Gospodarstvo

Minister Počivalšek trdi, da odstop od nakupa Cimosa še ni uraden: 'Vlada bo storila vse, da do stečaja ne pride'

Ljubljana, 20. 02. 2017 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Italijanski sklad Palladio Finanziaria je DUTB obvestil, da namerava odstopiti od nakupa Cimosa. Usoda skoraj 2.000 delovnih mest v Sloveniji tako visi v zraku, a po mnenju sindikatov je stečaj skorajda neizogiben, saj drugih kupcev ni na vidiku. Minister Počivalšek trdi, da odstop Italijanov od nakupa še ni uraden in da bo vlada storila vse, da do stečaja ne pride.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Negotova usoda Cimosa
    09:34
    Iz 24UR ZVEČER: Negotova usoda Cimosa
  • Iz 24UR: Nakup Cimosa padel v vodo, kaj bo z delovnimi mesti?
    02:50
    Iz 24UR: Nakup Cimosa padel v vodo, kaj bo z delovnimi mesti?
  • Iz 24UR: Kaj pomeni stečaj Cimosa?
    01:23
    Iz 24UR: Kaj pomeni stečaj Cimosa?

Italijanski sklad Palladio Finanziaria oz. njegova družba TCH Cogeme je odstopil od nakupa Cimosa. TCH Cogeme se je za to odločil, ker spor med Cimosom in hrvaško slabo banko DAB do danes ni bil rešen, so sporočili iz Alte, ki je pri nakupu svetovala Italijanom. Prodaja je, kot zdaj kaže, padla v vodo, zato je usoda družba, ki samo v Slovenji zaposluje skoraj 2.000 ljudi, znova negotova. 

Počivalšek: Naredili bomo vse, da stečaja Cimosa ne bo

Italijanski sklad je DUTB obvestil le, da namerava objaviti odstop od nakupa koprskega Cimosa, tako da odstop še ni uraden, je dejal gospodarski minister Zdravko Počivalšek in dodal, da pričakuje nadaljevanje pogovorov z Italijani. Na srečanju so po njegovih besedah vzeli na znanje sporočilo Italijanov in razloge zanj, to je, da DUTB in hrvaška Agencija za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB) še nista sklenili dogovora. Sklenili so, da bodo italijanski sklad, glede na to, da je zaenkrat napovedal samo namero odstopa od nakupa, povabili k nadaljevanju pogovorov in da se bodo ti vabilu odzvali.

"Dogovor DUTB in DAB je res v zadnji fazi, zato od Hrvaške pričakujemo, da do torka zjutraj pripravi zadnji odgovor na ponudbo DUTB," je izpostavil Počivalšek.

Minister Počivalšek je zatrdil, da bodo v primeru, da bi posel padel v vodo, naredili vse, da Cimos rešijo pred stečajem in ohranijo delovna mesta v Sloveniji. Na vprašanje, kako bodo to storili, je odgovoril, da je o načinih še preuranjeno govoriti.

Ker so stvari tako daleč, je bil nad današnjo potezo Italijanov presenečen. Kot je zatrdil, so naredili vse, da bi bil posel sklenjen. Prav zato verjame, da se bodo dobro končali tudi pogovori s Palladio Finanziaria.

Ob tem se je obregnil ob dejstvo, da je s hrvaškim ministrom za državno premoženje Goranom Marićem sklenil konkreten dogovor, a je hrvaška vlada k njemu samovoljno dodala svoje pogoje.

Lidia Glavina, ki začasno vodi SDH, je potrdila, da so pogovori s hrvaško stranjo intenzivno potekali tudi danes. Tudi ona je optimistična, da bo sporazum v torek usklajen in da bo transakcija s strani Italijanov na koncu uspešno zaključena. Dodala je, da se bodo potrudili zaščititi Cimos.

