Gospodarstvo

Bodo rekordne cene kakava podražile čokolado?

Abidžan/Ljubljana, 08. 04. 2011 08.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/N.Š.K.
Komentarji
39

Zaradi politične krize v Slonokoščeni obali, ki je največja izvoznica kakava, so cene kakavovih zrn v marcu dosegle rekordno vrednost v zadnjih 34 letih. Bo to podražilo čokolado in izdelke iz čokolade?

V Slonokoščeni obali je napeto. Nekdanji predsednik ne popušča. Čeprav je izgubil na novembrskih volitvah, Laurent Gbagbo vztraja, da je zmagovalec novembrskih volitev in da ne bo odstopil s predsedniškega mesta. Mednarodna skupnost na drugi strani podpira pravega zmagovalca volitev Alassanea Outtaro, čigar privrženci so po srditih bojih že obkolili pribežališče Gbagboje v prestolnici Abidžan.

Zaradi politične krize v Slonokoščeni obali že nekaj mesecev stoji izvoz kakava.
Zaradi politične krize v Slonokoščeni obali že nekaj mesecev stoji izvoz kakava. FOTO: Reuters

Zaradi številnih sankcij, ki jih je mednarodna skupnost uvedla proti Gbagboju, trpi tudi pridelava in izvoz kakava. Slonokoščena obala je namreč največja pridelovalka in izvoznica kakava na svetu. Po svetu razpošlje kar 40 odstotkov vsega kakava. Pristanišče, iz katerega razpošljejo največ pošiljk kakava, je San Pedro, šele v začetku aprila pa so nadzor nad tem mestom prevzeli Ouattarovi privrženci.

1. aprila je bila cena za tono kakavovih zrn 2.955 ameriških dolarjev, medtem ko je bila pred spornimi predsedniškimi volitvami konec novembra tona kakava vredna 2.800 dolarjev.

Analitiki napovedujejo, da bodo vrednosti kakava padle na vrednosti pred novembrskimi volitvami v Slonokoščeni obali, če bo Gbagbo kmalu popustil in odstopil. Tako bi lahko bila tona kakavovih zrn spet 'le' 2.600 dolarjev.

Potem ko se je izvoz kakava iz Slonokoščene obale januarja letos ustavil, je kakav v marcu dosegel nove rekordne vrednosti. V aprilu se je sicer vrednost kakavovih zrn nekoliko znižala, a bi se lahko zaradi nadaljevanja politične krize in težav z izvozom letine, ki jo bodo obirali konec aprila, spet dvignila.

Bodo kakavova zrnca zgnila?

Konec aprila bo potekalo prvo obiranje kakavovih zrn. Letina bo po pričakovanjih analitikov ugodna, saj ji je bilo naklonjeno tudi vreme. Zaradi sankcij zoper Gbagboja izvoz stoji, če ne bo prišlo do hitre menjave na oblasti, pa ta letina ne bo pravočasno odposlana naročnikom. V tem primeru bi po ocenah analitikov vrednosti kakava lahko še narasle.

Zanimanja za delo na odročnih plantažah kakava je vedno manj, potreb po kakavu pa vedno več.
Zanimanja za delo na odročnih plantažah kakava je vedno manj, potreb po kakavu pa vedno več. FOTO: Reuters

Največ kakava Slonokoščena obala izvozi v države Evropske unije, ki letno uvozijo okoli 3 milijarde evrov vrednega kakava. Januarja se je izvoz kakava povsem ustavil, zato so nekaterim naročnikom zaloge začele pojenjati. Tudi po menjavi oblasti se ukinitev sankcij mednarodne skupnosti ne bo zgodila čez noč, opozarjajo analitiki. Prav tako bo treba na novo oceniti tudi kakovost kakavovih zrn, ki zadnje mesece stojijo v pristaniških zabojnikih in čakajo na izvoz. Če so kakavova zrna začela gniti, potem bo to še podražilo že tako visoke vrednosti kakava.

Zaradi podražitev v čokoladi manj kakava?

Podražitev kakava, ki je dosegel rekordno vrednost v zadnjih 34 letih, posledično pomeni tudi podražitev prehrambenih izdelkov, ki vsebujejo kakavov prah. Eden od ameriških proizvajalcev čokolade je agenciji Reuters dejal, da je zadnja leta zaradi občutno višje vrednosti surovine (kakava) vedno nižji delež le-tega v čokoladi in izdelkih iz čokolade. “To je zadnja leta trend med podjetji, ki izdelujejo čokolado, narekujejo pa ga rekordne cene kakava,“ opozarja Peter W. Blommer, direktor podjetja Blommer Chocolate iz ZDA.

