Gospodarstvo

Nekdanji prvi mož gradbenega podjetja Energoplan Zlatko Sraka: Za neuspeh projekta Stožice čutim veliko odgovornost

Ljubljana, 10. 03. 2018 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Ti.Š.
Komentarji
24

Pred preiskovalno komisijo DZ o bankah je stopil nekdanji prvi mož gradbenega podjetja Energoplan Zlatko Sraka. Vztrajal je, da davkoplačevalci zaradi nedokončanega projekta Stožice niso na izgubi. Ocenil je, da je nedavni pregled stanja objekta pokazal, da je ta še vedno v zelo dobrem stanju. Nedokončani trgovski del Stožic je lani sicer prevzel poslovnež Izet Rastoder.

Nekdanji prvi mož gradbenega podjetja Energoplan Zlatko Sraka je danes pred preiskovalno komisijo DZ o bankah odgovarjal na vprašanja o projektu javno-zasebnega partnerstva Stožice, kjer je bil Energoplan eden od dveh zasebnih partnerjev. Sraka je obžaloval, da ni bilo volje za dokončanje projekta, za neuspeh pa čuti veliko odgovornost.

Sraka je na začetku zaslišanja ocenil, da je bil projekt Stožice zaključen v 85 do 90 odstotkih, zato bi bila nastala škoda, tudi za vpletene banke, bistveno manjša, če bi Grep kot projektno podjetje Energoplana in Gradisa skupine G projekt dokončal.

Nagrajenec Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne dosežke iz leta 2004 je ocenil, da je bil neuspeh projekta za Grep kot zasebnega partnerja Mestne občine Ljubljana (Mol) tako posledica napačnega vodenja projekta kot nastopa krize.

Priznal je, da zanj čuti veliko osebno odgovornost. Kot edino tolažbo vidi, da so zgradili dva zelo lepa športna objekta. Grep in Gradis skupina G sta končala v stečaju, Energoplan je v prisilni poravnavi, Sraka pa je v osebnem stečaju.

Za dokončanje trgovskega dela v Stožicah je po navedbah Srake zmanjkalo približno 15 milijonov evrov.
Za dokončanje trgovskega dela v Stožicah je po navedbah Srake zmanjkalo približno 15 milijonov evrov. FOTO: Miro Majcen

Sraka je ob tem vztrajal, da davkoplačevalci zaradi Stožic niso na izgubi. Mol, ki je prispeval zemljišča, je dobil 130 milijonov evrov vredni javni del, za dodatne stroške gradnje pa plačal nekaj več kot 30 milijonov evrov, pri čemer je Grep zahteval skoraj 57 milijonov.

Vložek zasebnih partnerjev v javno-zasebno partnerstvo je bil 81 milijonov evrov, okoli 100 milijonov evrov je bilo po Srakinih besedah bančnih posojil. Ker pa je zmanjkalo po njegovih navedbah približno 15 milijonov evrov za dokončanje trgovskega dela, Grep ni dobil priložnosti, da bi s projektom zaslužil in poplačal posojila.

Trije potencialni kupci za trgovski del

Sraka je povedal, da so leta 2007 projekt prepoznali kot obetaven. Pridobili so tudi tri potencialne kupce za trgovski del. Poleg srbske Delte sta bila to še Mercator in neko nemško podjetje.

Jeseni 2007 objavljeni razpis za javno-zasebno partnerstvo je sicer predvideval, da morajo imeti partnerji najmanj 200 milijonov evrov za izvedbo projekta, v letu 2006 pa bi morali ustvariti vsaj 300 milijonov evrov prihodkov.

Pogodbo o skupni ponudbi na razpis so decembra 2007 podpisali Energoplan, Gradis skupina G in Merkur. Po tistem, ko so bili konec februarja 2008 izbrani kot zasebni partnerji, pa je bil marca istega leta ustanovljen Grep, v katerem pa sta bila družbenika le dva. Z Merkurjem sta namreč podpisala pogodbo, da ta ne bo prevzel nikakršnih obveznosti v projektu, bo pa za potrebe gradnje dobavil za najmanj 30 milijonov evrov blaga.

Na vprašanje predsednika preiskovalne komisije Anžeta Logarja (SDS), ali so tako zaobšli pogoje razpisa, je Sraka odgovoril, da je ta dogovor izhajal iz Merkurjeve logike, da sam ne gradi. Na Merkurjev denarni vložek naj ne bi niti računali.

Za financiranje trgovskega dela so nato leta 2008 sklenili pogodbo s srbsko Delto, a je ta zaradi finančnih težav iz projekta leto za tem izstopila. Kot je dejal Sraka, bi lahko takrat odnehali, a bi bili stroški zelo visoki.

