Gospodarstvo

Nekdanji direktor oškodoval Luko Koper?

Koper, 15. 01. 2009 15.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanec SDS Branko Marinič je prepričan, da je nekdanji glavni direktor Luke Koper Bruno Korelič povzročil oškodovanje za 722 tisoč evrov.

Bruno Korelič
Bruno Korelič FOTO: POP TV

Poslanec SDS Branko Marinič tako ne dvomi, da je prav nekdanji direktor Luke Koper Bruno Korelič odgovoren za škodo, ki je nastala zaradi njegove odločitve o nakupu Autocommercovih delnic od Soda in prodaji teh delnic družbi Fins.

Kot nekdanji predsednik komisije za prodajo državnih deležev je Marinič raziskoval tudi omenjeni primer Autocommerca. "V tem primeru je bilo nedvomno ugotovljeno, da je Korelič pri nakupu Autocommercovih delnic sodeloval in nedvomno pozneje povzročil oškodovanje državnega premoženja," je pojasnil Marinič.

Po poročanju Dela se je v sredo na gospodarskem oddelku koprskega okrožnega sodišča začela glavna obravnava, v kateri Luka Koper po lanski zahtevi nadzornega sveta odškodninsko toži Koreliča za plačilo odškodnine v višini 722.000 evrov.

Marinič poudarja, da mora ta sodni proces dobiti ustrezen epilog, s čimer bi se uresničile napovedi sedanjega predsednika vlade, da bodo tisti, ki vodijo državna podjetja, tudi osebno odgovarjali za svoje nečedne posle.

"Najbolj priljubljen slovenski model izpeljave menedžerskih osvajanj podjetij je bil parkiranje delnic po prijateljskih družbah in nato legalizacija prek prevzema, pogosto brez prevzemne premije," je še pojasnil Marinič.

Spomnimo

Luko Koper naj bi Korelič oškodoval za 722 tisoč evrov.
Luko Koper naj bi Korelič oškodoval za 722 tisoč evrov. FOTO: Kanal A



Kot je aprila lani ob vložitvi ovadbe proti Koreliču pojasnil odvetnik Franci Matoz, ki je ovadbo tudi vložil, gre za prodajo delnic družbe Autocommerce Ljubljana v lasti Luke Koper. Prodane so bile družbi z omejeno odgovornostjo Fins iz Novega mesta. Do prodaje pa naj bi prišlo 17. februarja 2005 v času Koreličevega vodenja družbe. Luka Koper je po Matozovih besedah omenjene delnice v večjem delu pridobila 30. januarja 2003 od Slovenske odškodninske družbe (Sod). Luka naj bi delnice leta 2003 kupila za okoli 5,5 milijona evrov, po ceni 4.788 nekdanjih tolarjev na delnico. 17. februarja 2005 pa naj bi jih prodala po 5.500 tolarjev na delnico, kar je skupaj zneslo okoli 6,6 milijona evrov.

