Gospodarstvo

Največji dnevni padec indeksa Dow Jones v zgodovini. Razlog pa: okrevanje gospodarstva

New York, 06. 02. 2018 07.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po večtedenskih rekordnih vrednostih se je trend na newyorških borzah obrnil, čeprav so v petek objavili poročilo, ki kaže na močan trend ustvarjanja novih delovnih mest v ZDA. Vlagatelji so namreč prepričani, da bo ameriška centralna banka kmalu zvišala obrestne mere. Padcu na borzah v ZDA je sledil tudi padec na azijskih borzah.

V ponedeljek so newyorške borze zaznale največji dnevni padec v zgodovini.
V ponedeljek so newyorške borze zaznale največji dnevni padec v zgodovini. FOTO: AP

Newyorške borze so ponedeljkovo trgovanje končale z velikimi padci. Industrijski indeks Dow Jones je zaznal največji dnevni padec v svoji zgodovini in presegel prejšnji rekord iz leta 2008, ko je ta znašal 777,68 točke. Na najnižji točki je Dow Jones tokrat zaznal padec za skoraj 1600 točk, nato pa začel spet rasti. Trgovanje je nato sklenil pri 24.345,75 točke, kar je 1175,21 točke oziroma 4,60 odstotka manj kot v petek. Podobno sta se gibala tudi Standard &Poor's 500 ter Nasdaq Composite, ki sta izgubila 4,10 oziroma 3,78 odstotka petkove vrednosti.

Indeksi na newyorških borzah so se ob začetku torkovega trgovanja večinoma vrnili nazaj v zeleno območje. Sprva so indeksi precej padli, zaradi česar so nekateri analitiki že ugibali o morebitnem tretjem zaporednem globokem padcu, a so se številke po slabih 30 minutah izboljšale.

Največji padec indeksa Dow Jones v zgodovini po točkah je še toliko opaznejši, ker Dow Jones še nikoli doslej ni bil tako visoko, sicer pa je 4,6-odstotni padec največji od avgusta 2011.

Po več tednih podiranja rekordnih vrednosti se je trend na newyorških borzah obrnil. V petek objavljeno poročilo, ki kaže na močan trend ustvarjanja novih delovnih mest v ZDA, je namreč med vlagatelji potrdilo prepričanje, da bo ameriška centralna banka kmalu zvišala obrestne mere.

Po "strmoglavljenju" borz v ZDA so padle vrednosti tudi na azijskih borzah. Japonski indeks Nikkei 225 je padel za 6,1 odstotka, hongkonški borzni indeks Hang Seng pa za 4,5 odstotka. Tudi vlagatelji na evropskih borzah so sledili razpoloženju čez lužo. Tečaji na osrednjih borzah so padli za več kot dva odstotka, vlagatelji pa se bojijo predvsem zvišanja obrestnih mer ameriške centralne banke Federal Reserve.

Pomembnejše borze v Evropi so tako danes zabeležile krepke padce in tako sledijo negativnim gibanjem kapitalskih trgov drugod po svetu. Med vlagatelji se je namreč okrepila bojazen, da se bo inflacija v ZDA letos močno okrepila, tamkajšnja centralna banka pa da bo začela hitro zviševati ključne obrestne mere.

Zlato pridobilo ceno

"Tukaj ne gre za kolaps gospodarstva. Tukaj ne gre za skrb, da trgi ne delujejo dobro. Gre za to, da gre gospodarstvu precej bolje, kot smo pričakovali, zato moramo narediti nove ocene," je za BBC dejala Erin Gibbs iz S&P Global Market Intelligence. 

Se je pa zvišala cena zlata. Slednje se je podražilo za 2,10 dolarja oziroma 0,16 odstotka na 1339,40 dolarja za 31,1-gramsko unčo.

Zaustavitev rasti borznih indeksov v ZDA analitikov ni presenetila

Velik ponedeljkov padec newyorških borznih indeksov je bil za ameriške analitike pričakovan. Menijo, da ni nobenega pravega razloga, da bi se nadaljeval.

