Gospodarstvo
Oglas

Napredek zdravstva in farmacije povečuje obremenitve pokojninskega sistema

Ljubljana, 29. 02. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Število ljudi, ki v razvitih državah živijo 100 let ali več, se je z napredkom farmacevtske industrije samo v zadnjih 15 letih povečalo za skoraj 50 odstotkov.

V preteklosti ste že večkrat brali, da je razmerje med zaposlenimi ter upokojenci na nevzdržni ravni. Kar se ne bo uredilo niti z nujno potrebno pokojninsko reformo, ki ne bo mogla preprečiti nadaljnega poslabšanja položaja novih upokojencev. Tako se bomo pridužili razvitim državam, kjer upokojenci prejemajo bistveno prenizke pokojnine za ohranitev življenjskega standarda po upokojitvi, uspešna upokojitev pa bo odvisna od višine sredstev, ki jih bo posameznik privarčeval v aktivni dobi življenja.
 
Zaradi tega smo v preteklosti že večkrat omenjali možne scenarije in najbolj verjeten je ta, da bo posameznik prisiljen delati dlje, da bo lahko preživel. Tudi vse analize kažejo na to, da bo trenutni sistem dosegel najtežje obdobje okoli leta 2030.
 
Življenjska doba je vedno daljša
 
Večina prispevkov in analiz spregledajo ključno dejstvo, da ljudje živimo vedno dlje. Število ljudi, ki živijo 100 let ali več, se je samo v zadnjih 15 letih v razvitih državah povečalo za skoraj 50 odstotkov. Z vedno boljšim zdravstvenim sistemom ter razvojem zdravil ter tehnologije, se bo ta trend samo še pospešil, pričakovana življenjska doba pa se bo še izdatno podaljšala.
 
Kar pomeni, da je potrebno pokojninski problematiki posvetiti več pozornosti. Tudi če privarčujemo dovolj, da bomo živeli 25 ali tudi 30 let po upokojitvi, praktično nihče ne predvideva, da bo živel 100 let ali celo več. In če v naš izračun vzamemo to številko, delež vseh prihodkov, ki jih bo moral nameniti posameznik za svojo starost, se zviša na skoraj tretjino mesečnih prihodkov samo za to, da boste lahko ohranili isti življenjski standard tudi po upokojitvi (če upoštevamo posameznika, ki začne delati pri 20 letih, se upokoji pri 62 ter varčuje v konzervativnih produktih).
 

Upokojenka
Upokojenka FOTO: Thinkstock
Koncept upokojevanja je nov ter nevzdržen
 
Pri trenutnem "pay as you go" sistemu so pomanjkljivosti očitne, saj le ta bolj spominja na piramidni sistem, kot pa dolgoročno vzdržen sistem socialne varnosti. In kot tak, sistem postane nevzdržen takoj, ko se denarni tok upočasni. Postaja jasno, da v kolikor ne bomo sami varčevali za lastno finančno varnost, da se bomo v starih letih soočili z velikim problemom. Če v starih letih ne želite pristati v skupini ljudi, ki se ne bo mogla upokojiti ali pa v skupini ljudi, ki se bo težko prebijala iz meseca v mesec, morate začeti varčevati že danes.
 
Le tako lahko dolgoročno privarčujete dovolj sredstev, da si boste po upokojitvi mesečno zapolnili razliko med prejeto pokojnino in sedanjo plačo, ter tako ohranili sedanji življenjski standard. Tukaj so mladi v veliki prednosti pred ostalimi, saj imajo na voljo še dovolj časa za dolgoročno varčevanje. Pri varčevanju je pogosto čas lahko vreden več od denarja. Poglejmo nazoren primer.
 
Ko je čas vreden več od denarja
 
Predpostavimo, da začnete varčevati  100 evrov mesečno (1.200 evrov letno), ko ste stari 25 let. Povprečna predpostavljena donosnost vaših prihrankov naj znaša 6 odstotkov letno. Tudi če nehate z mesečnim vplačevanjem pri 40 letih, - torej ste investirali 15 let - bo vaša investicija zrasla na več kot 122 tisoč evrov do takrat, ko boste dopolnili 65 let. Če nadaljujete z mesečnim varčevanjem tudi po dopolnjenem 40. letu pa bi do 65. leta privarčevali približno 190 tisoč evrov. Glede na dejstvo, da je povprečna plača posameznika z leti višja, bi lahko tudi varčevali sorazmerno več, kar bi se odrazilo še v višjem končnem znesku.
 
Kaj bi se zgodilo, če začnete varčevati 10 let pozneje, torej pri 35 letih? Po preteku 15 let boste še naprej nadaljevali z vplačevanjem vse do 65 leta. Koliko sredstev boste imeli privarčevanih? Dobrih 97 tisoč evrov. Tako je, tudi če kasneje investirate več denarja, boste imeli na koncu manj privarčevanega, kot če bi začeli z manj denarja, a bolj zgodaj.
 
Sprijaznite se torej z dejstvom, da ,v kolikor še niste začeli varčevati za dodatno pokojnino in tega tudi ne načrtujete, lahko na državno pokojnino, ki vam bo zadostovala za normalo življenje, pozabite.
 
Upokojenec na spletu
Upokojenec na spletu FOTO: Thinkstock

Dolgoročna vrednost dobrega naložbenega svetovanja
 
Zakaj potrebujete strokovno pomoč pri dolgoročnem varčevanju? V kolikor boste za dodatno pokojnino varčevali na bančnem depozitu, strokovne pomoči ne potrebujete. Lahko pa vam zagotovimo, da z varčevanjem na banki in pripadajočimi obrestnimi merami na depozite, pokojninske luknje ne boste zapolnili.
 
V kolikor pa želite dolgoročno dosegati, v zgornjem izračunu predpostavljeno, 6% letno donosnost, potem potrebujete najboljše naložbeno svetovanje, ki vam ga slovenski trg lahko ponudi. Na vašo srečo je le ta, zgolj klik stran.
 
http://pokojnina.vzajemci.com/

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni