Gospodarstvo

Banke potrdile: Trimo Trebnje prodali poljskemu skladu Innova

Ljubljana, 14. 12. 2015 15.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bančni konzorcij lastnikov, ki ga vodi NLB, je Trimo Trebnje prodal poljskemu skladu Innovo. Poljski sklad zasebnega kapitala Innova naj bi za Trimo ponudil več kot 50 milijonov evrov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: 'Raje bi si sami poiskali strateškega partnerja'
    02:10
    Iz SVETA: 'Raje bi si sami poiskali strateškega partnerja'
  • Iz 24UR: Trimo za dobrih 50 milijonov Poljakom
    02:13
    Iz 24UR: Trimo za dobrih 50 milijonov Poljakom

Bančni konzorcij lastnikov, ki ga vodi NLB, je Trimo Trebnje prodal poljskemu skladu Innovo. Informacijo so potrdili predstavniki NLB. 

Pogajanja so sicer danes potekala tako s skladom Innovo kot z irskim tekmecem Trima, podjetjem Kingspan. Poljski sklad zasebnega kapitala Innova naj bi za Trimo ponudil več kot 50 milijonov evrov.

Prodajalci - poleg NLB še SID banka, SKB, Gorenjska banka, Probanka in NKBM - odločitve sicer še niso sporočili, neuradno pa potekajo še zadnja usklajevanja s poljskim skladom. Posel naj bi bil zaključen v naslednjih mesecih, kupnina za Trimo pa naj bi bila blizu vrednosti zadnje zvišane cenitve družbe.

Prodaja Trima bo tako očitno že četrti primer vstopa poljskega kapitala v slovenska podjetja v zadnjih mesecih.

Trimo Trebnje
Trimo Trebnje FOTO: POP TV

Že poleti je Gorenje v okviru dezinvestiranja družbi Tesla Recycling prodalo večinski delež hčerinske družbe za predelavo odpadkov Gorenje Surovina. Konec novembra sta nato Slovenski državni holding (SDH) in Aerodrom Ljubljana vzdrževalca letal Adria Airways Tehnika prodala Linetech Holdingu, januarja pa naj bi na skupščini Palome potrdili 15-milijonsko dokapitalizacijo, s katero naj bi v podjetje vstopil sklad Abris. Ta naj bi nato od SDH kupil še preostanek večinskega lastniškega deleža v sladkogorskem proizvajalcu higienskega papirja.

Poljski kapital se je omenjal tudi v postopku prodaje Cinkarne Celje, ki pa je poleti zaradi okoljskih tveganj propadel.

Pomisleki, protesti, zaskrbljeni zaposleni

Tako kot večina prodaj slovenskih podjetij tujim vlagateljem tudi v primeru Trima ni šlo brez nasprotovanja. Pomisleki in protesti prihajajo iz vrst delavcev, lokalne skupnosti, malih delničarjev in tudi dela politike. Prav danes so se proti izrekli v ZL, pomisleke pa so v zadnjih dneh izražali tudi v SD in DeSUS.

Bo imel novi lastnik posluh?

Osnovni argument nasprotnikov je, da se je Trimo po kriznih letih, ki so ga pripeljala na rob insolventnosti, pobral in danes znova beleži dobre poslovne rezultate, ob tem pa normalno financira vse svoje obveznosti. Zaradi občutno boljšega poslovanja in nadaljnjih obetov za rast bi tako podjetju po mnenju nasprotnikov prodaje v prihodnjih letih cena le še rasla. Prav tako so se pojavljali strahovi, da novi lastnik ne bo imel posluha za pomembno vlogo, ki jih družba s približno 350 zaposlenimi v matični družbi in nekaj več kot 800 delavci v širši skupini igra v lokalni skupnosti.

