Gospodarstvo

NLB v 250-milijonsko dokapitalizacijo

Ljubljana, 16. 12. 2009 06.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nadzorni svet NLB je potrdil dokapitalizacijo banke za največ 250 milijonov evrov. Prednost pri sodelovanju bodo imeli obstoječi delničarji, v drugem krogu pa bodo lahko sodelovali tudi drugi.

Nova Ljubljanska banka
Nova Ljubljanska banka FOTO: Blaž Garbajs

Člani nadzornega sveta NLB so na osmi redni seji nadaljevali z obravnavo plana NLB in NLB Skupine za obdobje 2010–2012 in projekcijo kapitalske ustreznosti za obdobje 2009–2015.

Na osnovi pričakovanih gospodarskih gibanj na območjih, kjer posluje NLB Skupina, plan za prihodnje leto še ne predvideva bistvenih pozitivnih premikov, kar se bo odrazilo tudi v poslovanju banke, je po seji sporočil predsednik nadzornega sveta Marko Simoneti. Predvidena rast kreditnega portfelja banke bo največ petodstotna in bo odvisna od rasti povpraševanja oz. hitrosti gospodarskega okrevanja.

NLB bo še naprej uveljavljala konzervativno politiko upravljanja tveganj

Kot je še povedal Simoneti, bodo imele neugodne gospodarske razmere vpliv na kakovost portfelja banke tudi v prihodnjem letu, na kar se bosta NLB in njena skupina odzivali z dodatnim oblikovanjem rezervacij, od obsega teh pa bo odvisna višina dobička. Banka bo še naprej uveljavljala konzervativno politiko upravljanja tveganj, velik poudarek pa namenjala procesom racionalizacije poslovanja in upravljanja stroškov.

Nadzorni svet potrdil dokapitalizacijo banke

Nadzorni svet NLB se je strinjal s predlogom uprave za dokapitalizacijo NLB z izdajo novih prednostnih delnic. Skupna emisijska vrednost izdaje bo znašala največ 250 milijonov evrov. Glavni razlogi za dokapitalizacijo so predvsem v zagotavljanju kapitalske ustreznosti v primeru kreditne rasti in ustreznega kapitala za absorbcijo morebitnih kreditnih izgub v primeru dolgotrajnejšega nadaljevanja gospodarske krize.

Predvidoma se bo prvi krog vpisa začel 28. decembra letos in bo trajal do 11. januarja 2010. Če v prvem krogu ne bodo prodane vse delnice, bodo v drugem krogu ponujene javnosti, in sicer brez omejitev pri vpisu delnic za posameznika, vendar največ do višine razpoložljivih delnic v drugem krogu. Ponovno bodo lahko delnice vpisali tudi vsi obstoječi delničarji.

Nadzorni svet NLB se je v nadaljevanju seje seznanil s poročili komisij nadzornega sveta in z aktualnimi priporočili Banke Slovenije. Obravnaval je tudi izplačila sejnin za delo v nadzornih organih članic NLB Skupine in sklenil, da zaposleni iz članic NLB Skupine za opravljanje funkcije nadzora ne bodo prejemali sejnin. Slednje so sicer po višini že bile usklajene s priporočili vlade RS. Nadzorni svet se je ob koncu seje seznanil tudi z informacija o sodelovanju NLB v Jamstveni shemi RS za pravne in fizične osebe, so še sporočili z NLB.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
16. 12. 2009 21.01
Buena Vita
16. 12. 2009 20.26
HI,HI,HI PAHORJA VPRAŠTE,,MOGOČE PORAVNA ON,HI,HIHIHIHIHI
resslovenka
16. 12. 2009 08.21
In dogaja se kar smo lahko pričakovali. Predlog za dokapitalizacino NLB. Res smešno, ko pa miljoni kar sami letijo ven. Nekdo mora poravnati račun, se ve. Spet mi.