V primeru, da bi posel padel v vodo, pa bodo, tako minister, naredili vse, da Cimos rešijo pred stečajem in ohranijo delovna mesta v Sloveniji. Na vprašanje, kako bodo to storili, je odgovoril, da je o načinih še preuranjeno govoriti.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek trdi, da bo vlada storila vse, da do stečaja CImosa ne pride.
Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek trdi, da bo vlada storila vse, da do stečaja CImosa ne pride. FOTO: POP TV

Med odložnimi pogoji je bil ključen rešen spor med CImosom in hrvaško slabo banko

TCH Cogeme je 14. oktobra z delničarji Cimosa, DUTB in države ter še nekaterimi bankami, ki so v postopku prisilne poravnave prišle do lastništva, sklenil pogojno kupoprodajno pogodbo za nakup Cimosa.

"Kupoprodajna pogodba je bila med drugim sklenjena v pričakovanju, da bodo do 31. decembra 2016 izpolnjeni določeni odložni pogoji. Med temi odložnimi pogoji je bil ključen uspešen dogovor med Cimosom in hrvaško agencijo za zavarovanje depozitov in sanacijo bank DAB, ki bi bil v skladu s pogoji iz ponudbe za nakup Cimosa, ki jo je oddal TCH Cogeme," so pojasnili v Alti.

Nato je TCH Cogeme na zahtevo prodajalcev pristal na podaljšanje roka do 31. januarja, ker pa spor glede reševanja odprtih vprašanj Cimosa na Hrvaškem z DAB do danes še ni rešen, so Italijani odstopili od transakcije.

Postopek prodaje je zapletla tožba, ki jo je hrvaška slaba banka DAB vložila proti Cimosu zaradi terjatve iz 90. let, ko je koprska družba pri Riječki banki najela 20 milijonov evrov posojila. Italijanski sklad je razrešitev te tožbe na Hrvaškem postavil kot ključen pogoj za izpeljavo nakupa.

Slovenska in hrvaška stran sta sicer konec januarja dosegli dogovor o reševanju, takrat sta se namreč minister Počivalšek in minister Marić dogovorila, da bo Cimosov dolg, ki naj bi skupaj z obrestmi dosegel že 57 milijonov evrov, odkupila DUTB, zanj pa plačala sedem milijonov evrov. DAB bo medtem umaknila tožbo proti Cimosu.

Le nekaj dni za dogovorom na Otočcu je hrvaška stran slovenski poslala predlog sporazuma za rešitev Cimosovega spora na Hrvaškem, v katerem naj bi bili dodatni pogoji glede ohranjanja delovnih mest na Hrvaškem, ti pogoji naj bi bili za italijanske kupce nesprejemljivi.

Cimos v Sloveniji zaposluje skoraj 2.000 delavcev.
Cimos v Sloveniji zaposluje skoraj 2.000 delavcev. FOTO: POP TV

Italijanom prekipelo, ker pogajanja še vedno tečejo 

DUTB in DAB naj bi prejšnji teden dosegli dogovor glede Cimosa. DUTB in Slovenski državni holding, ključna pogajalca na slovenski strani, naj bi predlog sporazuma dopolnila tako, da ta kupcu Palladio Finanziaria ne bo postavljal pogojev, ki bi ga zavezovali k ohranitvi števila zaposlenih in poslovanju Cimosa na vseh treh lokacijah na Hrvaškem: v Buzetu, Roču in Labinu. Po novem naj bi Hrvatom zadoščalo, če se bodo Italijani zavezali, da si bodo za to kar najbolj prizadevali.

Hkrati naj bi slovenski in hrvaški predstavniki zbližali tudi stališča o drugem pomembnem vprašanju, ki ovira konec transakcije. Gre za vprašanje pridobitve lastninske pravice nad Cimosovimi nepremičninami v Buzetu in Roču, ki jo je hrvaško državno pravobranilstvo že nekaj časa poskušalo izpodbijati - to je sicer sodni postopek za lokacijo v Buzetu že izgubilo tudi na drugi stopnji, a ima po hrvaški zakonodaji še skoraj 20 let pravico do vložitve tožbe. Pogajanja o tem vprašanju naj bi kljub zbližanju stališč še tekla, Italijanom pa naj bi zato dokončno prekipelo.

