Gospodarstvo

FOTO in VIDEO: Privatizacija: kapitulacija ali priložnost, da se rešimo domače oligarhije, ki si preko gospodarstva ohranja oblast?

Ljubljana, 11. 06. 2015 16.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
474

Sredi vroče debate o prodaji Telekoma se nasprotniki privatizacije zbrali na shodu. Dejali so, da ni rešitev v privatizaciji, ampak delavskem upravljanju. Zagovorniki privatizacije pa - to je možnost, da se rešimo oligarhije, ki se preko gospodarstva ohranja na oblasti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Protest proti privatizaciji
    02:27
    Iz 24UR: Protest proti privatizaciji
  • Iz 24UR: Politika v bran SDH
    02:23
    Iz 24UR: Politika v bran SDH
  • Iz 24UR: Novakova: Premier je le pokazal hrbtenico
    02:34
    Iz 24UR: Novakova: Premier je le pokazal hrbtenico
  • Iz 24UR ZVEČER: Burger in Mesec o privatizaciji podjetij
    06:58
    Iz 24UR ZVEČER: Burger in Mesec o privatizaciji podjetij

Zagovorniki in nasprotniki v času, ko je vroča razprava o prodaji Telekoma, spet soočajo mnenja. Nasprotniki privatizacije so pripravili protest.

"Privatizacija je kapitulacija," je odmevalo po središču Ljubljane. Vladi so želeli sporočiti, da spremljajo njene poteze, saj menijo, da namerava vlada Mira Cerarja v času poletnega zatišja za našimi hrbti privatizirati državno premoženje. Prodaja Telekoma pa da je le začetek.

Protestniki, opremljeni s transparenti, so vzklikali"ne boste prodali naših podjetij" , "Cerar vlada, ljudstvo strada" ter "Telekom, naša last". Obregnili so se tudi ob potencialnega britanskega kupca - sklad Cinven.

"Vlada, ki ji ni uspelo ustvariti delovnih mest, raje razprodaja in kaže svojo hlapčevsko uslužnost. Hitro in mimo predvolilnih obljub izvaja ukaz, po katerem si lahko kapital prisvoji vse, kar si želi," je bilo slišati na protestu. "Kaj nam bo sploh ostalo?" Ter - "Vlada, odstrani kremplje z našega premoženja."

Špela Peršl Mlakar iz Koalicije proti privatizaciji je dejala, da morajo biti nasprotniki privatizacije glasnejši, ker doslej še niso bili slišani. Zatrdila je, da je privatizacija Telekoma šolski primer vsega, kar ne narobe s slovensko privatizacijo – je koruptivna, ogroža delovna mesta, razvoj infrastrukture in prilive v državni proračun.

Po njenem bi morala podjetja v roke tistih, ki bodo za njih dejansko skrbeli - delavcev in lokalnih skupnosti. Zahtevala je, da se ustavi privatizacija Telekoma in vseh drugih podjetij, dokler ni demokratične strategije naložb.

Natan Vitežnik iz sindikata Mladi Plus je dejal, da privatizacija ni odgovor na slabo upravljanje ter da imajo privatizacijski postopki večinoma za rezultat nižanje stroškov dela, posledica pa so revni delavci, ki za pošteno delo ne zaslužijo dovolj za preživetje. "Čas je, da začnemo razmišljati o delavskem lastništvu!"

Sindikalist Branimir Štrukelj je dejal, da politika z diagnozo, da je država slab lastnik, zase pravi, da je slab upravljavec, skorumpiran in z lepljivimi prsti. Dejal je, da bi veljalo razmisliti, kako te politike odrešiti njihovega bremena. Cerarju je poočital, da je nadzornike SDH pozival k prodaji Telekoma. "Ne le, da ta oblast ne zna upravljati, še prodajati ne zna skupnega premoženja," meni Štrukelj, ki opozarja, da Cinven Telekom dobiva po razprodajni ceni.

Sindikalist družbe Adria Tehnika Matej Jemc je opisal izkušnjo, ki jo je imelo s privatizacijo njegovo podjetje. "Rečeno je bilo, da bodo imeli prednost delavski odkupi, ko smo pri nas povedali, da obstaja takšen interes, smo naleteli na popolno ignoranco," je povedal in dejal, da je država raje dajala prednost špekulantom in kupcem dvomljivega slovesa, čeprav je bilo govora o strateškem lastniku. "Skrivajo se za strokovnostjo, v resnici pa gre le za denar. Ne bomo nasedli leporečenju."