Nekdaj eno uspešnejših slovenskih podjetij je v težave zabredlo ob izbruhu finančne in gospodarske krize ter upadu gradbene dejavnosti. Bremenila ga je tudi zadolženost, ki je bila posledica notranjega odkupa podjetja, na čelu katerega so bili nekateri vodilni v družbi, med njimi dolgoletna direktorica Tatjana Fink. Leta 2013 so ga pred insolventnostjo rešile banke in družba pod novim vodstvom izvaja finančno in poslovno prestrukturiranje. Lani je tako zopet začela poslovati z dobičkom, letošnji poslovni rezultati pa naj bi bili še bistveno boljši.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SurfBass
15. 12. 2015 13.17
Js mam pa čist en tak prepost in zelo učinkovit predlog. Ko se že takole prodajajo Slovenski možgani in naš denar, zakaj pa ne bi še prodali zelo neučinkovito in hudo potratno državno "podjetje"? To je Slovenska vlada in vse kar gre zraven, ker itak ne proizvaja nobenega dobička v državno blagajno, nima nobenega efekta, nobene učinkovitosti za dobrobit "delavcev" t.j. državljanov. Takšna "podjetja" propadajo, mar ne, zakaj ljudje torej ne prodamo zgubarjev in "kupimo" "podjetje", ki bo delalo v dobrobit vseh državljanov, ne le tistih, ki "sedijo" v pisarnah inne delajo ama nič? Damo referendum, pa da vidmo kolik bo uspeh; udeležba 90%, pravtako tudi toliko glasov ZA prodajo. Pa lep dan.
Frane Šajn
15. 12. 2015 11.11
+4
Kdaj bo Slovenska brabija dala ponudbo za prodajo očakaTriglava z Aljaževim stolpom in Zdravljico vred? in prodajo svojih staršev in slovenskih poštenjakov, njihovi žulji gredo za drobiž. Njim niste vredni niti ne zmorete gledati v oči. Tebi g. Cerar pa še tole na dušo, daleč , daleč so tvoje predvolilne obljube. Ostale so debel masten pljunek na obrazu ljudi , ki so te videli kot rešitelja in volili. Tvoj zaton se neminovno bliža. Procent , ki bi te volil pada kot kamen v brezno tja tudi sodite . Če se pa vse to dogaja zaradi strahu in nezmožnosti voditi to državico odstopite vsi ta moment. Strahopetci in kimavci me ne in nas ne morejo in nesmejo zastopati napram pogoltnemu svetovnemu kapitalu. Žica , ki ste jo dali razpeti ob Slovenski meji je pa sramota vseh sramot dokaz hlapčevstva in vdanost v večno podrejenost. Slabši ste od Italijanskega okupatorja on je obdal z žico samo Ljubljano. Za morilsko žico kjer poginjajo nič krive živali je denar za vezalke in raztrgane čevlje policistov in kakšno pametno vozilo ga pa ni. Zakaj se nisem rodil vsaj v Hrvaški če ne drugega bi bil član ponosnih ljudi. Kajti za Slovenijo ne morem trditi, da bo ostala priborili smo jo v enem tednu izgubili smo jo bomo prej kot v enem tednu. Našega v njej praktično ni več. za tisto za katero bi se še splčalo vstrajati ostati in boriti.
DonDonDan
15. 12. 2015 08.45
+4
Lastninjenje po sistemu menedžerskega odkupa je vedno temeljil na finančnem izčrpavanju firme s strani vodilnih, ki so lastninili. Tako firmi cena ni zrasla, da so jo lažje kupili in pa tako so si zagotovili sredstva za odkup oziroma prevzem. Na začetku 90-let je bila to "zmagovita" varianta lastninjenja po sistemu Ribnikar-Tajnikar-Kučan. Peterletov Lujs in njegov mentor Jeffrey Sachs sta takrat s svojim modelom lastninjenja pogorela. Tako je to !!!!
DonDonDan
15. 12. 2015 08.47
+3
Še to: večina primerov lastninjenja v Zloveniji je dejansko potekala tako, da so firmo finančno izčrpali, potem pa likvidirali in zemljišča ter stroje prodali, delavce pa na cesto. Zemljišča so bila pred 10 in več letih zelo draga.
emilzapata
15. 12. 2015 09.10
+0