Hrvaško državno pravobranilstvo, s katerim so se dogovorili o odkupu domnevnih terjatev do Cimosa, namreč izpodbija vpis nepremičnin, ki so po zadnjih vrednotenjih ocenjene na 40 milijonov evrov. Ker še vedno obstaja nevarnost, da jih bo Cimos izgubil, to predstavlja ogromno tveganje za družbo in s tem tudi za njenega italijanskega kupca.

V Cimosu je bilo septembra lani zaposlenih 4391 ljudi, od tega v matični družbi v Kopru 1599.

Z Družbe za upravljanje terjatev bank so potrdili, da so kot koordinator prodajnega postopka družbe Cimos d. d. ob 13.15 prejeli uradno sporočilo investitorja o nameravani objavi glede odstopa iz prodajnega postopka, ker ni bil dosežen dogovor med DAB in DUTB.

Dodali so, da je hrvaška vlada 2. februarja sprejela odločitev, ki ni bila skladna z dogovori med ministroma Maričem in Počivalškom ter ponudbo DUTB. Ker je sporazum s hrvaško stranjo ključen pogoj za uspešen zaključek prodajnega postopka, sta DUTB in SDH s pomočjo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo poskušala doseči dogovor s hrvaško stranjo, ki se kljub poznavanju kratkih rokov za razrešitev tega vprašanja ni odzivala pravočasno, so še zapisali.

DUTB in SDH bosta ob podpori slovenske vlade po proučitvi nastale situacije vse zainteresirane deležnike obvestila o nadaljnjih korakih.

Nakup Cimosa je padel v vodo, ker spor med Cimosom in DAB še vedno ni rešen.
Nakup Cimosa je padel v vodo, ker spor med Cimosom in DAB še vedno ni rešen. FOTO: POP TV

Ristič: 'Minister Počivalšek le hodi naokoli in nima pojma'

Slovenski in hrvaški sindikalisti so nad odločitvijo italijanskega sklada razočarani. Hrvaški so bili prepričani, da bo Cimos dobil novega lastnika in bodo uresničeni novi razvojni projekti, slovenska sindikalna stran pa predvsem poziva k odgovornosti pristojnih.

Sekretar regijskega odbora Sindikata kovinske in elektroinudstrije Slovenije Sašo Ristič je povedal, da je treba v primeru, da informacija drži, zahtevati odgovornost vseh pristojnih v DUTB in SDH, ki so po Rističevih besedah "totalno nesposobni", da jim v tolikšnem času ni uspelo izpeljati prodaje. Ristič je dejal, da je stečaj Cimosa najverjetnejši scenarij in da bo to velik udarec ne le za samo družbo, pač pa tudi za vse njene dobavitelje in podizvajalce, ki so imeli s Cimosom vsako leto za 70 milijonov evrov poslov. 

Krivdo je pripisal tudi odgovornim na vladi, saj "nad DUTB bdi ministrstvo za finance in ne Počivalšek". Minister Počivalšek po Rističevih besedah "samo hodi okoli" in "nima pojma". Dodal je, da so v sindikatu ves čas opozarjali na prepočasen potek prisilne poravnave in nato prodaje.

V hrvaškem sindikatu metalurgov so pojasnili, da so "absolutno razočarani". Regionalni predstavnik sindikata za hrvaško Istro Đino Šverko je povedal, da v primeru, da je razlog za odstop od sporazuma socialna klavzula o možnostih za odpuščanja delavcev po dveh in ne po enemu letu, podpirajo hrvaškega ministra Marića, ki je zahteval, da bi novi lastnik ohranil delovna mesta na Hrvaškem za najmanj dve leti.

