Gospodarstvo

Previsoke položnice za elektriko?

Ljubljana, 07. 08. 2008 10.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
42

Elektrika naj bi se podražila po kartelnem dogovoru med petimi elektropodjetji. Ali bodo distributerji preveč plačane zneske vrnili odjemalcem?

Smo odjemalci električne energije plačevali preveč?
Smo odjemalci električne energije plačevali preveč? FOTO: Reuters
V povprečni strukturi računa za gospodinjskega odjemalca predstavlja cena električne energije okoli 40 odstotkov, cena omrežnine nekaj nad 43 odstotkov, okoli 17 odstotkov znaša davek, manj kot odstotek pa trošarina.

Urad za varstvo konkurence je izdal odločbo, v kateri ugotavlja, da je bila januarska podražitev elektrike za gospodinjstva usklajena in neupravičena, ''saj so zvišanje cen napovedali sočasno, to je 22. in 23. novembra lani, v skoraj enakem znesku in s pričetkom veljavnosti na isti dan, to je 1. januarja letos''. Odločbo so poslali Elektru Ljubljana, Elektru Maribor, Elektru Gorenjska, Elektru Celje in Elektru Primorska, ki naj bi se uskladili o približno šestodstotnem dvigu cen. Konkretno usklajeno ravnanje je že po samem zakonu prepovedano in nično, so pojasnili v uradu, kar pomeni, da smo odjemalci vseskozi plačevali preveč.

Urad v okviru svojih pristojnosti ne more ugotavljati morebitne odškodninske odgovornosti, je pa v odločbi naložil, da morajo družbe s kršitvijo prenehati, kar pomeni, da se ne smejo več dogovarjati in delovati usklajeno pri kakršnem koli spreminjanju cen električne energije. O utemeljenosti odškodninske odgovornosti lahko namreč presoja zgolj civilno sodišče, ki mora ugotavljati protipravnost ravnanja in odgovornost, vzročno zvezo med škodnim dogodkom in škodo ter obstoj in višino škode.

O morebitnih globah se odloča v prekrškovnem postopku, ki je samostojen in ga urad izvede po izdani ugotovitveni odločbi v upravnem postopku. Takrat se ugotavlja prekrškovna odgovornost tako družb kot odgovornih oseb in višina globe. ''O višini globe se urad v tem trenutku ne more izreči, saj prekrškovnega postopka še ni začel, bo pa med postopkom razrešil vsa vprašanja v zvezi s trajanjem kršitve in v tej povezavi uporabe zakonskih določb o določitvi višine globe,'' so zapisali v sporočilu za javnost. Elektrodistributerji lahko sicer vložijo pritožbo. Odveč ni tudi podatek, da je največji lastnik v vseh petih elektropodjetjih država, ki ima v posameznem okoli 80-odstotni delež.

