Gospodarstvo

Najmanj 400 podjetij ne plačuje študentskega dela

Ljubljana, 23. 05. 2010 12.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Sloveniji je vse več podjetij, ki ne plačujejo študentskega dela. Na črni listi treh največjih študentskih servisov je ves čas od 400 do 500 neplačnikov.

Neplačnikov med delodajalci je med 400 in 500.
Neplačnikov med delodajalci je med 400 in 500. FOTO:

Študentski servisi študentom, ki delajo preko njih, izplačila večinoma krijejo iz lastnih sredstev, vseeno pa včasih kdo ostane brez zasluženega denarja.

V začetku tega tedna je sedemnajstletnik s protestom v Kranju skušal od Agencije M Servis izterjati vse od februarja neizplačano študentsko in dijaško delo. Denarja po pogovoru s članom uprave omenjenega servisa Boštjanom Groblerjem sicer ni dobil, obljubili pa so mu, da bo izplačan do konca junija.

Kot je povedal Grobler, imajo enajst podobnih primerov in povsem razume stisko neizplačanih mladostnikov. Študentski servisi študentom, ki delajo preko njih, izplačila namreč krijejo iz lastnih sredstev, vendar le za podjetja, ki redno plačujejo svoje obveznosti.

Kriza pa se pozna tudi pri študentskem delu. V manj kot letu dni so podjetjem rok za izplačilo tovrstnega dela podaljšali za 15 dni. Ker pa je vse več podjetij, ki kljub temu ne plačujejo, so se povezali z dvema največjima servisoma in vzpostavili spletno stran www.neplacniki.info s seznamom več kot 400 družb, ki s plačilom zamujajo preko 60 dni.