temelji noriškega kraljestva so bili postavljeni med letom 1992-2004, za časa najbolj norih in pokvarjenih politikov na naših tleh kdajkoli.
LOPOVEpredZID
15. 12. 2015 08.44
+1
Ooooo še je nekaj Slovenskega za prodat tujcem....in pol nam bodo tupili, da se gospodarstvo pobira in brezposelnost pada......svinjarija za svinjarijo na svinjarijo!!!!!!!
motorka57
14. 12. 2015 20.57
+17
...kaj pa velecenjena Tatjanca,sposobna "menedžerka",a ji je kaj hudo,ko ni več direktorca,ko nima procentov ... Hudi ča bab jega na kol na ta knt !!!
Kapitol
14. 12. 2015 20.56
+10
Hvala bogu, če ni pogojev, da bi ga imel neodvisni dober slovenski lastnik, kar bi bilo še najbolje, je bolje, da ga imajo tujci, kot pa kaka mešanica države in politike in s tem leglo korupcije in koritarjev. Levi slaba novica za vas, še eno korito manj.......
motorka57
14. 12. 2015 20.50
+12
....ja ,ja fantki ,nič več ne bo tako,kot je bilo v državnih jaslih.Lahko je s polno ritko ka kat !
DonDonDan
15. 12. 2015 08.29
-3
Kakšne državne jasli, kwa't pa je? Trimo je bil v večin v lastništvu delavcev !
motorka57
15. 12. 2015 12.42
+1
Jarej
14. 12. 2015 20.43
+4
"No, Janezek, povej mi," reče učitelj, (ko je izvedel za prodajo Trima, ki sta jo "uspešno" realizirala) rešitev naslednje naloge: Tvoj oče gre peš iz Ljubljane proti Medvodam s hitrostjo 3 km/h. Tvoj stric gre eno uro pozneje iz Medvod proti Ljubljani s hitrostjo 5 km/h. Kje se srečata?" Janezek kot iz puške: "V prvi gostilni!" Seveda nista šla peš, skupaj se pa tudi nista mogla peljati - nadomestilo za izdajo sta si pa morala razdeliti. Ja prodajati moraš takrat, ko bi ti lahko začeli vračati. Postaneš inovativno uspešen bodoči politični kader. Bravo razbarvani.
korintos23
14. 12. 2015 20.17
+1
Kot vidim si eni želijo da bi še naprej bila država lastnik! Gotovo je gotovo dečki, kapitalizem je tu-divji.
EMINENT
14. 12. 2015 21.53
+5
Ah daj no korinto, glavnina pajdaškega kapitalizma nas je že okradla, sedaj se dogajajo samo sanacija letega. Zaključek pajdaškega kapitalizma pa nas še čaka, ko bodo konsolidirali razmere v privatiziranih DUTB in SDH, ter na nek način sprostili miljarde naših €, ki smo jih za sanacijo bank namenili. Zakaj misliš, da razni ekonomisti svarijo, da banke naše miljarde v svojih trezorjih hranijo? Valjda ne za nas navadne peone? Me nebi čudilo, da se bo začelo medijsko poveličevanje desnice, ali pa blatenje levice, samo zato da za kratek čas pride na oblast desnica, kateri se bo naprtilo tretje dejanje privatizacije. Nekaj podobnega se je zgodilo 2004.
Karantanija
14. 12. 2015 20.14
+8
Kaj se z nami dogaja?
korintos23
14. 12. 2015 20.17
+8
Kradli so preveč sedaj pod novim lastnikom bo pa šlo!
Jarej
14. 12. 2015 20.46
+0
trunck
14. 12. 2015 19.51
+14
ha, ha, desni kljukci. Pred WW2 je bilo slovensko gospodarstvo v poljskih in čeških rokah, slovenska kao elita pa je bila duhovščina in veliki kmetje. Večina slovenceljnov pa so bili hlapci in bajtarji. Tito nam je pomagal, da smo se postavili na svoje noge in bili na svojem mi gospodar, njegovo delo sta dokaj uspešno nadaljevala Kučan in Drnovšek, leta 2005 pa je na oblast prišel Janez in bomo spet kmalu tam, kot smo bili (hlapci lastniki Čehi, Poljaki, Nemci, Srbi, Hrvati, ..) slovenceljne pa na zavod in gostilne. Prišel bo dan, ko bo Slovenec pobiral smeti Poljaku, Čehu, Bosancu, Srbu, .. Ja, kar častite Janeza še naprej.
žlikrofi
14. 12. 2015 20.37
+5
TRUNCK ZELO KONKRETNO RESNIČNO POVEDANO BRAVO ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Skunk Works
14. 12. 2015 20.45
+4
Kapitol
14. 12. 2015 20.50
+7
