Gospodarstvo

Narobe svet? Gospodarstvo na kolenih, delnice v višavah

Ljubljana, 04. 09. 2020 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Nuša Stegnar
Komentarji
62

Medtem ko svetovno gospodarstvo tone v recesijo, indeks tehnoloških podjetij dnevno na borzah dosega vrhove. Evforija lahko traja še nekaj časa, saj so obrestne mere ničelne, obveznice na razvitih trgih po večini prinašajo negativne donose in denar se tako še naprej seli na delniške trge, pravijo strokovnjaki.

Pred dnevi smo poročali, da je Slovenija v recesiji, zaradi pandemije covida-19 pa so se v recesiji znašle tudi številne druge države. Gospodarstvo je namreč trpelo v vseh državah, ki so se znašle v oklepu pandemije. In če države zaznavajo visoke padce bruto domačega proizvoda (BDP), na drugi strani opazujemo vsakodnevno doseganje vrhov tehnološkega indeksa Nasdaq, ki vsebuje pretežno delnice tehnoloških podjetij. Trenutno smo namreč priča izraziti parabolični rasti omenjenega indeksa, pri čemer lahko potegnemo vzporednice z letom 2000, ko je bila rast omenjenega indeksa tudi parabolična, a je tej rasti pozneje sledil borzni zlom. Marsikomu se zato poraja vprašanje, ali nam borzni zlom grozi tudi zdaj?

Indeks Nasdaq
Indeks Nasdaq FOTO: TradingView.com

Izidor Jerman, direktor sektorja upravljanja premoženja Triglav Skladi, se strinja, da sta grafa iz leta 2000 in letos res videti podobno, predvsem od zloma azijskih borz leta 1998. "Po drugi strani pa je treba vedeti, da se je rast tehnoloških delnic, ko se je že vedelo, da so drage, takrat nadaljevala vse do sredine leta 2000, torej je trajala dve leti. Takrat sta bila glavna vzroka za evforijo t. i. Y2K hrošč, ko naj bi računalniški sistemi po prehodu v novo tisočletje zaradi načina številčenja letnic (samo dvomestno) 'odpovedali'. Drugi vzrok je bil internetni bum in dot.com evforija, zaradi česar so bila potrebna nadpovprečna vlaganja v telekomunikacijsko infrastrukturo. Zato so poleg tehnoloških delnic močno pridobivala tudi klasična telekomunikacijska podjetja," pojasnjuje. Tudi danes sta glavna vzroka primarno dva. Prvi je povezan z novim koronavirusom, ko zaradi spremenjenih potrošniških navad prihodke in dobičke močno povečujejo vsa podjetja, ki ponujajo kakovostne in predvsem zanesljive spletne storitve, naj si bodo spletni nakupi in še bolj ponujanje pretočnih vsebin in storitev v oblaku. Drugi moment pa je začetek implementacije 5G-omrežij, ki bo nedvomno spremenila način poslovanja in tudi potrošniške navade. Tu govorimo o samovozečih avtomobilih, umetni inteligenci, pretoku medijskih vsebin do računalniških iger, ki se bodo iz klasičnih igralnih konzol preselile na oblak. Vse to pomeni, da bo treba zagotoviti (zgraditi) infrastrukturo, ki bo lahko nekajkrat hitreje prenesla nekajkrat več podatkov, kar bo zahtevalo bistveno večje kapacitete shranjevanja podatkov, pojasnjuje Jerman. 

