Gospodarstvo

Nekateri že pripravljeni na morebitni zlom evra

Ljubljana, 30. 11. 2011 14.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mednarodna podjetja naj bi pripravljala finančne načrte za najslabši scenarij ob morebitnem zlomu evra. Po njihovih napovedih bi se lahko močno podražili uvoženi proizvodi.

Po pisanju Financial Timesa se velika mednarodna podjetja že pripravljajo na morebiten padec evra. Direktorji in menedžerji naj bi namreč dvomili o uspehu evropskih voditeljev pri zajezitvi dolžniške krize in se čutijo dolžne zaščititi svoja podjetja pred propadom. Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy nista izključila možnosti odhoda Grčije iz evroobmočja, kar je prvič, da so evropski voditelji postavili pod vprašaj trajnost njihovega 13-letnega eksperimenta z monetarno unijo, spomnijo v časniku.

Ali je zlom evra realen scenarij?
Ali je zlom evra realen scenarij? FOTO: Reuters

"Začeli smo razmišljati, kako bi to izgledalo," je priznal direktor Diageo Europe Andrew Morgan in dodal, da se bodo ob morebitni veliki spremembi glede evra vsi znašli v popolnoma drugačni situaciji. "Če bodo države izstopale iz evroobmočja, bo sledila občutna devalvacija, zato se bodo močno podražili tuji uvoženi proizvodi," je napovedal. Strah je vse višji ob razmišljanju finančnih ministrov o še bolj radikalnih možnostih za boj proti dolžniški krizi.

Proizvajalci avtomobilov, energetska podjetja, proizvajalci proizvodov za široko potrošnjo in druga mednarodna podjetja poskušajo zmanjšati tveganje z nalaganjem denarja v varne naložbe in nadzorovati stroške. Financial Times poroča, da je Siemens celo ustanovil svojo banko, v katero nameravajo vložiti lastna sredstva. Podjetja naj bi angažirala pravnike za preučitev pravnih posledic morebitnega razkola evroobmočja, predvsem glede pogodb in posojil.

Po besedah direktorja Bruegla Jeana Pisani-Ferryja resnično vse bolj razmišljajo o scenariju konca evra. Finančni direktor Volkswagen Autoeuropa Jurgen Dieter Hoffman je povedal, da so že izdelali analizo, če bi evro prenehal biti portugalska valuta. Njegovo podjetje je portugalska podružnica nemškega proizvajalca avtomobilov. "Ugotovili smo, da posledice ne bi bile tako negativne, ker v glavnem izvažamo po celem svetu," je dodal.

Nekateri francoski, italijanski in španski menedžerji so za časnik dejali, da imajo načrte za različne finančne in ekonomske pretrese, ki pa ne vključujejo padca evra. Menijo, da bi bila resno ogrožena stabilnost celotne regije, če se izkaže, da podjetja resnično razmišljajo o najhujšem.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (96)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MARJAN1001
04. 12. 2011 18.11
+1
od kod temu bobocat-u te informacije , piše sto na uro vsake 3 minute po en komentar, za en komentar da ga preberem pa rabim 10 min. to je od nekod kopirano in prilepljeno
slos
03. 12. 2011 10.25
tu je pa res zbrana eknomska elita ali pa se hecate? No, če € pade pade tudi RS, tolar bo glede na stroške financiranja vs € vreden okoli 700-1000sit/€. plače, penzije boste imeli enake kot denes (če sploh) v sit, torej bodo v € cca 3x nižje kot danes. cena zlata je blef, edino kar ga poganja je strah. če pa se kdo želi vrniti v 10 stolerje in barter menjavo naj gre v pakistan, ne pa v EU. RS za €!