Do predlaganega zakona o malem delu ima Grobler zadržke, tudi zaradi tega, ker so v okviru javne razprave na ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve poslali svoje predloge tako kot agencija kot tudi v okviru Strokovnega interesnega združenja agencij za posredovanje začasnih del, vendar nikoli niso prejeli odgovora.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nandy
24. 05. 2010 15.00
Na študentske nakaznice delajo V Šparu na Blagajni pri vsakem pribatniku, penzionisti Bosanci, Romuni in kdor ima cajt. Kajne vi LDS - ovci ki pulite plevel na njivi kjer ste ga posadili.
pravakritika
24. 05. 2010 13.27
...stran neplacniki.info deluje...... Vendar ne vem, polovico teh je itak v stečaju. Vmes so pa ZEEEEEEELO zanimiva imena..... Taista imena se pojavljajo tudi kot redni neplačniki ostalemu gospodarstvu.
Trglav
24. 05. 2010 07.57
Še enkrat dodajam naslednje: Nič nimam proti študentom, ki resnično morajo delati, da se preživijo. Zanimivo, ti so kljub delu običajno uspešni tudi pri študiju. Večino je faliranih študentov, ki kradejo bogu čas, staršem in nezaposlenim delavcem pa denar. Sedaj se je pojavil še nov problem - neplačevanje. Ja, študentje, če ste drugje zaščiteni, vam je na tej fronti odklenkalo. Tu so pa močnejši od vas in sicer taki, ki jih vodijo v Italiji pod "mafija", pri nas pa se imenujejo sposobneži; delujejo legalno! Torej, raje študirajte normalno in postanite normalni rešitelji naše družbe. Na vas svet stoji, ampak le na tsitih, ki resnično študirate.
shishko88
24. 05. 2010 07.06
jugoslovan23.05.2010, 21:065 Komu sploh še verjeti? Koliko študentov ima Telekom Slovenije , Mobitel ,Vurs ..... Sploh pa koliko sinčkov , hčerk in ostalih sorodnikov dela na tak način in dobijo tudi po 10 eu za uro nedela banda ! ...lej jst sem mobitelov študent in take velke firme ki imano 200 al pa še več študentov plačuje redno...ker take firme si ne morejo privoščit da neb plačevali...ker tu je denar...ne plačujejo večinoma male firme oz privatniki...
Libra77
24. 05. 2010 01.09
...zato, ker razvajeni otroci vodilnih čez vikend s privat letalom v Španijo, preveč porabijo. Da ne omenim modernih življenskih pripomočkov.
jugoslovan
23. 05. 2010 21.06
Komu sploh še verjeti? Koliko študentov ima Telekom Slovenije , Mobitel ,Vurs ..... Sploh pa koliko sinčkov , hčerk in ostalih sorodnikov dela na tak način in dobijo tudi po 10 eu za uro nedela banda !
Jožajoža
23. 05. 2010 19.58
kdo še pa danes plačuje. država podpira in odpisuje davke največji dolžnikom, barabam in samohranilkam.
periot
23. 05. 2010 18.22
drejc MB odgovor na tvoj komentar zakaj delavci ne mečejo granitnih kock nad parlament? zato ker se bojijo ker niso enotni med sabo zato tudi ničesar ne dosežejo to pa izkoriščajo delodajalci in država?In dokler bo tako bodo po delavcih vsi srali v nedogled...
Jani.
23. 05. 2010 17.57
To je čista resnica in to že pred časom krize. Študent nima prav nobene zaščite. Kar se tiče plačila, si zadnji v prehranjevalni verigi, pa tudi tretiran si tako, sploh ko je govora o kakih privatnikih. Da se stvari premaknejo si moral najprej dobiti vrnjene podpisane napotnice, da imaš sploh kako osnovo, da si kaj delal in seveda celi prepiri koliko ur si oddelal. Seveda je pa to velika umetnost pridobit podpise in gre zgolj zahvali po samoiniciativi! Šele potem ti ŠS kao pomaga z nekimi pravnimi službami, akontacijami dela, če imaš zegn ipd. Plačila se običajno zavlečejo po nekaj mesecev zamika. Kar se mene tiče, niso za nobeno rabo. Seveda se borijo zate šele, ko imajo neko pravno osnovo; potrjeno napotnico oz. če so ti dali akontacijo, ker potem se borijo za svoj denar, prej pa jim dol visi zate, ker njim se nikjer ne pozna, si na zgubi samo sam, če si denarja oz. vsaj podpisa ur lastnoročno ne izterjaš! Zato pa je akontacija prej izjema kot pravilo. Hvala lepa za tak ŠS.
saintjozef
23. 05. 2010 17.43
Študentje, ustanovite podjetje za izterjavo. 5 omar v službo pa bodo "podjetniki" sami dnarčke prinesli, ne pa da študent po leto dni "fehta" SVOJ denar !
a.abc
23. 05. 2010 17.41
@drejcMB o joj. pa nismo usi študentje metal KOCK..itak se pa govori da so bli tisti k so to metal, posebi organizirani..in nimajo veze s protestom.. ne boš vrjeu, nismo usi tok primitivni!!!!
nekdo...
23. 05. 2010 17.24
drejcMB ja zato ker so hlapci. Če pa nebi bli pa bi stopli študentom ob bok
Drejc MB
23. 05. 2010 17.04
Ni prav, samo koliko podjetjij pa ne plačuje delavcev, ki imajo otroke in družine in s tem povezane še mnoge stroške, ki jih študentje še nimajo, pa nihče od njih ne meče granitnih kock v parlament in ne razgraja po prestolnici..........
_dolfi_
23. 05. 2010 16.46
katastrofa...to ti je Slovenija....
kawboy
23. 05. 2010 16.45
Zanimivo bi bilo videti koliko družb bi bilo na seznamu takrat, ko bi objavili seznam vseh tistih, ki nismo povezani z študentskimi servisi (študenti) in sindikati (sindikalisti). Natančno povedano, ki delamo za določen čas in nismo študenti. Omejuje nas pa zakon o varstvo osebnih podatkov. Treba bi bilo javno objavit podjetje in ime ter priimek lastnika, odgovorno osebo, družbenika itn. (samo problem bi nastal, če je takšnih oseb več z istim imenom in priimkom.).
word
23. 05. 2010 16.05
če ne plačajo morš pa tok na šihtu pobrat da si izplačan
Hugh_Mungus
23. 05. 2010 15.48
Z malim delom bo prav za te primere skrbel rizični sklad, iz katerega se bo stekalo 0,3 % dajatev od malega dela Zavodu Republike Slovenije za zaposlovanje za skupni rizični sklad, neplačnika bo pa sankcionirala organizacija. 36. člen (predloga Zakona o malem delu 15.4.2010) (rizični sklad) (1) Skupni rizični sklad za primer neplačila delodajalcev za opravljena mala dela vodi Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, ki je odgovoren za izvajanje postopkov pri koriščenju sredstev sklada. (2) Sredstva rizičnega sklada se smejo uporabiti za plačilo malega dela, sodne takse ter stroške izterjave. (3) Organizacija mora začeti postopek izterjave dolžnika za celotno plačilo malega dela najkasneje z dnem plačila za malo delo iz rizičnega sklada. Organizacija uveljavlja terjatve proti dolžniku po splošnih pravilih civilnega prava. (4) Postopek terjatve proti dolžniku se ne uvede v primeru, če organizacija, v soglasju z Zavodom Republike Slovenije za zaposlovanje, oceni, da bi stroški izterjave presegli znesek terjatve. V tem primeru strošek plačila za malo delo bremeni rizični sklad. (5) Organizacija mora sredstva iz poplačane terjatve takoj vrniti nazaj v rizični sklad v višini kot je bila izplačana, izterjano dajatev pa razdeliti po namenih, kot določa 28. člen tega zakona. Če se ne motim, rizični sklad obstaja že zdaj, ne vem pa koliko denarja iz njega se namenja za plačilo študentskega dela, sodne takse ter stroške izterjave. Sicer pa menim, da imajo ŠS dovolj svojih sredstev, da bi lahko te stroške mirno krili sami, ampak seveda gledajo za svoj provit. (K njim se po trenutni zakonodaji steka 4,5 % iz skupnih 14 % dajatev iz naslova študentskega dela.)
SuperLolek
23. 05. 2010 15.29
Zadnja dva komentarja sta višek inteligence... le kaj drugega zdaj počne država z zakonom o malem delu, kot da ureja to situacijo? Ni država tista ki bi morala urediti te težave študentov, za to so vsaj za enkrat še vedno pristojni študentski servisi...
bunka99
23. 05. 2010 15.11
Torej sedaj vemo kje tiči zajec. Država bi že zdavnaj morala to poštimat. Žalostno je da so morali dijaki in študentje metati granitke na parlament. Oglas: Študentje pridite k meni delat. Plačano boste dobili ob Sv. Nikoli.
Peter Kralj 1
23. 05. 2010 14.46
Upam, da je sedaj jasno, zakaj študenti NORIJO. Vlada naj že enkrat uredi to kaotično stanje.