Da lahko med letom 2000 in letos potegnemo določene vzporednice, se strinja tudi Simon Logar, direktor sektorja investicijskih skladov pri NLB Skladih, a hkrati poudarja, da obstajajo tudi pomembne razlike. "Vrednotenja 'growth' sektorjev glede na vrednotenja 'value' sektorjev so res na nivojih iz konca tehnološkega balona v letu 2000. V primeru IT-družb, ki imajo največjo utež v 'growth' sektorju, je danes ob zgodovinsko visokih vrednotenjih potencial za rast dobičkov po našem mnenju precej nižji kot v času tehnološkega balona. Po drugi strani so danes obrestne mere precej nižje, kar koristi posebno vrednotenjem hitro rastočih družb, saj mnogo višje pričakovane denarne tokove čez nekaj let ali celo desetletij diskontiramo s precej nižjo diskontno stopnjo. Upoštevaje obrestne mere, ki bodo po pričakovanjih kapitalskih trgov še zelo dolgo ostale izjemno nizke, vrednotenja niso tako ekstremno visoka," pojasnjuje in dodaja, da gre hkrati v primeru tehnoloških družb za podjetja z izjemno konkurenčno prednostjo, kar je vidno v dobičkovnih maržah teh družb. "Tako smo kljub visokim vrednotenjem IT-družb še vedno rahlo nadpovprečno naklonjeni temu sektorju. Nadpovprečna donosnost se namreč v času trenutnih razmer lahko nadaljuje, je pa tveganje obrata precejšnje, čemur v družbi NLB Skladi posvečamo precejšnjo pozornost," dodaja.

Dr. Marko Pahor, profesor na Ekonomski fakulteti, pa pojasnjuje, da vrednosti vrednostih papirjev, vključno z delnicami, običajno pojasnjujemo kot diskontirane prihodnje dobičke podjetij. Za razliko od leta 2000, ko je bila diskontna stopnja (obrestna mera, s katero delimo dobičke) pozitivna in zmerno visoka, današnje razmere, kjer so netvegane donosnosti (npr. naložbe v državne obveznice) blizu ničle ali celo pod njo, tudi nizke pričakovane dobičke delimo z nizkimi diskontni stopnjami, kar posledično pomeni visoka vrednotenja delnic. 

Grozi borzni zlom tehnoloških delnic kot leta 2000 ali bodo omenjene delnice še naraščale?

Zloma največjih in najbolj znanih podjetij, kot so Apple, Microsoft, Amazon, Nvidia, Google, Facebook in podobni, Jerman ne pričakuje. "Lahko pa vidimo krepke popravke, v primeru, da pride do borzne korekcije, pri delnicah, ki so v letošnjem letu beležile stoinvečodstotne rasti cene delnic in katerih vrednotenja so podobna vrednotenjem delnic iz časa dot.com balona. Pri teh delnicah se pri vrednotenjih pričakuje, da bodo bodoči dobički dosegali nekajdesetodstotne rasti na leto v naslednjih desetih letih. Nekaj podjetjem bo to uspelo, večini pa vsekakor ne. Kot rečeno, pa evforija lahko še kar nekaj časa traja, saj so obrestne mere ničelne, obveznice na razvitih trgih po večini prinašajo negativne donose in denar se tako še naprej seli na delniške trge."

Dejstvo je, da se korekcije na delniških trgih v povprečju pojavijo na vsakih deset mesecev. To pomeni, da je statistično pričakovati korekcijo v naslednjega pol leta. Po drugi strani se je pa nov bikovski trend šele dobro začel in v borzni zgodovini so bili pozitivni trendi dolgi od dve do 11 let. Izidor Jerman, direktor sektorja upravljanja premoženja Triglav Skladi

Tudi Logar takšnega zloma, kot je bil leta 2000, ne pričakuje. Najbolj popularne naložbe, kar je dandanes tisto z nadpovprečno perspektivo, postajajo med vlagatelji namreč še bolj priljubljene. Med te v prvi vrsti štejemo delnice s popularno kratico – FAANG (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet (prej znan kot Google)). Ne gre pa pozabiti tudi družbe Microsoft, doda. Kratkoročno se seveda gibanja cen delnic ne da napovedati, kakšen večji popravek navzdol pa ne bi smel biti presenečenje, pojasni. "Morda se sliši malo paradoksalno, vendar bi kratkoročni vsaj manjši šok za podjetja skupine FAANG lahko predstavljala iznajdba in množična uporaba uspešnega cepiva proti covid-19. Ne gre pozabiti, da so ravno ta podjetja največ pridobila zaradi novega koronavirusa, saj so se močno spremenile navade ljudi in podjetij. Poslovanje se je pospešeno preselilo v oblak, vsi sestanki so začeli potekati preko sodobnih videokomunikacijskih orodij, kupovanje se je preselilo na splet, zabavo pa predstavljajo filmi, nadaljevanje in videoigre iz naslanjača v dnevni sobi. Uspešna iznajdba cepiva bi trend prevzemanja teh na novo pridobljenih navad nekoliko upočasnila, kar pomeni, da bi bila ponovno relativno bolj uspešna podjetja iz tradicionalnih sektorjev," pojasni.

