Gospodarstvo

Nekdanji Preventovi vodilni ovadeni

Slovenj Gradec, 16. 03. 2011 14.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Koroški policisti so konec lanskega leta na tožilstvo vložili kazenski ovadbi zoper odgovorne osebe, povezane s koroškim podjetjem v stečaju in podjetjem iz Ljubljane. Neuradno gre za posel Prevent Globala, ovadeni pa naj bi bil nekdanji predsednik uprave Jože Kozmus.

Prevent-4
Prevent-4 FOTO: Mateja Klavs

Koroški policisti so konec lanskega leta na tožilstvo vložili kazenski ovadbi zoper odgovorne osebe, povezane s koroškim podjetjem v stečaju in podjetjem iz Ljubljane. Skupno gre za oškodovanje koroškega podjetja v višini 29 milijonov evrov. Neuradno gre za Prevent Global, ena ovadba pa naj bi bila povezana s projektom laserskih kartic.

Kot je povedal vodja sektorja kriminalistične policije PU Slovenj Gradec Darko Žagar, so policisti v začetku decembra lani zaključili prvo fazo preiskave v zvezi z večjo gospodarsko družbo iz Koroške, ki je šla v stečaj, konkretnih imen in podatkov pa ni želel podati. Policisti so po Žagarjevih besedah eno kazensko ovadbo podali zoper odgovorni osebi, in sicer zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic. Pri zbiranju obvestil so ugotovili, da je bila družba oškodovana za nekaj več kot 20 milijonov evrov. Ovadba se nanaša na poslovanje podjetja od leta 2004 do konca leta 2007, gre pa za kazniva dejanja v zvezi s podpisovanjem posojilnih pogodb z gospodarsko družbo v tujini, je dejal Žagar. Iz podatkov, ki jih je posredovala policija, je razbrati, da gre verjetno za posel, ki se nanaša na Preventov propadli projekt laserskih kartic, domnevno pa je ena od ovadenih oseb nekdanji dolgoletni predsednik uprave Prevent Globala Jože Kozmus.

Tudi na račun teh podanih kazenskih ovadb je lani po ugotovitvah policistov bistveno porasla ugotovljena škoda, povezana z gospodarskim kriminalom na Koroškem. V letu 2009 je bila s kaznivimi dejanji gospodarskega kriminala povzročena materialna škoda v višini devet milijonov evrov, lani pa v višini 24 milijonov evrov. Če k temu prištejemo še kazniva dejanja, preiskana za nazaj, se številka povzpne na okoli 35 milijonov evrov.

Policisti so po Žagarjevih besedah podali še eno kazensko ovadbo zoper odgovorno osebo podjetja iz Koroške, ki je šlo v stečaj, in odgovorno osebo podjetja z območja Ljubljane. V tem primeru je po ugotovitvah policistov šlo za oškodovanje podjetja v višini nekaj več kot devet milijonov evrov. Ovadba se nanaša na obdobje od leta 1999 do konca leta 2007, gre pa za izvajanje pogodbe za nakup in vzdrževanje računalniške ter druge opreme v podjetju, je povedal Žagar.

Glede na podatke policije se druga ovadba verjetno nanaša na poslovno sodelovanje med Prevent Globalom in ljubljanskim računalniškim podjetjem KCI, ki je v lasti Kozmusovega sina Matjaža Kozmusa. Podjetje je namreč v omenjenem obdobju skrbelo za informacijski sistem Prevent Globala. Kazensko ovadbo v zvezi s tem je marca lani takratna uprava Prevent Globala na čelu z Renatom Krajncem zaradi suma zlorabe položaja in pravic vložila proti Jožetu Kozmusu in njegovemu sinu Matjažu. Oba sta takrat za medije znane navedbe iz ovadbe zanikala.

Koroški policisti so ovadbe podali na Okrožno državno tožilstvo v Slovenj Gradcu, še naprej pa v zvezi z isto koroško družbo zbirajo obvestila v zvezi z drugimi sumi storitve kaznivih dejanj, je povedal Žagar. Vodja tožilstva Jelka Štumberger Mlakar pa je na vprašanja v zvezi z ovadbami v primeru Preventa navedla le, da lahko glede na fazo postopka sporoči, da so v zvezi z družbo Prevent bile podane kazenske ovadbe. Te so v fazi proučitve in zbiranja dokaznega gradiva s procesnimi opravili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gizmopes
31. 03. 2011 09.01
-1
tega lopova bi trebalo že davnaj zapreti,a vseeeno še vedno uživa na prostem.ma kje je zakon????pa še to uboge delavke ki so šle v stečaj čakajo svojo odpravnino.kje so tiste odpravnine ki njijim pripadajo.uboge nekdanje pivilje pa čakamo svoje kar njim pripada.do zdaj nič o tem ne obvečajo na medijah.mar ta odpravnina bo šlo tud k vragu. saj niso krive nič šivilje,le trdo so delali da je lahko tovarna stala in vodilnio so njim vse pokradli.... kje je poštenost???? res žalostno. naj že enkrat napišejo kaj bo z odpravninami ki jim pripada.veliko pa pišejo o nekdanji MURI. čakamo kaj pa za nekdanjo PREVENT GLOBAR ki je šlo. žalostno...
koala_pleza_plazi
23. 03. 2011 16.20
Kaj?Njega so ovadili??!!Kje pa so še ostali,za katere smo leta delali?Mi nismo dobili plač,ne regresa,ne izplačilo neizkoriščenega dopusta,ne odpravnine....Lovijo nas banke,ker smo brezposelni in nismo mogli plačati kreditov,....pa še bi lahko naštevala..Mislim,da bomo prej mi delavci nastradali zaradi neplačil(za katere nismo mi krivi)kot pa tile *,ki so nas ogoljufali in nam uničili živlejnje!!!
titovka
18. 03. 2011 08.35
a to jih ovadijo samo zaradi popularnosti...da se mal piše o njihivem poštenju???saj itak se nobenem nič ne zgodi. potem še tožijo državo in dobijo dobro odškodnino!!!!
Brabus
17. 03. 2011 09.18
Pa , v tej Slovenijanjam so vsi ovadeni, al je država butasta, al mamo pa res same lopove, ki bi jih bilo treba obglavit.
Alexxsaso@yahoo.ca
17. 03. 2011 06.49
Ovadili so dva?!!! Kaj pa preostali? Kaj pa se druga dva, ki sta mocno doprinesla k temu, da so Preventove hale danes prazne medtem, ko njihov glavni kupec VW, kateremu je Prevent vec kot 20 let sival prevleke za sedeze, kuje iz meseca v mesec vecje dobicke?
Nauders
16. 03. 2011 22.47
torej so svetovali sebi?
odbogaposlan
16. 03. 2011 18.02
vodilni v preveentu bi morali v tem času odsedeti že 30 let zapornih kazni! he,he,he, če bibla pravica, tko pa osle kažejo poštenim ljudem!
odbogaposlan
16. 03. 2011 18.01
še mau, še kakšen let, pa bo vse zastaralo! *
major1
16. 03. 2011 17.08
Država se posmiha skupaj s sodstvom vsem poštenim delavcem, posebno Preventovim.
laufer
16. 03. 2011 15.57
Vodilni v Preventu bi morali za 50 let v zapor!
komarec
16. 03. 2011 14.51
Kot vse kaže ga ni podjetja v preljubi Sloveniji, ki deluje pošteno po zakonih. Kaj, ko bi policisti kazensko ovadili Državni zbor zaradi neodgovornega sprejemanja slabih zakonov.