Gospodarstvo

Navadni upniki Vegrada se bodo obrisali pod nosom

Velenje, 21. 07. 2012 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stečajna upraviteljica gradbenega podjetja Vegrad je v stečajnem postopku priznala za okoli 450 milijonov evrov terjatev upnikov. Grilova meni, da navadni upniki ne bodo dobili poplačila svojih terjatev. Preveč brezskrbni in lahkomiselni so bili tudi številni kupci Vegradovih stanovanj.

Vegrad - 3
Vegrad - 3 FOTO: POP TV

Stečajna upraviteljica gradbenega podjetja Vegrad Alenka Gril je v stečajnem postopku priznala za okoli 450 milijonov evrov terjatev upnikov, je razvidno s končnega seznama preizkušenih terjatev. "Ta številka v stečaju je pokazala, da je bila zadolženost bistveno višja, kot jo je podjetje prikazovalo v svojih poslovnih knjigah in kot jo je prikazovalo še poleti leta 2010, ko je predlagalo prisilno poravnavo," ugotavlja stečajna upraviteljica, ki se je s pregledovanjem prijavljenih terjatev in še prej s pripravo na to ukvarjala več kot leto in pol od začetka stečaja oktobra 2010.

"Res je grozna višina te zadolženosti Vegrada, ob tem, da je premoženja za dobrih 20 milijonov evrov," je dejala.

Končni seznam preizkušenih terjatev je bil naposled objavljen sredi junija letos, do 14. julija pa je imelo okoli 700 upnikov, ki jim je stečajna upraviteljica prerekala prijavljeno terjatev, čas za vložitev tožb. Podatka o tem, koliko je vloženih tožb, Grilova še nima, glede na prihodnji razplet vloženih tožb na sodišču pa se lahko končna številka priznanih terjatev morda še spremeni, če bo še sodišče kateremu od upnikov priznalo terjatev. Skupno je sicer bilo v stečaju Vegrada prijavljenih okoli 2500 terjatev v skupni vrednosti 517 milijonov evrov.

Navadni upniki ne bodo poplačani

Po besedah Grilove je povsem jasno, da navadni upniki ne bodo dobili poplačila svojih terjatev, ločitveni delno, upa pa, da bodo uspeli vsaj delno poplačati prednostne terjatve delavcev. Delavci so skupno prijavili za 15,4 milijona evrov terjatev, od tega jih je upraviteljica priznala za 10,8 milijona. Od slednjega je za 4,6 milijona evrov navadnih terjatev in za 6,2 milijona evrov prednostnih. Del prednostnih terjatev so delavci dobili poplačanih iz jamstvenega in preživninskega sklada.

Delavci Vegrada - 11
Delavci Vegrada - 11 FOTO: Miro Majcen

Pregled prijavljenih terjatev je pokazal tudi, da je bilo zavarovanih terjatev za okoli 60 milijonov evrov, kar ob ocenjenem premoženju v višini 20 milijonov evrov po besedah Grilove kaže na to, da so zavarovani upniki bili "bolj slabo zavarovani". "Vse to kaže na veliko lahkomiselnost številnih upnikov, ki so, ali posojali ali kako drugače financirali Vegrad in imeli svoje terjatve slabo zavarovane," komentira Grilova.

Lahkomiselnost kupcev Vegradovih stanovanj

Preveč brezskrbni in lahkomiselni so po njenih besedah bili tudi številni kupci Vegradovih stanovanj, ki si več let niso uredili lastništva z ustreznim vpisom lastništva v zemljiško knjigo. Doslej je stečajna upraviteljica obravnavala okoli 300 takšnih primerov, jih je pa še več. Prijave izločitvenih zahtevkov namreč še prihajajo, saj rok glede tega ni omejen.

Kot je v zvezi s tem še povedala Grilova, kupcem izločitvene pravice priznavajo, vendar pa to njej in njeni ekipi v že sicer zahtevnem in obsežnem stečajnem postopku povzroča dodatno delo.

Sledi razprodaja Vegradovega premoženja

Poleg morebitnih tožb upnikov, ki jim je stečajna upraviteljica prerekala terjatve, se zdaj stečajni postopek nadaljuje z unovčenjem premoženja Vegrada. Nekaj premoženja je bilo že prodanega v stečajnem postopku, se pa zdaj intenzivno nadaljuje prodaja preostalega premoženja, ki zajema tako osnovno gradbeno opremo kot tudi avtomobile in nepremično premoženje.