Po Matozovih besedah luška uprava skupaj z nadzornim svetom meni, da je bila prodaja v letu 2005 po takšni ceni nižja od dejanske vrednosti posamezne delnice. Dva meseca pozneje naj bi se ob prevzemni ponudbi Autocommerca za isto delnico ponujalo višji znesek (6100 tolarjev na delnico). Ker naj bi bil v tistem času predsednik nadzornega sveta družbe Autocommerce prav Korelič, bi mu morala biti ta dejstva znana in bi Luka Koper delnice lahko prodala po višji ceni, kot je bilo ponujeno v prevzemni ponudbi. Zato v Luki menijo, da razlika v vrednosti, za katero so bile delnice prodane, in tisti, za katero bi jih lahko prodali, znaša 722.791 evrov.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zakretene
20. 01. 2009 02.17
Jaz pa mislim, da ni bilo namenoma, po mojem gre za stanje "ekonomske znanosti" v državi - tudi največji svetovni ekonomski guru Mencinger je kot rektor prodal delnice SKB banke tik pred prevzemno ponudbo iz Francije. Morda je pa na ACju tudi kakšna streha puščala...?
lukakoper1234
19. 01. 2009 10.15
Pajterblanka, očitno imava drugačne poglede na stanje na obali.Prepričan sem,da bo čas pokazal v kaj so nas spravili župan in kompanija.Verjemi mi,da slika ne bo lepa.Če si mogoče starostna ali invalidska upokojenka ti ni potrebno skrbeti,ker si financirana s strani drževe. Povsem drugačna pa je slika za zaposlene,ki še vlečemo voz naprej.Mi bomo plačevali nespametno razsipništvo in odliv denarja iz občinske blagajne ter blagajn ,nekdaj uspešnih, primorskih podjetij. Kmalu bo razkrita resnica o klientelizmu in korupciji na obali,mogoče takrat spremeniš mnenje. Lep pozdrav s korumpirane primorske
Buena Vita
18. 01. 2009 20.42
no,banko je tudi časar prodal,ali so jo levaki sem prestara, ne morete me žejne vodit čez vodo in mladina ni ravno neumna,to bi že lahko vedel, razen če nimate doma debilcev
Buena Vita
18. 01. 2009 20.40
HJA PA KAJ ZA KORLJOTA NISO ŠTRAJKALI ZAKAJ NI DVIGNIL PLAČ'' zakaj ste morali čakat na časarja
Buena Vita
18. 01. 2009 20.36
lukakoper1234 dej raje pokličči puhce naj očistijo jezero,prodali so nekaj,hoteli nategnit čezoceance,da nniso slučajno mislili azijci so pa zabiti,a no ,meni je koper sedaj všeč,ker po vseh ulicah se lahko sprehodim,ti pokažem kolena in roke kako sem imela zdrsane in potolčene od padcev po kopru,ko je prišel popovič je dal cestišča in koper uredit,verjemi nisem več padla,in verjemi bolezen se mi prej slabša kot pa boljša,torej napredek je vemo da ga ne marate,ker z delom je dokazal da so vaša prejšnja negiranja nič vredna,pokazal je kaj se vse naredi če je volja ker ste pa toliki izobraženci,,, VAM PREDLAGAM NASLEDNJE,,;;;,IZVOZITE SVOJO PAMET,IMATE VSE MOŽNOSTI,LUKA JE TU,TOREJ PAMET LAHKO PRODATE POVSOD PO SVETU,IN KASIRATE,KAKO JO BOSTE ZAPAKIRALI-POGRUNTAJE SAMI,KER STE BOJDA PAMETNI NAREDIJO VELIKO ZA LJUDI PA TISTI KI SO VOLJNI DELAT ,NE LEVAKI,KI IMATE DVE LEVI ROKI,IN POLNO GOFLJO SICER PA ZADNJIČ STE KOPRSKI LENUHARJI IMELI KRASNO SLIKO,PORAJALA JE OKOLI KAKO EDEN Z LOPATO DELA---SEDEM JIH JE GLEDALO,SPOMNI SE BOMBE V PRAŠTALOVEM AUDIJU,TISTI DAN SO POSNELI PRIDNOST,TALIJANI SO SE NASMEJALI, NO, SAMA SEM ŠELE PO PARIH DNEH SKAPIRALA,SEM MISLILA DA JE HEC AHA, PA VINČECOV HOTEL PREPIH SANIRAJTE,TAM JE TUD NAŠ DENAR
janezjahelcek@gmail.com
18. 01. 2009 15.31
ja blanka, jaz sem eden od mladih, ki je volil popoviča in tega ne bom naredil nikoli več v življenju! raje rdeči komunisti kot pa črni lopovi! izjava da v luki ni SDSa pa pomeni samo to da nimaš pojma.!
Pincopalino
17. 01. 2009 14.11
pajtlerblanka16.01.2009, 20:171 Ko stopiš mački na rep zacvili. Ha ha ha Popoviča podpirajo vsi primitivci, neizobraženci, kot si ti ne pa mladina. Najlažje je žejnega čez vodo peljati. A ti niso nikoli kaj takega povedali. Videli in občutili.
lukakoper1234
17. 01. 2009 10.31
Zadnji pravi direktor Luke je bil Dujc,Korelič pa je že bil predstavnik novega vala menagerjev.Kljub vsem očitkom je bil pravi gospodar na dolgi rok in zaposleni smo imeli občutek sigurnosti čeprav z manjšimi plačami.Dvig plač je sicer podpisal Časar vendar je bilo potrebno groziti s stavko.Menim,da bi se enako odzval tudi bivši direktor,če bi bile zahteve argumentirane! Kar se tiče razsipanja denarja pa je bil Korelič pravi gorenjc-samo nujno potrebno. Če bi financiral politične apetite SDS itak ne bi bil zamenjan.Očitki simpatiziranja z levico pa so stvar osebne odločitve.Še dobro,da je levica zdržala pod pritiski bogaboječih lopovov,ker bi sedaj,ob ponovnem mandatu SDS, ostali brez vsega in v suženjskem razmerju do oblastnikov in skorumpiranih prijateljev! Lep pozdrav s korumpirane primorske P.s. Pahor in Vlačič ter Lahovnik upamo,da boste hitro rešili potapljajočo se Primorsko!
