Gospodarstvo

Naj bo zaradi varčevanja ali skrbi za okolje – pomislite, preden pustite vse luči prižgane

Ljubljana, 06. 03. 2013 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenci smo v zadnjih letih postali bolj energetsko učinkoviti, a večina še vedno varčuje z energijo, da bi znižala stroške, in ne toliko zaradi manjšanja slabih vplivov na okolje. Kot posamezniki lahko največ privarčujemo pri gospodinjskih aparatih.

Od lani 20 odstotkov več gospodinjstev stroške za ogrevanje deli po dejanski porabi.
Od lani 20 odstotkov več gospodinjstev stroške za ogrevanje deli po dejanski porabi. FOTO: Thinkstock

Danes zaznamujemo svetovni dan varčevanja z energijo. Slovenci po ugotovitvah lanske raziskave energetske učinkovitosti Slovenije REUS postajamo bolj energetsko učinkoviti, vsaj po ravnanju. Vse več gospodinjstev namreč razmišlja o tem, kako bi učinkovito porabljali energijo.

Odstotek gospodinjstev, ki razmišlja o tem, kako bi učinkovito porabljali energijo, se je lani glede na leto 2011 povečal, in sicer z 69 na 80 odstotkov. Čeprav se dobra tretjina zaveda vplivov na okolje, je za večino glavni namen učinkovite rabe energije znižanje stroškov, je pokazala lanska raziskava.

Eden največjih premikov se je lani zgodil pri delitvi stroškov ogrevanja – kar 20 odstotkov več gospodinjstev, predvsem v večstanovanjskih stavbah, je stroške delilo po dejanski porabi. Za to so po ugotovitvah raziskave zaslužni predvsem zakonski okviri, subvencije in komunikacijske aktivnosti.

Če pazimo na porabo pri energiji, lahko veliko privarčujemo, hkrati pa zmanjšujemo emisije toplogrednih plinov.
Če pazimo na porabo pri energiji, lahko veliko privarčujemo, hkrati pa zmanjšujemo emisije toplogrednih plinov. FOTO: Thinkstock

Pri varčevanju z energijo po ugotovitvah kampanje Energija si, bodi učinkovit prihranimo trikrat: prihranimo denar, zmanjšujemo hitre rasti porabe električne energije in zmanjšujemo emisije toplogrednih plinov.

Nov pralni stroj najvišjega energijskega razreda porabi danes za 50 odstotkov manj energije in za 73 odstotkov manj vode v primerjavi s pralnim strojem iz leta 1990.
Nov pralni stroj najvišjega energijskega razreda porabi danes za 50 odstotkov manj energije in za 73 odstotkov manj vode v primerjavi s pralnim strojem iz leta 1990. FOTO: Thinkstock

Že z zamenjavo starih aparatov z novimi bi privarčevali za več tisoč megavatov energije

Posamezniki lahko precej privarčujejo pri gospodinjskih aparatih. V Evropi je bilo leta 2009 po podatkih kampanje 188 milijonov gospodinjskih aparatov, starejših od deset let. Če bi jih zamenjali z novimi, bi prihranili toliko energije, kot jo proizvede 12 termoelektrarn z močjo 500 megavatov. Novi gospodinjski aparati porabijo manj energije, vode in pralnih sredstev. Nov pralni stroj najvišjega energijskega razreda porabi danes za 50 odstotkov manj energije in za 73 odstotkov manj vode v primerjavi s pralnim strojem iz leta 1990. Gospodinjski aparati se uporabljajo vsak dan, in ker so nekateri vklopljeni 24 ur na dan vse leto, je ključen vidik njihova energijska učinkovitost.