Nimivseeno
02. 12. 2011 22.25
+1
Elvis, dejstva kažejo, da je rast človeštva eksponentna okoli 1,3% letno. To pomeni, da se bo v roku 54 let populacija podvojila, če bo nadaljevala isti trend. Jasno je vsakomur, da na omejenem planetu to ne more potekati neskončno dolgo. Primerjaj cene hrane in nafte in boš videl, kako so si podobne. To je zato, ker je za 1 kalorijo hrane potrebno približno 10 kalorij nafte v sodobnem kmetijstvu. Vsi vemo, da nafto črpamo eksponentno, pomeni, da jo bo zelo hitro zmanjkalo. Ostalo bo zgodovina povedala. (Viri: google)
Hyper
02. 12. 2011 17.05
+1
Preducerjasnim so se odlocil da evro nebo padu tko da np...
Nimivseeno
01. 12. 2011 21.59
+3
Gre za to, da se elita dobro zaveda, da je eksponentna rast človeštva omogočena samo zaradi nafte, kar omogoča dokaj ugodno hrano. (Vir: food oil price diagram, google). Torej nas čaka ista usoda kot bakterije v petrijevki, ki jim primankuje hrane. Glede eksponentne rasti pa še en meni zelo pomemben vir: Albert Bartletta professor of Physics at Univ of Colorado-Boulder, The Most IMPORTANT Video You'll Ever See, youtube. Govori pa o eksponentni rasti in kako se človeštvo ne zaveda, kakšna ta rast je.
Platon23
02. 12. 2011 02.55
+6
eksponentna rast ni mogoča nikjer v naravi! Kar se pa tiče nafte bi jo lahko že zdavnaj zamenjali drugi viri! Priporočam branje Nikole Tesle ki je tak izum že imel in kaj je rekel njegov spoznzor/vlagatelj če se na zadevno ne da postaviti števca oz od tega ne moreomo služiti zadeva ne bo ugledala dnevne luči!
Nimivseeno
01. 12. 2011 21.51
+7
Vedno sem za konstruktivno debato. Sicer nisem bobcat, vendar mislim, da bo potek dogodkov pokazal kaj se bo zgodilo. Če bo ZDA napadla Iran bo lahko 3. svetovna, ker Kitajska ne bo mirno gledala, kako njeno dobaviteljico nafte. Napovedi finančnikov (Gerald Celente, Peter Schiff ...) so vsem dostopne na internetu. Mimogrede, Peter Schiff je pravilno napovedal housing bubble collapse (Vir: Peter Schiff Was Right 2006 - 2007 (2nd Edition), youtube). Glede propada civilizacij imamo v zgodovini kar nekaj primerov, kaj se lahko zgodi in zakaj. (Vir: Collapse of Complex Societies by Dr. Joseph Tainter (1 of 7), youtube) Vir problema je FED in ECB, skupina posameznih ljudi, ki imajo pravico tiskanja denarja in posojanja bankam in vladam. Zato se vojna v ZDA splača, ker se država še bolj zadolžuje in prinaša profit finančni eliti. (Tonkin bay incident, Iraq weapons of mass destruction ...) Tako je dolg vedno večji od denarja, ker je denar ustvarjen na podlagi prošnje za posojilo. (Vir: us debt clock, google). Natisnjen denar pa mora sloneti na resursih, drugače gre za inflacijo. Bistveni resurs je dnevno načrpana nafta. Ta je eksponentno rastla z ekonomijo. Ker živimo na omejenem planetu, mora eksponentna rast črpanja resursov stagnirat, s tem pa nezadržno pripelje do dolgega in počasnega padca ekonomije. Lep pokazatelj je bilo leto 2008, ki kljub visokim cen nafte dnevno načrpane nafte nismo mogli bistveno povečat. Nafte je še dovolj, gre za to, kako hitro jo lahko načrpamo. (Viri; google). Glede na to, da je elita izobražena se dobro zaveda kaj sledi je nek možen scenarij tudi ta, ki je napisan na Giorgia Guidstone (Vir: Wikipedia). Saj se sliši zelo čudno in neverjetno, vendar FEMA ima že pripravljene krste. (Vir: Fema Camp Coffins Investigated, youtube.) Potem pa slišim o novem "izboljšanem" virusu H5N1, ki ga je naredil Ron Fouchier of the Erasmus Medical Centre in Rotterdam, the Netherlands, predstavljen na Malti in Septembra 2011.[5] The new H5N1 strain was genetically altered to readily transmit from human to human and was found to be as contagious as the human seasonal flu, thus making it the most vicious and dangerous bird flu strain up to date.[6] (Vir: Wikipedia)
Elvis Šiši?
