Gospodarstvo

Preventovi delavci prijavili za dva mio terjatev

Slovenj Gradec, 11. 11. 2010 14.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V stečajnem postopku družb Prevent Global in Prevent avtomobilski deli so upniki v roku po še nedokončnih podatkih prijavili za okoli 102 milijona evrov terjatev, od tega okoli 70 milijonov do Globala.

V stečaju Preventovih družb je prijavljenih za okoli 102 milijona evrov terjatev.
V stečaju Preventovih družb je prijavljenih za okoli 102 milijona evrov terjatev. FOTO: Mateja Klavs

Po besedah stečajnega upravitelja Globala Preventa Borisa Kastivnika seznama prijavljenih terjatev še nista dokončna, saj je možno, da je kdo od upnikov terjatve prijavil s priporočeno pošto. Kastivnik in stečajni upravitelj družbe Prevent avtomobilski deli v stečaju Grega Erman imata zdaj mesec dni časa, da preverita terjatve.

Največje upnice družbe Prevent Global so banke, pri čemer je terjatve prijavilo sedem bank (LHB, NLB, Banka Koper, Banka Hypo, Banka Celje, NKBM in Abanka). Kot je povedal Kastivnik, so ločitveni upniki, ki imajo terjatve zavarovane - med njih sodijo tudi banke -, do Globala prijavili za 54,5 milijona evrov terjatev od vseh skupno prijavljenih.

Skupno je bilo v primeru Prevent Globala prijavljenih 288 terjatev, od tega so delavci prijavili 182 terjatev iz naslova neplačanih plačil. Kot prednostne terjatve so delavci prijavili za 1,6 milijona evrov terjatev, kot navadne pa za 400.000 evrov, je nanizal. Koliko bodo upniki poplačani, za zdaj še ni možno napovedati, je pa glede na zaključno bilanco stanja dan pred stečajem 9. avgusta letos premoženje Globala ocenjeno na okoli 63 milijonov evrov, v kar so vključene tudi terjatve do hčerinskih družb, izmed katerih pa so nekatere tudi v stečaju.

V primeru družbe Prevent avtomobilski deli so upniki doslej prijavili 1217 terjatev v skupni vrednosti za okoli 32 milijonov evrov, od tega je prijav z ločitvenimi pravicami za 13,5 milijona evrov. Od vseh prijavljenih terjatev so jih delavci prijavili 1181. Glede na zaključno bilanco stanja podjetja ob stečaju je bilo premoženje družbe ocenjeno na 6,4 milijona evrov, tako da glede na ta podatek Kastivnik ne ocenjuje tako visokega poplačila terjatev kot v primeru Globala, je pa to po njegovem težko napovedovati.

Delavci so del svojih terjatev, kot je znano, že dobili izplačanih iz jamstvenega sklada. Sklad je skupno 1155 delavcem dveh Preventovih družb iz naslova neizplačanih plač, nadomestil za neizrabljen dopust in odpravnin 15. oktobra izplačal dobre 3,3 milijona evrov bruto. V povprečju so prejeli izplačilo v višini 2870 evrov bruto oziroma 1657 evra neto. Kastivnik je danes v zvezi s tem povedal, da v deležu, ki ga je delavcem izplačal sklad, slednji vstopa v stečajni postopek kot upnik, delavcem pa bodo že izplačani del odšteli od prijavljenih terjatev.