Prihranki so tudi pri uporabi varčnih sijalk in črnem zaslonu na računalnikih. Bel ekran zaslona, na primer ob pisanju besedila, porabi približno 74 vatov energije, medtem ko je povprečna poraba črnega zaslona okoli 54 vatov, je še eden od nasvetov kampanje Energija si, bodi učinkovit.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (27)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lila2140
10. 03. 2013 07.44
+1
Ja, seveda. 188 milijonov aparatov zamenjati? Kam pa s starimi? V gozd? Nepojmljivo, kako kratkoumno razmišljanje. Evo, moram na laptop priklopiti staro tipkovnico, ki je še čisto dobra in miško, tudi še s starim vtikačem. Rabim adapter, na eni strani dva izhoda za miško in tipkovnico in na drugi USB. Imajo ga v spletni trgovini, stane med 6 do 8 eur. In nimajo ga v nobeni! računalniški trgovini. Ker se ne izplača. Mi je rekel prodajalec, naj kupim novo tipkovnico in miško, češ, da dobim tipkovnico že za 10 eur. Res je, ampak taka tipkovnica, kot je moja stara, stane 50 eur. Pa niti ne gre za to. Gre za odpadke, ki s tem brez potrebe nastajajo. Enako je s tiskalniki. Ogromna škatla, ki si jo prisiljen zamenjati, ker se izrabijo deli v njej! Ko so menjali žarnice in stare umaknili iz proizvodnje in prodaje, so pras**, da ne rečem kaj hujšega, naredili grla varčnih žarnic ravno toliko drugačna, da si bil prisiljen še luč menjati. Jaz sem imela povsod E14 navoje v reflektorskih lučeh in sem morala vse menjati. Nov kup odpadkov brez potrebe! In tole brezvezno ločevanje odpadkov. Zbiram odpadno olje v kuhinji, v plastenko od pralnega gela ga zlivam. V posodi imam bio odpadke, v drugi mešane odpadke, v tretji plastično embalažo in v četrti papir in kartone. Dobesedno živim med smetmi in to še fino plačam. Ne le, da so zaboji za smeti strašno dragi, zavzamejo tudi ogromno prostora. To ni problem za tiste s hišami, oni še pokurijo lahko kaj, mi, v blokih in v majhnih stanovanjih pa imamo dejansko problem. Vendar, kot marsikdo ugotavlja, važno, da bo z vsem tem nekdo še bolj bogat. Kapitalistu, v čigar žep se stekajo dobički, je malo mar, kaj je z naravo. Važno, da je dobiček.
OtabE
07. 03. 2013 09.12
+4
bolj ko varčuješ, več plačuješ...to je slogan elektro podjetij v sloveniji
OtabE
07. 03. 2013 09.15
+3
pa itak če si zračunaš kolk je stala navadna žarnica(50 centov) proti varčni žarnici(6-7 eu), potem si pa lahko izračunate kolko ste privarčevali. pri elektriki že nekaj mogoče, samo ko pa vse skup potegneš si pa dejansko na zgubi. Kradejo kjer si potrošnik ne more nič pomagat(sej ni nič drugače z odvozi odpadkov-ti jim ločiš odpadke oni to prodajo ti pa dražje plačaš...hehe only in sLOVEnia)
zemljemerec
08. 03. 2013 07.36
+5
grozljivo, kako drage in agresivne so danes žarnice...jaz bi raje stare Teslove nazaj, imajo mnogo mehkejšo svetlobo za moje oči...najprej zdravje fantje.
cable
07. 03. 2013 08.56
+3
Tudi če privarčujem celo položnico (60€), mi ne pomaga veliko!
odpisan2x
06. 03. 2013 20.54
+2
novinarji imate premalo znanja,najprej doma poglejte položnice da boste sploh videli kaj plačujete,edino če jih ne plačujejo starši
mufic
07. 03. 2013 09.21
+3
odpisan2x
06. 03. 2013 20.43
+1
ne podajat pamet lahko ne porabiš nič pa plačuješ kolikor kdo hoče,na koncu te kurilne sezone povejte na kateri naslov naj vam pošljem položnice in plačan obračun,boste vidl ,da mi je nekdo ukradel v 4letih 1500eu
odpisan2x
06. 03. 2013 20.45
nisem štiri leta odprl radiatorjev,za to ,da mi nekdo ne bo prodajal pamet-ampak vcerjetno vas to ne zanima
odpisan2x
06. 03. 2013 20.49
+1
sicer pa ljudje poglejte kaj sploh plačlujete,upravniki stanovanjj aračunavajo listje ki gani,čičenje dvoriča ki ga ni čiščenje parkir placov-jih tud nihče ne čisti,pol živali,pa še cel kup neumnosti-pa nihče ne protestira,.na vsakem koraku se delajo norca it nas.