Eles Gorenjska: Še vedno poslujemo z izgubo

V Mariboru naj odločbe še ne bi prejeli, zato "je ne morejo komentirati". Po drugi strani je Elektro Celje odločbo prejelo, vendar njene vsebine ne želijo komentirati. Ukrepali bodo z vložitvijo tožbe pri vrhovnem sodišču. Odločbo so prejeli tudi na Gorenjskem. ''V vsakem primeru si bomo vzeli nekaj dni, da jo podrobno analiziramo, se seznanimo z vsemi pravnimi možnostmi in sprejmemo odločitev o nadaljnjih korakih. Prepričani smo, da smo v postopku, ki ga je vodil urad, verodostojno dokazali, da v primeru januarskega dviga cen električne energije ni šlo za kartelni dogovor. Tega sicer razumemo kot usklajen nastop, ki podjetjem dovoljuje ustvarjanje ekstra dobičkov, mi pa na trgu gospodinjskega odjema kljub dvigu cen še vedno poslujemo z izgubo,'' so zagotovili. ''Vsebino odločbe proučujejo pravniki. Natančno informacijo o nadaljnjih postopkih bomo lahko podali, ko bodo upravo družbe seznanili s pravnim mnenjem in bodo jasne posledice odločbe,'' pa so sporočili z Elektra Ljubljana. Tudi v Elektru Primorska so prejeli odločbo, ki jo še preoučujejo, zato je prav tako ne morejo komentirati.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (42)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
12. 08. 2008 11.49
Zgleda, da se res vse začne že v vrtcu, šoli, kasneje v službi. Se zameriš šefom, pa se še sodelavci obrnejo proti tebi kot, da si kužen. Očitno se biti pošten res ne splača, je vprašanje tvoje osebnosti do kdaj vse to zdržiš. Jaz pravim takšnim, nizke duše. Tako ali tako vsak doživi svojih pet minut v negativnem smislu, seveda.
Samoyedka
12. 08. 2008 08.47
resslovenka, se strinjam, manjka nam enotnosti. To pa se na žalost kaže že v šoli, pri sicer malo negativnih situacijah, kot je recimo bojkot kontrolke ali kampanjsko špricanje, ko se vedno najde en v-rit-grebator in celotno situacijo poruši. Taki pač smo zgleda, od otroštva naprej, skup pač ne znamo stopit, ne za dobro, ne za slabo. Vsak reče, naj se drugi zmenijo, jaz se ne bom mešal zraven, ko zadeva propade, taisti kričijo na ves glas, da so spet drugi zaj.ebali, če stvar rata, pa se kitijo s tujim perjem...Tako pač je, Adi Smolar že ve ;)
stonedking@email.si
11. 08. 2008 12.33
se strinjam resslovenka
resslovenka
11. 08. 2008 12.07
Silverwolf Zanimivo vprašanje. Izgleda, da nikakor. Slovenceljni premoremo premalo samozavesti, da bi združno udarili po mizi in rekli, da je skrajna meja presežena. Za to so krivi tudi sindikati, ki nekaj ribarijo v kalnem in nam vsiljujejo zakonska pravila. V vsakodnevnem življenju pa veljajo pravila samo za ponižane in razželjenje. Dobro da imamo medije in kakšno svinjarijo zbezajo na plan. Šele takrat se malo začne obračati. Sem pa doživela v tujini stavko poštnih delavcev, smetarjev, letalskih prevoznikov, ki se ne konča za enkratnim pohodom po cestah ampak traja tudi 2 meseca. Pa se stvari obrnejo. Enotnosti nam manjka, to je to.
HellWolf
11. 08. 2008 11.18
Eno vprašanje. Ka si lahko pomagamo na ta način de se sam kregamo po tehle klepetanicah? Treba bo pustit slovenski nacionalni šport ''foušijo'' pa skup stopit na ceste, pa še to ne vem če bo kej pomagal...
mindfucker
10. 08. 2008 12.09
kontinuitetativno elektriko!!?? wtf???
minnaema@yahoo.com
10. 08. 2008 11.18
.....ko se je gradila KRŠKA ELEKTRARNA je bilo rečeno in napisano, da bomo Slovenci imeli kontinuitetativno elektriko zelo, zelo poceni-torej ali so deklerativna in konstruktivna dejanja "izpuhtela v zrak" in ostajajo le esplicitni - interesi ?!
.eu.
10. 08. 2008 00.20
In elektrika bo končno for free
resslovenka
08. 08. 2008 15.02
exim A danes si pa me ne našel? Ja ozračje je res naelektreno do skrajnosti. Pri nas je padala debela toča. Bom tvoj komentar vzela kot današnje vreme. Kako me ti vidiš je tvoj problem in jaz se z njim ne obremenjujem. Enostavno ne morem piskati v tvoj rog. Pa lep vikend in veliko pozitivne energije v prihodnje ti želim.