To ja trunk, so imeli Avstrijci smolo da niso imeli titeka, tako so pa proti nam zaostali za sto let... In da gre vse k vragu so krivi tisti ki sploh niso na oblasti.....ja se človek zgrozi ko vidi kakšni "pametnjakoviči" po slo zemlji hodijo....
Kapitol
14. 12. 2015 20.52
+4
Poleg tega ta vaš prav, oziroma celi vaš svet se neha na karavankah, tam je za vas magična meja. Levaško izobraženi in sposobni preko te meje postanejo v hipu komaj primerni za kelnerja, nekoč mogočni funkcionarji v SFRJ na sodiščih čez to mejo postanejo nebogljeni dementni tresoči starčki, kar se dogaja ravno sedaj, čez to mejo, kjer se začne normalna zahodna civilizacija ste ena navadna revšeta...to ste levaki, v konkurenčnem normalnem svetovnem okolju ena navadna revšeta. Zato se z vsemi sredstvi borite, da ta normalni svet ne prodre k nam....
emilzapata
14. 12. 2015 21.23
-2
cube, moram se oglasiti zaradi tvoje nerazgledanosti in kratkovidnosti.kaj misliš da je res kriva vseh problemov tega sveta levica. Sicer ne vem, kaj se pod levico predstavljaš. Ta ljudem, potrebnim pomoči, ohranja vsaj malo človeškega dostajanstva. Ni vse v kopičenju premoženja. Pa še to: pred kratkim sem bil na obisku družine mojega sina, ki živi v srednji ameriki. Ker sem bil močno presenečen, kako se bogati in revni medseboj sploh ne družijo in niti želijo poznati, slabše kot v južnoafriškem aperthaidu nekoč med belimi in črnimi, mi je sin dejal:slovenci sploh še ne vedo, kaj to pomeni trd kapitalizem in trda neizprosna desnica na oblasti, Se ti to želiš?
EMINENT
14. 12. 2015 21.26
+1
trunck, lahko pa bi pošteno še dodal, da še tisto malo, ki ga je bilo v slovenskih rokah, ste ga komunisti zaplenili, kmete razlastninili, privatnike v rove zmetali in jim premoženje zaplenili, intelektualce, ki jim na zahod ni uspelo zbežat, ste jih na dopust na Goli otok poslali ipd. Ko so Amerosi špino zaprli, pa je veselja konec bilo in so se leta stabilizacij začela, katerih vrhunec je bil 35% mesečna inflacija.
emilzapata
14. 12. 2015 21.35
+3
eminent če imaš +90 let in si doživel tiste čase, je prav da se oglašaš in se malo razelektriš, če pa si povojna generacija ko jaz, pa ne moreš name in mlajšim od mene te zgodbe, ki se me nič ne tičejo, me še ni bilo takrat in ne morem nič narediti oziroma spremeniti. Še na Nemce več ne kažejo s prstom, saj kaj pa imajo dananjšni 20 letniki veze s dolfijem.
EMINENT
14. 12. 2015 21.36
+0
Klavdijo, ne delat pajaca iz samega sebe. Kdaj pa je komunistom bil navaden človek pomemben? Pri nas je problem v tem, da bivši komunistični režim podrazumeva kot levico, kar je v nasprotju z vsem, kar bi naj levica bila. Glavni akterji slovenske privatizacije so člani bivše komunistične oligarhije. Če izvzamemo Hildo in Šrota, ki sta itak zaprta, noben iz leve nomenklature ni še bil kaznovan. Anzi, zdaj so v modi osebni stečaji, kar poglejte si provenijenco dotičnih.
emilzapata
14. 12. 2015 21.39
+3
jaz sem samo rekel, da ne starih zgodb vleči na plano, ker nas tukaj prisotnih niti malo ne zanimajo. Hvala za razumevanje.!!
Kapitol
15. 12. 2015 08.33
+3
Jazklavdij, saj z samimi idejami, ki si jih omenil ni nič tako narobe, samo v praksi jih jaz vsaj pri nas ne vidim. vprašaj na tisoče prekercev. ki životarijo pri nas, ker je gospodarstvo zadušeno zaradi povampirjenega JS, ki ima predvsem funkcijo leve volilne baze in ti prekerci s svojo bedo pomagajo vzdrževati na tisoče in tisoče izmišljenih služb, kjer sploh ni važno ali delaš ali ne...pa to je samo en mali primer....res soliddarnost....
emilzapata
15. 12. 2015 09.05
+1
