Gospodarstvo

Nemčija na pragu recesije, slabe napovedi za Slovenijo

Berlin, 07. 08. 2019 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz Nemčije prihajajo skrb vzbujajoči podatki, saj poročajo o močnem upadu industrijske proizvodnje. Padec je bil več kot dvakrat večji od napovedi, strokovnjake zato skrbi, da bi Nemčija lahko zapadla v tehnično in nato še pravo recesijo, kar bi nedvomno vplivalo tudi na Slovenijo.

Reutersovi strokovnjaki so za junij napovedali, da bo padec industrijske proizvodnje  0,4-odstoten, a je bil 1,5-odstoten, je objavil nemški statistični urad. Padec junijske industrijske proizvodnje gre po poročanju STA pripisati trgovinskim vojnam in globalnim negotovostim. "Gospodarski cikel je še naprej v zatonu," je ob objavi statističnih podatkov zapisalo nemško gospodarsko ministrstvo in dodalo, da se je industrijska proizvodnja v drugem četrtletju skrčila za 1,8 odstotka.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Medletno gibanje industrijske proizvodnje v Nemčiji prikazuje še slabši trend, saj je tako že štiri mesece zapored mogoče opaziti večji padec, ki se je tudi stopnjeval. Če je bil padec proizvodnje glede na prejšnji mesec 1,5-odstoten, je bil glede na junij 2018 kar 5,2-odstoten. Naslednji teden bo nemški statistični urad objavil podatke o gospodarski rasti ali padcu in takrat bo tudi jasno, ali se je, kot napovedujejo strokovnjaki, nemško gospodarstvo skrčilo. V tem primeru bi bila, kakor pišejo Finance, Nemčija na poti k tehnični recesiji (padec gospodarske rasti v enem četrtletju) in na poti k recesiji (negativna gospodarska rast v dveh četrtletjih).

"Gospodarski cikel je še naprej v zatonu," je ob objavi statističnih podatkov zapisalo nemško gospodarsko ministrstvo.
"Gospodarski cikel je še naprej v zatonu," je ob objavi statističnih podatkov zapisalo nemško gospodarsko ministrstvo. FOTO: AP

Na padec proizvodnje so po navedbah vladnih ekonomistov vplivali predvsem padci v kovinski industriji, nižja proizvodnja orodja in strojev ter padec v avtomobilski industriji, so zapisali pri STA. Ekonomisti ob tem opozarjajo, da se na največjem evropskem gospodarstvu odražajo negotovosti, povezane s trgovinskimi vojnami, morebiten izstop Velike Britanije iz EU brez dogovora. Nemčija je eden največjih gospodarskih partnerjev Slovenije, tako da se bo padec gospodarske rasti in industrijskih naročil prej ali slej poznal tudi na slovenskem gospodarstvu.

Na padec proizvodnje so po navedbah vladnih ekonomistov vplivali predvsem padci v kovinski industriji, nižja proizvodnja orodja in strojev ter padec v avtomobilski industriji.
