Gospodarstvo

Prodaja Pivovarne Laško: smeji se tudi padlemu tajkunu Bošku Šrotu - z ženo bosta dobila skoraj 1,5 milijona evrov

Ljubljana/Laško, 13. 04. 2015 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nizozemski pivovarski velikan Heineken je kupec 51,11-odstotnega deleža Pivovarne Laško. Družba bo odštela 25,5 evra na delnico, kar pomeni, da bo za 51-odstotni delež plačala 114 milijonov evrov. Upravljalci skladov pa menijo, da bo prodaja Pivovarne Laško zgled.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj je Heineken?
    01:16
    Iz SVETA: Kaj je Heineken?
  • Iz SVETA: Pivovarna Laško dobila strateškega lastnika
    01:19
    Iz SVETA: Pivovarna Laško dobila strateškega lastnika
  • Iz 24UR: Nekdanji paradni konj je prodan
    01:51
    Iz 24UR: Nekdanji paradni konj je prodan
  • Iz 24UR: Kaj načrtuje kupec Pivovarne Laško?
    00:50
    Iz 24UR: Kaj načrtuje kupec Pivovarne Laško?
Nizozemski kupci so s poslom zadovoljni.
Nizozemski kupci so s poslom zadovoljni. FOTO: Kanal A

Nizozemski pivovarski velikan Heineken je kupec 51,11-odstotnega deleža Pivovarne Laško, za kar bo odštel okoli 114 milijonov evrov. Po pisanju časnika Finance je v bitki s skladi KKR, CVC Capital in Mid Europa Partners oddal najboljšo ponudbo v višini 25,5 evra na delnico.

Za zaključek prevzema je potrebno še predhodno soglasje regulatorja, temu pa bo sledila prevzemna ponudba za odkup delnic preostalih delničarjev, so sporočili iz družbe Heineken.

Generalni direktor Heinekena Jean-François van Boxmeer je ob tem dejal: “Nakup delnic Pivovarne Laško bo okrepil naš tržni položaj v regiji in hkrati našemu obstoječemu portfelju dodal dve zelo močni lokalni blagovni znamki piva. Zelo se veselimo pridružitve Pivovarne Laško, saj smo prepričani, da bo uspešen član naše skupine.”

Direktor za razvoj poslovanja v Heinekenu Mark Koster je v izjavi medijem v Ljubljani izrazil zadovoljstvo nad sklenitvijo pogodbe, ki bo dodala "nov biser na njihovi ogrlici". Kot je zatrdil, bodo v Laško prinesli znanje in družbi pomagali pri nadaljnji rasti ter okrepili položaj skupine Laško na domačem trgu in omogočili širitev v regiji.

Blagovni znamki Zlatorog in Union bodo po njegovih besedah ohranili, prav tako ne načrtujejo zaprtja proizvodnih obratov v Laškem in Ljubljani, čeprav Koster ne zagotavlja, da bo tako tudi ostalo. Kakšnih večjih pretresov ni pričakovati niti pri kadrovski politiki, bo pa Heineken preveril, če bodo morda potrebni kakšni ukrepi za večjo učinkovitost.

Dušan Zorko, generalni direktor Pivovarne Laško, pa je dejal, da meni, da bo Heineken kot strateški partner Pivovarni Laško omogočil nadaljnji razvoj naših že tradicionalnih lokalnih blagovnih znamk in krepitev položaja na regionalnih izvoznih trgih ter boljši izkoristek proizvodnih zmogljivosti. Zorko za zdaj ostaja na čelu Laškega, je pa dejal, da bo o njem odločal Heineken.

Pivovarna Laško-5
Pivovarna Laško-5 FOTO: Damjan Žibert

Merilo je bila cena

51,11-odstotni delež Pivovarne Laško so sicer dali na prodaj Družba za upravljanje terjatev bank, Kapitalska družba, družba Alpen invest, Abanka Vipa, KD Skladi, NKBM, Zavarovalnica Triglav, Banka Koper in Sklad obrtnikov in podjetnikov. 