Grep je ostal bankam z obrestmi dolžan preko 130 milijonov evrov, terjatve so bile nato prenesene na DUTB, ki je nato večji del terjatev prodala poslovnežu Izetu Rastoderju.
Grep je ostal bankam z obrestmi dolžan preko 130 milijonov evrov, terjatve so bile nato prenesene na DUTB, ki je nato večji del terjatev prodala poslovnežu Izetu Rastoderju. FOTO: Damjan Žibert

Nastali položaj so predstavili NLB in Factor banki, ki sta bili do projekta že izpostavljeni, pridobili so novega partnerja Supernovo, racionalizirali trgovski del na okoli 190 milijonov evrov in šli nato v pogajanja o novem posojilu. V vmesnem obdobju so banke odobrile kratkoročno posojilo, od tega 10 milijonov evrov neposredno Energoplanu. Za tega je dal Sraka osebno poroštvo, zaradi česar je zdaj tudi v osebnem stečaju.

Logarja je zanimala tudi vloga ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Sraka je med drugim povedal, da jim je Janković po izstopu Delte ponudil pomoč pri dogovarjanju z bankami, a jim je takratni prvi mož NLB Božo Jašovič rekel, da se morajo sami dogovarjati o posojilu. Župan si je po Srakinih besedah zelo prizadeval za dokončanje projekta, a na koncu očitno ni več mogel pomagati.

Sraka: Banke so zahtevale, da se pred trgovskim delom zaključi javni

Konzorcij sedmih bank na čelu z NLB je julija 2010 z Grepom podpisal 115 milijonov evrov vredno sindicirano posojilo za dokončanje trgovskega središča. Sraka je ob tem dejal, da so se najprej dogovorili za posojilo 150 milijonov evrov, a so ga banke nato zmanjšale. Grep pa bi moral zagotoviti 50 milijonov evrov lastnih sredstev.

Ob tem je Sraka navedel, da so banke zahtevale, da se pred trgovskim delom zaključi javni. Na Logarjevo vprašanje, ali je ta poteza, ki je v nasprotju s komercialno logiko, dokaz političnega vpliva, je Sraka odgovoril, da ne ve, da pa bi bil projekt verjetno danes končan, če bi ta politična volja bila.

Na Logarjeve navedbe, da so bile banke pripravljene dati še 30 milijonov evrov, a v Grepu na to niso pristali, je Sraka odgovoril, da je ponudba prišla oktobra 2010, rok za predajo lokalov najemnikom pa je bil novembra tistega leta. To je bilo neizvedljivo in najemne pogodbe so propadle. Ob tem je zanikal, da Grep nadzora nad projektom ni želel prepustiti bankam.

Grep je ostal bankam z obrestmi dolžan preko 130 milijonov evrov, terjatve so bile nato prenesene na DUTB, ki je nato večji del terjatev prodala poslovnežu Izetu Rastoderju. Ta je lani tudi prevzel nedokončani trgovski del Stožic. Zdaj zanj išče investitorja. Sraka je ocenil, da je nedavni pregled stanja objekta pokazal, da je ta še vedno v zelo dobrem stanju.

Pred preiskovalno komisijo bi moral sicer pričati tudi nekdanji vidni predstavnik v SDS Borut Petek, a ga na zaslišanje ni bilo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