Na padec proizvodnje so po navedbah vladnih ekonomistov vplivali predvsem padci v kovinski industriji, nižja proizvodnja orodja in strojev ter padec v avtomobilski industriji. FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (535)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

panterinformanter
09. 08. 2019 12.42
+0
VESTE KAJ JE PRI TEM NAJSLAJSE? POSLANCI SO ZE URADNO POTRDILI NOVO VREDNOTENJE NEPREMICNIN V SLOVENIJI. DO ZDAJ SO UMETNO NAPIHOVALI SLOVENSKI NEPREMICNINSKI BALON, ZDAJ SE JE TA NEPREMICNINSKI BALON USTAVIL, NE RASTE VEC, CENE NEPRIMICNIN SO SE V SLOVENIJI URADNO UMIRILE IN ZDAJ JE DRZAVA ZE POTRDILA PONOVNO VREDNOTENJE VASIH NEPREMICNIN (PO NOVEM). OBVESTILA O NOVIH VREDNOSTIH VASIH NEPREMICNIN, KI BODO PODLAGA ZA NOVI DAVEK NA NEPREMICNINE, BOSTE DOKONCNO DOBILI APRILA PRIHODNJE LETO. APRILA 2020 !!! VESTE KAJ JE PRI TEM NAJSLAJSE? APRILA PRIHODNJE LETO PA PRIDE TUDI NOVI DAVEK NA NEPREMICNINE. TOREJ TAKOJ, KO SE DOKONCA V SLOVENIJI NOVO VREDNOTENJE VSEH NEPREMICNIN, TAKOJ ZA TEM PRIDE NOVI DAVEK NA NEPREMICNINE 2020. TAKOJ ZA TEM !!! IN NE VESELITE SE GA, KER NIMATE POJMA KAJ TA DAVEK V RESNICI POMENI IN KAJ PRINASA. NIMATE POJMA !!! V RESNICI BO TA DAVEK TAKO KRUT (ENAKO KOT KAOTICEN BREXIT), DA GA POLITIKI SPLOH NE UPAJO VEN DATI, KER BO PREVEC KRUT ZA MALEGA CLOVEKA, ZATO SO GA SAMI POLITIKI ZE NEKAJKRAT PRESTAVILI (ENAKO KOT SO PRESTAVILI KAOTICEN BREXIT). NIMATE POJMA KAJ TO V RESNICI POMENI NOVO VREDNOTENJE NEPREMICNIN IN NOVI DAVEK NA NEPREMICNINE, KI SE BO ZGODIL APRILA 2020. NIMATE POJMA !!! VESTE KAJ JE PRI TEM NAJSLAJSE? POLEG TEGA BOSTA KAOTICNI BREXIT (NEPREMICNINSKEGA DAVKA SPLOH NE STEJEM) IN NOVA EU RECESIJA DOKONCNO RAZVREDNOTILA ZLOCINSKI NAPRINTAN EVRO, IN S TEM EVROM VEC NE BO MOZNO VARNO IN DOSTOJNO PREZIVETI. S TEM RAZVREDNOTENIM EVROM SE BO ZIVLJENJE ENORMNO PODRAZILO, ZATO NE BOMO MOGLI VEC KUPOVATI HRANE IN OSNOVNEGA GOLEGA ZIVLJENJA, KAJ SELE, DA BOMO S TEMI RAZVREDNOTENIMI EVRI PLACEVALI KAKRSEN KOLI DAVEK. A SI TI MALO NOR – KAJ JE S TABO CLOVEK ?!! A TI MISLIS, DA BO TAKSNO ZIVLJENJE SE STO LET TRAJALO, A TI MISLIS, DA TE BODO S KREDITI IN PLACAMI SE STO LET ZABAVALI, KER JAZ V KRATKEM PRICAKUJEM KONEC ZABAVE IN S TEM NAJVECJI FINANCNI HIPER-ZLOM V ZGODOVINI CLOVESTVA (NAJPREJ EVERSKI HIPER-ZLOM, NATO DOLARSKI HIPER-ZLOM, KER JE EVRO VEZAN NA DOLAR IN KO PADE ENA VALUTA PADETA OBE). NE VEM PA, KAJ TI PRICAKUJES. NE VEM !!! PA NE SAMO TO, DA SE BO ZGODIL - PA SAJ TA HIPER-ZLOM ZE VSI PANICNO CAKAMO. VSI, KI IMAMO VSAJ MALO SLANE SOLI V GLAVI. CAKAMO GA!!!