Samski dom v Ljubljani
Samski dom v Ljubljani FOTO: POP TV

Med drugim se tako zdaj načrtuje prodaja Vegradovega samskega doma v Ljubljani, dveh proizvodnih obratov v Šoštanju (Montal in Metleče), prav tako se prodajajo zemljišča in dva lokala v Ljubljani, nedokončan kompleks blokov v Cerknici in drugo premoženje.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (145)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

godzila
10. 12. 2017 22.11
+1
gospa Holda pa je lepo na toplem ima tri redne obroke na dan ti revčki pa so ostali brez vsega ko pride Hilda ven bo pa še naprej lepo živela ker kot je pregnana je nekaj denarja sigurno dobro skrila za hude čase menda ,da bodo prve počitnice ko bo zopet na svobodi skupaj z našim Ivanom Zidarjem preživela ene orenk počitnice nekje v toplih krajih medtem pa jo naš Zidar Ivanček nestrpno čaka in na veliko pije svoj vinček hik kje si moja hilda te že močno pogrešam hik,hik,,,,,,,,,,,,,,,,,,
illy2
23. 07. 2012 21.04
+2
:) glede na to, da imajo zaposleni v parlamentu tako mogočne kvalifikacije, kot je prodajanje orožja, prekupčevanje z zemljišči, kupovanje šolskih diplom, plagiatorstvo, ponarejanje listin... seveda, pa so še opremljeni z dodatnimi specialnimi znanji iz klientelizma, korupcije itd... se sploh ne čudim, da z idar, hilda. š rot, b avčar, k ramar in podobni lepo šetajo, se slastno mastijo, uživajo v razkošju, VI, VI PA LEPO ŠPARATE IN , DA VAM NEKAJ ZAUPAM, ŠE BOLJ BOSTE ŠPARALI...... jupi vsi tisti, ki podpirate, zagovarjate, poveličujete naše "POŠTENE" politike, ste pa soodgovorni za nastalo situacijo..... srčno upam, da boste čim prej spregledali in s tem omogočili, da slovenija ostane v 21 stoletju, kajti prepogosto se me loteva občutek, da se vračamo proti "srednjemu veku" !!! <človek zbudi se>
furmank
23. 07. 2012 09.51
+3
Ko pridejo kriminalci iz dopustov jih mora narod pričakati pred parlamentom , in jih takoj zapreti vse po vrsti. Prav tako je treba narediti na tožilstvih in sodiščih ter notranjem ministrstvu, to je edina rešitev za Slovenijo , vse ostalo je prazno lapanje in pisarjenje po raznih forumih .
primorec2
23. 07. 2012 01.52
+10
Ma vidi vraga...celo v Ameriki zapirajo goljufive bančnike in podjetnike...No, dobra novica je v tem, da je Amerika daleč...dobra za naše prevarante, vsekakor...Ja, hčerinska podjetja in izigravanje zakonov je v Sloveniji postal narodni običaj...sodstvo je pa boter....
kratkovidni
22. 07. 2012 21.19
+10
nič ,ne bo čudno če bo repriza norveske..
LepiBorut
22. 07. 2012 19.31
+8
kaj vam ni jasno, da so podjetja načrtno propadla oziroma so se držali dogovora
smolapataka
22. 07. 2012 17.53
+15
Zakaj pa se gospe Tovšakovi ne zaplene premoženja in "prihranke" in se tisto porazdeli med upnike?
Follow me
22. 07. 2012 20.28
+1
Odpreš d.o.o. in lahko kradeš po mili volji brez odgovarjat.
Pecikltigr
23. 07. 2012 08.59
motorka57
22. 07. 2012 13.36
+27
Pa je to mogoče???????? Ja pa je samo v Sloveniji !!!! Samo pri nas si lahko barabin,ki ti noben noče nič,samo velik lump moraš bit,tamale hitro pohopsajo in jih kažejo na TV-jih.Za tavelke ribe navedejo samo inicijalke,za "kurje tatove",pa napišejo še starševska imena,da nebi prišlo do pomote.Hilda pa veselo dopustuje in se po Lublan sprehaja,Zidar pa hod po pabih z mladenkami,Černigoj pa pršut in vino toč po zidanici s prijatli.SPLAČA SE BIT VELIK KRIMINALEC V SLOVENIUJI !!!!! ZAMERIM STARŠEM,ZAKAJ ME NISO NAUČILI KRAST IN GOLJUFAT !!!!!!
Angela Franko
22. 07. 2012 16.44
+9
Zato je še vedno čas samo motorka prepozno ni več kaj!!!!!So taglavno že vse pokradli,samo revežem še lahko vzameš!!!!
mark54
