Gospodarstvo

Nevladne organizacije proti gradnji TEŠ 6

Šoštanj, 25. 01. 2010 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadzorniki HSE bodo poostrili nadzor nad izvajanjem naložbe v šesti blok TEŠ. Naložba je sicer vredna okoli 1,1 milijarde evrov. V nevladnih organizacijah pa menijo, da potrebujemo tudi alternativne scenarije.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: POP TV

Nadzorniki Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) so se danes seznanili s potekom izgradnje bloka 6 v termoelektrarni Šoštanj (TEŠ), je po seji povedal predsednik Franc Žerdin. Poleg tega pa so se se seznanili tudi s sklepom, da vlada od vodstva HSE zahteva podrobno poročilo o postopkih, ki so bili izvedeni v zvezi z naložbo v blok 6 TEŠ. Nadzorniki so hkrati tudi podprli generalnega direktorja družbe, da aktivno sodeluje s Komisijo za preprečevanje korupcije, saj želijo, da naložba poteka transparentno.

Poleg tega pa se je nadzorni svet seznanil tudi s pismom ministra za gospodarstvo Mateja Lahovnika in poročilom Odbora za aktivni nadzor investicije v blok 6 glede postopkov pri projektiranju in oddaji del za izdelavo naprave za razžvepljevanje plinov. S svojimi ugotovitvami bodo nadzorniki ministra obvestili pisno. V primeru kakršne koli ugotovljene nepravilnosti ali dokazanega suma pa bo nadzorni svet HSE za kršitelje zahteval uvedbo ustreznih sankcij, so še sporočili s HSE.

Investicija v izgradnjo šestega bloka Teroelektrarne Šoštanj je sicer vredna okoli 1,1 milijarde evrov, zeleno luč za investicijo pa je HSE podal oktobra 2009. Sicer pa je bila prav ideja za projekt zapisana že v nacionalnem energetskem programu leta 2003.

Komisija za preprečevanje korupcije je projekt izgradnje šestega bloka vzela pod drobnogled, ko je tudi direktor direktorata za energijo pri ministrstvu za gospodarstvo Janez Kopač javno povedal, da obstaja možnost, da bi pri poslu kdo zaslužil provizijo.

Direktorica Umanotere Vida Ogorelec Wagner
Direktorica Umanotere Vida Ogorelec Wagner FOTO:

NVO: Vlada potrebuje alternativo TEŠ 6 in NEK 2

Oglasile pa so se tudi Nevladne organizacije, ki gradnji šestega bloka TEŠ nasprotujejo. Kot so poudarili o gradnji TEŠ 6 do lanskega leta nevaldne organizacije sploh niso bile obveščene. To so danes poudarili predstavniki Umanotere, Focura in Greenpeacea v Sloveniji.

Direktorica Umanotere Vida Ogorelec Wagner je na novinarski konferenci dejala, da glavno vprašanje o energetski prihodnosti Slovenije ne sme biti, ali šesti blok TEŠ ali drugi blok Nuklearne elektrarne krško (Nek). Pravi, da je dolžnost vlade, da izdela tretji scenarij, ki ne bo vključeval nobene od teh možnosti.

Predsednica društva Focus Lidija Živčič pa je dejala, da bi se vlada morala vprašati boljkako zmanjšati energetsko potratnost, da gradnje novega bloka ne bi niti potrebovali. Poleg tega pa je ocenila, da so izjave o zmanjšanju izpustov CO2, do katerega naj bi prišlo zaradi izgradnje TEŠ 6, zavajajoče. „Čeprav se bodo izpusti na proizvodno enoto zmanjšali, se bodo skupni izpusti povečali, daj gre za povečanje proizvodnje,“ je opozorila.

V Slovenskem E-forumu pa so vladi predlagali, da pripravi različice strategije za oskrbo z električno energijo, ki bodo upoštevale scenarije brez TEŠ 6 in scenarij z manjšo enoto. Vlada pa naj tudi izvede razpis za organizacijo široke javne razprave o TEŠ 6.