Luka Mesec iz Združene levice je v svojem govoru dejal, da je vlada Mira Cerarja Telekom prodala za polovično ceno po tem, ko je SMC volitve dobila z obljubo, da ne bo privatizirala strateških podjetij. A to je po zagotovilih Meseca šele uvod v tretji val privatizacije. "In postopke bo vodil isti prodajalec, ki je odgovoren za polomijo pri prodaji Telekoma – SDH. Tega ne moremo mirno gledati. Situacija je kritična, ker prodaja Telekoma postaja model."

Cerar je sicer že tekom dneva dejal, da privatizacija Telekoma ni zanikanje predvolilnih obljub, saj so že takrat dejali, da bodo preverili, kako daleč so že postopki in ustavitev katerih bi državi lahko škodovala.

Mesec na drugi strani meni, da Cerarjeva vlada le uresničuje zloglasno izjavo nekdanjega finančnega ministra Uroša Čuferja, da se bomo lahko po privatizaciji podjetij končno lotili tistega, čemur v tujini pravijo prava privatizacija – privatizacije zdravstva in šolstva. "Vlada se je namenila prodajati delo naših staršev in prihodnost mlajših," je dejal Mesec in na koncu zatrdil, da odgovornega lastništva ne prinese privatizacija, ampak delavsko upravljanje.

Protestniki so se nato odpravili pred stavbo Telekoma, finančno ministrstvo in parlament, še prej pa Cerarju sporočili, da ga je izvolilo ljudstvo, torej bi moral delati, kar ljudstvo želi.

Zagovorniki privatizacije: na kocki ni Telekom, ampak Slovenija

Zagovorniki iniciative Za privatizacijo so medtem spisali poziv nadzornikom SDH in jih opozorili, da v primeru Telekoma na kocki ni odločitev o enem podjetju, ampak gre za odločitev o tem, ali bomo imeli "Slovenijo, odprto v svet - ne le za tuj denar, ampak tudi za znanje in vrednote, ki prinašajo uspeh - ali Slovenijo - ujetnico domačih oligarhij, ki z zapiranjem meja in preko državnega obvladovanja gospodarstva ohranjajo oblast v državi."

Kot pravijo, pri nas trenutno "ni treba znati gospodariti in inovirati, ampak zadostuje biti pravilno politično povezan. Tudi zato mnoga podjetja propadajo in odpuščajo."

Menijo, da bi bila prodaja Telekoma korak k normalizaciji našega gospodarskega okolja. "Demonstrirala bo umik politike iz gospodarstva in prispevala k prelomu s praksami, zaradi katerih smo postali mrtev rokav mednarodnih finančnih in kapitalskih tokov. Okrepila bo zanimanje za naložbe v Sloveniji, ki ga skoraj ni. Tako denimo za Mercator resne ponudbe ni oddal noben evropsko uveljavljen trgovec. Na dražbo Dela ni bilo nobenega mednarodno uveljavljenega založnika. Najuglednejši kupci so se nas izognili tudi v primeru Elana, Radenske in nekaterih državnih podjetij."