puspan
13. 08. 2019 21.17
+3
mikimiska3
08. 08. 2019 21.24
+6
ma ne se sekirat ...prihajajo visoko usposobljen kader ...ha ha ha...levaki uživajte... se bomo menli čez par let ... ha ha ha
danele 223
08. 08. 2019 20.22
+1
Name to nebo vplivalo ce še kako Slo. podjetje propade. Postenih delodajalcev je malo ali pa jih sploh ni. Tko vsaj noben nebo mel ne oni ne mi.Zdaj samo mi nimamo.In nebom vec gledal golaz en kako se vozi z dragimi auti itd. delavcu pa minimalca. Tko da upam da kdo obcuti to krizo.Jest jo nebom men skos isto zame krize ni. Manj kot dobim mi skor da nemorjo dat.Žemljica pa jogurt do groba
Supervillain
08. 08. 2019 17.05
+3
Laž,zavajanje in politika kar napovedujejo Nemčija na pragu recesije ja haha.Lp
Igor Hauptman
08. 08. 2019 19.15
+1
Pa tudi, če je. Mi imamo našega Dončiča v politiki, nam nobena recesija ne pride do živega.
bracobaldo
08. 08. 2019 15.43
+15
Hval Bogu zdaj prihajajo inženirji in doktorji in se bomo rešili.
politik70
08. 08. 2019 15.42
-7
Pred pragom. Se pravi še ni. Mogoče bo. Kaj pa če je prag višji? Panika brez veze. Bolj nas bi morala skrbeti problematika naših gradbincev.
asul
09. 08. 2019 09.31
+2
Lupček če bi malo bolj spremljal svetovno ekonomijo ne bi takšnih bedarij pisal.
GospodT
08. 08. 2019 15.17
+14
Gospa Merklova bo šla v anale zgodovine kot največji grobar Evrope in očitno tudi Nemčije.
ArkaMast
08. 08. 2019 14.55
+17
NATEG..... eni bi spet ropali narod, pobrali se tisti poslednji drobiz srednjemu sloju, nižji pa ze tako nimajo. Ene trije bodo pa bajno obogateli. BRAVO
Zelo123
08. 08. 2019 14.49
+19
Ma dejte no, v Sloveiji kriza ni možna. Mi smo že višje v razvoju, saj je že za vsakim vogalom šoping center. Praznih vogalov več ni.
SDS Kopriva
08. 08. 2019 14.44
+26
Pri nas se kriza še sploh ni končala pa je že nova na vidiku. . . Tem, ki imajo, nikoli ni dovolj.
BUONcaffee
08. 08. 2019 14.43
+16
MOLITE BOGA, DA DO RECESIJE NE PRIDE. VIDIM DA VAS ZADNJA RECESIJA NI NIČ NAUČILA SPLOH GLEDE DENARJA. Naj vam osvežim spomin: Med recesijo so krediti dražji, težje ga je dobit, obresti so višje. Dobra stran recesije je za tiste kateri imajo lastne prihranke, ker cene blaga zgubljajo vrednost. V recesiji se bogati lahko še bolj obogatijo, sploh če kupujejo cenejše nepremičnine, odpirajo podjetja ali pa vlagajo v lastno podjetje itd. Ceneje pridejo do luksuza in dobrin.
sp9s
11. 08. 2019 08.34
batman
08. 08. 2019 14.36
+15
Spet bodo imeli naši gospodarstveniki izgovor za odpuščahje in nižanje plač Vse jim pride prav samo da bodo še bolj izkoriščali že tako obubožan delavski narod oni si bodo pa lepo polnili svoje žepe. To je vse kar smo že doživeli. Ko je bilo po vsem svetu že zdavnaj konec krize je pri nas še kar trajala. Saj pravijo da se zgodovina ponavlja!!!!!!!!!