Državne obveznice so se krepile že nekaj časa, nizka stopnja brezposelnosti in naraščanje plač je utrdilo prepričanje, da bo inflacija rasla, zaradi česar bo morala centralna banka Federal Reserve povišati obresti, kar pomeni, da se bo denar preselil iz investicij v varčevanje.

V nedeljo je potem zdaj že nekdanja predsednica Federal Reserve Janet Yellen za slovo izrazila mnenje, da so vrednosti delnic povišane skupaj z vrednostmi stanovanjskih nepremičnin, v ponedeljek pa so se indeksi na borzah obrnili navzdol.

Primerjave z borznimi zlomi preteklosti so po prepričanju enega od vodilnih analitikov v ZDA, ustanovitelja podjetja Renaissance Macro Research Jeffa deGraafa, ki ga navaja agencija Bloomberg, pretirane.

Na črni ponedeljek leta 1987 je na primer S&P izgubil 20 odstotkov vrednosti, vendar pa so bile okoliščine takrat drugačne. Med drugim se je padec zgodil po daljšem obdobju drsenja borznih indeksov.

Gospodarske osnove so namreč trdne. Rast gospodarstva se nadaljuje tako v ZDA kot tudi po svetu, brezposelnost je nizka, pri 4,1 odstotka, poslovna poročila podjetij so močna in za pocenitev njihovih delnic ni pravega razloga.

'Ni čas za razprodajo delnic'

Analitik banke UBS Mark Haefle svari vlagatelje, naj ne zapadejo v paniko, ker še ni čas za razprodajo delnic. Napovedal je, da bo pretres minil, ko se bodo v ospredje pozornosti znova vrnile trdne gospodarske osnove.

Glavni strateg za vrednostne papirje pri Goldman Sachsu David Kostin je opozoril, da so bili analitiki in vlagatelji letos najprej presenečeni nad silovito rastjo indeksov, kar so poganjale tudi konec lanskega leta sprejete davčne olajšave.

S&P 500 je v dveh letih skočil za 50 odstotkov, samo januarja letos pa za 5,6 odstotka. Tako kot je bila rast na začetku leta pretirana, je zdaj tudi strah pred borznim zlomom pretiran.

V petih dneh je Dow Jones izgubil vse, kar je pridobil v zadnjih mesecih

Rast borznih indeksov se je začela že marca 2009, ko se je začelo počasno okrevanje po veliki finančni in gospodarski krizi. Dow Jones je začel z vrednosti le 6500 točk, do 9. novembra 2016, dan po izvolitvi Donalda Trumpa za predsednika ZDA, pa se je povzpel na vrednost 18.613 točk. Od takrat pa vse do zadnjega rekorda pretekli teden je narasel za 42 odstotkov na okrog 26.400 točk.

Po petkovi objavi izjemno dobrega poročila ministrstva za delo ZDA o zaposlovanju in stopnji brezposelnosti je med borznimi vlagatelji nenadoma zavladalo spoznanje, da so časi tako dobri, da se bodo kmalu morali končati.

V petih dneh do danes je Dow Jones izgubil vse, kar je pridobil od novembra lani. S&P 500, ki je od Trumpove izvolitve narasel za 34 odstotkov, je zdaj izgubil šest odstotkov od rekordne vrednosti 26. januarja.

"Z rastjo borznih indeksov se nismo hvalili. Prvič zato, ker smo se zavedali, da borza ni ekonomija, in drugič, ker smo se zavedali, da boš, če se hvališ z rastjo, potem odgovoren tudi za padec," je v ponedeljek dejal nekdanji tiskovni predstavnik Bele hiše pri Obami Jay Carney.

To je letelo na zdajšnjega voditelja ZDA Trumpa, ki je na grozo svojih svetovalcev od konca lanskega leta redno poudarjal rast borznih indeksov in si lastil zasluge, da je to posledica njegove politike odpravljanja regulacij in nižanja davkov. Svetovalci so bili zgroženi iz enostavnega razloga, ker so se zavedali, da bo šlo tisto, kar gre gor, enkrat tudi dol.