predsednica greenpeacea v Sloveniji Nina Štros pa je spregovorila o alternativnem energetskem scenariju, ki se imenuje Energetska (r)evolucija. Gre za alternativni scenarij razvoja energetskega sistema, ki ga je pripravil Greenpeace in ki je predvideval do leta 2010 kar 75-odstotno zamnjšanje emisij. Prjekt TEŠ 6 bo določil slovensko energetsko politiko v naslednjih 50-tih letih, „zato moramo dobro pretehtati vse alternativne možnosti, je še poudarila Štrosova.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
26. 01. 2010 23.03
TA VLADA NAGRAJUJE BIVŠE LOPOVE IN GOLJUFE,TAKE KI SO ŽE BILI CELO OBSOJENI,IN JIH NASTAVLJA NA NAJBOLJ IZPOSTAVLJENA IN PROFITNA MESTA,,KJER BODO SPET KRADLI
alterego
26. 01. 2010 19.31
ja, čimveč vetrnic pa sončnih celic, zneski na položnicah za elektriko bojo pa več kot dvakratnik sedanjih!
NoExit
26. 01. 2010 19.18
Za direktorja so pa nastavili pravega direktorja ,nimaš kaj ! Borut Meh je zavozil največ firm v Sloveniji ,zdaj so ga pa še nagradili !?? To je isto ,kot bi v kurnik spustili lisico. Potem se pa čudimo,zakaj gre vse u ****** !!?
hendikep
26. 01. 2010 18.26
vse te raznorazne nevladne organizacije samo drek mešajo so proti vsem vedno navajajo neke alternative in študije nekaj konkretnega nikoli nič ne naredijo proti so postavitvi veternic so proti izgradnji hirocentrali me pa zanima kje slovenija ima toliko puščave da bi zgradila solarno elektrarno so tudi proti igradnji regionalni centrov za odlaganje odpada kar po njihovem niti ena lokacija ne ustreza kar Celje na praktičnem primeru jih demantiralo in če že menijo da so druge aternative cenejše in okolju bolj prijazne pri nas izvedljive zakaj potem ta projekt tudi ne ispeljejo če so že tako pametni bojo že znali pritegniti strokovnjake in ulagatelje ki bojo tak projekt financirali a ne samo udrihati čez in popreko in pametovati a za to ničesar narediti sicer ta šesti blok v Šoštanju bo za okolje bolj prijazen ker bo imel manj izpustov ker bo plinski.
kan777
26. 01. 2010 17.30
Koliko denarja se je vložilo v novo plinsko elektrarno v Brestanici,pa komaj kaj obratuje,ker je kao rezerva.Ampak ta rezerva bi lahko vsaj minimalno obratovala.Pred kratkim so imeli velik,največji remont,ki je tudi največja investicija v lanskem letu na področju energetike.Pa najsodobnejšo transformatorsko postajo(šesta take vrste v europi) z delnim vkopom električnih vodov.In kaj je od nje.Skoraj nič.Ker je gorivo in plin predrag.Torej tudi v Šoštanju plina ne morejo uporabljat,ker je predrago.In spet ostanemo pri premogu,kajti vetrne elektrarne v šoštanju še ne more bit.Mogoče pa enkrat .S tako naravo je vse mogoče.
tron3
26. 01. 2010 14.56
Nič ne bo s alternativnim scenarijem, ker preveč denarja ije v igri, pa preveč prašičev pri koritu
march76
25. 01. 2010 19.38
Tisti,ki govorijo o obnovljivih virih energije namesto 6.blok v TEŠ so eni velki butli.Tudi jaz podpiram obnovljive vire ampak 600 MWh,se s tem še zelo,zelo dolgo ne bo dalo nadomestiti in sedaj edina pametna poteza je naložba v TEŠ.Ker edino TE lahko v pomladnih mesecih ko so visoki vodostaji ustaviš oz.jo daš na minimum.Tega se ne niti v nuklearki.V poletnih in jesenskih mesecih jo pa poženeš do skrajnosti,če je potrebno.Pri nuklearki je poblem hlajenje,ker je že sedaj reka Sava pretopla za približno 4stopinje,v primeru še enega bloka bi lahko lahko bili na pragu katastrofe,investicija v hladilne stolpe se pa ne bi izšla(verjetno dražje kot TEŠ)
mare2405
25. 01. 2010 18.41
Evo, svet na kanalu A je ravnokar sporočil, da se pogodbe za gradnjo TEŠ ne da v nobenem primeru prekinit. Dober so spet to naštudiral v imenu nacionalnega interesa.Pa so nas spet nateg...
prouhudababa
25. 01. 2010 18.35
Elektrarne kot Šoštanj ali NEK imajo mesečno do 2 miljona € dobička. Če bi se le del tega dobička investiralo v alternativne vire energije, v nekaj letih lahko zapremo tako Šoštanj, kot NEK. S tem bi ogrozili na tisoče delovnih mest, lastniki pa bi se morali odpovedati mastnim zaslužkom. Mar ni potem logično, da je bolje uporabiti del dobička za lobiranje in prepričevanje slovenčkov, da brez bloka 6 ali pa NEK2 ne bomo preživeli? Vendar pa imajo vse energetske alternative svoje pomanjkljivosti: - ponoči iz sonca ni elektrike - veterne elektrarne ob brezveterju ne delujejo - male hidroelektrarne ribam zapirajo poti itd. Velike veterne elektrarne s svojo proizvodnjo lahko nadomestijo eno termoelektrarno, vendar v praksi je ta energija tako nestalna, da mora vedno v ozadju biti na razpolago (na standby) še