binglec123
06. 03. 2013 14.24
+9
po tem takem bi morala cena energije past, ne pa da se povečuje...
novaroza
06. 03. 2013 18.06
+2
Eh, pomisli malo. Ljudje nimamo več toliko denarja kot nekoč, zato šparamo (bi se politiki lahko kaj naučili od nas), porabimo vse manj, manj elektrike, manj kurjave, manj plina...podjetja, ki se s temi energenti ukvarjajo, pa hočejo vsak mesec enake prihodke. Ker ljudje porabijo manj, priteče v njihove blagajne manj dnarcev, oni hočejo enako količino kot prej, ker zapravljajo, pa enostavno nabijejo novo takso, pa nov dodatek za ne vem kaj, mi pa plačujemo. Prišlo bo tako daleč, da bomo vsi nehali plačevat, ker enostavno ne bomo imeli. Bolj ko šparam, večji zneski so na položnici. Ko sem se vključila v sistem(lansko leto) "plačam kolikor porabim, je bil znesek 27Eu, danes plačujem 37Eu, pa bolj šparam kot prej. ??????????
donat323
06. 03. 2013 14.20
+15
manj porabmo, tepci, če ni denarja še za položnice, sigurn boš gledu, da boš kkšno stvar ugasnu, pa tud gretje smo zmanjšal. Pač, ni denarja. Ekološko zmanjšati. Pr ns doma vsaka stvar, ki gori, leti v peč. BANDA UŠIVA, NEJPREJ TE OB SLUŽBO SPRAVJO, POZAB NA ZADNJE PLAČE PA ODPRAVNINO,POL TI PA ŠE REČEJO, EKOLOŠKO ŽIV. Že pred ene 10 leti bi moral ene 10 tajkunov pred zid postavt, pa bi bil precej bolj red sedaj, pa tud marskira fabrka bi še laufala.
donat323
06. 03. 2013 14.21
+0
meta37
06. 03. 2013 14.03
+11
Kak pa so dosadni... Spet bi radi služli in spet ustvarli gore odpadkov.... Kako prihranimo energijo???? Naj vam povem kako.... Zvečer prižgimo svečke, ki čudovito olepšajo in osvetlijo prostor, za branje ali kakšno drugo delo, ki ga moramo opraviti zvečer, uporabimo namizno svetilko... Se dobijo svetilke na klupo, ki si jo namestimo kamor nam paše... DRŽAVA, UKINI NOČNO DELO!!!! Ugašajmo računalnike, oblačila perimo skrbno... Pri oblačilih je pač tako, da smo se ljudje razvadli in rabimo vsak dan novo coto.... To je absurd in potrata... Za doma imejmo oblačila za doma, za službo pa vsaj 3 dni enaka oblačila... Zahtevajmo vsaj 5 parov ali kosov delavskih oblek, v kolikor moramo imeti svoja in delamo v okolju, kjer se navlečejo vonja, jih doma obesimo ven... Eni boste zdaj rekli, fuj, ne moreš nosit 2 dni iste majce... Vprašajte kako so babice varčevale z oblačili in pranjem.... Nadalje, sušilnih strojev nikol prej ni bilo, pa smo ravno tako posušili oblačila... Če se že mora uporabljat, naj se uporablja tam, kjer je to nujno... in potem zopet vsak drugi reče, da je pa pri njemu to nujno... NI RES, spomnite se, kako je bilo včasih!!!!!! Nadalje pomivalni stroj. Ne potrebujemo ga!!!! Posodo perimo v lavoru s toplo vodo, ne pod tekočo, nato splahnemo s hladno... Nože, deske in še kaj se pa itak ne sme pomivat s toplo vodo.... Ah ja, pa že slišim pametnega, ki bo izjavil, da nima časa!!!! NI RES! Vgasnite tv, računalnike, mobilne telefone, nehajte posedat v gostilnah na kavicah ali pri sosedih ipd.... To počnemo takrat, ko imamo doma urejeno in če sproti urejamo, nam ostane še veliko veliko časa za druženje, hobije, posedanje, počivanje, rekreacijo.... Nadalje bojler! Ta naj bo prižgan skozi... Kajti tako porabi veliko manj energije, kot če se voda ohladi in jo je treba segrevati od čisto mrzle... Uporabljajmo kakovostno posodo, ki se hitro segreje in v kateri ostane hrana dalj časa topla! Sesalec uporabljajmo redkeje kot metlo... Če se sproti pometa, se tudi prah ne dviguje s pometanjem... Ne potrebujemo teh in onih sekljalnikov, nabavimo profi nože... V glavnem male gospodinjske aparate uporabljajmo skrbno, vse se da ročno nardit zato si vzamimo 10min časa več.... Vem, ljudje smo se razvadli in bolj kot smo razvajeni, bolj uničujemo naravo in sebi ustvarjamo inormne stroške.... Vendar pa, še smo taki, ki želimo ohranjati naravo in zdrav ter ugoden način življenja...