TistoPravo
08. 08. 2019 14.49
+5
Točnomsi zadel bistvo. Iščejo nove vire, kako bi jarod prinesli naokoli..,da so spet ob del svojih trdo prigaranih prihrankov...če jih seveda sploh imajo...če nepa bo šlo imetje v drugi obliki v obtok in v roke bogatunov...ki ga bodo oddajli spet malemu človeku nazaj. Taktika je dovršena, samo kaj kot ljudje k pamet prihajajo. Mogoče pa bodo res počasi začel trgovine zapirat, ker bo obveljal rek...polne trgovine, samo potreb po temu pa tudi neumno zapravljenega denarja in posledično truda ki je porabljen za zaslužek le tega...ne bo več. Včasih nisi imel na voljo izdelkov, sedaj pa ti pamet ne bo več dopuščala...da trosiš z lastnim švicom in krvjo. Je pač neumno se zasužnjevat ...življenje je eno, in je predragoceno da ti ga z parimi umetno sproduciranimi krizami uničujejo. Manj potreb zagotavlja ljubezen in varnost, srečo....za to pa potrebuješ potrpežljivost in zmernost...ljidi moi dragi, kaj pa vsak od nas rabi pravzaprav...zelo malo, in si srečnejši od tistega ki svoje miljone na newyorški borzi stalno premleva in premeteva...to je pač del izmišljenega sveta...vsak se sam odloči....na koncu al ti zdravje da, al pa pač ne. Vse se sešteva in odšteva, in če za fizično zdravje ne narediš dovolj...lahko sanjaš svoje nagrablhene miljone v ddugi obliki nogo prezgodaj!
TistoPravo
08. 08. 2019 13.56
+1
Mladi si želijo družine, želijo si življenja na podeželju ali v mestu in možnosti za ustvarjanje in dovoljene osebne vložke na teh področjih...želijo si urejenih varnih cest, kvalitetnih vrtev in šol za svoje otroke, kvalitetnega in dostopnega zdravstva, čiste in urejene politike z odpadki in kontrolirano sežiganje odpadkov in ogrevanje na polena in ostale energente...želijo si izboljšanja kvalitete zraka, in izboljšanja kvalitete odnosov na splošno posledično. Vse stare grehe priznati in poskušati očistiti, od raznih deponij po nareku naprej... Dostopnejše nujne človeške potrebe, in vsi ki ne zmorejo pomoč do zadnjega življensko dostojno. To da je za mlade rezervirano samo delo po dvomljivih pogojih, in preživljanje večine življenja za pokojninsko dobo v tovarnah in po drugi industriji in ostali obdejavnostih..,vse preostalo pa ugrabljeno od starejše generacije, vključno z blokiranjem po kakršnihkoli družbenih spremebah v korist lasnte varnosti ki to dejansko ni...tej vsiljeni ideologiji dejansko tik taka konec
Luka40
08. 08. 2019 13.31
+8
Bolj kot Evro pada manjše bodo položnice za odplačevanje kredita po spremenljivi obresti meri Euribora ;)
BUONcaffee
08. 08. 2019 14.39
+6
V recesiji denar Evro raste, denar postaja več vreden, višje so obrestne mere, denar je dražji. Kje ti živiš, v SFRJ????
Castrum
08. 08. 2019 14.49
+2
V recesiji je denar cenejši, je pa zadolževanje težje, banke so bolj previdne. Samo poglejmo Euribor, njegovo gibanje po letih. Daleč najvišji je bil leta 2006, ko je bil svet omamljen od "bogastva", takoj po začetku svetovne recesije je pa leta 2009 strmoglavil. Torej, v recesiji so res OM zelo nizke a je zadolževanje zaradi pogojev in restriktov ter zavarovanj na koncu dražje.
BUONcaffee
08. 08. 2019 15.06
-1
Castrum tvoja izjava da je denar cenejši, zadolževanje pa težje je veljalo v SFRJ. Očitno si bil dober učenec socialističnega naprednega gospodarstva.