to pa ni problem leve ali desne opcije, ampak zakonodaje in striktno upoštevanje zakonov in predpisov. Večino teh zakonov pa je bila sprejeta v času od 1992-2004, to je najbolj nore in pokvarjene stranke ki je kdajkoli imela glavno besedo na tem prostoru. Vi pa ste hvalili državniško modrost takratnih akterjev. Če bi bi bili samo pokvarjeni, v redu, ampak so bili zapovrh še nori.
slovenskidelavec
14. 12. 2015 19.48
+8
Še en Mercator in povečanje bresposelnosti in živalskih pogojejev dela.
inside1
14. 12. 2015 19.01
+14
živela birokracija in javna uprava. čimprej vso gospodarstvo razprodati, saj ga tako ali tako ne rabimo..... same probleme dela, lažje nam bo brez.......:))
EMINENT
14. 12. 2015 19.34
-3
Zahojenec, Trimo je že zdavnaj bil prodan našim! Zdaj šele ima šanse, da se zopet na noge ostavi.
EMINENT
14. 12. 2015 18.50
+1
Trimovi delavci so z veseljem pristali, da jih domači F21 kupi. Danes so veseli, da so se ga rešli. Hebo te Janša.
mensesmeje
14. 12. 2015 18.39
+13
Kl,....čevi nesposobni sLOVEnski parazitiTo je to...
intel1
14. 12. 2015 18.25
+5
to čim prej uničiti slovenko in s tem tudi banano državo s slovenceljni. le zakaj so se borili naši deje
tone7
14. 12. 2015 17.41
+28
Včasih so se jim smejali, danes smo za Slovake, Poljake in Čehe, ubogi revčki. To je rezultat naših političnih in ostalih lopovov.
EMINENT
14. 12. 2015 18.55
+1
Ja, ja, lustracija je pri naštetih bila izvedena in se nam gladko v brk smejejo. Mi zahojenci pa bomo še naprej rešitev v demokratičnem socijalizmu iskali.
inside1
14. 12. 2015 17.41
+18
Včasih so se pri nas smejali Poljakom, Čehom in Slovakom, zdaj so vsi pred nami in nas niti nočejo vem medse..... Predvidevam, da bo sedaj Medja vrnil dokapitaliziran denar državi........ Smo kot razprodana kur....ba, kdo da več tistemu damo, brez da kdo gleda še na kaj drugega..... Bedaki za iskat, res......
tone7
14. 12. 2015 17.34
+4
Imamo sploh še kako firmo, ki je še niso okradli in nato prodali?????????? Vsekakor je nekaj potrebno priznati slovenski politiki, oziroma rdeča nit slovenske politike vse od 1990 je, da namenoma in sistematično uničujejo slovensko gospodarstvo. Draga demokratična gospoda ali se zavedate, da je Slovenija v socializmu imela močnejše in stabilnejše gospodarstvo, kakor ga imamo sedaj, ko vlada tržno gospodarstvo.
EMINENT
14. 12. 2015 19.07
+4
No nekaj si pa le pozabil dodat; Sistematično plenjenje slovenskega premoženja se je začelo takoj po padcu prve DEMOS-ove vlade, ko je takratna opozicija s podganami v DEMOSU dosegla razbitje prve Peterletove vlade in nastop Drnovškove vladavine, ki je po hitrem postopku umaknila iz parlamenta DEMOS-ov zakon o privatizaciji.
takje
14. 12. 2015 17.28
+32
Prof. Vehovar je že davno povedal, da državno premoženje, ki se proda nekim skladom, predvsem tujim, se proda pod ceno in z enim samim namenom, da nekdo masno zasluži z provizijo. Pri skladih nikoli ni lastnika, je samo skupina vlagateljev, katerih skupno je edino to, da je izvor denarja neznan!! Baraba vseh barab pri takih poslih pri nas se skriva pod imenom Borut Jamnik!!! Tota baraba pokvarjena in njegovi pajdaši so skriti v ozadju, politična mafija pa za provizijo pripravi teren po njihovih naročilih. To je resnica vseh kraj v Sloveniji in prepričan sem, da sem zapisal nekaj, kar ne sodi med narod, zato pričakujem opozorilo kot neprimerno.
tone7
14. 12. 2015 17.37
+10
Takje, zagotovo se pod tole izjavo podpiše najmanj 80% slovenskih državljanov. V mislih imam poštene
EMINENT
14. 12. 2015 18.46
+8
95% Slo državljanov za Bračo Jamnik sploh slišalo ni, Njim samo Kučan in Janša po glavi zvonijo.