02. 12. 2011 20.01
+2
use kar govoriš je res kajti dons so u ameriki sprejel zakon da lahk vojska aretera kogar kol kadarkol brez sodbe te zaprejeo lahk zavedno tko da bojo počas začel zaperat folk ,tarče so antigoverment pepole ,to je hiler tud naredu tko da evo je vojna se bliža sam zmagale bojo banke pa njihovi voditelji rockefelerji pa rotschild ,goldman ind
Elvis Šiši?
02. 12. 2011 20.14
+1
aj overpopulacija je laž tko kokr globalno segrevanje in kriza je tud umetno narejena scena sam da gre še več denarja u centralne banke kriza je zarad umetnih derivatou ki so jih naredile banke derivati so ubistvu goljufije tko k piramide sam da derivate lahk delajo in uporabljajo le najmočnejše banke in tko ubistvu perejo denar k ni reden k je nastau od obresti in goljufij ,in zdej ga porabljajo tko da ga sami seb in drugim državam k so u krizi posojajo in s tem ga počas dajejo u materialno bogastvo uglavnem celo stoletje smo kot poskusni zajčki za elito in zdej je čas da se začnejo izvajat
Nimivseeno
02. 12. 2011 22.15
+2
Zakon o katerem govoriš se imenuje patriot act in je v veljavi po 911.
Salto_morale
01. 12. 2011 20.00
+1
bobocat . . .Obup se razširi skozu populacijo, dokler ne doseže kritične mase, nato pa kar naenkrat pride do upora in imperij se podere…tunizija, Alžirija, Egipt, Izrael, Grčija, Španija,Britanija, Winsconsin… Zivim sorazmerno blizu Wi(n)sconsin-a in me zanima ce bi lahko elaboriral kaj se bo zgodilo, oz. kako se pripraviti na to kar se bo zgodilo. Sicer sem z interesom prebral vse tvoje prispevke in se v principu strinjam. Poznam pa kar nekaj, sicer ne tako bogatih americanov kot v tekstu, pa se vedno precej bogatih, ki jim se vedno ni nic hudega in bodo recimo za ta Bozic mirno "sprasili" kakih 50K dolarjev. Ce je bil Howard Zinn tvoj prijatelj potem nisi kar tako. Lep pozdrav!
cokos
01. 12. 2011 17.11
+5
TKO KAKOR BO AMERIKA REKLA TKO BO!
Zlata Rezerva
01. 12. 2011 19.42
+2
kupite zlato in srebro ...ne čakajte da ne bo prepozno......
bebo3
01. 12. 2011 11.19
-11
bedaki, euro nikoli ne bo propadel. saj je več vreden kot dolar
gem
01. 12. 2011 14.17
+13
kdo je tebe kaj vprašal, če vidiš da nimaš pojma...
yarrick
01. 12. 2011 20.33
+2
kaj pa če pade DOLAR IN EVRO? Kaj boš rekel pa takrat? in še nekaj; € ni ČISTO NIČ VEČ VREDEN kot $ $ , ker sta oba postavljena gor na istih principih.Mogoče ima dolar malce boljšo podlago to pa je tudi vse...
