pride tudi streznitev o tem, kdo si in kaj si. Ne smeš preko svojih zmožnosti. Velja za posameznika, družino, občino, državao... Grki so šli zdaj pod vodo, a ker imajo lep evropski jug, se bodo z njim in turizmom ter južnimi pridelki in podobnim čez nekaj let izvlekli, do takrat bodo pa morali živeti bistveno skromneje kot doslej. Meso dvakrat na teden namesto šestkrat in podobno. Tako se je pri nas živelo pred leti in se po malem živi že spet tudi danes. Ne pozabit, da se je naš družbeni proizvod še pred nedavnim lahko v EU primerjal lahko edino z grškim ali s portugalskim, s tem, da so bili oni noter precej let pred nami in so že takrat kaj dobili od tistih z višjim.
bigich
03. 05. 2010 06.31
Grcija naj se vrne v objem matere Turcije.
hud-k-pajk
03. 05. 2010 05.23
grčija stoji slabo, če pa vzamenjo posojilo je pa odpisana. seveda. državi ki je pred finančnim zlomom ponudijo pomoč, kar pa pomeni že v štartu, da dolga nebodo mogli vrniti, še manj pa obresti. zgodi se pa to, a morajo poceni prodati nafto, rudnike, zemljo, državne firme itd. pri vsem tem pa mastno zasluži le peščica ljudi, narod pa zapade v večni dolg. in nova generacija sužnjev je v šahu. (davki itd.)
KMN_Kot
03. 05. 2010 00.11
110 miljard pomoči komu? tistim ki majo "samo" 20000€ evrov na mesc najbrž...
alduri
03. 05. 2010 00.04
zanimivo,taka kriza,pol pa na hitro zberejo 110 milijar evrov,od kje...denar je samo dajo ga,ko vidijo , da je vrag odnesel šalo
bauer.zlatorog@gmail.com
03. 05. 2010 00.01
Žalostno je, da po Grčiji celotni Evropi grozi propad finančnega sistema!! Kam smo prišli??? Ameriški monetarni sistem pa je tako ali tako poglavje zase??? Bojim se, da smo mi naslednja generacija ljudi, (letniki 79 - 90), ki bomo najbolj nastradali!! Upam, da ne že prekmalu, ko se bo tudi pri nas zgodila ulica! No lahko se samo tolažimo, (¨nas Slovencev je premalo, da izbruhne državljanska vojna¨) ali pa tudi ne !
untableass
02. 05. 2010 23.58
mi se bomo pa sam zarad nasih zeleznic zapufali malo se pa bomo na istem ko grki
PORTOS13
02. 05. 2010 23.48
Katastrofa zopet bo plačeval majhen človek za kradljivce. Tudi jaz se bojim, da bo iz tega vzklilo nekaj nepredvidljivega, ki se bo kot požar razširilo po vsej Evropi. Tajkuni, cerkva.... (to pravijo Grki) in ostali lopovi so izropali Grčijo za kazen pa bomo vse to plačevali mi. Tudi pri nas se nekaj kuha. Nastajajo države, kjer vladajo bogataši delavcem pa odvzemajo vse pravice in jih zasužnjujejo. To že poznamo in poznamo tudi zakljućek, ki pa ni dober in resnično upam, da se motim.
DoktorM
02. 05. 2010 23.37
Sploh mi ne bi bilo žal denarja, če bi rešili Grke. Se pa bojim, da bodo denar kot po navadi spravili v žep tajkuni in politiki, tako kot v Sloveniji. Nismo daleč od grkov!Še ta denar, ki ga bomo posodili Grkom in ga bodo morda??????? vrnili, bodo potem požrli Pahorji, Kresali, Senice, Bavčarji, Janšani, Šroti, Jankoviči in ostalo sorodstvo. Ostala nesnaga delavska pa naj pokasira smrt malo pred penzijo, da ne bo potrebno spreminjat zakonov o tajkunih, zaščite mafije v parlamentu in podlih politikih!!!!!
SLOVENIASTAN
02. 05. 2010 23.20
Jaz pravim niti enega centa za njih , ampak me ze dusa pa srce bolita ko vem da bo moj davkoplacevalski denar sou za grke joj na jok mi gre .Pa sam ne pravite posodli jim bomo ja nazaj pa dobli cez 30 let . Pa ni to biu edn od glavnih razlogov da smo zapustili jugo davanje dnara v tretje zepe
AlternativeFacts
02. 05. 2010 23.20
@ malipandit - Imeti prijatelja, ki je "judovski prostozidar" in to celo pisati na portal 24ur. Neprecenljivo.Kaj pravi prijatelj, je potrebno bunkerje sestavljat' za leto 2012, ali nas bodo vesoljčki prej rešili?? :D
nogad
02. 05. 2010 23.13
Politika...Grčija je na prodaj....kmalu bomo še mi in opaaa fertik z evropo!