ena termoelektrarna, ki vskoči kadar zmanjka vetra, sicer bi se oskrba podrla. Za posamično gospodinjstvo je sončna energija privlačna, saj elektriko pridelujemo tekom dneva in presežke po višji dnevni tarifi prodajamo v omrežje, ponoči pa iz omrežja odkupujemo elektriko po nižji nočni tarifi. Vendar pa mora to elektriko nekdo proizvesti - in spet smo pri velikih elektrarnah, brez katerih ne moremo. Za elektrarne pa verjetno tudi ni privlačno, da bi morale podnevi delati z zmanjšano močjo, ponoči pa s polno. Zato velikim elektrarnam nikoli ne bo v interesu, da bi se preveč spodbujalo alternativne vire energije, zlasti ne tiste, ki ne delujejo 24 ur na dan. Če ena sama velika elektrarna ustvari tudi po 2 miljona evrov dobička mesečno, se potem ne smemo čuditi, da se ustvarjajo močni energetski lobiji, ki jim je malo mar za CO2, saj bodo tega plačali iz povišane cene elektrike. Kaj imajo pri vsem tem neke kvazi okoljske organizacije kot v članku omenjena Umanotera mi bo moral pa šele nekdo pojasniti. Do danes še nisem slišala za to organizacijo, tako da se mi zdi tole bolj kot neke vrste cenena samopromocija neke organizacije, ki je bolj sama sebi namen, kot pa čemurkoli drugemu. Morda pa bom še sama odprla kakšno nevladno okoljsko organizacijo. Predvidevam, da se z mlatenjem prazne slame v teh organizacijah da kar dobro zaslužiti, zlasti če se uspeš dokopati do proračunskih sredstev, pri čemer se mi zdi tale umanotera zelo uspešna.
odbogaposlan
25. 01. 2010 18.09
zapret ta onesnaževalnik okolja!
goso
25. 01. 2010 18.04
Segrevanje reke pri NEK ni nujno, saj lahko zgradijo hladilne stolpe. Sicer je tako hlajenje zapravljanje toplote. Raje bi kaj segrevali, npr. rastlinjake, naselja, bazene... Ko je o TEŠ6 debata, je to 600 megavatov. Najprej ja, ali jih potrebujemo. Ali ima že kdo scenarij, da prišparamo 600 megavatov moči? Zakaj ga še nimamo? Saj je najbolj enostaven Šoštanj kar zapret, pa še Trbovlje. Kaj dobimo s tem? Imamo nadomestilo? Imamo ! Uvoz!
miha.123
25. 01. 2010 17.46
Na vsak način izjemno "strokovne" ugotovitve greenpisovskih "strokovnjakin", ki se jim ABSOLUTNO NE SANJA o okonomiji, gospodarstvu, razvoju, energetiki, tehnologiji,... o ničemer ! Samo nabijat je treba s CO2 :-)))
jd13211
25. 01. 2010 17.31
...pravi, da je dolžnost vlade, da izdela tretji scenarij, ki ne bo vključeval nobene od teh možnosti.... Kdaj bodo tevi že utihnili 1X?! Tudi alternative so in razni NVO-ji so proti čisto vsaki! Kdo je nasprotoval izgradnji verige HE na Muri?! Kdo je bil proti postavitvi vetrnic na Volovji rebri?! Skozi imajo pripombe In dvomim, da sploh obstaja kaka alternativa, ki bi v celoti nadomestila količino energije ustvarjene z TEŠ6 in JEK II. Sploh pa bo TEŠ6 nadomestil skupno 3 bloke in bo tudi zato nov kompeks TEŠ okolju veliko bolj prijazen!
GrEg3c
25. 01. 2010 17.28
Glede celga tega cirkusa mene najbol veseli ,rušenje ! :D js tuudi živim par 100 metrov stran ,in bo treba res kj nardit da ne bo problemov :D
mare2405
25. 01. 2010 17.20
Neverjetnost strategije naših politikov.Kdo še gradi danes v EU termoelektrarne? Zakaj država ne izbere alternativnih virov energije? Kdo še to razume...
Uroš Palhartinger
25. 01. 2010 17.12
In če kdo pravi da je hidroenergija zelena energija je neveden... Upoštevati je potrebno tudi uničene habitate, reke se spreminjajo v jezera, ribe se ne morejo več drstiti, ker ni plitvin, prelivna polja pa so mlini za ribe, onemogočene so selitve rib po reki navzor... Jedrska energija pa ima le eno slabost, to je toplotno onesnaženje reke...
Uroš Palhartinger
25. 01. 2010 17.08
Konča cena TEŠ6 se je skorajda podvojila, in četudi bo nova tehnologija šestega bloka oddajala v ozračje manj CO2, to pomeni da bomo morali še vedno plačevati ogromne kazni... In cena megavatne ure iz novega bloka bo 70 EUR, cena ene megavatne ure iz jedrske elektrarne pa dosega le 23 EUR...
intel1
25. 01. 2010 16.46
to zgradit termoelektrarno in plačevati kazni zaradi CO2, vida pa naj pogasne vse luči in si kupi za vibrator, da ne bo klaftala napamet. NEK 2 to je za nas edina rešitev (kdo vidi posege na Savi s temi mlinčki) katastrtofa
Vance
25. 01. 2010 16.08
Predvidevam,da se bo tudi v tej aferi pojavilo ime Dr.Z.
sdat
25. 01. 2010 15.34
že vidim kako bo, ko se bo začela gradnja, živim v neposredni bližini, in že ptički čivkajo koliko romunov, albancev, in teh tujih, nam neprijaznih narodov bo gradilo ta blok 6. bo trba uvesti policijsko uro takoj ko se zaključi delovni dan, ali pa bodo delali 24 ur na dan :D