Gospodarstvo

Nafta Petrochem: policija preiskuje poslovanje prejšnjih uprav

Lendava, 06. 08. 2014 15.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Stavka v lendavski Nafti Petrochem se nadaljuje, v četrtek pa se bodo stavkajoči le sestali z vodstvom družbe. Zaradi suma izčrpavanja Nafte v času vodenja prejšnjih uprav pa poslovanje družbe preiskujejo kriminalisti.

Predsednik stavkovnega odbora Nafte Petrochem Ladislav Šabjan je povedal, da srečanje z vodstvom, ki so ga predlagali sami, ocenjujejo kot korak naprej, kritičen pa je bil do nadzornikov, ker da niso ukrepali, ko so videli, da poslovodstvo z neizplačilom plač in prispevkov ne opravlja svojega dela, krši zakon, povrhu pa ni sposobno zagnati proizvodnje.

Tudi Slovenski državni holding (SHD) po mnenju sindikata ni opravil svoje vloge, ker da po eni strani "njegovi predstavniki govorijo, da bi s prodajo lahko zaslužili do 20 milijonov evrov, s tem poplačali dolgove, svoje bi dobila tudi država in lahko bi večkratno zaslužili, zdaj pa kaže, da tega nočejo," je poudaril Šabjan.

Stavka v Nafti Petrochem
Stavka v Nafti Petrochem FOTO: POP TV

Po besedah predsednika Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije Branka Sevčnikarja krovni sindikat povsem podpira stavkajoče, saj ugotavlja, da so največji problem v državi delavci, ki želijo za svoje delo plačilo, zato je po njegovih besedah pravilna odločitev, da bo 8. avgusta opozorilna stavka v energetiki, ki bi jo bilo po njegovem mnenju potrebno razširiti na vse dejavnosti v državi.

Sindikat bo v četrtek ob 9. uri zahteval sklic vseh odgovornih, vlade, SDH ter uprav Nafte in Nafte Petrochem, da skupaj s stavkovnim odborom začno reševati zaplet.

Dragonja: Ministrstvo deluje v smeri, da bi pocenili vire financiranja za posojila

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja je dejal, da krovno dogajanje spremlja SDH, ministrstvo pa deluje v smeri, da bi pocenili vire financiranja za določena posojila, ki so bila najeta za izgradnjo rezervoarjev za naftne derivate.

O neplačilu prispevkov v družbi Dragonja pravi, da je to postalo transparentno šele v začetku letošnjega leta, da je položaj kompleksen in da bo moral SDH v okviru svojih pristojnosti pripraviti še nekatere rešitve, da bo družba lahko delovala naprej.
"Možnost intervencije bodisi države bodisi SDH niso neomejene, kar se tiče podjetij, predvsem v luči, da ne bi prihajalo do nedovoljenih državnih pomoči, kar Evropska komisija budno spremlja," je še povedal.

Kriminalisti preiskujejo Cveta Žalika

Cveto Žalik
Cveto Žalik FOTO: POP TV

Po poročanju časnika Dnevnik zaradi suma izčrpavanja skupine Nafta poslovanje v času vodenja generalnega direktorja Cveta Žalika preiskujejo kriminalisti. Zaradi prodaje avstrijski družbi Fundermax po cenah, ki niso pokrile stroškov, naj bi bila družba oškodovana za nekaj sto tisoč evrov, na tisoče evrov mesečno pa naj bi po navedbah Dnevnika izgubili zaradi prenosa informatike na podjetje E-te-co, ki je z vsakim podjetjem skupine posebej sklenilo pogodbo o izvajanju storitev informatike.

Pred leti pa naj bi v hčerinskem podjetju Eko Nafta, ki v 20-milijonskem rezervoarju skladišči tekoča goriva za Zavod RS za blagovne rezerve, odtujili velike količine nafte. Iz tega rezervoarja naj bi ob napovedanem carinskem pregledu v lastne rezervoarje natočili 150.000 litrov nafte, ki je pred tem izginila, ob nenapovedani kontroli velikega rezervoarja pa so ugotovili, da toliko nafte manjka, še piše Dnevnik.

Od skupine Nafta s sedmimi hčerinskimi družbami sta poleg Petrochema, kjer izdelujejo formalin, smole in industrijska lepila, v njegovem sklopu pa je tudi tovarna metanola, ki pa ne obratuje tri leta in pol, ostali še družbi Eko Nafta, ki razvaža goriva, servisira in skladišči državne rezerve goriv, ter Varovanje in požarna varnost.

V skladu s strategijo finančnega in poslovnega prestrukturiranja skupine Nafta v obdobju 2013-2015 so poslovodstvo Nafte, nadzorni svet in SDH pred dnevi objavili ponudbe za prodajo obeh družb ter podjetja Čistilna naprava, z denarjem od prodaje čistilne naprave pa naj bi delavcem poplačali vse obveznosti. Kupec Petrochema bo moral družbo najprej dokapitalizirati s 3,35 milijona evrov, s čimer bo pridobil skoraj 35-odstotni delež. Po neuradnih podatkih potekajo pogovori s češkim podjetjem Dukol v sestavi avstrijskega koncerna Kronospan.

Kupec tovarne metanola, družba Icommodities iz Bratislave oziroma trgovec s plinom BGK Gas iz Avstrije, kupnine še ni plačal, prav tako še ni stekla obnova te tovarne, kot je bilo predvideno v okviru nakupa. Vzroki za to niso znani.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Krta?a 21
09. 08. 2014 20.38
Zanimivo je da se vsa slovenska podjetja cudezno potapljajo. Nato se prodajo pod ceno in nato cudezno delajo. Delavci imajo sicer delo za mizerno placo, dobicek pa tako in drugace (uradno in prikrito) odteka v tujino. A ni to vse skup mal cudno? ...in malo prevec ocitno....
Neyko555
07. 08. 2014 12.00
+1
Men sam ena stvar ni jasna...... Povsod, tudi v tako imenovanem nerazvitm svetu, petrokemicna industrija cveti, povsod uspesno lobira; ne da bi se s tem lahko hvalila, ampak cveti. Samo v Banana Republiki jim jo uspe spravit na kolena in podrdit. SHAME
LLLEPI
06. 08. 2014 19.16
+6
Vi kar stojte in stavkajte saj vam je minister povedal da ne bo nic iz tega in da je vodstvu vse dovoljeno;Zakonita kraja katero pdpira tudi drzava in tudi minister
LLLEPI
06. 08. 2014 19.54
+3
Zdaj ste se prepricali kaj lahko pricakujete od tega veleuma.Gospodarstvo v razsulu
drdra
06. 08. 2014 18.57
+5
kakšno sprenevedanje, minister bi moral takoj odstopiti, oziroma bolje ne dobiti plače, ker nič ne naredi. Kako pa nesposobno vodstvo dobi plačo. pa verjeno bi s tem denarjem plačali najmanj 10-15 delavcev.
LLLEPI
06. 08. 2014 19.18
+4
Zakaj bi pa odstopil je zelo dobro placan za mesanje zraka.Pa se za to si privosci zasluzen dopust in regres
Fuck the system
07. 08. 2014 09.13
+1