Gospodarstvo

Delavci Elana v šoku

Begunje na Gorenjskem, 04. 12. 2008 14.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik sindikata Dušan Ferjan je bil po sestanku z vodstvom Skimarja vidno pretresen. "Izvedeli smo en kup neverjetnih stvari, ki jih nismo pričakovali," je povedal.

Elan
Elan FOTO: POP TV
Predsednik uprave Ivan Štrlekar meni, da so pogodbe z odvetniškimi pisarnami upravičene in da so izplačane tarife primerljive ali celo razmeroma poceni glede na storitve odvetnikov v ostalih podjetjih. Prokurist Jože Kralj pa je na drugi strani prepričan, da so stroški previsoki, in je začel plačila odvetnikom zaustavljati.

Predstavniki delavcev in vodstva Skimarja so na današnjem sestanku razpravljali o sporno visokih zneskih, ki jih podjetje plačuje zunanjim odvetnikom in svetovalcem. Po sestanku je predsednik sindikata Dušan Ferjan za 24ur.com dejal, da so slišali stvari, ki niso vzpodbudne. "Bilo je veliko nasprotovanja med obema (vršilec dolžnosti predsednika uprave Ivan Štrlekar in prokurist Jože Kralj, op. p.), očitno sta si v laseh," je povedal. Očitno nihče noče prevzeti odgovornosti za visoka izplačila za pravna svetovanja.

Predsednik nadzornega sveta Gregor Gomišček se je odločil, da je treba omenjena izplačila preučiti. "Ni še sporočil, kaj to pomeni, menim pa, da mu zadeva zelo smrdi," je povedal Ferjan in dodal, da se bo moralo nekaj storiti. "Menim, da sodelovanje v taki obliki ni mogoče. Ali bo zamenjana celotna uprava, pa je drugo vprašanje," je bil kritičen predsednik sindikata.

Uprava je danes delavcem sporočila, da so letos v desetih mesecih za pravne, ekonomske in storitve revizije porabili 750.000 evrov. V letu 2007 so porabili 865.000 evrov, v letu 2006 1.244.000 evrov, v letu 2005 1.946.000 evrov, v letu 2004 770.000 evrov in v letu 2003 680.000 evrov.

Sicer pa od lastnikov oziroma od nadzornega sveta, katerim mora uprava na ponedeljkovi seji predstaviti podrobnosti glede plačil odvetnikom, pričakujejo, da bodo ugotovili, ali je sedanja uprava sposobna voditi podjetje v prihodnje. "Na podlagi odločitev nadzornega sveta se bo sindikat odločil o nadaljnih ukrepih. Na podlagi dejstev in spoznanj, ki jih imamo, pričakujemo, da nadzorni svet potegne odločne poteze v prid temu, da se te stvari takoj razrešijo. Takoj! Nas bodo pa morali hudičevo dobro prepričati, da lahko uprava ostane," je za 24ur.com povedal Ferjan. Dodaja, da z delom nadzornega sveta niso zadovoljni, saj bi moral pravočasno ukrepati in se sproti seznanjati s potekom dela v podjetju.

Če ne bodo prejeli konkretnih in poštenih odgovorov, Ferjan ne izključuje niti možnosti stavke. Če pa se bo izkazalo, da določene službe niso delovale, kot bi morale, bodo delavci zahtevali tudi odstop tistih, ki dela niso opravili natančno in pošteno. "Nekdo bo moral odgovarjati za to," je opozoril Ferjan.

Gomišček deli skrbi delavcev

Delavci Elana zahtevajo pojasnila.
Delavci Elana zahtevajo pojasnila. FOTO: Kanal A
Delavci so danes od uprave zahtevali tudi izplačilo preostanka božičnice v višini 200 evrov in 200 evrov regresa. Zahteva temelji na prepričanju, da če je denar za tako drage storitve, potem mora biti tudi denar za delavce, ter na podlagi v javnosti objavljenih pozitivnih poslovnih rezultatov. Te je po Štrlekarjevih besedah preuranjeno in brez dovoljenja uprave v javnost posredoval Kralj. Spomnimo, da bo 180 delavcev ostalo brez delovnega mesta.

Kakšna bo odločitev nadzornega sveta glede morebitnih kadrovskih sprememb, danes ni želel prejudicirati niti prvi nadzornik Gomišček. Pojasnil je, da spornih pogodb še ni videl in da bodo o njih razpravljali na seji v ponedeljek zvečer. "Vseeno upam, da zneski niso tako visoki, kot se govori v javnosti, če pa so, bomo zahtevali natančna pojasnila," je poudaril Gomišček, ki deli skrbi delavcev: "Nekdo, ki dobi 400 do 500 evrov plače, ne bo nikoli razumel, da nekdo dobi 100.000 evrov. To so astronomske vsote, ki jih nekdo cel življenje ne zasluži, in če nekdo dobi tako visoko plačilo, mora imeti res kredibilne vzroke za to."