PissingOnTalmud
01. 12. 2011 09.47
+6
Mi smo ze dolgo pripravljeni, samo cakamo uradno razglasitev.
djdj
30. 11. 2011 23.38
+7
Najbolje da bomo spet plačevali s kamenčki in semeni. :)
TrodelnaOmara
01. 12. 2011 01.42
-1
tomazzz666ce
01. 12. 2011 19.58
+1
Nimivseeno
30. 11. 2011 22.31
+20
Evro bo propadel, pufi se ti bojo pa prenesli na novo ustvarjeno svetovno valuto. Finančna elita se ne bo odpovedala privilegijem sama od sebe. Pufi so pa način, kako so prišli do položaja, kjer so. Vojne in krize so pa način, kako državo prisilit, da vzame še več pufa. V času krize ti je lepo pokazal bobcat kako elita bogati, raja pa strada. Mediji so v lasti finančne elite, zato tega kar je povedal bobcat nikoli ne boš slišal v medijih, ker bi novinar naslednji dan izgubil službo. O tem boš slišal od Noama Chomskega in kakšnega razmišljujočega človeka kot je bobcat. Hvala. Lepo, da si to spisal po deseti uri, ker bi bil gotovo brisan.
Raawr
30. 11. 2011 22.09
+6
evro ne bo padel, če pa bo, bo zato ker to hoče elita z razlogom, ki seveda šteje v njihovo korist. mislim da bi to lahko bilo že vsem jasno.
Nimivseeno
30. 11. 2011 23.10
+6
Bush starejši je napovedal. New world governament in new world order. Da bo pa ljudstvo pripravljeno to sprejeti jih je pa potrebno stisnit.
Airbus787
30. 11. 2011 21.59
+3
Ok, pa recimo, da se bo Evro sesul. Naj kdo prosim razloži, zakaj se v tem trenutku (ne)splača zapufat kolikor se lahko. Tnx.
matic cad
01. 12. 2011 01.21
+0
zapufaj se in nakupi čim več plemenitih kovin če misliš da bo vlada tvoje dolgove pozabila:)
LAcaliente
01. 12. 2011 09.43
+1
na koncu pa te bodo poslali na prisilno delo da odplačaš dolg...pa še kovine ti bijo pobrali... :)
yarrick
01. 12. 2011 20.35
+1
Lahko ti bodo pobrali, ČE SE JIM BOŠ PUSTIL.Da pa naletijo na OBOROŽEN ODPOR bodo pa dvakrat premislili če bi šli še enkrat v IZSILJEVANJE. Sicer pa itak NI VOJSKE NA SVETU, kI BI ZNALA USTAVITI GVERILSKO VOJSKOVANJE.Ameri so temu posvetili 30 let, pa so še kar na začetku ;).
Nimivseeno
30. 11. 2011 21.46
+10
Je pa res, da so bili in so mogoče še danes masoni v vrstah kardinalov in papežev. Zelo lepo dokumentirana je zgodba družine Medici, iz katere je prišlo nekaj kardinalov in papežev. Dokazano so pa bili v vrhu masonov. (Vir: google)
Nimivseeno
30. 11. 2011 21.39
+8
Rimska cerkev že od Galileja naprej izgublja na pomembnosti. Tri krone na glavi so samo še simbolične. Organizacija bo propadla po naslednjem škofu, napovedanem po svetem Malahiju. (Vir: Wikipedia, Saint Malachy, prophecy of popes)
Platon23
02. 12. 2011 03.03
kot sem jaz prebiral te zadeve naj bi že dolgo časa nazaj v rimu vejati prevzeli jezuiti!
vzhod
30. 11. 2011 21.27
-8
Euro ne more pasti ker za njim stoji najmocnejsa svetovna organizacija takoj za Masoni...in sicer rimska cerkev !
Nimivseeno
30. 11. 2011 21.34
+11
Za njim stoji finančna elita in bo naredila kar hoče.
soola
30. 11. 2011 21.11
+8
bobocat Hvala !!!