To, kar je ladjedelnica Uljanik za južno Istro, je Cimos za severno Istro. Gre za tisoč delovnih mest. Đino Đverko, regionalni predstavnik sindikata za hrvaško Istro

Sindikatom so delovna mesta bolj pomembna kot finančni del pogodbe, zdaj pa lahko ugibamo o namenih vlagateljev iz Vicence, je dodal. "Morda je tudi boljše, da takšni vlagatelji niso prevzeli podjetja, če so imeli namen prodati ga in ne razvijati. Nam je najbolj pomembno, da imajo ljudje delovna mesta in da se kraj razvija; če tega ni, špekulanti niso dobrodošli", je povedal Šverko.

Spomnil je, da se je srečal tudi s podpredsednico hrvaške vlade Martino Dalić, potem ko je hrvaška vlada nedavno podprla dogovor o Cimosu, ki sta ga dosegla Marić in Počivalšek na Otočcu. "Na srečanju s podpredsednico Dalićevo je bilo slišati, da je podpis memoranduma zgolj rutinsko delo", je dodal.

Na vprašanje, kakšna je usoda Cimosovih pogonov na Hrvaškem, je odgovoril, da gre za zapleteno lastniško strukturo ter da je vprašanje, ali lahko sploh Hrvaška stori kaj več. "To, kar je ladjedelnica Uljanik za južno Istro, je Cimos za severno Istro. Gre za tisoč delovnih mest", je še izpostavil Šverko.

V Cimosu je bilo septembra lani zaposlenih 4391 ljudi, od tega v matični družbi v Kopru 1599.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (713)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