Tudi Pahor meni, da je bolj verjetno, da bodo cene delnic do konca leta še rastle, kot pa, da bi prišlo do zloma. "Tehnološka podjetja, vsaj številna med njimi, so v času covid pandemije dobila pomemben pospešek. Številna med njimi, Amazon, Zoom, tudi Microsoft spadajo med zmagovalce krize, ki jo povzroča pandemija. Ta podjetja zaznavajo realno rast prihodkov in dobičkov, skupaj z nizkimi obrestnimi merami to pomeni, da obstaja realna osnova za visoke cene delnic," pojasnjuje. 

Borzno trgovanje
Borzno trgovanje FOTO: Shutterstock

Narobe svet?

Leta 2000, ko je bilo stanje na borzi podobno, je gospodarstvo cvetelo, danes pa je zaradi koronske krize gospodarstvo v recesiji, služb primanjkuje, borza pa kljub temu dosega nove rekorde. Je tako stanje normalno, se sprašujemo. A Jerman pojasnjuje, da ne gre za tako velike razlike, kot se mogoče zdi na prvi pogled, samo zaporedje je nekoliko drugačno. "Leta 2000 so centralne banke zaradi visoke (nadpovprečne) gospodarske rasti in grožnje pred inflacijo višale obrestne mere, ki je ob spoznanju, da t. i. Y2K hrošč ni povzročil kolapsa informacijskega sistema, povzročilo, da je globalno gospodarstvo zašlo v recesijo. Sprva se je zdelo, da bo korekcija tehnoloških delnic vse, kar bo sledilo, vendar so centralne banke bistveno zamujale z nižanjem obrestnih mer, zaradi napačne ocene o inflacijskih pričakovanjih in pregreto gospodarstvo je izgubilo zagon, sledila je recesija in borzni trg je v povprečju doživel več kot 50-odstotni padec." Novi koronavirus pa je letos prišel iznenada in presenetil ves svet, države so se odzvale z zaprtjem gospodarstva, sledil je nenaden padec vrednosti delnic in sledila je recesija. "Za razliko od leta 2000, ko je bila klasična strukturna recesija, smo tokrat priča nestrukturni recesiji, ki ni bila posledica pregretega gospodarstva, visoke inflacije ali finančnih neravnovesij (prezadolženosti), ampak povsem nepričakovanega zunanjega dejavnika (virus)," pravi Jerman in dodaja, da so centralne banke takoj reagirale z zagotovitvijo likvidnosti, in tako lahko pričakujemo zgolj tehnično recesijo, ki ni enaka strukturni. "Delnice so začele odboj takoj zatem, ko smo dobili zagotovilo centralnih bank, da ne bodo dopustile likvidnostnega krča, kar je pomenilo, da lahko pričakujemo časovno kratko recesijo, ki bo čez deset let videti (ko bomo primerjali grafe) zgolj kot kratkoročna motnja," pravi Jerman. 

Kratkoročne padce v trajanju tedna ali dveh, kumulativno do 15 ali 20 odstotkov lahko vedno pričakujemo, iz vrste razlogov - od tajfunov, naftnih šokov, itd. A pozitiven trend bo po moje vztrajal, medveda še ne bo.  Profesor na Ekonomski fakulteti dr. Marko Pahor

Logar pa pojasni, da empirične študije kažejo, da med trenutnim stanjem gospodarstva in gibanjem tečajem delnic ni značilne povezave oziroma je šibka ali zgolj naključna. Gibanje delniških tečajev je v povprečju vsaj pol leta pred spremembami BDP. Tudi v t. i. koronski krizi se je zgodilo podobno. Hitrost okrevanja oziroma sprememba medvedjega v bikovski trend je bila letos rekordno hitra. Velike zasluge za to ima FED (ameriška centralna banka), ki ob politiki nizkih obrestnih mer z neumornim tiskanjem denarja povzroča, da se vedno več denarja preusmerja nazaj v delniške naložbe. Vedno več povpraševanja pa povzroči, da se ravnovesna cena med ponudbo in povpraševanjem oblikuje na višjih nivojih.