dr.psiho
17. 01. 2009 08.50
zakaj pa nebi oškodovali,če jim noben pod preste negleda...denar je lepljiv..in še to je bolezen direktorska..-lepljivi prsti...dokler drževa nebo gledala koliko imajo ti naši direktorji ,se bo to dogajalo..
lukakoper1234
16. 01. 2009 22.09
Vse poti vodijo v Popolandijo,skupaj s tesnimi sodelavci in prijatelji so razgrabli ves denar,klientelizem,korupcija na najbolj primitiven način.Vedno nedolžni akterji pa še nadaljujejo,ni jim dosti.Pajterblanka ,nam bodo ostale palme brez plodov in ogromni krediti,ki jih bomo plačevali še leta.Če si opoptunist se včlani v SJN in imel boš vse,čeprav na račun ostalih.Ti pa le uživaj v lepih fasadah,kajti na koncu nam bo ostalo samo še lizanje le teh,ljubljeni vodja pa se bo s prijatelji sončil na Floridi !!! Lep pozdrav s korumpirane primorske!
Chaparral M
16. 01. 2009 21.20
dej, dej ti pajtlerblanka ali pajtlerca.............si nepismen(a)...pojdi v 1. razred, kaj vse ima prejšnja garnitura........ogromno......sedanja, vključno z županom pa je tako uboga, da jim bo treba dati kaj iz rdečega križa.......tudi pok.branko p. je bil pri koritu.......ti si "vseved" kot berem oz. točneje, nimaš pojma...........začni od začetka z LEGO KOCKAMI, mogoče ti kaj rata.............gnoj, dihur.....
puj
16. 01. 2009 20.54
a je korelič prodal delnice autocommercu brez vednosti ostalih članov uprave in nadzornega sveta.Ti bi morali tudi biti ovadeni ali ne?
Buena Vita
16. 01. 2009 20.22
ZUPANČIČEVAJAMA HE HE HE imaš popolnoma prav,sej v tem je poanta,zdej se več z luke nič nemore nosit,tisti ki so vlekli vreče in metali čez ograjo so dobili po prstih v tem je problem,ko se je kradlo,so bili eni zadovoljni-drugi pa tiho zdaj pa tega ni več,GETO JE OČIŠČEN,LUKA JE LEPO OPREMLJENA Z VIDEO-KAMERAMI TO PA MNOGE BOLI
Buena Vita
16. 01. 2009 20.17
Pincapolino povej koliko SDS-ovih je v luki,nič,ker so SD-jevi, povej kje ima popovič kako novo firmo,brez tiste,ki jo je imel prej,bil je svetovni prvak,in v avtomobilizmu se denar vrti,tudi življenja na nitki, a ne povem ti kako bivša župana-hčera daje najem talijanom sočo,ki jo je z kačinarijem uničila,in povej mi kdo bo plačal tiste kredite,mogoče talijani,a povej mi kdaj bodo dobili nazaj koprsko banko,ki so jo skoraj šenkali talijanom,a,,aaaaa pa so bili SDS,HEH, NISO,KER SDS na obali nima nobene moči,ker je obala rdeča trdnjava mladina se je uprla,in glasovala za popoviča,hvala bogu,zato podpiram mladino,ker zna odločat-čeprav to nenehno negirate inm ,mladi dejte na obali vzemite svoja in naša življenja v svoje roke,METUZALEMOV NE POTREBUJEMO,IMAJO PREDOLGE PRSTE,IN PREMALO PAMETI V GLAVI
zupancicevajama@email.si
16. 01. 2009 16.46
Dokler bodo obstajala drzavna ali paradrzavna podjetja, se bo kradlo.To je jasno.Pojdi v privatno podjetje krast...hahaha Bi hitro dobil po prstih (ali po buci)
Pincopalino
16. 01. 2009 13.29
krog se vrti in nima konca, enkrat aden enkrat aden- drugi
bozislava1
16. 01. 2009 12.10
Ja Bruno - sošolec našega bivšega gen.dir. xy, posojilodajalec in posredno tudi grobar naše firme a vidiš kam te pripelje požrešnost. Upanje, da bodo imeli ljudje, ki so delali zate, ne kradli, ne goljufali, je pa zdaj odvisno od ..... No vsaj zadoščenje, pa je.
Adolph
16. 01. 2009 12.03
Kdo ga je pa pustil do korita?
Uporabnik113189
16. 01. 2009 07.30
Če bi Bruno po nesreči ali nekem slučaju dobil možnost vstopiti v Luko Koper, ki jo ima v malem prstu in jo zelo dobro pozna, se lahko v zelo kratkem času razkrijejo velike svinjarije, pa bo Matoz imel dela za naslednjih deset let z vlaganjem ovadb..Problem je samo v tem, da svojih ne more ovaditi, ker bi dobil milo za drago. Ista zgodba kot Elan, na kupe denarja za razne odvetnike in upravo, osnovna dejavnost pa vsak dan manjša. Nekdo tukaj pridno dela za hrvate..Morda ima tudi na oni strani meje kakšno honorarno urico plačano..
Uporabnik113189
16. 01. 2009 07.12
Hehehehehe, vse kaže, da SDS partijsko kliko resno strah, da bi se Korelič vrnil in pospravil to gadjo zalego iz uprave..To je prav gotovo glavni razlog za lansiranje takšnih obtožb. Fantje in dekleta so pohiteli, ker je bolje preprečiti kot zdraviti, saj poznamo..Vsak mesec plače po 10.000 in več pa zelo pomemben, vsaka ura šteje.. No, ko bo vse pripravljeno, bo prišlo na dan, koliko škode je naredila SDS sanjska ekipa v Luki Koper..Po moji oceni so številke popolnoma neprimerljive ali drugače povedano, Koreličevi grehi se bodo izkazali v primerjavi z grehi sedanje uprave za navaden drobiž. Karkoli se bo zgodilo, bo v vsakem primeru prepozno, škoda je že. Kdo pa škodo plačuje v naši ljubi Sloveniji nam je pa dobro znano.