Trump se je z rastjo borze hvalil še pred tednom dni v svojem govoru o položaju v državi. Ko so borzni indeksi v ponedeljek drveli navzdol, je imel Trump govor o svojih uspehih v Cincinnatiju, vendar borze več ni omenjal. Namestnik tiskovne predstavnice Bele hiše Raj Shah je novinarjem razložil, da je vsem na svetu jasno, da gredo borze enkrat gor in enkrat dol.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (85)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
07. 02. 2018 22.58
Povejte kje imate investirane svoje penzione. Si predstavljaš sindikat ki nima multi-miijardski pokojninski sklad.
ni_mi_vse_eno
07. 02. 2018 16.55
+1
Leta 2008 gospodarstvo ni kolapsiralo zaradi "subprime mortgage", ker je ta bil veliko premajhen. Takrat je bila cena nafte 148$/sodček. Učimo se iz zgodovine, zato gledamo diagrame (google; GDP vs oil price chart) in razumemo zakaj so se v zgodovini dogajale krize. Bistvo pa je očem nevidno, namreč denar se ustvarja kot dolg in posoja za obresti na obresti. Gre za največjo prevaro v zgodovini. (glej, Največji prevara v zgodovini človeštva - Hidden Secrets of Money, 7 miljonov ogledov).
ni_mi_vse_eno
07. 02. 2018 15.03
+1
Kolapsa še ne bo vse dokler se cena nafte ne dvigne vsaj na 150$/sodček. Vsa nafta se namreč kupuje in prodaja v dolarjih. Zato so ZDA uničile Gadafija, ker grozil, da bo nafto prodajal v zlatu (Glej: Gadhafi's Gold-money Plan Would Have Devastated Dollar). Zato je moral pasti režim Iraka, ker je Sadam grozil prodajati nafto v evrih (The Guardian: Iraq nets handsome profit by dumping dollar for euro). Zato si lahko ZDA privošči tiskanje ničvrednih papirčkov, ker jih cel svet želi. Ko pa bo cena nafte narasla na neko kritično raven, takrat si svet ne bo več mogel privoščiti nafte in ne bo kupoval dolarjev, da bi kupil nafto zgodil se bo nov kolaps. Kolaps se bo zgodil z matematično gotovostjo pravijo znanstveniki, ko bo omejenost naravnega sveta trčila v zahtevano stalno eksponentno rast (2, 4, 8, 16 ... ) gospodarstva. Brez rasti gospodarstvo pade in propade zaradi načina ustvarjanja denarja kot dolg za obresti na obresti.
ni_mi_vse_eno
07. 02. 2018 14.54
+2
Naš sistem je zgrajen na papirju in vsak lahen vetrič ga podre. Učimo se iz zgodovine. Le zakaj je Voltaire izrekel: "Papirnati denar se sčasoma vrne v svojo lastno vrednost - nič." Le zakaj so v času največjega pomanjkanja v Weimarski republiki kurili s papirnatim denarjem? (weimar hyperinflation, google slike). Spoznajmo, da se zgodovina ponavlja dokler se nekaj ne naučimo iz nje. Poglejmo delovanje našega sistema sedaj tudi v slovenskem jeziku na priljubljenem filmskem depozitu: Največji prevara v zgodovini človeštva - Hidden Secrets of Money 4. Resnično gre za prevaro, ki zadolži vse države sveta, povzroča vedno večjo neenakost (google, inequality global) in večino tretira kot sužnje, ki morajo plačevati davke za šolsvto, socialo in zdravstvo, medtem ko se denar preusmeri v plačevanju obresti dolga, ki ga sploh ne bi potrebovali, če bi država lahko sama ustvarjala svojo valuto. Zato se danes za reveže zbirajo plastični zamaški in pošilja sms-je na 1919, ker država zanje nima denarja, za banke se pa takoj najde 5 miljard, ki se jih naprti na glave ljudstva. Živelo znanje.
Brabus