22. 07. 2012 13.23
+22
mene pa jezi ,da pa hildica &co lepo kmirno živi brez denarnih problemov. Zakaj niso priprti vsi ki so sodelovali v tej kriminalni zgodbi? kako lahko negdo nekaznovano prikazuje lažno stanje v bilancah? kje so davčni kontrolorji ? kje so kriminalisti? kako lahko podjetje dela 10 let brez dobičkov in z likvidnostnimi problemi in se nobeden ne vpraša kam odhaja denar ? 450 milijonov je 45 mijonov vsako leto, nevem če je bila tolika masa za plače. Zakaj se ne ugotovi koliko so pokradli ?
Angela Franko
22. 07. 2012 16.46
+7
Jasaj volilna kampanja ni zastonj ,gdo naj preiskuje prosim?????
Birtija
22. 07. 2012 21.46
+1
zato ker ni storila nič spornega,vsaj po zakonih sodeč ? In vsi vemo kdo je take zakone napisal !
decent
22. 07. 2012 12.10
+13
borut?, zanima me kdo od nekdanjih delavcev SCT-ja je dobil kakšno poplačilo iz stečajne mase? sem nekdanji delavec SCT-ja pa nisem dobil niti evra, torej ne širit nekih neresnic.
Angela Franko
22. 07. 2012 16.47
+5
koala_pleza_plazi
22. 07. 2012 11.49
+26
pa to ti je isto sra..nje kot pri nas preventovcih.nismo dobili plač za zadnje tri mesece.smo prejeli s sklada 1700 evrov po več mesecih,za razliko(meni so dolžni še 3500+obresti)se pa lahko obrišemo pod nosom.ni bilo pomembno a smo lahko plačevali položnice al ne,ni pomembno,če nas tožijo banke za kredite in limite,ki jih po večini še zdaj ne moremo plačevati,ker smo brezposelni,ni pomembno.če ni služb,ne dobiš socialne,ker na CSD zmeraj nekaj mučkajo....dobesedno živi ali crkni.delavec,ki je fajn delal za fabriko,njemu pa so plačevali le drobiž,ni vreden ničesar.nas vlačijo po sodiščih za neplačila,za katera nismo neposredno sami krivi,da so podjetja šla v stečaj,naše direktorje in tajkune pa ščitijo ko polarne lisice....ni važno kako mi preživimo,glavno je da imajo vsi ostali korist od vsega tega.na koncu pa se bo iskazalo še to da so vsi povezani med seboj,ker imam občutek,da hočejo delavstvo iztrebit...ampak problem je v tem,ker trenutni ko vidijo denar ne vidijo dlje od svojega nosa in zato ne vidijo,da bodo brez nas delavcev tudi oni kmalu potonili na dno,ker nebo denarja od pridnih delavčevih rok.oni pa so zato,da bi pričeli sploh kaj delati itak preveč leni.ne vem zakaj in kako jim uspe pretentati evropska sodišča in jih prepričevati da je belo v resnici črno.slo zakonodaja in politika sta povezani kot eno zato ni panike,da bi bil kdo od ta nadstandardnih kaznovan,vedno pa se najde kak grešni kozel...v našem primeru navadna raja.tako,da sem se dokončno odločla,da se bom pričela ukvarjati s politiko,ponaredila si bom spričevalo(to je itak zlo moderno),bom kradla na veliko,pa mihče nebo nič mogel,saj ker če si pošten zmeraj naj..ebe,,š.
Milan Koleznik
22. 07. 2012 11.41
+7
res je Virant,Janša,finančni minister ter Gorenjak bi lahko rekla da delajo za ljudstvo,nekaj Janša za sebe a ne pusti drugim vladati tako kot je pustil Pahor.
peugeot19
22. 07. 2012 14.19
+2
Oni delajo za ljudstvo,ali ljudstvo za njih.!
samo56789
22. 07. 2012 11.33
+22
Kakšna je odgovornost revizorske stroke, inštituta ? Tam bi morali vsi zgubiti službe in licence. Kje je kritika revizorske stroke ? Raziskovalni novinarji, kaj čakate ? Kaj pa pregon skorumpiranih revizorjev ? Totalno so nesposobni ali pa skorumpirani vsi po vrsti. To se ne dogaja samo v Vegradu, ampak v vseh tajkunskih zgodbah in povsod so odpovedali revizorji, nadzorniki, banke, policija, tožilstvo in sodstvo. Ne, to niso naključja. Toliko kriminalnih primerov brez sodnega epiloga, kjer so vsi po vrsti odpovedali ali zatajili kriminalne informacije. LJUDJE NE BODITE NAIVNI, PROSIM VAS. VKLOPITE