Gospodarstvo

'Naj MNZ za vsak sporen podpis pove vzrok zavrnitve'

Ljubljana, 06. 08. 2012 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Pobudniki referenduma proti Teš 6 so preverili okoli 700 iz pobude izločenih podpisov. Ker ocenjujejo, da jih je najmanj 465 dovolj čitljivih, bodo zahtevali komisijsko preverjanje podpisov. Verjamejo, da bodo tako dosegli prag 2500 podpisov, kolikor jih je potrebnih za uspešnost pobude.

V fotokopiranem gradivu, ki so ga minuli ponedeljek dobili od predsednika državnega zbora (DZ) Gregorja Viranta, je po ugotovitvah pobudnikov referenduma, zbranih v koalicijo Ustavimo Teš 6, veljavnih 2161 podpisov, je pojasnil predstavnik pobudnikov Vili Kovačič.

Kot neveljavnih je bilo označenih in izločenih 700 podpisov, je dejal in dodal, da je od teh najmanj 465 podpisov dovolj čitljivih, da so podatki popolni in da ne morejo ugotoviti vzroka zavrnitve. "Pričakujemo, da nam ministrstvo za notranje zadeve za vsakega od spornih podpisov sporoči vzrok zavrnitve," je poudaril. Ob tem je dodal, da so bila pri nekaterih podpisih uporabljena dvojna merila.

TEŠ
TEŠ FOTO: Damjan Žibert

Od izločenih podpisov jih je namreč 114 z navedbo letnice rojstva, brez navedbe dneva in meseca – nekateri so bili po njegovih pojasnilih uvrščeni med veljavne, večina pa med neveljavne. "Po zakonu o referendumski iniciativni se sicer zahteva datum, vendar smatramo, da je za ugotavljanje istovetnosti volilnega upravičenca letnica dovolj," je dejal.

Po njegovih besedah pa je še več podpisov takih, ki so bili po domnevah pobudnikov izločeni, ker ime podpisnika ne ustreza v celoti imenu na osebni izkaznici in uradnih registrih, npr. namesto Jožef je napisano Jože.

"Na osnovi dosedanjih ugotovitev verjamemo, da bomo dobili manjkajoče podpise in dosegli prag 2500 podpisov," je povedal Kovačič in dodal, da se bodo obrnili tudi na izločene posameznike, da dokumentirajo svoj podpis – nekateri so to prostovoljno že storili.

Pobudniki referenduma za komisijsko preverjanje zbranih podpisov

Pobudniki zdaj zahtevajo vnovično komisijsko preverbo spornih podpisov. Komisija bi morala biti sestavljena iz predstavnikov, ki bi jih imenoval DZ oz. notranje ministrstvo, in predstavnikov pobudnikov referenduma proti šestemu bloku Teš 6.

Ko bodo zbrali vse gradivo in če bo dovolj verodostojnih podpisov, bodo ustavnemu sodišču iz proceduralnih razlogov vložili zahtevo za presojo ustavnosti zakona o poroštvu za Teš 6, po katerem bo država jamčila za 440 milijonov evrov posojila Evropske investicije banke (EIB).

"Proceduralni razlogi so po našem mnenju dovolj močni, da ovržejo odločitev, ki je bila sprejeta," je ocenil Kovačič. Ob tem je dodal, da bo posebej tekla pobuda ustavnemu sodišču iz vsebinskih razlogov.

Kovačič je pojasnil še, da odziva na pismo EIB, ki so ga banki poslali prejšnji teden in jo pozvali, naj Teša 6 ne financira, še niso dobili. "Bomo pa poslali še dodatno pismo na EBRD," je dodal. Teš je namreč pri Evropski banki za obnovo in razvoj (EBRD) za financiranje projekta najel 200 milijonov evrov posojila.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ljevele
08. 08. 2012 14.47
ka a si ne pride gor ta Projekt bo z jamstvom države ali pa na drug kakšen drug način ki bo dražji
minister
07. 08. 2012 18.38
+3
sej sami ne vedo kaj bi radi pljuvajo po nečem, kar sami rabijo in porabijo
musl
07. 08. 2012 10.04
+5
To pa Vili ne pove, da to ni zbiranje podpisov proti TEŠ 6 ampak proti poroštvu. Plus tega da bodo zadevo v treh točkah podražili in tratili denar. 1. Stroški referenduma 2. Dražje posojilo 3. Zamuda projekta. Teš bo pa vseeno stal, pa če oni zberejo podpise ali ne. To je samo trošenje denarja, ker ga je pač nekdo dobro plačal da počne te bedarije. Javnost pa itak zavajajo, naj razločno razloži, da so to podpisi samo proti poroštvu in ne proti gradnji, pa bomo videli koliko jih bodo zbrali.
lepota in zdravje
06. 08. 2012 18.27
+1
Tistim,ki so proti položniče po 300evrov mesečno za dobo 30-tih let,potem naj pa kokodakajo
minister
06. 08. 2012 17.16
+9
a res nimajo kaj za počet.....treba jih je poslat v sibirijo da tam delajo železbico pri -55 stopinjah peterletova in zaresova debilnost
izdajalecivan
06. 08. 2012 16.51
+14
peterteletov pavliha oz plačanec
alterego
08. 08. 2012 14.22
denon
06. 08. 2012 16.21
+9
Še podatkov podpisnikov ne znajo zbrat, pa bi se v odločitve za TEŠ spuščali,. ha ha. Saj folk je vedno bolj prbit.
Darko32
06. 08. 2012 16.05
+1
ZAnimivo je to početje VIRANTA. NAmreč, če bi bil sam tako precizen, ko je dobival denar iz proračuna. NEsporno je, da gre za umazano ozadje. NAmreč že pred začetkom zbiranja podpisov so govorili, da bo zakon sprejet. Torej tukaj gre za dvojna merila samo zato, da opravičijo svoje izjave.