Gospodarstvo

Nesojenega lastnika Mercatorja, nogometaše in zvezdnike lovi hrvaška davkarija

Zagreb, 09. 05. 2012 08.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vodilni hrvaški podjetniški dvojec Ivica Todorić, lastnik Agrokorja, ki je v Sloveniji znan po neuspešnem kupovanju Mercatorja, in Emil Tedeschi, lastnik skupine Atlantic, mora hrvaški davčni upravi pojasniti svoje prihodke in izvor premoženja v zadnjih treh letih.

Emil Tedeschi trdi, da bo z veseljem pojasnil izvor svojega premoženja.
Emil Tedeschi trdi, da bo z veseljem pojasnil izvor svojega premoženja. FOTO: dnevnik.hr
Hrvaška davčna uprava se je lotila preverjanja prihodkov nekaterih znanih Hrvatov. Na vrhu seznama, na katerem je po poročanju Večernjega lista več kot tisoč imen ljudi, pri katerih so davčni uslužbenci našli veliko nesorazmerje med uradno prijavljenimi prihodki in povečanjem lastnine po letu 2008, je tajkunski dvojec Ivica Todorić, lastnik družbe Agrokor, ki je neuspešno kupovala slovenski Mercator, in Emil Tedeschi, lastnik skupine Atlantic.

Nobeden od njiju se na pozive davčne uprave na razgovor ni odzval, pričakujejo pa, da bosta tja prej ali slej poslala svoje odvetnike. Hrvaška davčna uprava sicer državno blagajno uspešno polni z iskanjem davčnih neplačnikov, pričakujejo namreč, da bodo na ta način zbrali kar osem milijonov evrov davkov.

Bogati tajkuni in njihove mizerne plače

Emil Tedeschi je lani v poročilu za borzo zapisal, da mesečno zasluži nekaj manj kot 15.000 evrov neto, poleg tega si je izplačal še skoraj 400.000 evrov bonusa ter milijon in pol evrov dividend. Kaj je v času od leta 2008 kupoval, ni znano, najbrž pa gre za nepremičnine in premičnine v vrednosti več milijonov evrov.

Tedeschi je sicer povedal, da uradnega poziva davčne uprave še ni dobil, da pa se bo z veseljem odzval, saj sam podpira prizadevanja oblasti, da poiščejo davčne neplačnike. Dodal je tudi, da je izvor njegovega premoženja lahko preveriti. Del je podedoval od očeta, del pa z lastnim poslom, poleg tega je njegova družina samo z javno ponudbo delnic Atlantica od investitorjev dobila skoraj 50 milijonov evrov.

Nesojeni lastnik Mercatorja Ivica Todorić je lastnik niza podjetij, lovišča, počitniških objektov pa tudi dvorca v Zagrebu, a so bile te nepremičnine doslej vodene kot lastnina podjetij, ne njegova osebna. V Agrokorju so potrdili, da Todorića preiskuje davčna uprava, a dodali, da se jim to zdi povsem logično opravilo. Ne nazadnje je Todorič eden največjih ali pa največji delodajalec na Hrvaškem, zato je povsem normalno, da preverjajo njegove davčne obveznosti.

Hrvaška davčna uprava se je ob gospodarstvenikih lotila tudi zvezdnikov, med njimi je tudi pevka Jelena Rozga. Zaenkrat so varni le politiki.
Hrvaška davčna uprava se je ob gospodarstvenikih lotila tudi zvezdnikov, med njimi je tudi pevka Jelena Rozga. Zaenkrat so varni le politiki. FOTO: Svet.rs

Konec dobe nedotakljivih?

Kljub samozavestnim odgovorom obeh tajkunov pa Hrvati menijo, da to, da se trka na naslove pomembnežev, kaže na to, da je v državi minila doba nedotakljivih. Na seznamu sicer dominirajo ljudje iz hrvaške estrade in športa, nekaj je podjetnikov, zanimivo pa je, da razen spremljevalke Željka Keruma Fani Horvat na seznamu ni nikogar, povezanega s politiko. Verodostojnost akcije bi bila mnogo večja, če bi poziv k davčnim inšpektorjem dobili tudi ljudje iz vladajoče koalicije, menijo kritiki akcije.