VSAJ MALO RAZUMA PRI RAZMIŠLJANJU. To je možno samo, če so stvari zavestno organizirane ( mafija ugrabila državo ). Gre za načrtno in strateško uničevanje Slovenije, kot svobodne, demokratične in nedovisne države. Gre za izdajo mlade države Slovenije. Seveda, nobeden ne bo odgovarjal. Kdo ščiti privatno, zasebno lastnino v tej državi ? Kdo krši ustavo ? Za koga veljajo zakoni in ustava ? Ali je pravna varnost za privatno lastnino zagotovljena v Sloveniji ? Ni. NAMENOMA, ZAVESTNO !!!!! Ker živimo v državi in obdobju, kjer je dovoljena divja, barbarska, primitivna razlastitev, ropanje privatne, zasebne lastnine vseh nas, ki nismo del te mafije, ( obrtnikov, podjetij, delavcev, davkoplačevalcev, študentov,.. ) vseh, ki jih nadzorni in pravosodni organi niso pravočasno zaščitili, kljub temu, da so imeli moč in pooblastilo za ukrepanje. Kako imaš lahko tržni sistem in odloge plačila računov in pogodb, če nimaš pravne zaščite zasebne, privatne lastnine.
luckyss
22. 07. 2012 11.39
+6
koala_pleza_plazi
22. 07. 2012 11.51
+5
illy2
23. 07. 2012 18.00
+1
Milan Koleznik
22. 07. 2012 11.28
+23
zakaj se Hildi ne zaprejo računi,kako lahko hčerki v Ljubljani kupuje stanovanje za tristo tisoč evrov,kje je logika tožilstva in sodstva.
Milan Koleznik
22. 07. 2012 11.20
+6
če bi jaz ukradla denar bi morala vsega vrniti,zakaj podjetjam ni treba,kje je kaznovanje ljudi ki so podajali in hranjevali resničen denar vegrada,v katerih oazah je ta denar,raziščite in če tečajni uravitelj ali upraviteljica ki je vedela za prodajo podjetja v malem ne ugotovi jo kaznujte ne nagrajujte,najdite prave krivce za propad podjetja.
motorka57
22. 07. 2012 14.09
+7
Ta naša inteligenca je hodila na fakse,da lahko danes goljufajo poštene ,delovne ljudi.Lepo je v naši domovini biti..........!!!!!!!
Angela Franko
22. 07. 2012 16.53
+3
To jim je omogočila Rdeča zvezda,študirali zastojn dest let ,sedaj pa laganje kraja ,sprenevedanja, barabije sramota.
Draža
22. 07. 2012 11.11
+12
Te podatke naj Slovenija poroča Evropski uniji,naj sporočijo kako delajo,da naša država krade denar,upokojencem,bolnim,nemočnim in otrokom,da delavec ne bo nič dobil,ker je garal za podjetje,da so vse pokradli in da za to nobeden odgovarja.Upam,da nas izločijo iz članstva EU.
lila2140
23. 07. 2012 06.41
+1
Če misliš, da so v EU politiki kaj bolj pošteni, se motiš. Sami skorumpiranci, ki so v svojih državah zaradi nečednosti izločeni, službice ( zelo dobro plačane ) pa so jim "pripradle" zaradi "zaslug" sedanjim politikom. Tudi pri nas je tako, poglej, s kakšnimi "pedigreji" nas zasotpajo. Kukočeva, Peterle, Thaler, Kacin,...same perle...
Trgovina Viko
22. 07. 2012 10.31
+18
Sram me je da imamo takšne zakone kateri so v prid TAJKUNOM....
Joze Koli
22. 07. 2012 10.05
+19
najhujše je,da se ve za vse tajkune,pa nobeden ne sedi. mislim daje treba narediti nekaj novega,nobeden od današnjih politikov ne bo ničesar storil za boljše življenje državljanov. treba je presekati gorski vozelj in zapret vse tajkune in tiste,ki jih ščitijo,potem bo pa red in blaginja!
muceli
22. 07. 2012 10.02
+20
Sram me je. Sram me je kot človeka kot državljana Slovenije , da se dogajajo take stvari. Sram me je da ne naredim ničesar, da bi to preprečil. Sram me je, da niti ne poizkušam. Dovolj je bilo. Poiskati bo treba ljudi s hrbtenico in se pridružiti v dejanjih! Naj se ne ponovijo več zgodbe Vegrad, Primorje ...
Angela Franko
22. 07. 2012 16.56
+4
Skrajni čas ,da negdo resnično začne na tem delati ,da se ne ponavlja ista zgdba in novimi reveži..
lila2140
23. 07. 2012 06.42
norivoznik
22. 07. 2012 09.35
+13
v tej nasi lepi slo je vse mogoce