Gospodarstvo

Negativna napoved za Nemčijo borze potisnila v rdeče območje

London, 24. 07. 2012 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bonitetna agencija Moody's je znižala obete za oceno dolgoročnega dolga Nemčije, Nizozemske in Luksemburga, tako da ti od zdaj niso več stabilni, temveč negativni. Za to so se odločili, ker naj bi kriza v evroobmočju ogrožala tudi najstabilnejše članice. Odziv borz je bil negativen.

Evropska unija
Evropska unija FOTO: Thinkstock

Nemčija, Nizozemska in Belgija imajo trenutno najvišjo bonitetno oceno Aaa. Ker pa menijo, da dolžniška kriza evroobmočja ogroža tudi najstabilnejše evrske države, je agencija Moody's znižala obete za oceno dolgoročnega dolga teh držav iz stabilnih v negativne.

V oceni aktualnega stanja je bonitetna hiša znova opozorila na možne proračunske in gospodarske posledice izstopa Grčije iz evroobmočja. Po njeni oceni je tudi vse bolj mogoče, da bosta splošno finančno pomoč začasnega oziroma stalnega sklada za zaščito evra potrebovali tudi Španija in Italija.

Španija je sicer pred nekaj časa že zaprosila za do 100 milijard evrov posojila za pomoč svojemu bančnemu sektorju, če bi bilo treba reševati njeno gospodarstvo na splošno, pa bi bil to precej velik zalogaj, saj je približno dvakrat tolikšno kot grško, portugalsko in irsko skupaj, je opozoril Moody's.

V primeru scenarija, po katerem bi bilo treba reševati Madrid in Rim, bodo morale močne evrske države nase prevzeti še večje finančno breme. Nemčija je država, ki v EFSF prispeva največ. Nemške finančne institucije so tako močno izpostavljene dolžniški krizi in bi lahko imele težave s potencialnimi izgubami, menijo v bonitetni agenciji.

Nemško finančno ministrstvo je v odzivu na potezo Moody's poudarilo, da Nemčija ostaja "sidro stabilnosti evroobmočja". Dodajajo, da so oceno bonitetne hiše upoštevali, da pa se ta osredotoča na kratkoročna tveganja. Tveganja, ki jih izpostavlja, niso nova, so dejali.

Berlin sicer do zdaj še ni čutil pravih posledic krize in se je na kapitalskih trgih zadolževal celo po negativni obrestni meri. Se je pa nemška kanclerka Angela Merkel večkrat znašla v središču političnih neviht. Mnogi so namreč kritični do njenega varčevalno usmerjenega pristopa razreševanja krize.

Na to je spomnila tudi bonitetna agencija. Kot je izpostavila, je "odzivnost in postopnost političnega odgovora" evropskih voditeljev še en razlog za zaskrbljenost.

Odločitev Moody's, da obete omenjenih držav spremeni v negativne, sicer pomeni, da bonitetna agencija razmišlja o tem, da bi, če se bodo negativne razmere ohranile, znižala sedaj najvišje kreditne ocene Nemčije, Nizozemske in Luksemburga.

Sicer je Moody's danes ohranil najvišjo oceno Aaa za Avstrijo in Francijo, ki jima je obete v negativne spremenil februarja. Poleg tega je potrdil najvišjo oceno in stabilne obete za Finsko.

Trgi po objavi ocen previdni

Osrednje evropske borze so današnje trgovanje večinoma začele v rdečem. Vlagatelje je sicer razveselila novica o krepitvi kitajske predelovalne industrije, vendar so zaradi odločitve bonitetne hiše Moody's, da obete za bonitetno oceno Nemčije, Nizozemske in Luksemburga spremeni v negativne, previdni.

Iz Kitajske je namreč prišla novica, da se je krčenje obsega predelovalne industrije julija umirilo. Indeks nabavnih menedžerjev PMI se je zvišal z 48,2 na 49,5 točke, je objavila britanska banka HSBC.

Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je trenutno pri okoli 2164 točkah, kar je 0,69 odstotka manj kot ob koncu trgovanja v ponedeljek.

Indeks DAX na borzi v Frankfurtu je na ravni 6387 točk oz. 0,49 odstotka pod ponedeljkovo zaključno vrednostjo. Pariški CAC 40 se je medtem znižal za 0,19 odstotka, na okoli 3095 točk, izgublja pa tudi londonski FTSE 100. Ta je šel do zdaj navzdol za 0,22 odstotka, na približno 5521 točk.

Milanski indeks FTSE Italia All-Share se je do zdaj znižal za 0,54 odstotka, züriški SMI pa za 0,07 odstotka. Dunajski ATX ima medtem trenutno 0,16-odstotno rast.