BUONcaffee
08. 08. 2019 15.09
-1
Dinar je bil iz minute v minuto cenejši, nazadnje smo kupovali v milijonih, banke niso dajale kreditov. Dragi moj Custrom, očitno si ostal v bivši domovini. Itak tvoji komentarji pa so itak na tem nivoju.
puspan
08. 08. 2019 13.22
+18
Nič se vi ne sekirajte preveč zaradi Nemcev. Oni krizo začnejo reševati že preden je v polnem zamahu. Raje si mi v Sloveniji bolj brigajmo zase, čeprav smo res samo privesek nemškemu gospodarstvu. Čeprav smo jim lahko zahvalni, ker nas šlepajo za seboj, jih nekateri celo pošiljate v .. . To se lahko zelo hitro obrne nam v škodo. Krizo bodo oni preboleli hitreje, kot si mislimo. Pa še to krizo si niso povzročili sami, temveč njihov bivši rojak, ki je stresel ves svet z odločitvami,za kakršne še sam ne ve, kaj je povzročil. Sedaj, ko je okužil že ves svet, si išče države, da bi jih vpletel v to zmešnjavo z vojsko, je bila Nemčija prva od vseh, ki je rekla Danke, aber ohne uns. Edini, ki so se takoj ponudili, so Angleži, za katere pa mi res ni niti malo mar, kam bodo vtaknili njihov rilec.
TistoPravo
08. 08. 2019 14.09
-7
Pišeš nekaj tko na počez. Komu je v tem sporočilu kaj jasno. Jasno je, da se Nemčijo šlepa na račun izkoriščanja industrije in delavstva po Eu in izven. Njim je v interesu agencijsko delo, njim je v interesu, da je zmešnjava izven njihovih meja...da so politike in vladajoče koalicije šibke, kajti vselej jim je ljub rek...tretji dobiček ima. To, kar ti pišeš...da imamo mi nekej od nemcev, to je zastarelo razmišljanje...pač starejši se pa redi varujete, ker ne želite spremeniti niti razmišljanja...kaj šele kaj v resnici. Pa magar vas hruška na domačem vrtu zaraste...če si tumpaš stalno, kako si hlapec in da nič ne moreš nardit...boš tud javno cesto takoj pre lastnim dvoriščem imel stalno zapeskano in zasmeteno...kaj misliš, da mraš takrat narediti? Verjetno ti čez lužo kazanje z prstom kaj dosti ne pomaga. Delaš za druge, ne zase. To, da delaš zase...je največja laž in zavajanje ljudstva. Samo mladi se ne dajo, ker dejansko razmišljajo kar slišijo in govorijo. In drug rek, važno da bo zdravje....a da bo? Kako že ;)
puspan
08. 08. 2019 15.25
+5
Tebi pomoči ni, razpravljati s teboj pa izguba časa.
TistoPravo
08. 08. 2019 13.17
+4
Dokler ne bodo posamezne države Eu sčitile svoje avtohtone državljene z osđzemljem, premoženjem in preživetjem dosledno in vse tujce obravnavale zgolj kot goste...ki vskočijo vmpomoč za druženje ali za delo samo ob potrebi po tem...do takrat bo živela ta parola, da delaš pač za sebe in moraš to počet praktično pod katerikolimi pogoji in za katerikoli denar. Pač to se bi mogoče izšlo, če ljudme nebi čedalje bolj začeli upirabljati svoje možgane..kar je...človeško. počasi pa prihajajo časi, ko bom morala tudi celotna družba z vsemi sloji odzgoraj navzdol začet uporabljat "svoje možgane" etično in razumsko. Oajti noben ne dela zase, temveč zgolj za druge. Sj to ie jasno. Tist k misli, da zase dela...dela slabo...pač resnica
TistoPravo
08. 08. 2019 12.56
-4
Kaj agencijsko delo, ki se kot virus širi po Eu ravno od švabotov...ne daje željenih rezultatov? A bejž bejž, kar seješ...to žanješ...se bo kr nehalo sđvse skupej počasi, vseeno na splošno ljudstvo k pamet prihaja in ugaša "svoje mašine" za to iskoriščevalsko bando...ki je že v prejšnje stoletju preko vojn pokazala, česa je zmožna. Da niti lastnega brata ne pozna-jo
puspan
08. 08. 2019 13.41
+5
Tisto Pravo, nimaš ti tri čiste, kar se v svetu danes dogaja. Mnogo bolj pametno bi bilo, če bi si v roke vzel kakšno drugo branje, ki obravnava medvedka Puja, ali kaj podobnega.
