Gospodarstvo

Najbolj obiskana Postojnska jama

Ljubljana, 27. 09. 2006 11.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenijo je lani obiskalo 2,4 milijona turistov, ki so skupno ustvarili šest milijonov prenočitev.

Rekordno leto 2005

V prvih osmih mesecih letos smo v Sloveniji zabeležili skupno 1.720.294 prihodov turistov, kar je odstotek več kot v enakem obdobju lani. Od tega je bilo prihodov tujih gostov 1.124.289 oz. dva odstotka več kot v tem obdobju lani.

Tudi v Sloveniji so bili lani rezultati rekordni. Obiskalo nas je 2,4 milijona turistov, kar je dva odstotka več kot leto poprej. Skupno so ustvarili šest milijonov prenočitev. Domačih turistov je bilo 840.000 s skoraj 3,2 milijona prenočitev, tujih turistov pa je bilo 1,5 milijona s 4,4 milijona prenočitvami.

Največ turistov obišče Postojnsko jamo
Največ turistov obišče Postojnsko jamo FOTO: POP TV
Turisti v naših turistično prenočitvenih zmogljivostih ostanejo približno štiri dni, največ pa jih obišče Postojnsko jamo (520.000 obiskovalcev). Medtem glavna turistična destinacija slovenskih turistov ostaja Hrvaška, kamor je bilo v letu 2005 usmerjenih 30 odstotkov vseh turističnih potovanj prebivalcev Slovenije.

27. september - svetovni dan turizma
Turizem ne bogati le v gospodarskem smislu, je pa osrednje gonilo svetovne gospodarske rasti
Turizem ne bogati le v gospodarskem smislu, je pa osrednje gonilo svetovne gospodarske rasti FOTO: Reuters

27. septembra obeležujemo svetovni dan turizma. Generalna skupščina Svetovne turistične organizacije (WTO) je leta 1979 izbrala ta datum, ker označuje pomemben mejnik v organiziranosti mednarodnega turizma, 27. septembra 1970 je namreč generalna skupščina sprejela svoj statut. Hkrati ta datum sovpada z zaključkom glavne turistične sezone na severni polobli in z začetkom glavne sezone na južni polobli. WTO je za letošnji svetovni dan turizma izbrala preprosto in kratko sporočilo - Turizem bogati.

Turizem bogati posameznike, družine, družbo in ves svet - to je osrednje, preprosto, a neposredno sporočilo, s katero želi WTO povečati zavedanje pozitivnih vplivov turizma na življenje, kulturo, gospodarstvo, na vse ravni družbe. Vedno več držav, ki spodbujajo razvoj turizma, zapušča listo manj razvitih, je ob svetovnem dnevu turizma zapisal generalni sekretar WTO Francesco Frangialli.

Najbolj obiskana Evropa

Turizem ne bogati le v gospodarskem smislu, je pa osrednje gonilo svetovne gospodarske rasti. Po predhodnih podatkih WTO je lani po svetu potovalo 808 milijonov turistov, kar predstavlja 5,5-odstotno rast glede na leto 2004. Najbolj obiskana je bila Evropa, ki jo je obiskalo 443,9 milijonov mednarodnih turistov ali kar 54,9 odstotka vseh svetovnih popotnikov. Najvišjo rast je zabeležila Afrika, sledili so Srednji vzhod in Azija s Pacifikom ter obe Ameriki.

Turizem je resna gospodarska panoga

Letno se iz naslova turizma ustvari 1,4 milijarde evrov deviznega priliva, kar je desetina izvoza blaga in storitev Slovenije, v dejavnosti je 54.000 delovnih mest, ki predstavljajo 6,4 odstotka vseh delovnih mest, v obsegu bruto domačega proizvoda pa turizem predstavlja 3,7-odstotni delež.

Slovenska turistična organizacija (STO) je skupaj z ministrstvom za gospodarstvo ob današnjem svetovnem dnevu turizma v Mariboru pripravila forum z naslovom Turizem bogati, ki se ga je udeležila večina najpomembnejših predstavnikov slovenskega turizma. Udeleženci so se strinjali, da je turizem najhitreje rastoča gospodarska panoga v svetu in tudi doma, pred Slovenijo pa so na tem področju še številni izzivi in razvojne možnosti.

Gospodarski minister Andrej Vizjak je poudaril velik pomen turistične dejavnosti v Sloveniji, ki napreduje 2,5-krat hitreje kot znaša gospodarska rast, poleg tega pa je prav na tem področju precej večji devizni priliv kot na vseh ostalih. Po njegovem mnenju ni več pomembno le število nočitev, pač pa tudi finančni izkupiček iz celotne turistične ponudbe.

Direktor direktorata za turizem Marjan Hribar je opomnil, da je turizem tudi v svetu najhitreje rastoča gospodarska panoga, v Sloveniji pa se je v zadnjem letu dni samo na področju gostinstva in turizma na novo zaposlilo 3500 ljudi. V dveh letih članstva bo po Hribarjevih besedah v okviru podprtih investicijskih projektov Slovenija do konca sedanjega finančnega obdobja prišla do 754 novih delovnih mest, 3325 novih in obnovljenih ležišč v nastanitvenih zmogljivostih, pričakuje pa se tudi 700.000 novih nočitev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apolon
27. 09. 2006 20.18
Ko se prišel v Postojno dejansko res nimaš iti kam. Še hotela ni. Pri jami pa je ponudba zelo skormna. Hotel se skorajda podira. Zelo slabo......
vasja.filipcic@siol.net
27. 09. 2006 20.06
Vse, kar lahko rečem o Postojnski jami je absurd, ki se nanaša na ceno vstpnice-4000 tolarjev po osebi, za otroke sicer manj ampak, če se tja odpravi 4 članska družina, če si prištejete še cestnino ter hrano vas takšen izlet stane več kot 20.000 tolarjev in to je samo ogled jame,ki nam jo je podarila narava.Nimam nič proti vstopninam, ampak to je zame oderuško.
andrej.rajh@ibe.si
27. 09. 2006 12.54
Turizem v Postojni si zasluži veliko grajo! Vse gostilne v neposredni bližini jame se zaprejo okoli 18.00 ure. Zanemarjenega hotela je prazaprav škoda omenjati, javne sanitarije, ki se pravtako prezgodaj zaprejo tudi....Turistična ponba v Postojni je skromna, ljudje se turizma lotevajo amatersko...Razen vstopnice za 4500 SIT v Postojni ne znajo ponuditi