Pahor pojasni, da je večino rasti mogoče razmeroma dobro pojasniti z nizkimi diskontnimi stopnjami. "Na nek način lahko tudi ugotavljamo, da gre za neke vrste 'inflacijo', kjer se del odvečne likvidnosti, ki jo preko mehanizmov QE v gospodarstva črpajo centralne banke, preliva na borze v iskanju pozitivnih realnih donosov." 

In kaj sledi? Borznega poteka žal ni mogoče napovedati. "Napovedi na borznem trgu so podobne kot predvideti vreme čez pol leta, ko vemo, da bo počasi konec zime in lahko pričakujemo toplejše temperature, lahko je pa tudi drugače in smo priča aprilskemu sneženju," pojasnjuje Jerman. "Če govorimo o tehnoloških delnicah in še bolj o t. i. koronadelnicah, ki so v času epidemije najbolj pridobivale vrednost, s prihodom cepiva lahko pričakujemo popravek vrednosti omenjenih delnic. V tem primeru je lahko velika možnost odboja delnic, ki so v času koronavirusa največ izgubile," razloži. Take delnice so delnice sektorja turizma, letalstva, določenih storitvenih dejavnosti in klasičnih industrijskih podjetij, lahko tudi finančnega sektorja. "V tem primeru seveda govorimo o zamenjavi sektorskih preferenc in ne o zlomu borznega trga (beri medvedji trend). Korekcijo lahko povzročijo tudi rezultati volitev za ameriškega predsednika, kar bo predvsem odvisno od tega, na zmago katerega bodo vlagatelji stavili pred samimi volitvami. Skratka, razlogov kot tudi povodov za korekcijo je veliko, vendar trenutno se omenjena dva zdita najbolj logična." 

Popravek lahko vedno pričakujemo, popravki navzdol so skoraj tako pričakovani in običajni kot izmenjavanje plime in oseke. Tisti, ki bi rad investiral na borzo in ne želi ali ne more sprejeti popravkov navzdol, naj se investiranju v delnice raje izogne. Simon Logar, direktor sektorja investicijskih skladov pri NLB Skladih

Če bo gospodarstvo okrevalo skladno s pričakovanji, če bo torej v letu 2021 nadoknadilo večino izgube BDP iz kriznega leta 2020, lahko trend rasti pričakujemo še vsaj večji del leta 2021. Sicer pa na borzi vedno prihaja do popravkov, pravi Pahor, ki pričakuje, da se bo trend pozitivne rasti, torej rasti, ki presegajo negativne popravke, nadaljeval še nekaj časa. Če pa bi do popravkov prišlo, vidi Pahor v tem več razlogov. "Najverjetnejši razlog bi bilo poslabšanje epidemioloških slik in s tem pričakovanj glede gospodarstva. Drastična sprememba politik centralnih bank s povečanjem obrestnih mer bi bil lahko drugi tak razlog, a verjetnost za kaj takega je zelo zelo nizka. Potem so tu še morebitne zaostritve političnih razmer, sploh na relaciji ZDA-Kitajska-Rusija," pojasni.

Če je lahko 200-letna zgodovina gibanje delniških tečajev v ZDA kakšno vodilo, lahko rast delniških tečajev pričakujemo v neskončnost, pri tem pa bo prihajalo tudi do večjih popravkov tečajev navzdol in občasno tudi do medvedjega trenda na borzah, kot smo bili priča temu letos, pa meni Logar. "Letošnji popravek navzdol oziroma kar medvedji trend, ko so delnice na globalni ravni v povprečju upadle več deset odstotkov, pa se je, gledano z današnjega dne, izkazal kot ena najboljših nakupnih priložnosti v celotni borzni zgodovini. Na splošno si velja vseeno zapomniti, da je varčevanje v delnicah za vlagatelja s kratkoročnim horizontom lahko precej tvegano. Po drugi strani pa predstavlja razpršeni portfelj delnic naložbo z najvišjo realno pričakovano donosnostjo, na dolgi rok pa prinaša tudi manjše tveganje, kot ga imajo navidezno varnejše naložbe," poudarja.