07. 02. 2018 08.22
+0
Isto , ko nafta. Ko se krepko špoceni, jo naši veleumi pocenijo za cent, ko se pa malenkost podraži, jo pa podražijo za pet centov.Sedaj bo Dow v odboju, naše delnice bodo pa še kar rdeče. Hebi ga, socializem.
sodnik16
06. 02. 2018 19.47
-1
Je pa zanimiva ljubljanska borza saj ko svetovne borze rastejo miruje. Pri padcih pa tkoj credni nagon. Kdo bi razumel.
nikhrast
06. 02. 2018 20.15
+1
Pa kaj si pričakoval, plače gredo gor, obresti tudi, pojavila se bo inflacija.
Zaresnico
06. 02. 2018 22.56
+0
jaz sem tam trgoval od začetka do konca. Moj komentar: ta borza je brez veze.
nikhrast
06. 02. 2018 16.21
-1
Hvala bogu da imamo investicije razpršene, to je pomembno za navaden folk v Ameriki in Kanadi ki ima svoje investicije v 401K in RRSP. Isto gre za pokojninske sklade ki jih ima skoraj vsak sindikat. Kaj narediti, nič, to je nasvet vsakega finančnega nasvetnika.
Našvasan_zob
06. 02. 2018 13.13
+1
Index borznega strahu VIX je poskočil za 160%... divje...očitno pa le ni tko nedolžno..
Madeni
06. 02. 2018 12.15
+3
Vse po ( u ) sod sama VIRTULIZACIJA...Megla kupujejo in prodajajo pa trikrat NČ..
Madeni
06. 02. 2018 12.16
+2
Ampak se splača..Prodajam kar nimam tistemu kii to ne rabi pa se zmenma..in unuičima tistega ki to proizvaja in potrebuje..no nekaj takega je ŠTRUKLJEVANJE...
Skunk Works
06. 02. 2018 11.10
+4
Če bo spet kriza, bo spet JS pri nas plačeval daleč največji davek krizi, in se največ odpovedoval, pa sploh krize ni zakrivil,...če to ni krivica....kot že prejšnikrat,.....hehe,....
mogerad
06. 02. 2018 11.29
+4
javni sektor obstaja tudi zato da podpira gospodarstvo. če gospodarstva ni tudi javnega sektorja ni
Skunk Works
06. 02. 2018 11.37
+8
Seveda, ampak pri nas je bil predstavljen JS, kot največja žrtev krize,...po štrukljevo.....ne vem koliko milijardam vse so se odpovedali in jih žrtvovali....
Mikrostruktura
06. 02. 2018 11.02
-4
Kriptovaluta pa takoj spet na gor po objavi teh novic :)
Našvasan_zob
06. 02. 2018 13.14
+1
Našvasan_zob
06. 02. 2018 13.15
+5
Po domače povedano -75% v 2 mesecih... če si ga kupu okol 15.000, ko je bilo medijsko pumpanje na vrhuncu si zdele nekje -55%... če si ga kupu na kredit pa zdele švicaš mrzli švic..
?asjeza
06. 02. 2018 10.43
+5
spet bo na kratko potegnil javni sektor o bog:/
frako
06. 02. 2018 10.43
+2
V glavnm trumpete in trampovci to so vse lažne novice in podobno borza deluje bolje kod kadarkoli prej zaupajte v trampa pa to.
Adolph
06. 02. 2018 10.36
-1
Borza,katerakoli, prodaja samo sjaj in kdo v to verjame,verjame tudi v Bozicka,Kurente in coprnice . . . . . .
Našvasan_zob
06. 02. 2018 10.22
-1
Je pa zanimivo, da so se futursi na ameriške indexe že odbili v zeleno , Bitcoin je pa dol užgal dodatnih 7%... trenutno 6400 usd..
Aijn Prenn
06. 02. 2018 10.34
+2
frako
06. 02. 2018 10.20
+4
drgač pa v besedah trampa februarja 2015 je twitnil: Če borzni index dow jones pade za več kot 1000 točk je treba sedečega predsednika naložit v kanon in ustrelit prot soncu
Našvasan_zob
06. 02. 2018 10.16
-1
Drugač pa.. za tiste, ki stanje borznih tečajev vežejo na stanje gospodarstva... Zadeve NISO take kot pišejo mediji, da borza odraža stanje gospodarstva danes... BORZA ODRAŽA STANJE GOSPODARSTVA V PRIHODNOSTI ---> cca. 9 mesecev v prihodnoti.... Borze dosežejo dno in vrh VEDNO predno se to odrazi v sami gospodarski sliki..