Debata o privatizaciji Slovence deli že leta, med drugim je močno tresla tudi pretekle vlade. V začetku leta so zagovorniki in nasprotniki privatizacije spisali vsak svojo peticijo in jo opremili z argumenti za ali proti privatizaciji. V anketi Dela so takrat ugotovili, da peticijo Za privatizacijo podpira 36 odstotkov vprašanih, tisto proti privatizaciji pa 44 odstotkov vprašanih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (474)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flum
14. 06. 2015 17.20
+0
Razni Lukci ne razumejo da se na državnih firmah pasejo tako levi kot desni pomembneži. Takoj bi moral vse odprodat ali kar podarit vse držane firme !
User300173
14. 06. 2015 11.42
Smo druga Grčija na obzorju, ali novo ustanovljena evropska provinca Slovenija.
Transformerji
13. 06. 2015 14.33
+3
Elekktro energetike ne bodo prodali, to bo še naprej vir izkoriščanja, samo cene se odo dvigovale. Komunalna podjetja so tudi tak vir, samo cene se kar naprej dvigujejo. TO je uspešen vir napajanja za oligarhe, kajti brez elektrike in vode še Romi nočejo živeti , plačali pa tudi ne bi!
Bu?ko Štru?ko
12. 06. 2015 19.56
+4
Čimprej prodajte vse, da čimprej propade ta pof****ana država z vsemi poj***animi posranci in vami in vsem skupaj!!! To sploh ni več država ampak mafijska institucija!
zvit kot presta
12. 06. 2015 15.45
-2
Ha,ha,ha,ha. Levičarjem so se v tej vročili skisali možgani. Sem pa prepričan. da jih je bilo več kot na shodu na kakšnem Heinikemu kje v bližini.
Tine0707
12. 06. 2015 23.01
+0
Transformerji
12. 06. 2015 11.11
+3
Cilj svetovne vlade v senci je: imeti samo dva razreda: najvišji razred in najnižji razred. Za sedaj je prebivalstvo na Zemlji razdeljeno po razredih, ki veljajo tudi za avtomobile (najvišji, srednji in nižji, vsi pa so razdeljeni tudi na tri razrede). Torej bo vseeno, koga bomo volili, lahko bi bil tudi kakšen Todorovič - rezultat bo vedno isti.
Shisui
12. 06. 2015 17.41
+0
Spremembe ne išči v drugih temveč v sebi. Sliši se klišejsko ampak tako je in lepšega življenja ne da politik temveč si ga moraš sam izboriti.
User300173
14. 06. 2015 11.46
+2
Transformerji
12. 06. 2015 10.53
+1
Na shodu jih je bilo zelo malo, pa ne zaradi vročine - verjetno so končno ugotovili, da so tudi oni volili tisto origarhijo!
dostojevski II
12. 06. 2015 11.06
+4
Bilo jih je 3x več in bili so v povprečju 30 let mlajši od onih, ki protestirajo in prižigajo sveče pred sodiščem.
zvit kot presta
12. 06. 2015 15.48
+2
flum
14. 06. 2015 17.23
+1
tako eni kot drugi ne razumejo zakaj gre !
dostojevski II
12. 06. 2015 10.53
+0
Zagovorniki privatizacije trdijo, da je Slovenija ujetnica domačih oligarhij, ki z zapiranjem meja in preko državnega obvladovanja gospodarstva ohranjajo oblast v državi..... TO SO VISOKO LETEČE FLOSKULE !!! Kajti Telekom ima na SLO trgu konkurenco v Simobilu, T2, Telemachu... ki so v lasti Avstrijcev, Američanov... Medtem ko Slovenija razprodaja, Hrvaška kupuje slovenska podjetja Kolinska, Droga, Mercator, Žito.. zagovorniki razprodaje Slovenije pa flancajo, da imamo zaprte meje.
flum
14. 06. 2015 17.24
+2
Največ vikendov na hrvaški obali je slovenskih !
Pro-Gasilc
12. 06. 2015 08.35
+3
-100% nisem za prodajo telekoma, oziroma ostalih firm, ki so in bodo 100% dobičkonosne firma (telekomunikacije, Elektro, Voda, Hrana) -Da se pa prodajo razne Cinkarne .... sem pa 100% za. Bodo saj novi lastniki naredili v njih red in počistili z ljudmi, ki so proti prodaji samo zaradi ščitenja svojih interesov. Ane Štrukel, pol pa ne bo več članarine od Sindkatov.
dostojevski II
12. 06. 2015 11.03
-3
Malo si zašel. Branimir Štrukelj je glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture. In nima nobenega člana v podjetjih, ki jih prodaja Slovenija, kaj šele v Cinkarni, ki jo omenjaš. Noben delavec v podjetjih, ki jih SDH prodaja, ne plačuje članrine sindikatu, kjer je Štrukelj glavni tajnik.
flum
14. 06. 2015 17.25
+0
Še enkrat;: VSE ,VSE PRODAT!TIste, ki sesajo na državnih vimewnih pa nagnat !
puspan
12. 06. 2015 08.01
+4
Sem sel slucajno mimo. Sama elita narobe obrnjenih rok.
zvit kot presta
12. 06. 2015 15.46
+0
ArkaMast
11. 06. 2015 22.59
+4