Cenitev premoženja obeh nekdaj osrednjih Preventovih družb še poteka. Kot je dejal Kastivnik, bodo po pridobitvi cenitev čim prej skušali unovčiti še "živo premoženje". Med te sodi tudi podjetje Lesna Tovarna ivernih plošč Otiški Vrh z okoli 270 zaposlenimi, pri čemer po njegovih besedah strategija prodaje še ni določena, bo pa ta po zagotovilih stečajnega upravitelja transparentna. Povedal je tudi, da so premoženjske zadeve v okviru Preventa zelo prepletene, tako da vseh cenitev vsaj v Prevent Globalu ne bodo uspeli opraviti v zakonsko določenem roku. Je pa napovedal, da bo v kratkem stekla prodaja Preventovega premoženja v Radljah, pri čemer računa, da bo razpis objavljen v treh tednih.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Alexxsaso@yahoo.ca
15. 11. 2010 12.18
Jimi115.11.2010, 07:391 102 MIO ? Kam je poniknil ta denar? Kdo je za to odgovoren in kdo je imel od tega korist? Kaj so počeli DURS, kriminalistična policija in politika, da tega finančnega brezna ni nihče pravočasno zaznal? Kaj je narobe s to državo, da so možne takšne kraje, pa da tega nihče ni v stanju preprečiti...? Do danes se ni uvedena ena preiskava zoper tri glavne akterje te katastrofe imenovane PREVENT. Mediji so dokaze prinesli na dlani in potem vse tiho je bilo... Roka roko umije..
Jimi1
15. 11. 2010 07.39
102 MIO ? Kam je poniknil ta denar? Kdo je za to odgovoren in kdo je imel od tega korist? Kaj so počeli DURS, kriminalistična policija in politika, da tega finančnega brezna ni nihče pravočasno zaznal? Kaj je narobe s to državo, da so možne takšne kraje, pa da tega nihče ni v stanju preprečiti...?
Alexxsaso@yahoo.ca
15. 11. 2010 07.02
misli-si12.11.2010, 16:592 Naj vrnejo tisti,ki so naredili takšne pufe.pa bodo še vseeno lahko oni normalno živeli,delavci,pa bo dobili to kar jim pripada.Če nebi bilo pridnih ženskih rok,se ti gospodi ne bi vozili z privat letali in helikopterji.Naj bolj žalostno pa je to,da država za te delavce ni naredila NIČ!Dali so jih najboljšemu med najslabšimi-Boxmarku,tako,da se njihova nočna mora nadaljuje.Resnično BRAVO !!!!!!!!!!!!!!!Sramota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ... tako. Boxmark je na "pogoriscu" Preventa Radlje postavil delovno taborisce. Ze tako ponizane zenske delajo v popolni tisini, ker se niti pogovarjat med sabo ne smejo. Radio je popolnoma prepovedan. Da se drzijo reda skrbi neka Helga, ki patruljira po hali ves dan in opozarja po nacisticnem sistemu vsako, ki bi si drznila spregovoriti oziroma nasmehniti v delovnem casu. Pa vse to za 520 € bruto. Drzava - to je krsenje clovekovih pravic... Drzava pa spet nic...
misli-si
12. 11. 2010 16.59
Naj vrnejo tisti,ki so naredili takšne pufe.pa bodo še vseeno lahko oni normalno živeli,delavci,pa bo dobili to kar jim pripada.Če nebi bilo pridnih ženskih rok,se ti gospodi ne bi vozili z privat letali in helikopterji.Naj bolj žalostno pa je to,da država za te delavce ni naredila NIČ!Dali so jih najboljšemu med najslabšimi-Boxmarku,tako,da se njihova nočna mora nadaljuje.Resnično BRAVO !!!!!!!!!!!!!!!Sramota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mancyy
11. 11. 2010 16.58
Za te delavce ne skrbi nikogar namreč niso Bosanci ali Šiptarji.
odbogaposlan
11. 11. 2010 16.32
za pop tv obstajajo samo pogorišča, mrtvi ljudje, iznakaženi obrazi, itd......
odbogaposlan
11. 11. 2010 16.32
in kam se je izgubilo danšnje zaslišanje zemunskega klana v SLO parlamentu? kot za pop tv ne obstaja.....
saintjozef
11. 11. 2010 16.00
Očitno so banke (naše) imele nalogo potalat denar in okrast Slovence.
apiar
11. 11. 2010 15.17
Kako je lahko tisti del NLB, ki je v tuji lasti imel profit, slovenski del pa velike izgube?