frako
06. 02. 2018 10.12
+2
mar zdele miljonarji in miljarderji jokajo na vs glas da nebi borza padla, in furajo tole propagando. Pozabl ste povedat da bi bil badec 3x takšn, če se nebi nabavn i računalniški program miljarderjev aktiveral ko je borza padla dovol nizko in pokupil vse, samo kljub priljuvu miljard na kupni strani borze še vedno ta pada kot kamn.
Adminjef
06. 02. 2018 10.13
-1
Adminjef
06. 02. 2018 10.08
+3
Rekordni rasti sledi rekordni padec. Nevem kaj je tu čudnega. Tisti, ki pa govorite o neki krizi pa nimate pojma. Poglejte si gospodarske kazalce zahoda, ki so odlični.. Tudi sam sem v rdečih številkah, ampak sem popolnoma miren. Kar gre dol, bo šlo enkrat gor.. Še pred poletjem bodo padali novi rekordi.
AlternativeFacts
06. 02. 2018 10.15
+0
čudnega je v tem, da rekordna rast nima blage veze z rekordnim padcem....tu bo potrebno še počakati kakšen dan ali dva, da bomo dobili pravo sliko....Preveč akterjev, od bank, špekulativnih skladov in nenazadnje samih korporacij, je lahko vpletenih v ta padec....Lahko je tudi povsem enostavna igra s Kitajsko, če se to prenese na kitajske borze bo veselje na ZDA trgu...
Našvasan_zob
06. 02. 2018 10.18
Gospodarska slika je odlična DANES:.. ne veš pa kakšna bo ta slika čez 9-12 mesecev... borze pa se običajno obnašajo tako kot bo gospodastvo zgledalo takrat..
Našvasan_zob
06. 02. 2018 10.19
+1
Kar pa se novih rekordov tiče to poletje... kdo ve, mogoče pa res.. presenetilo me nebi.. Sploh če bo FED začel kaj otresat z zavlačevanjem dviga obrestnih mer..
Adminjef
06. 02. 2018 10.21
-1
Rekordi so dvorezen meč. V bistvu so super, ampak je samo vprašanje časa, kdaj se bo začela razprodaja in pobiranje zaslužka..simple as that. Nevem kaj vsi nekaj komplicirate totalno brezveze..
Adminjef
06. 02. 2018 10.23
+1
Ne vidim enega razloga, da bi se končala gospodarska rast. Dokler je Trump na oblasti se nimamo kaj bat. Desne stranke zmagujejo po Evropi, kar je super..
Našvasan_zob
06. 02. 2018 10.26
Kdo je predsednik države je precej nepomemebno... edino kar je pomembno je kaj se dogaja na FEDu in kolk so nagnjeni k 0ti obrestni meri ter printanju novega keša... Tale rekord je 80% posledica masovnega printanja SKORAJ VSEH centralnih bank po svetu..
AlternativeFacts
06. 02. 2018 10.29
+1
Gospodarska slika bo čez 9 mesecev povsem enaka, kot je danes, v to ste lahko 100%....špekuliramo pa lahko na 1001 način, zakaj se je danes zgodilo to, kar se je....Recimo.....Kaj če zadaj stoji samo gospodarstvo, ki je ob zadnji davčni reformi dobilo zajeten kupček denarja iz naslova davčnega odpustka in zato v tem trenutku ne vidijo razloga za kupovanje delnic, ampak raje dokapitalizirajo podjetja in s tem na tak način izrivajo male delničarje iz podjetja? ..Ali če gremo še malo drugače, kaj če so za ta padec krive banke, ki naj bi dvignile obrestno mero in ljudje sedaj ne vidijo razloga, da bi kupovali delnice, ker bo donosnost varčevanega denarja na banki enaka delniškim donosom, s tem, da banka vsaj jamči za del denarja, dočim borza ne jamči za nič...?
Mega100
06. 02. 2018 10.07
+5
Če pride do finančnega zloma...ne skrbeti v Sloveniji je že tako stalno vse na tleh...lol.