Gospodarstvo

Nemčija se je zadolžila najceneje doslej, v Veliki Britaniji pa se je kriza poglobila

Berlin/London, 25. 07. 2012 15.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemčija se je kljub odločitvi Moody's, da ji spremeni obete za bonitetno oceno v negativne, zadolžila po rekordno nizki obrestni meri. V Veliki Britaniji pa se je za 0,7 odstotka zmanjšal BDP, kriza se je tako na Otoku še poglobila.

Moody's je v torek znižal obete za oceno dolgoročnega dolga Nemčije.
Moody's je v torek znižal obete za oceno dolgoročnega dolga Nemčije. FOTO: Reuters
Danes je Moody's v negativne spremenil še obete šestih nemških zveznih dežel. Znižanje je doletelo tri industrijsko najpomembnejše dežele Baden Württemberg, Bavarsko, Severno Porenje-Vestfalijo ter Berlin, Brandenburg in Saško-Anhalt.

Nemčija je na dražbi dolgoročnih državnih dolžniških vrednostnih papirjev zbrala okoli 2,32 milijarde evrov. Kljub torkovi odločitvi Moody's, da ji spremeni obete za bonitetno oceno v negativne, se je s 30-letnimi obveznicami zadolžila po rekordno nizki obrestni meri.

Povpraševanje po nemških obveznicah z ročnostjo 30 let je močno preseglo ponudbo. Doseglo je namreč 3,37 milijarde evrov. Država je prodala za 2,32 milijarde obveznic, za 678 milijonov evrov pa jih je dala na stran, je sporočila nemška centralna banka Bundesbank.

Povprečna obrestna mera na nemške državne dolžniške vrednostne papirje z dospelostjo čez 30 let je znašala 2,17 odstotka, kar je najmanj doslej. Na zadnji primerljivi dražbi 30. aprila je bila zahtevana donosnost pri 2,41 odstotka.

Razplet avkcije so skrbno spremljali tudi analitiki. Zanimalo jih je namreč, ali bo izid zaradi potez Moody's kaj slabši.

Bonitetna agencija je namreč v torek znižala obete za oceno dolgoročnega dolga Nemčije (ter Nizozemske in Luksemburga), tako da ti poslej niso več stabilni, temveč negativni. Za ta korak se je odločila, ker je ocenila, da dolžniška kriza območja evra ogroža tudi najstabilnejše evrske države.

V Veliki Britaniji se je kriza poglobila.
V Veliki Britaniji se je kriza poglobila. FOTO: Thinkstock

Na Otoku pa se je poglobila recesija

Britansko gospodarstvo pa se je v letošnjem drugem četrtletju skrčilo precej bolj, kot je bilo pričakovano. BDP se je med aprilom in junijem skrčil za 0,7 odstotka, analitiki pa so napovedovali padec v višini 0,2 ali 0,3 odstotka. Statistični urad je večje krčenje gospodarstva pripisal slabšim rezultatom gradbenega in predelovalnega sektorja. Obseg storitvenega sektorja, vključno s finančnim, se je v obravnavanem obdobju skrčil za 0,1 odstotka, obseg predelovalnega sektorja za 1,3 odstotka, obseg gradbeništva pa za 5,2 odstotka.

Britanski BDP se krči že pet četrtletij; o recesiji je mogoče po definiciji govoriti, ko do krčenja pride v dveh četrtletjih zapored. V prvem četrtletju letos se je obseg britanskega gospodarstva zmanjšal za 0,3 odstotka, v zadnjem četrtletju lani pa za 0,4 odstotka.

"Vsi vemo, da ima država globoko zakoreninjene gospodarske težave. Te številke, ki so razočarale, to še potrjujejo," je v odzivu na objavo poudaril britanski finančni minister George Osborne. "Rešujemo dolžniške težave doma in dolžniško krizo v tujini. Glede na to, kaj se dogaja v svetu, moramo vztrajati pri nenehnem poudarku na gospodarstvu," je pozval.

"To je zelo zoprno presenečenje," pa je podatke komentiral ekonomist IHS Global Insight Howard Archer. Ob tem je izrazil upanje, da se bo Otok lahko s pomočjo olimpijskih iger, ki se v Londonu začnejo čez dva dni, vendarle vrnil na pot rasti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley-Echo
26. 07. 2012 13.32
+3
Da ima UK bonitetno oceno AAA je čista manipulacija ameriških bonitetnih hiš. Po moje je to zato, ker UK igra neko vlogo trojanskega konja v EU.
kleopatra-1
26. 07. 2012 00.32
+6
Ali Nemčija ne pritiska na nas zaradi nekega zelo pomembnega zapisa v ustavo, ki naj bi prepovedoval zadolževanje? Pa je Nemčija zadolžena 80% BDP, Slovenija pa 48%. Nisem blond, ampak mi ne gre ravno k logiki vse skupaj. Lahko kdo pojasni?
alterego
25. 07. 2012 21.33
+7
hja, Nemci se zadolžujejo poceni, zato pa vsi ostali toliko dražje...
majorb
25. 07. 2012 19.48
+4
NEKAJ MI NI JASNO, VSI SMO PADLI V RECESIJO, VSI SO OSTALI BREZ DENARJ, DOBESEDNO IN VSI SMO NEKOMU DOLŽNI. VPRAŠANJE JE KOMU SO VSE EVROPSKE IN AMERIŠKE DRŽAVE DOLŽNE, KAJTI TA MORA BITI ZELO BOGAT, DA POSOJA DENAR V VELIKOSTI REDA 10 NA 15 ALI VEČ
Shark54
25. 07. 2012 17.41
+8
Hah, s tem je Nemčija lepo demonstrirala nekredibilnost Moodya!