Gospodarstvo

Nadzorniki potrdili Anžurja na čelu Adrie Airways

Ljubljana, 13. 06. 2013 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet Adrie Airways je za predsednika uprave edinega slovenskega letalskega prevoznika s štiriletnim mandatom imenoval Marka Anžurja, ki je Adrio Airways začasno vodil od konca decembra lani.

Letališče
Letališče FOTO: Reuters

Nadzorni svet Adrie Airways, ki ga vodi Tone Pekolj, je za predsednika uprave edinega slovenskega letalskega prevoznika s štiriletnim mandatom danes imenoval Marka Anžurja, ki je Adrio Airways začasno vodil od konca decembra lani. Anžur je bil imenovan tudi za odgovornega vodjo (accountable managerja), so sporočili iz družbe.

"Veseli me, da sem upravičil dosedanje zaupanje nadzornega sveta in bil imenovan za predsednika uprave Adrie Airways. Nadzorni svet mi je naložil veliko odgovornost, saj je vodenje letalske družbe v vse prej kot prijaznem mednarodnem poslovnem okolju velik izziv," je dejal Anžur in dodal, da bodo do jeseni predstavili novo poslovno strategijo podjetja za naslednjih nekaj let. "Verjamemo, da bo kot dober poznavalec letalske industrije in s svojimi dolgoletnimi poslovnimi izkušnjami še naprej uspešno vodil Adrio Airways ter da bo skupaj s svojimi sodelavci uspešno izpolnil ambiciozno zastavljene cilje družbe," pa je povedal Pekolj.

Adria Airways je lani ustvarila 10,8 milijona evrov čiste izgube, kar je 10,2 odstotka manj kot leta 2011, ko je znašala dobrih 12 milijonov evrov, a nekoliko slabše od načrta prestrukturiranja, ki je za lani predvidel 7,5 milijona evrov izgube.

Letos kljub temu pričakujejo pozitiven rezultat. Čista izguba je bila v prvem letošnjem četrtletju za 2,7 milijona evrov nižja kot v enakem obdobju leto prej, ko je znašala okoli osem milijonov evrov, v družbi pa so zelo zadovoljni tudi s prodajo.

Anžur bo Adrio Airways vodil v enem ključnih obdobij njenega obstoja. Družba je sredi poslovne sanacije, po visokih izgubah v minulih letih pa se že kažejo znaki, da bi lahko bilo letošnje poslovanje vendarle pozitivno. Letalski prevoznik je tudi sredi postopka prodaje, pretekle dokapitalizacije države pa pod lupo Evropske komisije.

Nadzorni svet je sicer sprejel tudi odločitev o širitvi uprave z drugim članom. Pri njegovem izboru in imenovanju bo nadzorni svet sodeloval z Anžurjem in tako poskrbel, da bo na mesto člana uprave imenovan kandidat, ki bo tako po mnenju predsednika uprave kot tudi nadzornega sveta omogočil največji doprinos k izpolnjevanju zastavljenih ciljev. Član uprave bo imenovan predvidoma do konca avgusta.

Nadzorni svet Adrie Airways je konec decembra lani iz ekonomsko-poslovnih razlogov z mesta predsednika uprave odpoklical Klemna Boštjančiča, na njegovo mesto pa je do imenovanja novega predsednika uprave, vendar največ za obdobje šestih mesecev, imenoval dotedanjega direktorja komercialnega sektorja Anžurja.

Enainštiridesetletni Anžur je magister ekonomije. Adrii Airways se je pridružil aprila lani kot strokovnjak za strateško prodajo in trženje. V preteklosti je med drugim vodil družbo Bramac Slovenia, kasneje pa je bil odgovoren tudi za več Bramacovih mednarodnih trgov. Leta 2011 se je zaposlil pri družbi A. T. Kearney kot strokovnjak za strategijo, prodajo in trženje.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ferencz 1
14. 06. 2013 17.28
+2
A mate kakšno letalsko vozovnico bolj poceni zame, tko kot za nakladača Previranta?
hotchilipoper
14. 06. 2013 07.45
+1
Še en,ki si mora napolniti malho
VZ
13. 06. 2013 20.20
+4
V letalstvu se da poslovati tudi z dobičkom, če so na vodilnih pozicijah ljudje, ki imajo pojma o letalstvu in niso nastavljeni politično. Drugo največje podjetje Solinair že 23 let posluje z dobičkom..
quantum
14. 06. 2013 19.46
Ne bo ravno držalo da Solinair posluje z dobičkom vseh 23 let, čeprav bi bil lahko g Potočnik, direktor Solinairja, za zgled mnogim menedzerjem v Sloveniji. Je pa povsem nekaj drugega se it redni letalski promet kot pa vozit kargo za znanega naročnika.
MarsAudiac
13. 06. 2013 18.20
+7
Ima kdo kakšno informacijo,za koga bo zdaj tale Anžur rebutal pri Adrii!?Dobro,vem da za sebe,katere prijatelje ima pa v ozadju?Pri takih firmicah namreč brez tega preprosto ne gre.Tako ali tako vsake toliko časa nafehtajo denar iz proračuna-NAŠ denar,da bo jasno.
Taurusmaximus
13. 06. 2013 18.31
+2
šiptarjanez
13. 06. 2013 17.22
+3
kdaj bo spet kakšen shod za odstanitev zokitove vlade!
Taurusmaximus
13. 06. 2013 18.32
-1
bo trreba pohiteti,levosućni se že zbirajo......????
šiptarjanez
13. 06. 2013 17.21
+2
za vračilo tajkunskih krreditov, se mora ljudem nabiti davke na nepremičnine in zvišati ddv!
Taurusmaximus
13. 06. 2013 18.34
+0
ja itak,samo,da se bodo levosućni še naprej lepo redili na plečih poštenih Slovenskih delavcev,fuj !!!!!!
Taurusmaximus
13. 06. 2013 18.35
-1
ja itak,samo,da se bodo levosućni še naprej lepo redili na plečih poštenih Slovenskih delavcev,fuj !!!!!!
šiptarjanez
13. 06. 2013 17.20
+7
NOVI nadzorni svet v ADRIi in NLB pa sam kader ALA LOVŠE! zakaj so odstranili tuje nadzornike iz NLB je povsem jasno, da bodo še naprej talali kredite, ki so nevračljivi, pod alenko še 5 dodatnih miljard zadolževanja! ne pa da se pr... xsem pobere vse premoženje!