Malo se pogovarjajte z ljudmi.......in se prepričajte o VEČINSKEM NASPROTOVANJU prodaje. Kogar koli vprašam, pa naj bo poznan ali nepoznan (sosednji mesar, kmet iz Laza, bankirka na NLB, delavec v McDonaldu, pravnik našega podjetja, ... kogar koli. VSI SO PROTI PRODAJI
ArkaMast
11. 06. 2015 23.01
+5
"ŠE KIKLCO PRODALA BOM, ZA SLADKO VINCE DALA BOM"...drugi dan pa glavobol :D
zulj001
11. 06. 2015 22.46
-4
Ko sem poslušal strokovnjake s področja telekomunikacij v svetovnem merilu ,se mi ti današnji protestniki zdijo pravi nevedneži ,da ne uporabim kakšen drugi izraz. Glede na to ,da je bila leta 2003 ponudba za telekom tri miljarde in dvesto miljonov evrov in današnjo ponudbo ,je stvar jasna ,kako katastrofalno je to državno upravljanje....
ArkaMast
11. 06. 2015 23.02
+0
Krta?a 21
12. 06. 2015 06.48
+1
Jaz ti ponudim šest miljard zanj. Ampak plačal ti bom pa s prstom....
br.0001s
11. 06. 2015 22.24
+2
SLOVENC NI ZA DRUGA KOT ZA HLAPCA
zvit kot presta
12. 06. 2015 15.47
+1
Ti že veš. A si kdaj poskušal živeti od svojega dela?
ceta69
11. 06. 2015 22.23
+6
prodan bo za drobiž tako kot tobačna tovarna,ampak takrat te velike ribe nebodo imele več službe kupček se pa hitro manjša
sabel
11. 06. 2015 22.21
-1
živa resnica.....Mesec na drugi strani meni, da Cerarjeva vlada le uresničuje zloglasno izjavo nekdanjega finančnega ministra Uroša Čuferja, da se bomo lahko po privatizaciji podjetij končno lotili tistega, čemur v tujini pravijo prava privatizacija – privatizacije zdravstva in šolstva.
pizzamargerita
11. 06. 2015 22.19
-1
vprasajte Lekovce, ksko so zadovoljni z Novartisom? Odgovor: zelo! Tuj lastnik spostuje red, ni vec kraj v skorumpirane domace zepe, kjer se vsi poznajo med sabo. Ce bi bile stvari postene, bi tudi jaz videla raje domace lastnike. Ker pa so se se vsi slovenski prevzemi koncali s tajkunskimi krajami, so tuji lastniki edina resitev.
sabel
11. 06. 2015 22.25
+7
Lek je odlično posloval že pred prodajo. Edina razlika sedaj je, da je državni proračun in s tem javno zdravstvo, šolstvo, nadomestila za brezposelnost itd. prikrajšano za DIVIDENDE. Ja res je to bila super poteza (sarkazem).
ginger 1
11. 06. 2015 22.32
-1
ahmadinedzad
11. 06. 2015 22.17
+13
Hrvati so prodali in prodajajo vecino nicvrednega premozenja. Zanimivo pa je, da kupujejo tisto, kar je za neko drzavo edino stratesko, prehrana, voda in verjetno kmalu tudi energija. Lahko bi bilo obratno, da bi vse to kupovali mi. Ampak v Sloveniji so strateski tobogani, zice, zavarovalnice, asfalt in tako naprej. Pa ziveli!
Krta?a 21
11. 06. 2015 22.19
+10
ahmadinedzad
11. 06. 2015 22.19
+14
Aja pa nase drzavne banke so strateskega pomena. Za vsoto dokapitalizacij drzavnih bank pa tudi nekaterih kvazi privatnih(pro,faktor banka), bi lahko pokupili celotno prehrambeno industrijo, vsaj na juzni strani alp.
Krta?a 21
11. 06. 2015 22.20
+0
Sicer pa ce je ničvredno, kako pa to da nekdo to kupi? Če je ničvredno? Nekdo potem laže...
ahmadinedzad
11. 06. 2015 22.26
+6
Nicvredno, glede na globalne akterje v branzi.
Ka pa mislis
11. 06. 2015 22.09
+5
Zakaj ne prodajate zeleznic, bank itd...tu bi morali se nekaj miljonckov dat zravn kupcu. Prodajat strategijo ki dela dobicek je samomor. Naslednji so energetika in voda...
ginger 1
11. 06. 2015 22.08
+1
Resitev je v delavskem upravljanju ? AAAAHAHAHAHA Upravljati morajo sposobni in solani ljudje,ki vedo kaj delajo in biti prodorni...seveda morajo za odlocitve odgovarjati...tudi kazensko.Poslovanje mora biti transparentno in vsak trenutek na vpogled.Delavci morajo pa delati,kar znajo...vspostaviti je treba team...
den456
12. 06. 2015 10.24
-1
Domen Dolenc 1
12. 06. 2015 10.32
+2
pohlej model tovarne domel, ki je v delavskem upravljanju. Gazela tu, gazela tam, uspeh doma, uspeh v tujini, ...
sandi101
11. 06. 2015 22.04
+12
Sej takšne gnile Slovenije tud jst ne rabim takoj podpišem za priključitev nazaj k Avstriji kot je nekoč bilo!!! Naši politiki so sami nesposobneži in vse koruptivno povezano z sodniki kot odvetniki... Zdej pa delaj s takimi požeruhi!!! Fej, medtem, ko se tajkuni še kr naprej šetajo na svobodi pa nikom ništa!!!! Poslanci pa raje premlevajo o nekem Telekomu, to je spet samo kraja denarja in časa za elito na vrhu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!