Gospodarstvo

Najprej opomin, nato izklop in na koncu tožba!

Ljubljana, 26. 03. 2010 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Velika večina si ne zna več predstavljati življenja brez komunikacij, odvisni smo od mobilnih telefonov, tudi po medmrežju želimo brkljati od vsepovsod. Vse lepo in prav, dokler vemo, da imamo razen pravic tudi dolžnosti.

Nikar se ne jezite na operaterja, če vas bo izklopili zaradi neplačanih računov.
Nikar se ne jezite na operaterja, če vas bo izklopili zaradi neplačanih računov. FOTO: iStockphoto

Slovenski operaterji pravijo, da velika večina njihovih naročnikov račune plača znotraj določenega roka, za tiste, ki na plačilo pozabijo, bodisi po nesreči ali pa tudi namenoma, pa imajo vzpostavljene mehanizme obveščanja. Seveda vas bodo iz omrežja izklapljali in vam onemogočili komuniciranje le postopoma, a dobro je vedeti, kdaj in kako bo do tega prišlo.

Zamudnikom, ki bi radi rešili situacijo, navadno pomagajo, ali z odlogom ali z obročnim odplačilom, seveda pa dolžniku, ki ne kaže pripravljenosti poravnati svoje zapadle obveznosti, preti tudi sodna izvršba oziroma celo tožba!

Vedite pa, da so prehodi neplačnikov med operaterji možni, kajti podatkov o (ne)plačevanju obveznosti si operaterji medsebojno ne posredujejo. Tudi podatki o plačilni disciplini naročnikov spadajo pod predmetno zakonodajo o varstvu osebnih podatkov, zato jih operaterji varujejo v skladu s predpisanimi mehanizmi.

Povprašali smo pri operaterjih in preverili, kdo plačuje pridno in kaj čaka neplačnike. Kako si lahko pomagate sami in kaj lahko storite skupaj ter kdaj se bodo začele pojavljati prve nevšečnosti, če boste opomine, ki bodo prihajali, vztrajno ignorirali ...

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roxy79
26. 03. 2010 12.52
-1
za mobitel imajo denar... za položnice od elektrike,prehrano(šolsko malico)pa ne? hmm.....
Uporabnik215111
26. 03. 2010 10.22
Hrcek_teka_teka Banke vedo, da nisi dober komitent, ker so med samo povezane v sisbon sistemu. Se pravi, da se v tem sistemu zbirajo in obdelujejo podatki, ki se nanašajo na zadolženost in korektnost izpolnjevanja pogodbenih obveznosti fizičnih oseb posameznikov in so dodatna informacija za določitev njihove kreditne sposobnosti, od katere je odvisna odobritev posla in določitev pogojev za posamezno storitev.
dondino
26. 03. 2010 09.55
koga pa to zanima????
hulgar
26. 03. 2010 09.51
Tušmobil ima take super pakete, da kr dol padeš. Prodajo ti telefon za 1 €, pa ti po 2 mesecih neha delat, pol ti pa ne dajo nadomestnega telefona, ker jih kao nimajo, pol pa čakaš 2 mesca na telefon, ki pa spet ne dela, ko ga dobiš nazaj, pol pa ponoriš in kličeš na reklamacije, pa ti rečejo, d pejd pa k drugmu operaterju, če ti pri njih ne paše... Na konc ti pa tožbo poknejo.. Fajn posčovanje z njihove strani, ni kaj. Sicer pa itak sam kupci mormo poznat dolžnosti in se držat pogodbe!
Dacar
26. 03. 2010 09.32
+1
Vsi operaterji, banke, Lizingi in ostala sodrga služi denar na tako svinjski način, da se ne upam povedat ker so cene vseh storitev v plafonu v resnici je zelo poceni. Poleg tega imajo vse institucije svoje črne liste katere si med sabo dopolnjujejo in se obveščajo glede neplačnikov in ostalih ki želijo njih ogoljufati. Na žalost je to realnost s katero se srečujemo vsi zanimivo pa je da marsikdo med nami ne ve da se nekateri politiki, estradniki in njihove cele družine pogovarjajo zastonj oz. plačujejo drugi za to. Samo za to da se posamezen operater lahko pohvalli koga ima na svoji strani, poleg tega da se talajo zastojn najboljši telefoni. Med tem pa ti mastno plačuješ za svoje pogovore. Poleg tega velika večina njihove obstoječe infrastrukture nima urejenih papirjev za obratovanje in to vedo vsi odgovorni. Tako se dela v Naši lepi deželi in sram je lahko tiste ki dovolijo to.
jezni_jezek
26. 03. 2010 09.31
Meni gre na zivce da pred trgovino Tus v Krskem se mi vklopi Hrvaski signal in nisem vedu in tudi poloznica je bla zanimiva
Lucipin
26. 03. 2010 09.24
zdej pa je tušmobil kriv ker ti ne znaš pravočasno poravnat svojih obveznosti...tukaj si sam kriv...in noben drug...
kceh011
26. 03. 2010 08.44
največji lopo.i so pri Tušmobilu!..
ddrej
26. 03. 2010 08.42
citat:",zato jih operaterji varujejo v skladu s predpisanimi mehanizmi." Varuhinja, pomisli malo kako sranje včasih delaš, ščitiš kršilce zakona, da lahko naprej izkoriščajo sistem!!!!
Rok Leban
26. 03. 2010 08.20
Zanimivo da konkurenčna zavarovalnica VE da ste neplačnik pri drugi zavarovalnici in vas ne bo zavarovala !
LomilkaSrc
26. 03. 2010 06.34
ampak zanimivo je da konkurenčna banka VE da ste slab plačnik