proofreader
21. 02. 2017 08.06
+3
Zakaj pa sindikalisti ne najdejo kupca po svojih merilih? Vprašam.
askralj
20. 02. 2017 22.42
+3
A so mimo časi ko se je določenim ljudem šlo na dom in se prenašalo v živo in jih soočilo z okostnjaki?! Sramota kako poročanje
proofreader
20. 02. 2017 22.41
+3
Jama brez dna. Čimprej zasuti.
Uporabnik113189
20. 02. 2017 22.47
+1
Pa še 3000 zaposlenih in njihove družine si pozabil dodati. Res si prijazen.
proofreader
20. 02. 2017 22.48
+5
Če delajo samo izgubo, potem res ni smisla.
Tomvojo
21. 02. 2017 18.37
+1
Delajo visokotehnološke izdelke, zgubo dela pa nesposobno vodstvo in požrtna država
CastrumFF
20. 02. 2017 22.15
-1
A veste katera je najvecja napaka Italije? Da ima slovence za sosede. Aahahaahahaha
ONniON
20. 02. 2017 22.33
+0
a veš katera napaka je na tebi, da se ne zgleduješ po češki,slovaški !
Belabreza
20. 02. 2017 22.14
+14
Aja, vse so naredili. Vodstvo SDH se pride samo pokazat, pa je zanje to dovolj. Bo treba tudi kaj znanja pokazati za tako visoke plače, ne samo nasmeh in frizuro!
Tomvojo
20. 02. 2017 22.09
+3
Novinarji ste v naslovu tisti NE na koncu noter uštulili..... naredili vse da ... pride do stečaja.
Jožajoža
20. 02. 2017 22.02
+10
če smo izplačali okradene varčevalce,izbrisane,samohranilke,denacionalizacijske upravičence,cerkev,socialarje, podarili subvencije kmetom,kvazi firmam ala pipistrel,DOBRO plačujemo preobilni javni sektor in še milijo drugih zadev, potem bomo rešili še cimos. slovenci pod jugo smo bili tako bogati, da nam kradejo že 20 let, pa še imamo.
kolbek460
20. 02. 2017 22.23
+3
Vrhovni
20. 02. 2017 22.01
+17
Naredili bodo vse, da do prodaje pride, tud Italjanom bodo ene 30 m vrgel sam, da prodajo, tud v NKBM smo vložli 800m, da smo jo prodali za 200m, neverjetni uspehi tega ministra, kot komplet vlade
Tomvojo
20. 02. 2017 22.10
+3
Kaj češ ima same strokovnjake okoli sebe.
1500
20. 02. 2017 21.57
-7
aha...spet trobljenje v napačen rog. pa kdaj se boste zavedali da je dolgove treba plačati. kaj so zdaj spet hrvati krivi? prek leti hrvati spet hočejo svoj denar...a tako kot pri ljubljanski banki in ostalih zgodbah o slovenskem uspehu? pa bomo spet davkoplačevalci dobili račun
ONniON
20. 02. 2017 21.53
+5
kaj naj komentiram drugega kot pa da se zgleduj po češki,slovaški tja bi vas morali peljati na prakso da se naučite gospodariti
?asjeza
20. 02. 2017 21.44
+2
vi ste nacija poražencev
kolbek460
20. 02. 2017 21.57
+9
Nacija ki ima zgodovino ,kulturo ,in velikih častnih ljudi imamo domače izdajalce ,ki so se vrnili 91 leta in malo skrivljjajo to našo lepo podobo ,tiste pa imate tudi vi ki vam žal krojijo življenje in so vas pahnili v dolgove in v naročje Ekc izkoriščevalcev in vam naredili pufa za 46 milijard ,pa z prstom kažete okoli ,
brsankovi 1
20. 02. 2017 21.40
+2
Cimos ,še ena slovenska zgodba o uspehu
kolbek460
20. 02. 2017 21.50
+8
Vsi vemo da temu ni tako ,rešitev iščemo ,,in to je TAKOJ STEČAJ ŽE VČERAJ ,vse prevetrit ,in začet znova ,,za prispodobo ,,,njiva ki je zasejana z žitom in je v žitu več kukolja kot semena je najbolje takoj sežgati in ponovno posijati ,,Zdrava kmečka logika ,,
glava2
20. 02. 2017 21.40
+10
sami strokovnjaki, lahko bi najeli še en ducat tujih svetovalcev, da nam povejo , seveda za mastne pare, kako zafurat Cimos do konca! čestitam minister od mojega....
CastrumFF
20. 02. 2017 21.38
-4
AHAAHAHAHAHHAAHHHHA NESPOSOBNI BALKANCI! TO STE. OBOJI.
srebrnibreg
20. 02. 2017 21.39
+7
MiniMilan
20. 02. 2017 21.35
+3
Iščem na netu vsaj en uspešen projekt tega ministra. Žal, razen da nam je podtaknil svoje dolgove iz hotelov, ni najti ničesar.
Tomvojo
21. 02. 2017 19.38
MiniMilan
20. 02. 2017 21.32
+16
Kolikor se lahko spomnimo, je levica ostro nasprotovala zaostritvi odnosov s Hrvaško v času njihovega približevanja EU, kar je predlagala SDS. Takrat bi lahko rešili tako kranjsko klobaso kot teran, pa tudi ostala odprta vprašanja. Danes se na vsakem koraku delajo norca iz nas. Hrvati in Italijani pa so vedno bili zavezniki proti Sloveniji. Kar ob tako nesposobni vladi niti ni težko.