Azijske borze so sklenile neenotno. Indeks Nikkei je šel navzdol za 0,24 odstotka, hongkonški indeks Hang Seng za 0,79 odstotka, tajvanski osrednji indeks pa za 0,29 odstotka.
Šanghajski osrednji indeks se je na drugi strani okrepil za 0,24 odstotka, seulski Kospi za 0,25 odstotka, sydneyjski All Ordinaries pa je pridobil 0,05 odstotka.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kozlarija2
24. 07. 2012 21.07
Nemčija posoja veliko denarja, po evropi ko države ne morejo odplačevat teh dolgov posledice čuti tudi nemčija. Zaenkrat države EU plačujejo kredite ne glede na to čigav je ta dolg na ta način bodo slej ko prej vse države v isti poziciji kot grčija. Cilj te umetno povzročene krize je najbrž da sprejmemo združene države evrope.
Kajetan
25. 07. 2012 21.57
Ne cilj te krize je razlastniniti zasebno lastnino, združenih držav evrope ne potrebujejo ker jih že imajo. Nemčija ne samo da vlaga v Evropo in njeno zdrženje ampak iz nje tudi črpa. Ko interesa več ne bo se bo tudi Nemčija odpovedala Evropi in težnjam. Da bodo vse članice v isti poziciji pa je kriva Evropa, kajti tako zbirokratiziranih sistemov v posameznih državah in tako širokega javnega sektorja nikoli pred evropo ni bilo kot je sedaj. Pa še nekaj nekaj časa nazaj so si države posojale denar med samo sedaj je obratno zasebni kapital posoja državam in države rešujejo ta zasebni kapital in zakj .... to je pa druga zgodba.
Adolph
24. 07. 2012 15.15
+4
Ja, za spekulante bo vse bolj ozko . . . .. .
imnesi
24. 07. 2012 13.22
+4
Sistem je v k***, po domače rečeno. To, da neka napoved za naprej pomeni že danes padec cen delnic, ob tem da lahko ta podjetja poslujejo čisto ok, je nedopustno in en velik tumor današnje svetovne ekonomije. Namesto, da bi realni sektor vplival na cene, se dogaja, da neke napovedi, novice, predvidevanja, špekuliranja potiskajo cene v realnem sektorju gor in dol, ne gelde na to, ali se v realnem sektorju res kaj bistvenega spremeni ali ne. In dokler bo sistem tak kot je, toliko časa ne bo boljše.
matic cad
24. 07. 2012 13.02
+6
GOVORIM ŽE 1 LETO PAZITE SE TO JESEN IN TO ZIMO, KER BO POČILO
olyca
24. 07. 2012 13.49
+3
Kajetan
25. 07. 2012 22.00
Moralo bi že počiti, samo ne v Sloveniji, kajti ljudem so počasi in pravočasno pobrali vse in nimajo vač sredstev da bi se uprli. Upor v Sloveniji tako več ni mogoč, ter lahko samo jeseni pričakuješ povečano število samomorov. Če bi bilo kaj slovencem do česa bi se že sedaj upokojenci podili po cestah za njimi pa delavci, vendar ne upokojenci so zadovoljni, delavcev pa tako ali tako ni več veliko, da pa gre JU na ceto pa je brez veze.
tony_abcde@yahoo.com
24. 07. 2012 12.40
+5
Spet bo nekdo poklical Moody in se zahvalil, ker mu je pomagal zaslužiti ;)
NightWishFan
24. 07. 2012 12.34
+14
Naj moody zniža tudi Ameriki, ker ima koliko trilijonov dolgov? In vedno se samo povečuje... Aja, si ne upajo......
Kajetan
25. 07. 2012 22.01
Ne ker je agencija ameriška in je delno finacirana iz državnega ameriškega proračuna. Zakaj bi pa uničili svojega donatorja???
Geronemo
24. 07. 2012 12.24
+9
Če moody reče "drek" začne takoj smrdeti... hehehehe In tako se manipulira s trgom vrednostnih papirjev..
.VOY.
24. 07. 2012 11.24
-9
Dokler se s šanponom,subrino..perejo lasje..krize NI..
wsharky
24. 07. 2012 11.43
+8
... vojic ti in vlada lahko edina popeljeta slovenijo iz krize ...
KnightTemplarSL
24. 07. 2012 11.58
+4
Ko ne bomo več tega imeli, kaj boš potem rekel? Dokler še imamo kruh in vodo ni krize? To prav oni hočejo, da tako mislite dokler imamo še to in ono je vse vredu.
.VOY.
24. 07. 2012 12.02
-6
Če nisi razvajan..ti je lihtko lepo..in to ves čas..med,ob,po Finančni krizi..pa to..