BETONSKI
21. 03. 2018 14.03
Narava vse vrne če ne direktno tistemu ki ostane dolžan in zardi njega trpijo druge družine ,pa vrne v nesreči njihovim otrokom,vnukom,le ti pa se takrat vprašajo ,kaj so naredili narobe ,da jih tako narava tepe,naravi ni mogoče ubežati,dobro se z dobrim plača,slabo pa s slabim. Naj se vsi spmnijo ,da noben ni nič nesel s sabo.
Bojan-F
11. 03. 2018 17.58
-1
Ker se Desni sektor, guruji komuniciranja in zagovorniki Kaosa zlazejo brez da bi trepnili z ocesom objasnilo: "V podjetjih Grep in Gradis skupina G so podjetju Selinsek tekoce poravnavali vse obveznosti." ...
Bojan-F
11. 03. 2018 18.01
-1
... in se ... dolzniki podjetju Varkos v lasti tragicno preminulega Selinsek Ivana so bili "MTB, Konstruktur VGR, Pluton gradnje, SGP Nova, Stavbar gradnje, Grad Prestranek, Vegrad, Gradis Celje in Anchi inzeniring".
dragan krstic
11. 03. 2018 12.34
+4
Janez Stanovnik s penzijo 7.000€ je na RTVSLO oddaji Odmevi izjavil glede več desetmilijonske škode, ki jo povzročil Jankovic: oh to ni nič par deset dolarjev gor al pa dol, ni problema bo že raja plačala.
Adolph
11. 03. 2018 10.44
+5
Jaz sem pa stalno mislil,da so Stozice Jankovicev prestizni objekt . . . . .
dragan krstic
11. 03. 2018 12.40
+4
A bo Janković ta glavn pri izgradnji nove železniške in avtobusne postaje? Bog se nas usmili če bo tako.
ferencz 1
11. 03. 2018 08.52
+7
No tudi ljubljanski župan ima na vesti tistega podizvajalca (in po smrti ga čaka pekel), ki je naredil samomor zaradi neplačil iz okolice MB, še bolj pa ostali vpleteni v teh stožicah. 80 milijonov kreditov vam bodo pa itak davkoplčevalci pokrili. Če bi bila kakšna pravna država bi vsi ti že sedeli 5 let, pa še kakšnih 10 let jim bi ostalo za sedenje v arestu!
dragan krstic
11. 03. 2018 12.36
+3
Pa sleči do spodnjih gat, tudi bližnje sorodnike.
ferencz 1
11. 03. 2018 08.49
+5
Včasih je veljal še preovor, Krade kot Sraka!
Ate_ist
10. 03. 2018 22.14
+2
na kitajskem so novinarji spraševali, zakaj take prestopnike kaznujejo z javnimi usmtritvami. pametni kitajci so jim pojasnili; pri 200 milijonih revežev mora biti sistem strog. drugače bi jih lahko preveč dobilo napačen vtis kaj je prav in kaj narobe
mackon08
10. 03. 2018 18.58
+6
Same lažnive izjave spet, njemu je žal da ni več pokradel.
proofreader
10. 03. 2018 18.49
+0
Nekateri komentatorji očitno ne vedo, da je Ljubljana stadion in dvorano dobila. Ni pa trgovin.
Adolph
11. 03. 2018 10.48
+3
Poskusi prodati en auto brez motorja,smesko—prof . . . . .
elrocco77
10. 03. 2018 18.26
+11
Če ima Sraka tako razvit sociialni čut naj pa proda premoženje in poplača podizvajalce. Itak bi pa to mogla narest že država da bi take Srake slekla do gat.
proofreader
10. 03. 2018 18.48
+1
macek_garfield
10. 03. 2018 17.55
+10
zaradi stozic si je en podizvajalec vzel zivljenje, a tega ta pokvarjenec sraka ne ve? no ze njegov priimek pove vse o njem, kaksen je, ce pa je sel v kompanijo s se bolj pokvarjenim od njega zupanom zokicem, potem pa se ve, v arest oba za 10 let pa ne na odprti oddelek pa to
zek
10. 03. 2018 17.13
+15
Niso bili veliko oškodovani davkoplačevalci je dejal Sraka heee RAZEN TISTIH 130 milijonov,ki jih nismo odplačali bankam!! Janković Ogrin,Sraka bi morali za krajo odgovarjati že zdavnaj in to za REŠETKAMI ne pa da se posmehujejo in zagovarjajo pred parlamentarno komisijo
sandi101
10. 03. 2018 16.45
+16
Sraka, priimek al ime že vse pove... Izet glavni v Sloveniji je! Jankovič pa bolje, da tiho je in reče, da ne spomni se... Bananastan Slovenija!
brabusednet
10. 03. 2018 16.24
+11
Srakoperja in Srba Jankoviča za glavna postavit pri izgradnji drugega tira pa je uspeh zagotovljen.
neosnaplanetu
10. 03. 2018 16.21
+9
Tudi pahor je za svoje poteze prevzel polno odgovornost. Bolj pateticnega stavka za ovcke se ni bilo.. sraka naj placa za polom potem, nje..
tron3
10. 03. 2018 15.56
+12
Sej poznate rek znan slovenski krade kot sraka!!!
Transformerji
10. 03. 2018 15.45
+10
Ne kriza, pokvarjenost in korupcija vseh vpletenih je kriva! Slovenski običaj - ni investicije brez kraje!
brabusednet
10. 03. 2018 15.21
+18
Dober priimek Sraka.Pa ni ta rek primern,kradeš,kot sraka boljšega skladja ne more bit.Če je še pa zraven srb Jankovič pa je vse jasno.
bojer
10. 03. 2018 15.18
+12
A to pomeni, da je ta odgovronost vredna 15 mio. Super, plačaj.