Ro-Zy-YoZi
08. 08. 2008 14.01
Kaj pa če bi se rajš odločili da preveč zaračunane zneske elektroindustrija vrne rajši v proračun. Meni se zdi pa tako bolj fer in bomo doprinesli nekaj za popravilo protipožarne obloge v šentviškem predoru.....
mindfucker
08. 08. 2008 12.09
belčki, belčki. zafurali ste vse kar zafurati se je dalo!
Puhek
08. 08. 2008 12.07
@exim: Bog se piše z veliko začetnico, če je v kontekstu specifično "božanstvo". V kolikor se nanaša besda na splošno, katerokoli identiteto, potem je lahko pisano z malo začetnico. V poduk. In lepo bi bilo, če bi tukaj ne bilo krščanske arogantne miselnosti, ki preprečuje izražanje ljudem, ki nimajo enakih pogledov.
Puhek
08. 08. 2008 12.02
@Lex: Nesorazmerja med energenti niso zdrava. To kar ti praviš je posledica le-teh, saj se gospodarsko usmerjaš za najbolj ugodno rešitvijo. Težava nizkih cen energentov je v tem, da se poveča skupnja potrošnja. Že kar nekaj časa nazaj je bilo zelo pametno ugotovljeno, da ni rešitev "alternativni" vir pridobivanja energije (niti t.i. zelena) temveč, glede na rast, samo omejitev potrošnje. In, ker živimo v svetu, kjer normaliteto določa večina "ovac", je edini možen ukrep represija, v tem primeru finančna. S fosilnimi gorivi ni nič narobe, vendar tu ni mesto za diskusijo o le-teh.
exim@t-2.net
08. 08. 2008 10.45
resslovenka: Bog se piše z veliko začetnico. Toliko v poduk. Prosim te, ne bodi hinavska preko meje in okusa. Good Samaritan je nekaj, kar je dobrega (to nam pove besedica "good"), kar pa ti nisi. Čeprav si to dopoveduješ, si in boš ostala krtica. Kmalu odrabljena od tvojih nalogodajalcev.
resslovenka
08. 08. 2008 10.23
exim O dober dan. Glej povedala sem svoje mnenje, zakaj popadeš takoj kot pes kost. Saj nisem napisala kaj bogokletnega. Sicer pa, kdor me pozna ve, da niti malo nisem hudobna ali privoščljiva, prej good samaritan. Tvoja vlada, tvoja vlada... bog z njo!
4evercvicek
08. 08. 2008 10.02
denar je spoliran...
exim@t-2.net
08. 08. 2008 08.27
resslovenka: si pa brihtna, ni kaj. naj ti še dodam-pod Plahutnikovo komando bi si dobiček razdelila peščica tvojih ljubih vodij propadlega komunizma. Pod našo oblastjo pa je to prišlo na dan in boš dobila vrnjen denar. Čudno, kajne? Sicer pa: lahko živiš še tisoč let, pa demokracije ne doš razumela, ker si apriori proti sedanji oblasti. Hudobija ti in tebi enaki nagci, zamegljuje razum. Mediji ti pa pomagajo, seveda. A nočeš sprejeti desjtva, da so galvni dnevni časopisi v rokah tajkuna, ki se mu tresejo hlače. In kaj je Šrpt rekel na sestanku? Jaz vem, ti pa nočeš vedeti. A vseeno ti rade volje osvežim spomin: RUŠITI JANŠO IN PODPRETI PAHORJA. Ti to kaj pove? In na tem forumu ste vsi, ki tako razmišljate tako hudo nagi v glavi, da vam ni pomoči. Škoda, saj se mi zdi, da bi lahko bili čisto normalni državljani, če ne bi bili tako vražje vpeti v bivše čase, kjer si dobil plačo tudi za nedelo!
resslovenka
08. 08. 2008 07.50
Elektrika je za državljane zelo draga. Elektroindustrija ima monopolen položaj. Tam zaposleni imajo evropske plače, dobijo božičnico, 13. plačo ter najvišji možen regres. Tako je, če drugi poskrbijo za tvojo blagajno. Samo pokasiraš pa je. Zahtevati bi morali malo bolj nazoren obračun položnic. Sedaj ti nabijejo akontacijo za še ne porabljeno elektriko, potem pa pošljejo opomin, če ni plačano v roku, ki ti ga določijo. Tudi tam bi se morala kakšna inšepkcija malo pozabavati in kaj dobrega narediti za državljane.
Seveda bodo vrnili denar.So že začeli vračati na veliko.Samo komu?
Navihanko
07. 08. 2008 21.45
Čudno da se oglasila Pirc Musar nataša in prepovedala objavo, kot ga sedaj serje med trgovci, ko že ptički na "kandelabru" pojejo da so se dogovarjali samo ona je zadovoljna, ker lahko drgo plačuje - morda je pa naredila EDINO pametno potezo v lajfu in kupila delnice mercatorja, tuša in špara.