Korekcije na borzah so namreč povsem normalne in niti ne potrebujejo posebnega vzroka, da do njih pride. Medvedji trend, kjer tečaji upadajo močneje in padanje traja navadno dlje časa (več mesecev), se običajno začne pred recesijo zaradi predvidenega znatnega ohlajanja gospodarstva oziroma nepričakovanega zunanjega šoka, kot je bilo letos denimo hitro širjenje koronavirusa. Morebitni hujši drugi oziroma tretji val širjenja covid-19 ob hkratnem še močnejšem zapiranju gospodarstva bi bil lahko sprožilec za ponovni medvedji trend na borzah, še posebej zato, ker po naši oceni trenutno v delniške tečaje niso vštete vsesplošne karantene po svetu, ki bi ohromile gospodarstvo, še razloži Logar in doda, da na splošno zgodovina kapitalskih trgov kaže, da večino večjih padcev ali rasti delniških tečajev sprožijo presenečenja, ki niso del širših pričakovanj. Torej gre za dogodek, o katerem nas večina sploh ne razmišlja kot najbolj verjeten.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (62)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vlahov
05. 09. 2020 10.10
+0
RS bi morala kupiti tone zlata . 0,1 % letnega proračuna . 1% letnega proračuna pa bilo top . samo 30 let .
Supervillain
04. 09. 2020 21.59
+2
nikhrast
04. 09. 2020 17.17
-2
Seveda bo enkrat padec kot je bil leta 2000 padec na NASDAQ borzi. Warren Buffett je takrat bežal iz NASDAQ borze, vedel je da so bile tehnološke delnice prenapihnjene. Gledati moreš da so tvoje pokojninske investicije razpršene, dolgoročno so pa borze edina solucija za pkojninske sklade.
Mptric
04. 09. 2020 14.00
+3
Campeones34
04. 09. 2020 13.30
+8
Pri neomejenem printanju denarja, ni to nič čudnega. Bo prislo prej al slej do hiperinflacije, rast delnic bo na papirju, a kupna moč tega denarja, bo precej nižja
ROMELS
04. 09. 2020 13.27
+23
Borzniki, bankirji, zavarovalničarji mastno služijo na račun masovne nižje lige.
Tir1
04. 09. 2020 12.00
+25
Kapitalizmu ni važno gospodarstvo, ampak denar in dobiček. In denar je lahko tudi, če gre gospodarstvu slabo. Gospodarstvo bi moralo delovati za ljudi, ne za kapital.
nikhrast
04. 09. 2020 17.00
+1
Pa razloži to nekemu sindikatu ki ima milijarde vložene v pokojninskem skladu. Ej, vsak delavec, sindikat, delodajalec... Gospodatstvo ne more biti uspešno brez dobička.
MojsterSplinter
04. 09. 2020 11.58
+14
'Growth' sektor.. 'value' sektor... Kaj nihče več ne zna slovensko?
nikhrast
04. 09. 2020 17.02
+0
Saj dolga leta Slovenija sploh ni imela borz, folk se je navadil samo na banke ali pa štumfe.
Fichte
04. 09. 2020 11.58
+37
Ko bo to enkrat zgrmelo, bo kriza iz leta 2008 šala mala.
Jerry321
04. 09. 2020 11.58
+32
Popoln zlom je samo še vprašanje časa. Verjetno novembra po volitvah v zda
HowYesNo
04. 09. 2020 11.18
+36
na vsak nacin bi se radi znebili denarja v fizicni obliki, edini nacin je zlom gospodarstva, to pa pocnejo z pretiranjem tiskanjem denarja. Virtualni denar, bitcoini in podobno je pa monopoli denar, ker nima nobenega kritja. glede na sedanjo situacijo imamo toliko denarja ,da kupimo trikratno vrednost zemlje..
Millady
04. 09. 2020 13.45
+3
Rde?a pesa in hren
04. 09. 2020 10.51
+40