Nimivseeno
30. 11. 2011 20.52
+10
Lepo za številke Bobcat. Ti moraš samo vedet, da je FED (Federal Reserve Bank) privatna banka, ki ima edina pravico tiskanja dolarja. Prav tako je ECB privatna centralna banka, ki edina lahko tiska evro. To so pravi lastniki, mi pa moderni sužnji. Med nami in njimi pa je denar. Natisnjen na osnovi dolga, ta dolg eksponentno raste. Zgodba poteka v času dolgotrajne eksponentne rasti. V času recesije propade. Prišla bo nova svetovna valuta in nov svetovni red napovedan od Busha starejšega.
JeronimoJ
01. 12. 2011 08.24
+6
Pa se nehajte kreditirati in se bo zadeva razrešila sama od sebe. Pa kaj rabite kredit za avto, vikend, kolo .... Večino kreditov se jemlje za sredstva katera ne prinašajo nobene dodane vrednosti.
LAcaliente
01. 12. 2011 09.47
+2
jst nimam in nikoli nisem imela kakršnegakoli kredita, nisem dolžna nobenemu, sem pa posredno dolžna bankam koliko?....Država me je zapufala in državi bom morala plačevati da odplača puf....torej?!?
bobocat
30. 11. 2011 20.49
+33
Bogati nikoli niso bili bogatejši, medtem ko njihovi plačani politiki izvajajo reze v budžetih za revne in srednji razred in povzročajo, da stroški osnovnih potrebščin letijo v nebo. Lahko me poimenujete extremist, ampak realnost tega extremizma je, da so ti ljudje, globalnih 0.1%, genocidni fašisti, ki izvajajo holocaust. Fašisem se je razvil. Ni nobene potrebe več, da bi si mazali roke s krvjo medtem ko bi zbirali ljudi in jih vtikali v koncentracijska taborišča, saj lahko to počnejo danes z ekonomsko politiko medtem ko sedijo v jacuzzy-u v korporativnem letalu, ali v 3-delni unikatni Armani obleki, popolnoma izolirani in ločeni od sveta katerega kradejo. Ampak, kot se zgodi z vsemi imperiji, pohlep in aroganca jih prehiti. Pobite množice pridejo do točke, ko ne morejo več živeti pod temi pogoji. Obup se razširi skozu populacijo, dokler ne doseže kritične mase, nato pa kar naenkrat pride do upora in imperij se podere…tunizija, Alžirija, Egipt, Izrael, Grčija, Španija,Britanija, Winsconsin… Ekonomska elita je zadevo pripeljala predaleč in njihov imperij se podira. Decentraliziran globalen upor se je začel… Dobrodošli v tretji svetovni vojni. Na kateri strani zgodovine želite biti? Kot je moder star prijatelj nekoč dejal: “Ne moreš biti nevtralen na premikajočem se vlaku.”
Bu?ko Štru?ko
30. 11. 2011 22.10
+1
Lepo napisano... Dodajmo k temu še to ,da je treba zmanjat svetovno populacijo, kar pa če gledamo iz svetlega kota kar fino, saj bo to pustilo vsaj možnost za preživetje človeške rase, ki pa upam da se bo potem naučila, da nikoli več ne bo naredila istih napak: - uporaba denarja - nekontrolirano razmnoževanje - nekontrolirana poraba naravnih virov - iti se vojne med sabo, ko pa lahko ves ta trud usmerimo v razvoj - itd... Žal je to edina pot in očitno je davek za to pokol 4-5 miljard ljudi...
Domen Lorencin
30. 11. 2011 23.05
+5
bravo bobocat zakon napisano... te povabm na debato in pivo če maš cajt :)
matic cad
01. 12. 2011 01.20
+6
se pridružim na pijači :) škoda da več ljudi nima glave na pravem mestu
LAcaliente
01. 12. 2011 10.09
+3
yarrick
01. 12. 2011 20.38
+1
častim pivo ;) @matej Potem pa se postavi v prvo vrsto, ko bodo iztrebljali ljudi po svetu, če RESNIČNO verjameš da je to EDINA rešitev.