Roxy79
06. 03. 2013 13.50
+13
Kaj mi pomaga varčevanje.... če pa vsake pol leta podražijo elektriko.....Takse takšne in onake.... In potlej mi neki nabijate o varčevajnju z el.energijo ????? STROŠEK BI SE MORAL ZMANJŠATI, ne pa varčevanje. Prej sem iel navadno 100W zarnice, zdej pa 25W. in račun na položnici enak. Edino za okulista dajem več, zaradi poslabšanja vida.- zaradi zmanjšane svetlobe.
donat323
06. 03. 2013 14.12
+1
Neo Neo 1
06. 03. 2013 14.33
+1
Se strinjam imam tudi sam varčne žarnice in plačujem isto kot sem prej ko sem imel 100W, Kmalu bom presledlal n
Varčne sijalke so strup za človeka in okolje. V vsaki varčni sijalci je 3 mg živega srebra. Če se razbije samo 1000 teh sijalk je že to 3000 mg! Mislim pa, da je številka razbitih krepko večja od 1000, ker so tako zelo občutljive.
odpisan2x
06. 03. 2013 20.57
-1
pa kar šudiraj pri teh žarnicah utripajo,kar se sicer ne opazi,poleg tega pab vsvetijo tako močno,da se ne zgubiš v prostoru
slep
06. 03. 2013 12.41
+16
država naj se odpove raznim prispevkov pa bo energija ceneje. Glavni strošek je birokracija.
+14
Glavni strošek je požrešnost in nesposobnost politikov.
ponosen_na_24ur
06. 03. 2013 12.33
+5
jah nwm zakaj bi varčeval varčuješ ali ne položnico dobiš in višina je ista če varčuješ ali ne recimo isto je pri ogrevanjo s te naprave ki merijo kok kej porabiš pred tem smo plačeval 64 euro za 4 radiatorje zdej pa 2 delujejo 2 pa sploh ne pa je isto 64 euro
santamaura
06. 03. 2013 12.29
+13
Pomislite, preden pustite vse luči prižgane Da pomislite. Pomislite in razmislite malo tudi o tem koliko denarja je in bo zaradi nesposobnosti in korupcije šlo na primer v termo elektarno Šoštanj
zavedenSlovenec
06. 03. 2013 12.14
+10
nateg! varčne so veeeeliko breme za naravo, crknejo hitreje, pa sončne celice so grozni ekološki odpadki. Varčije naj se tam, kjer se prihrani naravo in milijone, ne pa 3€ na leto na račun narave!
luckyss
06. 03. 2013 11.53
+18
Spet bla, bla, bla.... Npr. dvajset let star hladilnik porabi manj energije kot nov - zakaj ?! Zato, ker izdelava novega hladilnika porabi več energije kot jo prihrani nov !! Isto velja za avtomobile, varčne žarnice, itd....
novaroza
06. 03. 2013 12.43
+15
Ha, si me prehitel. Pa še tole o varčevanju z energijo. Včasih je bila življenska doba kuhinjsklih aparatov 15 in več let, če si bil dober gospodar. Kar pomeni, da si nov aparat kupil 4 ali 5x v življenju. Danes ga moraš menjat na 4 leta, ker dalj ne zdrži kljub dobremu in vestnemu gospodarjenju, saj so sestavljeni iz materjalov, ki trajajo manj časa, ki so nerazgradljivi in obremenjujejo okolje, poleg tega pa se porabi ogromno energije za izdelavo takšnega aparata. Največji absurd pa se mi zdi, da zamenjaš aparat zato, ker ni več moderen. O varčnih žarnicah pa še tole. Ne zdržijo dalj časa, edina prednost je, da se manj segrevajo, so pa škodljive za oči in za življenje, če vam poči, ko je še prižgana. Vsebuje živo srebro, ki je zelo strupeno. Če vdihujete njegove hlape predolgo, vam poje pljuča, če stopite na črepinje na tleh z boso nogo, vam poje meso do kosti. O tem na ovitku nič ne piše. Šlamastika. če bi teh 188 miljonov gospodinjstev kupilo nove aparate, bi bil to lahko energetski šok, edino korist bi pa imele korporacije, ki jih izdelujejo. Pa smo spet pri kapitalu. Takšno sr.anje imamo prav zaradi požrešnosti kapitala. Škoda, pa tako lepo bi lahko živeli, saj je dobrin za vse dovolj, če eni ne bi bili tako bolano požrešni.