Gospodarstvo

'Ne bomo oklevali z ukrepi'

Bruselj, 25. 02. 2009 15.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropska komisija je pripravljena ukrepati proti državam, ki bi neutemeljeno pomagale avtomobilskim proizvajalcem. 'Protekcionizem ni tisto, kar avtomobilska industrija potrebuje,' poudarjajo.

Prodaja avtomobilov naj bi letos padla še za 10 do 20 odstotkov, opozarjajo v Bruslju.
Prodaja avtomobilov naj bi letos padla še za 10 do 20 odstotkov, opozarjajo v Bruslju. FOTO: Reuters

Evropska komisija je odločena uporabiti vsa razpoložljiva pravna sredstva, da bi zagotovila, da v EU ne bo žrtev avtomobilskega protekcionizma oziroma nacionalizma, sta danes ob predstavitvi novega dokumenta o avtomobilskem sektorju poudarila komisar za industrijo Günter Verheugen in komisarka za konkurenco Neelie Kroes.

Kroesova je ob tem napovedala, da bo kmalu predstavila ocene programov državnih pomoči za avtomobilski sektor, ki so jih Bruslju posredovale Francija, Italija, Nemčija, Španija, Velika Britanija in Švedska. Evropska komisija je sicer pripravljena ukrepati tako proti državam EU, ki bi neutemeljeno pomagale avtomobilskim proizvajalcem, kot v primeru ZDA.

"Nikakor si ne želimo zloma ameriškega trga avtomobilske industrije. Toda to, kar se dogaja tam v pomoč proizvajalcem avtomobilov, mora slediti mednarodnim pravilom. Če ne bo tako, ne bomo oklevali s potrebnimi ukrepi," je poudaril komisar za industrijo in podjetja Verheugen.

V avtomobilskem sektorju ni nacionalnih šampionov, to je res evropska industrija, saj nobena država ne proizvaja samo v eni državi, vse imajo podružnice drugje, je še poudaril Verheugen. "Zato imajo izključno nacionalni ukrepi negativen vpliv na druge," je dodal.

"Protekcionizem ni tisto, kar avtomobilska industrija in ljudje v Evropi potrebujejo," je poudarila tudi Kroesova. "Ne moreš reči, da verjameš v notranji trg prodaje avtomobilov, ne pa tudi v notranji trg proizvodnje avtomobilov," se je odzvala na francoske načrte, ki predvidevajo ohranitev proizvodnje v Franciji.

Kroesova je ob tem še poudarila, da imajo države članice veliko priložnosti za pomoč svojim industrijam v okviru obstoječih pravil: v okviru programov za umik starih avtomobilov s trga in njihovo nadomestitev z novimi, tradicionalna pravila za državno pomoč in začasni okvir za državno pomoč, ki podjetjem omogoča lažji dostop do financiranja.

"Delamo, kar lahko, da bi tok posojil spet tekel," je poudarila komisarka. "To je največ, kar lahko prispeva politika konkurence," je dodala.

"Evropska komisija torej ne bo predstavila nikakršnega evropskega načrta za oblikovanje potrebnih strukturnih sprememb, prav tako pa ne bo sprejela nikakršnega ekonomskega nacionalizma," je načrte komisije povzel Verheugen. "Vse ukrepe, ki so na voljo, bomo uporabili, da bi to preprečili," je zatrdil.

"Smo na strani tistih, ki se borijo za zaščito delovnih mest," je še poudaril Verheugen.

Avtomobilski sektor, ki zaposluje 12 milijonov ljudi, je med tistimi sektorji, ki jih je finančna in gospodarska kriza najbolj prizadela.

Prodaja bo še padala

V letu 2008 je bilo v EU prodanih za 7,8 odstotka manj avtomobilov kot v letu 2007. Trenutni trend kaže, da se bodo razmere letos še poslabšale, po pričakovanjih naj bi prodaja padla še za 10 do 20 odstotkov, opozarjajo v Bruslju. Če bo kriza v avtomobilskem sektorju trajala, bo to vplivalo tudi na druge gospodarske sektorje.

Češka pozdravlja dokument

Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA) je ob predstavitvi novega dokumenta Evropsko komisijo in države članice EU pozvalo, naj nujno uveljavi ukrepe, ki bodo avtomobilski industriji pomagali prebroditi finančno in gospodarsko krizo. V ACEA menijo, da se zaradi dolgotrajnih postopkov premalo vzvodov, ki jih je predvidela komisija, dejansko uporablja.

Češko predsedstvo EU, ki je sicer francoske načrte za pomoč avtomobilskemu sektorju označilo za protekcionistične, pa je pozdravilo današnji dokument Evropske komisije, češ da naj bi se pomagal EU usklajeno soočiti s posledicami gospodarske krize na evropsko avtomobilsko industrijo. Predsedstvo pozdravlja tudi dejstvo, da je komisija dokument predstavila pred izrednim neformalnim vrhom EU to nedeljo, saj bo podlaga za nedeljsko razpravo o tem vprašanju.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

chemtrail
25. 02. 2009 17.44
Se popolnoma strinjam s predhodniki! Naj znižajo cene pleha pa bo šlo samo od sebe. Banke so pa itak zgodba zase. Krediti delajo kredite, dnar pa dela dnar....
Brabus
25. 02. 2009 16.18
Naj stane Golf 10000€ ,pa bo prodaja stekla.
damgar
25. 02. 2009 16.13
emm...1/3 znižajo ,banka pa si z obrestmi vzame to tretino.Modro ni kaj,dokler ne bodo spoznali da problem tiči v bankah,saj so vreča brez dna,tako dolgo bomo zategovali pasove,saj mi navadni smrtniki,ker drugi bodo le pridobili z recesijo
FCL
25. 02. 2009 15.58
Točno tako, znižajo naj cene za 1/3 in boste videli, kako bo stekla prodaja :))
laufer
25. 02. 2009 15.53
Avtomobilski proizvajalci in trgovci naj zmanjšajo ceno na sprejemljivo, pa bo prodaja avtomobilov šla sama od sebe. Tako pa trgovci s 100% maržo krojijo delavna mesta milionom ljudi. Kje je tukaj logika vlad? V davčnem denarju!