Tos amo kaže kje je izvor vsega zla. To so borze in špekulacije za dobro in slabo. Toje je virtualni svet, ki živi v svojih sanjah in virtualni namišljeni relanosti, preteklosti n bodočnosti. Borza= hipotetičnost s predznakom + ali -. In seveda žalostno je, da ti diktirajo precejšnji del tempa kaj se zgodi na tem ubogem planetu.
kilklop
04. 09. 2020 11.03
+28
borza je samo ogledalo kako dobro gre bogatim.
nikhrast
04. 09. 2020 17.06
+1
Kaj pa pokojninski skladi, na banki ne dobiš nič, da pa pokojninina pride iz proračuna v Sloveniji me je pa sram povedati nekumu tu na zahodu. Borza je edina solucija, samo ne vse dati v eno košaro.
IanNow
04. 09. 2020 10.17
+14
Se vedno je rasti delnic sledila recesija.. Ker ni povezave kaj velike... Prav skrbi me kaj bo...drugo leto. Napovedi niso lepe.. Nikakor.
lepainpametna1
04. 09. 2020 10.39
+6
mislim da si zamešal vzrok in posledico, ampak glede na na glavo obrnjene razmere na borzah, se je zamešalo še marsikaj
Edx111
04. 09. 2020 09.36
+37
Kdor je to spisal je res steokovnjak. Malo si poglejte grafe iz zgodovine. Rast delnic ni povezana z ekonomijo. Zmeraj so prvo padle delnice (tudi letos). In ko se zacnejo delnice dvigovat (ceprav umetno), nastopi ekonomska kriza. Ne povezujte teh dveh stvari.
marjeticaas
04. 09. 2020 09.36
-9
Prodaj delnice in kupi Bitcoin, thank me konec 2021. To je finančni nasvet.
Debely
04. 09. 2020 10.24
+12
ivancek123
04. 09. 2020 10.27
-1
marjeticaas
04. 09. 2020 10.28
+5
Še en pameten, da mu škodi, samo ne mi drugo leto jamrat ko bo Bitcoin 50jurjev.
Ate_ist
04. 09. 2020 12.12
+6
ivancek123
04. 09. 2020 13.05
+0
@ste_isti bitcoin ima 8 decimalnih mest (satoshijev) torej tudi če je 1 bitcoin vrefden 1 mio je en satoshi vreden 1 cent... torej brez problema lahko kupis zemlj.... če pa misliš da nemoreš nikjer zapraviti bitcoinov si pa poglej projekt crypto.com so naredili VISA kartico na katere naložiš bicoine in lahko plačaš povsod kjer sprejemajo kartice ali pa z njo dvigneš na bankomatu... če pa šekaj neveš pa malo googlaj tam vse piše
dark horse
04. 09. 2020 16.45
+5
Zagovorniki bitcoinov ste tako ali tako že lani vpili da bo konec leta 50k. Pa še blizu 20 ni kje je šele kaj več. Sicer pa veselo zapravljanje virtualnega denarja vam zelim
Uporabnik1211614
04. 09. 2020 09.26
+39
Ta narobe svet je še en dokaz, da se samo trguje za čum več premoženha. Če je pa veliko teh pohlepnežev, pa cena delnic raste. Sicer pa gospodarstvo ni v takšni krizi kot ga prikazujejo.
Cuti 89
04. 09. 2020 09.25
+21
A gre fed v minus ce se zlomi. Fiat valute so dobre za gemblarje za varcevalce pa polom zivi
lepainpametna1
04. 09. 2020 10.38
+6
fed bo šel v minus samo če se printerji denarja pokvarijo :)
InterReflectlons
04. 09. 2020 09.21
+41
To je posledica nizkih obrestnih mer in tiskanja denarja. Če se denar tiska, cene delnic pa rastejo, je to umetna rast, kateri bo hitro sledil padec.
InterReflectlons
04. 09. 2020 09.19
+20
S&P je naredil 2 dni nazaj 5% popravek po parabolični rasti. Ne biti presenečeni, če se bo preselilo sem. To lahko že danes ali pa šele čez kak teden. Ne igrajte se z ognjem.
Kolani
04. 09. 2020 09.19
+34
Ves denar, ki ga tiskajo, gre v delnice. To pomeni, da ko se bo tale nenadzorovana rast ustavila, je ves ta denar enostavno izgubljen. Printajo in posojajo denar, ki ga bo potrebno vrniti, a denarja ne bo nikjer.