Gospodarstvo

Naval japonskih turistov

Ljubljana, 21. 08. 2007 12.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenska turistična organizacija in japonski organizator turističnih potovanj sta podpisala pogodbo o sodelovanju.

Slovenska turistična organizacija (STO) je z največjim japonskim organizatorjem turističnih potovanj JTB Business World Tokyo Corp podpisala pogodbo o sodelovanju na področju stikov z javnostmi. "Enoletna pogodba v vrednosti 25.000 evrov bo veljala za aktivnosti v prihodnjem letu, njen namen pa je povečati število japonskih gostov v Sloveniji," je ob podpisu povedal direktor STO Dimitrij Piciga.

V Slovenski turistični organizaciji pričakujejo predvsem upokojene japonske turiste
V Slovenski turistični organizaciji pričakujejo predvsem upokojene japonske turiste FOTO: Reuters

Japonski trg je po njegovih besedah zelo pomemben, saj se povpraševanje po različnih destinacijah, tudi Slovenije, pospešeno širi. Slovenijo je pred tremi leti obiskalo približno 8000 Japoncev, lani skoraj 20.000. "Za leto 2009 si upamo napovedati 50.000 japonskih gostov v Sloveniji," je dejal Piciga.

STO si po njegovih besedah že v prihodnjem letu nadeja prihod čarterjev v Slovenijo. Direktor oddelka za komuniciranje pri JTB Business World Tokyo Corp Tadaši Ičikawa je dejal, da so se aktivnosti za to že stekle in da so za prihod čarterjev prihodnje poletje "dokaj realne možnosti". Partnerja si mnogo večji obisk japonskih gostov obetata tudi od slovenskega predsedovanja EU v prvi polovici prihodnjega leta.

Ciljna skupina bodo predvsem upokojenci

Pri tem bodo ciljna skupina gostov pred kratkim upokojeni pari. Kot je pojasnil slovenski veleposlanik na Japonskem Miran Čupkovič Skender, se bo na Japonskem začela upokojevati t.i. babyboom generacija, rojena po drugi svetovni vojni. "V prihodnjih treh letih se bo upokojilo približno sedem milijonov ljudi z dostojnimi odpravninami in pokojninami. Veliko se jih bo odpravilo na potovanja," je dejal.

"Najbolj ciljamo na segment krožnih potovanj z začetkom in koncem v Sloveniji. Računamo na Japonce, ki so Evropo enkrat že obiskali ter poznajo vse najbolj prepoznavne evropske turistične znamenitosti in zato iščejo nekaj novega," je orisal Piciga. Po njegovem mnenju je prihodnost prekooceanskega turizma v krožnem potovanju. "Slovenija bo del srednjeevropske destinacije," je menil in dodal, da bo glavna naloga, da se obisk Slovenije podaljša z 1,5 oz. 1,8 dneva na nekaj dni.

Direktor STO je za leto 2009 napovedal okoli 50 tisoč japonskih turistov
Direktor STO je za leto 2009 napovedal okoli 50 tisoč japonskih turistov FOTO: Reuters

Piciga je povedal še, da se bo JTB Business World Tokyo Corp ukvarjal s sistematično obdelavo poslovne in splošne javnosti. Organizatorji potovanj bodo Slovenijo predstavljali kot samostojno destinacijo, večinoma pa v kombinaciji s sosednjimi državami, torej kot krožno potovanje. Japonskemu trgu se bodo v okviru danes sklenjenega sodelovanja predstavili sredi septembra.

Generalni direktor direktorata za turizem na ministrstvu za gospodarstvo Marjan Hribar je dejal, da se s tem podpisom uresničuje eden od temeljnih ciljev slovenskega turizma, to je povečanje globalne konkurenčnosti slovenskega turizma in povečanje obsega turizma v Sloveniji. Čupkovič Skender ga je dopolnil, da današnji podpis predstavlja začetek in simbol boljšega in trdnejšega sodelovanja med državama.

Na Japonskem je turizem izredno pomembna gospodarska panoga, saj se vsako leto v tujino odpravi nekaj manj kot 20 milijonov Japoncev, je dodal. "Japonska tako za Slovenijo predstavlja izjemen potencial, tako na področju turizma kot na drugih področjih," je ocenil in opozoril, da je največja ovira za krepitev sodelovanja nepoznavanje obeh trgov. Kot so ponazorili današnji sogovorniki, na Japonskem skoraj vsi poznajo blagovno znamko Elan, skoraj nihče pa ne ve, da je slovenska.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

shama@email.si
24. 08. 2007 14.11
Seveda znamo biti kos, ampak glede na dolzino njihovega bivanja to sploh ni vazno .... Poleg vsega pa to niso nobeni zapravljivci oz. kupci, zanima jih le fotkanje okolice in hop v novo drzavo.
esfflight
22. 08. 2007 23.31
Japonci jedo s palcicami in delajo z lopato. Pri nas je obratno. Njihovi gosti so zahtevni. Ali smo mi temu kos?
Darth Sidious
22. 08. 2007 11.44
Kakšen nogomet vi sanjate v turistični novici?
hot-shot69
21. 08. 2007 16.42
Sam hotu sm povedat, da je Slovenski nogomet res čisti podn. Težko bi sploh najdu pametno primerjavo za naš nogomet.
deattack@email.si
21. 08. 2007 16.33
c ronaldo lahko mirne duse kup vecino slovenskih klubov na 1x .. tok o tej kazni k hotshot pametno primerja ..
zigatzn@gmail.com
21. 08. 2007 13.31
Ja sam moreš tudi vedet da je MAN(U) eden izmed 3 najbogatejših klubov na svetu, da je angleški nogomet najstarejši in da ima Cristiano Ronlado letno plačo vsaj toliko kot je proračun domžalske ekipe...verjetno pa da veliko več!
hot-shot69
21. 08. 2007 13.20
Hahaha, kakšna divja liga. 540€ :)), C. Ronaldo je pa sam mogu 132000€. Tud take stvari pokažejo kako nerazvit šport imamo v našši državi.