Shisui
24. 07. 2012 15.16
+3
VOY ti se prav norcujes iz ljudi, ki v tej krizi nimajo za spodoben obrok. Bodi vesel, da ti je lepo, naprej pa tega ni treba metati, saj niso vsi na istem.
WikiX
24. 07. 2012 11.06
+13
Odkar varčujemo, imajo Nemci dobiček, najbrž tudi oni deložirajo cele družine iz njihovih hiš, ker kakšen Nemec ne more plačati državi 120 evrov. Potem pa znova, zaposlijo se preko kakšnih obetavnih javnih del in imajo čez nekaj let spet hišo in družino, mar ne? Za Nemce nam je jasno, da jim moramo plačati kolikor zahtevajo, so tak narod, za nas pa bolj tako, kakor kdaj in kakor komu, imamo pač veliko strahospoštovanja do avtoritet, nenazdanje so nas osamosvojili in so torej pravi očetje našega naroda, ob Vatikakanu, naši osamosvojitveni pomladanski oligarhiji, Bavčarjevi milici in družbeni samozaščiti. Le kaj delajo Nemci, česar mi ne zmoremo, poleg zgoraj omenjenega, na začetku krize je kazalo po njihovi televiziji na sto tisoče novih avdijev, kako rustajo na ogromnih parkiriščih. Pomislite, luksuzna vozila prvega razreda, z najvišjo dodano vrednostjo, ki jih niso imeli kam prodati. Povrh tega imajo tako kot vsi ostali, tudi oni precej žrtev prometa, ogromno alkohola in trdih drog, ki so pri nas še vedno bolj redkost, pa se tam nihče ne sekira. Ravno nasprotno, med državljane so razdelili goro subvencij, s katerimi so pokupili avte, 30.000 evrov vredna limuzina za manj kot deset jurjev, na kredit, pa kdo ga ne bi vozil? Pa ne le Nemcem, k nam in drugim bušmanom so jih izvažali, ker vedo, da lahko pri nas vedno računajo na požrešnost nedotakljivih psihopatov, na dosmrtnih položajih v bolj ali manj državnih trgovskih podjetjih. Namesto trikrat ceneje, so jih prodajali naprej po običajni ceni oziroma niso, ker hočejo fašisti za vsako ceno ohraniti vsaj enkrat previsoke cene glede na naš realen standard in ker jih niso mogli plačati... Naši trgovci so imeli polne kašče, blago pač rusta pri nas namesto pri Nemcih, luksuzna hrana se suši in odpisuje z remitendo, nekaj se pokrade, drugo se uniči, kar pokrijejo zavarovalnice, ampak bankam so pa vseeno prikazovali ogromno količino kapitala in ker ga niso mogli zamenjati za denar, pač mi plačujemo njihove izgube. Ker nismo pokupili, celo ukradene robe ne, saj je komaj kaj cenejša, tudi lopovi ne spuščajo cene, saj so del sistema. Enako velja za Slovensko mleko, pred osamosvojitvijo so ga naši kmetje zlivali cele kanistre v kanalizacijo, javno po TV, s čimer so pokazali svoje ogorčenje nad izkoriščevalno Jugoslovansko gospodarsko politiko, danes ga skoraj zastonj prodajajo v Avtrijo, od koder nam pošljejo nazaj jogurte in druge predelane mlečne izdelke, ampak naši veleumni in preponosni kmetje se ne bunijo, vse dobijo preplačano s subvencijami, ki jih seveda Avstrijcem plačuje naša država, da ima s kmeti mir. Itd... skratka, pri nas je kriza, zato ker mora biti kriza, tak je, dokler ne pocrka cela jugoslovanska generacija. A imajo kak razlog, da bi bilo drugače, jih mogoče kaj ogroža? Poglejmo še Nemško pravosodje, koliko stane sorazmerno s številom prebivalcev njih in koliko plačujemo za sistemske krivice pri nas, pa bo takoj jasno, da smo lahko mi še kdaj uspešni edino še in zgolj po naključju.
alterego
24. 07. 2012 11.34
+11
edina podobnost med Nemčijo in Slovenijo je v pohlepnosti in neodgovornosti bankirjev! razlika je pa v tem, da stomiljonske luknje v bankah pri nas pokrivamo sami, nemškim bankam jih pokriva pa več ko pol Evrope...
Geronemo
24. 07. 2012 12.24
+2
slonicka
24. 07. 2012 18.03
ni problem skromno živeti problem je da smo revni čeprav ni bilo nobene vojne ampak rop stoletja