BildiTheEmperor
20. 02. 2017 21.30
+15
Počasi začnejo prihajat računi za našo neresnost in podporo lopovskim nesposobnim politikom in javnim parazitom. Če na ta način hočemo naredit avtogenocid nam bo narava ustregla. Podporniki teh javnih parazitov in lopovsko nesposobnih politikov bodo kmalu imeli priložnost spet si izmišljevat kdo je kriv za kolaps in mizerijo ki neizbežno prihaja. A v bistvu bodo samo plačali za svoje početje. Vsakega sposobnega preženete ali onemogočate, podpirate pa nesposobne in nepoštene. Potem pa pričakujete dobre rezultate? Predvidevam da po naslednjih volitvah ne bo veliko bolje, saj je več kot očitno da je narod vse bolj neresen. Kot bi večino državljanov popadla kolektivna norost in samodestruktivnost. Dobesedno Butale v živo. Amerika, Madžarska, Avstralija, ...... so se ovedle. Mi bomo pa spet zamudili za trendi za 10 let najmanj.
StašaLoko
20. 02. 2017 21.25
+12
Vizija razvoja Slovenije !! Bravo naša politika !! Še en v vrsti odličnih rezultatov vašega dela !!!
weber1
20. 02. 2017 21.17
+9
Hrvatom ne moreš nikoli zaupati, oziroma verjeti.. ma vse bi morali nagnati prek kolpe....
fljfo
20. 02. 2017 21.18
+1
POomisli, nekateri celo opevajo čase, ko smo jim prisegali bratstvo...
kolbek460
20. 02. 2017 21.24
+0
Ja, kdo nas je posiljeval z nezanesljivimi partnerji ,,?
srebrnibreg
20. 02. 2017 21.25
+2
Primorc- prilepi takšen post v katerem so nekateri leta 1918 opevali priključitev Slovenije Hrvaški. Hvala za trud.
fljfo
20. 02. 2017 21.28
-1
Srebrni, ker imaš težave pri branju osnovnih tekstov bom še nekaj dodal, da boš mogoče sedaj razumel:Pomisli, nekateri ŠE DANDANES celo opevajo čase, ko smo jim prisegali bratstvo...
bojer
20. 02. 2017 21.33
+3
Weber, tu ne boš imel kaj dosti podpore vse dokler bo imela množica slovencev dol nepremičnine in dokler bojo slovenci dol množično "čofotali".
srebrnibreg
20. 02. 2017 21.34
+0
Primorc, ker imaš težave pri branju osnovnih tekstov te še enkrat vprašam kdo je leta 1918 opeval čas prisege bratstva, ker takrat je Slovenija bila k njim priključena.
fljfo
20. 02. 2017 21.51
-1
Zberi se malo in premisli se enkrat...Kje sem zapisal, da so leta 1918 opebali čase prisege? Pokaži, prilepi
bema1201
20. 02. 2017 21.13
+5
Še en minister ki so ga Hrvati žejnega peljali čez vodo.
srebrnibreg
20. 02. 2017 21.17
+2
A zato, ker jim ni dal toliko denarja kolikor so hoteli in, ker bodo ravno tako zaradi njih njihovi delavci izgubili delo?
bema1201
20. 02. 2017 21.30
+9
Zato ker jim je nasedel kot že toliko naših politikov. Že leta 1991 je bila velika prevara ko so spustiliJLA preko svojih meja čeprav je bil dogovor drugačen, pa potem mejni prehod Plovanija, da bo samo začasno tam meja , pa je še danes , da ne govorim o vseh ostalih prevarah Hrvatov pa jim še vedno zaupamo, smo naivni kot majhni otroci.
srebrnibreg
20. 02. 2017 21.36
+0
Tisto so pa bili kolegi od naših desničarjev oziroma sektašev. Špeglja so celo zaradi tega zamenjali, ker se je držal dogovora s Slovenijo. sicer pa na vso srečo kakšnih večjih težav nismo imeli saj sta Drnovšek in Kučan vse lepo na kar dober način rešila. Cilj je bil spraviti vojsko na jug iz Slovenije zato se je nekako moralo začeti.
bema1201
20. 02. 2017 21.57
+4
Drnovšek je res veliko prispeval k osamosvojitvi, sploh če pomislim da je bil takrat še predsednik predsedstva in je bil sam v Beogradu med samimi jastrebi JLA. Kučan jo je pa še pravi čas pobrisal iz Beograda , predal orožje TO jugo vojski in o njegovih zaslugah pri osamosvoitvi bi lahko precej diskutirali. Vedel je kaj ga čaka v Beogradu, vedel pa je tudi kaj ga čaka tu če ne bo začel igrati demokrata. Je prebrisan politik, ki pa je na žalost do zadnjega govoril da se niti v sanjah ne predstavlja samostojne Slovenije nato pa čez noč postal predsednik le te.
Tomvojo
21. 02. 2017 19.41
Drni je z LDS naredil največ škode smostojni slolandiji, je spremenil zakonodajo in ustavo, sadove pa še sedaj "žanjemo"