TistoPravo
08. 08. 2019 13.59
-2
In kaj si napisal...dejansko kritiko, ki to ni. Ni argumenta za to, ker je moja napisana resnica preveč zabolela tvoj omejen ego. Si eden tukaj, k deluješ po nareku. To je preživeto, stari... lahko pišeš, samo tega počasi neben več ne razume...upam, da te bo to osrečilo, kajti bolje je..,da je tako. Nerazumeti včasih pomeni, da imaš srečo
tbmb
08. 08. 2019 12.13
+1
To je umetno povzročeno saj Amerika stagnira ,ker vojna industrija stoji ni pravega konflikta sedaj pa z podporo Angležem ,da izstopijo iz EU in tako porušijo stabilnost Eura. Trump si je natisnil denar tako kot vedno to počnejo sedaj pa hoče Evropo v krizo pahnit. Kitajec pa samo opazuje in mane roke da bo po svoji strani spet služil. Dejansko je vse dogovorjeno med njimi, mi bomo to požrli navadni oni bodo na lepe oči zaslužili, na žalost,glave gor !!!!!
puspan
08. 08. 2019 13.35
+1
tbmb vidim, da si zelo na tekočem, kaj se trenutno dogaja v tem norem svetu. Več niti ne bom napisal, ampak še nedolgo nazaj je evropska banka kupovala milijarde Dolarjev, da jih je rešila pred totalnim razpadom ameriškega denarnega sistema. Nori Donald je to hitro pozabil, Nemci hvala Bogu ne in prav je tako. Naši SDS-sovčki pa skačete iz enega vogala v drugega in lezete v rit našemu zetu v upanju, da boste od tega nekaj dobili. Nič ne bo. Še Reporterja vam ne bo rešil, ki je tik pred propadom. Tržno gospodarstvo, ki ste ga imeli nekoč polna usta, je pač nekaj, kar ne paše v vaše glave in tudi nikoli ne bo.
korintos23
08. 08. 2019 12.05
+8
Po eni fajn recesiji, mali lakoti, pa potem vojna pride?
Sne?er All in
08. 08. 2019 11.55
+43
Jaz tega ne razumem. Po kakšni logiki bi morala biti proizvodnja vsako leta višja za par %, kam to vodi? Tu ni nobene logike, to vodi k iztrošenju virov, produktov pa ne moreš prodat. Dejstvo je, da recesije (razen na papirju, statistika) še ni konec od 2008 dalje... Kapitalizem se je povsem izpel, namesto samooskrbe, imamo hiperprodukcijo, hiperpotrošnjo, hiperonesnažnje.
Marjan Smrekar
08. 08. 2019 12.04
+0
Živel socializem in komunizem, kjer so prazne police in vsake toliko se pojavi ekološka bomba. Za to se bomo borili v naprej.
Komendator
08. 08. 2019 12.19
+3
Da, hočemo nazaj samo eno stranko in enega dosmrtnega predsednika s 100 rezidencami, 200 avtomobili, svojim letalom, ladjo in vlakom! To je to kar si najbolj želimo. Ah da, pa za vojsko moramo namesto 1% spet dajati v proračun 10 %, kajti obkroženi smo s samimi sovražniki, ki samo čakajo, kdaj nas bodo napadli!
Castrum
08. 08. 2019 12.22
+9
Ja Brija, naš Titek - monarh, ki je pridigal o komunizmu, ovce pa so nasedle....
borec91
08. 08. 2019 13.01
+0
ocitno si od teh ,ki ste zadnja leto debelo okozili
borec91
08. 08. 2019 13.02
-2
tko kot smo pred 30 leti nasedli se nismo prej v 50 no eni ste se pa okozili na nas racun
Igor Hauptman
08. 08. 2019 19.12
Tisti, ki jim namenjaš komentar sploh ne vedo o čem govoriš. jim je pa ta ideja všeč.