Po podatkih, ki so na voljo Gomiščku, Elan Inventa še vedno posluje dobro, Elan oziroma zimski del letos posluje precej boljše kot lani, Elan Marine oziroma navtični del pa naj bi letos posloval veliko slabše. Štrlekar zagotavlja, da so letos uspeli prepoloviti izgubo celotne skupine Skimar z lanskih 8,4 milijona evrov na približno 4 milijone evrov. Ob tem je prepričan, da bi v primeru nadaljevanja sanacijskega programa Skimar lahko že prihodnje leto kljub krizi končal na pozitivni ničli.

Tiskovni predstavnik kranjskih policistov Andrej Zakrajšek je za 24ur.com potrdil, da so "včeraj prejeli anonimno ovadbo, ki se nanaša na dogajanje v podjetju Skimar“. "Policija že preverja določene informacije. Več pa vam zaradi interesa preiskave ne morem povedati,“ je dejal Zakrajšek. Ferjan je informacijo, da zadevo preverjajo tudi kranjski kriminalisti, komentiral z besedami, da "upa, da je to res in da se bo še kdo poglobil v te papirje".

Štrlekar pa opozarja, da je zaradi spora v podjetju nastala težka situacija, v kateri je težko delati. "Nadzorni svet bo zato moral ugotoviti, kakšna je vloga prokurista in kakšna vloga predsednika uprave," je poudaril Štrlekar, ki je prepričan, da imajo nesoglasja v vodstvu zagotovo negativne vplive na poslovanje. Štrlekar je zato tudi že predlagal razrešitev Kralja, ki danes ni želel dajati nobenih izjav in komentarjev.

Oglasila sta se odvetnika

Medtem ko delavci Elana trepetajo za svoja delovna mesta in delajo za mesečno plačilo, s katerim si lahko kupijo le najnujnejše življenjske potrebščine, Skimar plačuje ogromne zneske odvetnikoma Rajku Vrečarju in Danielu Planinšcu. Tako je Skimar avgusta plačal kar 32.882,76 evra za pravno svetovanje. Odvetnik Planinšec je omenjeni znesek prejel za 199 ur dela. To pa ni vse: prejel je tudi mesečni pavšal v višini 9.600 evrov. Septembra je odvetnik poleg že omenjenega pavšala prejel še 28.090,80 evra plačila. Na računu je zapisano, da je Planinšec opravljal pravni pregled sistema Skimar ter hčerinskih in odvisnih družb sistema. Visoke zneske je prejemal tudi Vrečar, ki je povedal, da je s sodelavci opravil zahtevno sedemmesečno delo.

Odvetnika sta danes opozorila, da so skupaj s Štrlekarjem uspeli preprečiti, da bi se Skimar znašel v prisilni poravnavi ali celo stečaju. Kot rezultat sodelovanja navajata kar za 31,5 milijona evrov pozitivnih finančnih učinkov za Skimar. Ob tem je bil celotni zaslužek obeh odvetniških pisarn bistveno nižji, kot se prikazuje v javnosti, saj se je z zahtevnim pregledom Skimarjevih družb intenzivno ukvarjalo več oseb, opozarjata odvetnika. Pregledi so sedaj končani, trenutno pa sta v veljavi dve pogodbi s Skimarjem. Po prvi pisarna prejema 8000 evrov mesečnega pavšala, druga, ki je vezana na Skimarjeve pravde, pa je v celoti odvisna od uspehov odvetnikov. "Samo pravda v primeru Korže je takšna, da v kolikor odvetnika narediva strokovno napako in nisva uspešna, odgovarjava vsak za devet milijonov evrov z vsem svojim osebnim premoženjem," sta še zapisala v sporočilu za javnost.

Skimarjevi računi za odvetnika
Pojasnila uprave Skimar
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