Žito: Da ostanejo konkurenčni, podražitve čokolade ne bo

Kakavov prah se je v zadnjem letu podražil za dobrih 40 odstotkov.
Kakavov prah se je v zadnjem letu podražil za dobrih 40 odstotkov. FOTO: Reuters

V Žitu z dobavo kakavovih surovin zaenkrat nimajo težav. Kot so pojasnili za 24ur.com, proizvodnja Gorenjkinih izdelkov poteka nemoteno. "Dejstvo je, da se je kakavov prah v zadnjem letu podražil za več kot 40 odstotkov, vendar pa smo zaradi ohranjanja konkurenčnosti na trgu povprečno cene naših konditorskih izdelkov korigirali kar se da minimalno, saj se sočasno intenzivno ukvarjamo tudi z optimizacijo in zniževanjem stroškov poslovanja, tako da v nobenem primeru vseh stroškov vhodnih surovin ne prenašamo na cene proizvodov do končnega potrošnika," na vprašanje o morebitni podražitvi čokolade in izdelkov iz čokolade pojasnjujejo v Žitu. Prav tako zatrjujejo, da osnovna receptura čokoladne mase za proizvodnjo Gorenjkinih čokolad ostaja nespremenjena.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
08. 04. 2011 19.47
a zato je Zahod tako hitro interveniral v Slonokoščeni obali?
okip1
08. 04. 2011 18.38
Fantje iz wall streeta bi rabil eno dobro vzgojno lekcijo.
BluePanter
08. 04. 2011 16.10
Naravno okolje Smrekovškega pogorja je spričo naravnih danosti posebnost in hkrati naša dragocenost. Travniki in gozdovi pod Smrekovškim
Dont.Panic
08. 04. 2011 15.51
@luckyss: hahahaha, tako dobrega komentarja pa že dolgo ni bilo :D
hot-shot69
08. 04. 2011 15.48
Breaking news! Rekordne cene nafte lahko podražijo bencin!
luckyss
08. 04. 2011 14.51
"Bodo rekordne cene kakava podražile čokolado?" Ja, težka dilema, težka bo ta. Bodo rekordne cene pšenice podražile kruh ali pa bodo rekordne cene goriv morda podražile prevoz ?! Mislim. da na tako težka vprašanja ni mogoče kar tako odgovoriti. Predlagam, da se v parlamentu ustanovi posebna delovna komisija, ki bo v letu ali dveh (po mukotrpnem delu) morda potegnila smernice, ki bodo potrdile domneve, da bo temu res tako, ali pa bo potrebno najeti skupino ekspertov, ki bodo za smešno nizko ceno (nekaj 100 000 evrov) potegnili ustrezne zaključke..
pepar
08. 04. 2011 14.02
Borzni špekulanti se veselijo vsake lokalne krize po svetu,ker lahko potem dražijo hrano in stradajo ljudi,ki se podajo na ulice in spet je tu kriza in špekulanti se spet veselijo in...... TO SO PRAVI TERORISTI DANAŠNJEGA ČASA !!!!!!
Alenka ?erne 1
08. 04. 2011 13.54
naj raje podrazijo alkoholne pjace kjer alkohol ubija na cestah in v druzini
wsharky
08. 04. 2011 12.54
... ce bi vprasali Borutka, bi bil odgovor zagotovo, se bo podrazila cokolada, saj borutek najde prav vsak razlog, da poveca enkrat naftne derivate, drugic pa podati nekaj milionov eurckov njegovim prijateljem iz EU...
Krimsky
08. 04. 2011 11.12
Čokolada je baje priročen nadomestek za ljubezen ... ... jo bomo pa sedaj nadomestili z več ljubezni!
punca08
08. 04. 2011 11.09
še ena potuha , da bodo upravičili podražitve
zpz
08. 04. 2011 11.05
dragi moji prijatelji kavova zrna ne draŽijo na slonokoščeni obali ampak posredniki ki so začutili priliko po dobrem in obilnem zaslušku ti so tisi,ki bi jih bilo treba malo umirit
51b3
08. 04. 2011 10.59
nej sepodraži, sam k bo krize fertik se nej tudi potem poceni
MOSSAD001
08. 04. 2011 10.48
Jaz bom rozine grizu pa cviček pil !! ;-))
agram
08. 04. 2011 10.42
no dobro saj ni panike..bomo pač jedli sadne torte :)
bebo3
08. 04. 2011 10.36
ma ja, kot da samo tam rastejo kakavova zrna. to je taka bedarija da ni večje. enako je z nafto... vse to je ena velika zarota
modrovati
08. 04. 2011 10.28
Ja bodo pač nekonkurenčni in bodo vsi kakavovec uvažali iz drugih držav iz Južne Amerike naprimer. Dejmo zdej tlele paniko zganjat.
black1cat2
08. 04. 2011 10.22
Če bi kakavovec slučajno izginil, bi pa ga dandaens umetno zmiksali! Sicer pa se to itak ne bo zgodilo!
malodane
08. 04. 2011 10.17
Mogoče res malo čudna novica, da se zdaj mi jočemo zaradi višje cene čokolade, medtem ko se nekje dogaja genocid. Vendar pa je res, da so to začetki splošnega višanja cen hrane, ki je bo vedno bolj primanjkovalo. Ampak ne zaradi okoljskih sprememb in raznih drugih larifarijev, temveč zaradi gnilega sistema, ki omogoča 1 % ljudi, da si rit brišejo z denarjem, ostali pa bomo lahko izstradali do smrti.
noone00
08. 04. 2011 10.16
ne šmirglajte več teh medijev ki vam samo perejo možgane