Podrobna davčna preverjanja so na Hrvaškem sicer razkrila vrsto ljudi, ki prijavljajo nič ali minimalne zneske prihodkov, imajo pa milijonsko lastnino. Preverja se tudi premoženje znane nogometne družine Mamić, pevka Vlatka Pokos je odgovornost za denar na njenem računu prevalila na bivšega soproga Josipa Radeljaka, Marko Grubnić pa je dokazal, da so mu stanovanje kupili starši.

Pozive, da se izjasnijo o premoženju, so dobili tudi Neno Belan, Zlatan Stipišić Gibonni, Jelena Rozga, Maja Šuput, Ivan Mravak, Josip Protega, Darko Beuk, Mario Crnjak, Josip Sapunar in drugi.

Na udaru pa so tudi številni športni klubi in športniki, tudi zaradi neplačevanja prispevkov. Športni poznavalci pravijo, da bodo, če se bodo oblasti lotile finančno neurejenih športnih klubov, še velike težave, v času krize namreč neurejene finance pestijo večino športnih klubov in to ne le na Hrvaškem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pipsodin
10. 05. 2012 10.52
+9
Bravo Hrvaška, ste vsaj na dobri poti! Naši ...... ah zguba besed!
Milan Koleznik
09. 05. 2012 18.26
+8
kaj pa je z našim Jakličem,kaj je z našimi tajkuni Kordežu,Zidarju ,Tovšakovi in njihovimi dobrimi predobrimi odvetniki,kaj dela našo tožilstvo,kaj dela našo sodstvo,z našim Dursu itd itd itd,napišitek kaj o teh novicah,Hrvati znajo poskrbeti za nepravilnosti veliko bolj kot mi.
Masai_Mara
09. 05. 2012 16.42
+7
...ker smo najbolj gnila država v evropi in daleč okrog
neziie
09. 05. 2012 16.41
+4
K nam naj pridejo ,pr nas jim ne bo hudga.
Masai_Mara
09. 05. 2012 16.41
+5
kdaj bodo morali naši bogataši pojasnjevati izvor premoženja ?? verjetno ne bomo tega nikoli dočakali
minerva13
09. 05. 2012 14.25
+16
lahko bi se začeli zgledovati po naših južnih sosedih... zgleda, da so se lotili vseh, od tajkunov do športnikov... lahko bi jih imeli za vzor. pri nas je pa vsak dan slabše.
nono1
09. 05. 2012 13.15
+10
Kaj pa pri nas? Dokler bodo nekateri, ki bi morali preganjati davčne neplačnike dobivali bogataške devidende ne bo nič iz njih.
BUONGIORNO
09. 05. 2012 11.30
+24
Prav bi bilo, da se tudi SLO začne zgledovati po Hrvaški in to v vseh zadevah, kar se tiče pravne države (samo poglejmo primer nedotakljivega Sanaderja, kako so ga spremenili v poslušnega psička) in pridobljenega premoženja! zelo lepo bi bilo videti od kje takšno premoženje Jankoviću, če ima pri svojih firmah Electa, KLM naložbe itd, le nekaj tisočakov prihodkov, odhodki so gromozanski, udeleženega tujega kapitala je astronomsko veliko in na kakšen način pridobiva tuj kapital (kredite), če ima astronomsko izgubo pri Electi preko 8 miljonov izgube, pri KLM naložbe pa okoli 2 milj. izgube!! Kartere banke posojajo denar takšnim bilančnim izgubarjem in kdo fizično stoji za odobravanjem takšnih kreditov. Po moje je v teh zadevah ogromno zadev za NPU, saj gre za zlorabe položajev, korupcijo, despotizem in še mnoga druga kazniva dejanja!! KDAJ SE BO ZAČELA SLO. OBNAŠATI KOT PRAVNA DRŽAVA, SAJ JO PREKAŠA ŽE NAJSLABŠA BALKANSKA DRŽAVA-ALBANIJA!!??
vetrolov
09. 05. 2012 17.26
+5
pri nas je tak človek najverjetnejši mandatar !
piko112
09. 05. 2012 11.06
+7
Kako bi pa agrokor kupil mercator s čigavim denarjem?
m_opazovalec
09. 05. 2012 09.36
+43
kdaj bo prišel čas, ko se bo prinas začela odvijati takšna akcija ? Ali je enostavno prevelik strah, da bodo začele padati domine?
I G N O R A N T
09. 05. 2012 09.42
+11
vetrolov
09. 05. 2012 09.49
+42
hrvatje so že v eu, mi pa vedno bolj na balkanu !