comment123
08. 12. 2008 08.26
šTRLEKARJA IN VSE PRED NJIM / KORŽETA,TAVČARJA,UMEKA / KAZENSKO OVADITI ,PREGLEDATI NJIHOVA PREMOŽENJA,NAJ VRNEJO, KAR SO POKRADLI IN NAJ MALO POSEDIJO.ZAKAJ SE NA TAK NAČIN NE KAZNUJE LOPOVOV,KI KRADEJO NAŠO DRŽAVO IN JO SPRAVLJAJO NA BERAŠKO PALICO??????
dejkometod
07. 12. 2008 08.38
Žalostno.Kam
kawasakimen
05. 12. 2008 16.06
Nesposobni menedzerji z visokimi placami,ki ne znajo misliti in zato druge placujejo,da mislijo namesto njih. Na drugi strani pa novodobni suznji,ki delajo samo za hrano.
Stigmata666
05. 12. 2008 10.36
.....spet bo nadrsal delavec. Vedno je tako, da nasrka mali človek.
300nauro
05. 12. 2008 08.52
Saj ne gre zgolj za ELAN (=polet, zanos, vnema, zagon). Ste že pozabili na številne podobne primere v bližnji ali nekoliko oddaljenejši preteklosti, pa na . . . Ne bom jih našteval, saj je tule za takšne stvari omejen prostor. Ne vem, od kod mi še zdaj zveni v ušesih nedavna vestička, da bo neka zavarovalniška družba svojim vodilnim delavcem, pardon - uslužbencem, razdelila (kaj že to pomeni?) premije v zneskih po nekaj sto tisoč evrov (€, ne SIT), pač po pogodbah. Sam sebe prepričujem, da sem narobe slišal.
resslovenka
05. 12. 2008 07.46
Ne samo delovanje zadnje upave, tudi vse prejšnje je potrebno prevetriti. Da se ni Elan znašel v prisilni poravnavi ali stečaju? Ja kaj so pa potem prešnji svetovalci naredil? Nič, razen da so plementili svoje račune. Uprave so se menjale, svetovalci so se menjali. Rezultat : dobro so služili, naredili pa bore malo. ELAN je bila dobra blagovna znamka, ki je imela ugled v svetu. Tipičen dokaz, kako se s \"spospobnimi\" mendežerji in svetovalci podjetje spravi na kolena ali celo uniči. In eni in isti se pojavljajo v različnih zgodbah podjetij, ki so končala na smetišču paradnih konjev slovenskega gospodarstva. Nekaj je hudo narobe v naši deželici.
deadea
05. 12. 2008 05.30
pa bodo delali v elanu 12ur ?
MILEVOLLIDISCO
05. 12. 2008 04.40
Jaz pa nisem nič v šoku. Celo , mislim da so bili zelo prijazni do kolektiva. Samo 5 milionov so pokradli. Delavčki jambrajo, regres hocejo.So nori? Boljše da je en sit kakor dva lačna!!!!!
kokodajsar
05. 12. 2008 02.45
ANALOGIJA: Kako najbolje deluje sesalec oz. kako lahko posrka največ? Tako, da cev potisnete v NAJVEČJI KUP smeti =pomeni da morate v malo smetnem prostoru delovati zeloooooo doooolgo, da bi počrpali šsto količino. JA SESALCI SO DOBRO DELALI KJER JE BIL VELIK KUP DENARJA. Delavska raja pa je dobila tisto kar so sesalci ven pihnili.
titovka
04. 12. 2008 21.48
danes ste vsi v šoku...a ko vam je pučnik obljubljal med in mleko ...kje ste bili takrat????
Buena Vita
04. 12. 2008 21.44
dejte nehat to se dogaja 18 let,v teh letiih bi tud delovci lahko odšli drugam če me zvežeš,me ni v firmi ki čutim da gredo stvari narobe torej,tisti ki pravijo da imajo delovci prav,trdim da ni res,proč je treba potem se pa naj delodajalci igrajo
antitrust08
04. 12. 2008 21.13
Štrlekar in Gomišček, SRAMOTA !!
bnam 2707
04. 12. 2008 20.18
Ne samo delavci,v šoku je vsa slovenska javnost.Pred našimi očmi se odvija kriminal in njegovi akterju brez sramu nastopajo v javnih medijih.Ko jih takole opazujem,se mi smilijo,saj niti ne razumejo prav kje so meje moralnih vrednot. Taki ljudje in njim podobni se sploh nebi smeli pojavljati v javnosti,ampak bi jih bilo treba sodno preganjat in zapret ! Tega vsakdanjika imamo dovolj! Zahtevamo pravno državo!!Mar je to preveč?
plutto
04. 12. 2008 19.59
GROZAAAAA, ja tale Elan pa res nima srečo v življenju!!
Lakom
04. 12. 2008 18.34
Skratka firma je na auto-pilotu z občasnim svetovanjem od zunaj. Ne vem zakaj rabijo 2 direktorja..
AUO
04. 12. 2008 18.26
majku jim!!!elan je zlata jama zato se pa to dogaja!!!!bogi delavci
fantodfare
04. 12. 2008 18.14
he,he. Niso sam delavci v šoku, tuda JST sem, ko se takšne svinjarije delajo, he,he
fantodfare
04. 12. 2008 17.57
he,he. naredi kok more, he,he, tudi 500 ur na mesec, če je potrebno. he,he
fantodfare
04. 12. 2008 17.57
he,he, odvetnik se je replicrial, da je opravil 360 ur, he,he,he.
fantodfare
04. 12. 2008 17.55
he,he, po slovensko : Odgovarjal bo Sveti Peter, he,he