Pri odločitvi o prodaji je bilo po navedbah DUTB temeljno merilo najvišja ponujena cena za delnico v ponudbi. Nizozemski velikan je zmagal brez konkurence, saj je bil toliko boljši od drugih treh ponudnikov, vseh skadov, tako da dražba ni bila potrebna. Kupec je moral podpisati tudi izjavo o nepovezanosti, s katero je bila izključena možnost lastniških povezav.

Prodaja laške pivovarne je sicer predvidena v nekaj korakih, z vstopom novega lastnika pa bo moralo na skupščini delničarjev soglašati 75 odstotkov trenutnih lastnikov. Novi lastnik, ki bo prek nakupa Pivovarne Laško dobil tudi Pivovarno Union, bo moral laškega pivovarja tudi dokapitalizirati, neuradno za vsaj 75 milijonov evrov.

Kdo in koliko bo največ zaslužil s prodajo Pivovarne Laško?

Slaba banka = dobrih 52 milijonov evrov

Kapitalska družba = dobrih 15 milijonov evrov

In še ...

Anica Aužner Šrot (žena Boška Šrota) = 872.000 evrov bruto

Podjetje Boška Šrota = 510.000 evrov
 

Alpen Invest: Prodaja Pivovarne Laško bo zgled nadaljnjim prodajnim postopkom

V upravljavcu skladov Alpen Invest, ki je del konzorcija prodajalcev Pivovarne Laško, so zadovoljni z izkupičkom prodajnega postopka. Cena 25,56 evra na delnico je po njihovih navedbah plod dolgotrajnega postopka, v katerem je konzorcij bistveno zvišal kupnino. Prepričani so, da predstavlja prodaja Laškega zgled vsem nadaljnjim prodajnim postopkom.

Kot je dejal glavni upravljavec skladov Alpen Invest Izidor Jerman, jih danes sklenjeni dogovor o prodaji 51,11-odstotnega lastniškega deleža nizozemskemu Heinekenu navdaja z zadovoljstvom. Alpen Invest ima v lasti sicer 4,1 odstotka delnic Laškega.

Postopek je bil po njegovih navedbah voden učinkovito in pregledno, in tudi zato so v družbi prepričani, da predstavlja zgled tudi nadaljnjim prodajnim postopkom.

Jerman ocenjuje tudi, da je država z uspešno izpeljano prodajo večinskega deleža Pivovarne Laško pridobila na ugledu in zaupanju vlagateljev, kar je ključno pred nadaljevanjem privatizacije.

"Upamo, da se bo nadaljeval umik države iz gospodarstva, s čimer bo država pokazala zrelost, kar bo pritegnilo nove investitorje, ki v jugovzhodni Evropi vidijo privlačno tržišče," je še zapisal Jerman.

Konzorcij prodajalcev je danes odprl in pregledal izboljšane ponudbe ter se odločil Laško prodati Heinekenu. Ta naj bi s svojo ponudbo ostale ponudnike po pisanju medijev presegel za nekaj evrov oz. za več kot pet odstotkov. Izboljšane ponudbe naj bi oddali finančni skladi CVC Capital, KKR in Mid Europa Partners.

Dogovorjena cena vrednoti 51,11-odstotni delež Pivovarne Laško na 114,3 milijona evrov, celotno družbo pa na 223,6 milijona evrov.

Dobrodošli investitorji, ki pomenijo rast

Premier Miro Cerar medtem ob robu češko-slovenskega poslovnega foruma ni želel konkretno komentirati prodaje, je pa dejal, da je v Sloveniji dobrodošel kakršenkoli tuji investitor, ki ima resen namen in želi razvijati podjetja ter spodbujati nadaljnjo proizvodnjo.

"Verjamem, da bo tudi v strategiji upravljanja državnih naložb zelo jasno zapisano, da je treba spodbujati tiste tuje investitorje ali kupce naših naložb, ki imajo ravno takšne cilje, ki želijo razvijati podjetja, ne pa da pridejo z nekimi špekulativnimi nameni," je dejal Cerar, ki si želi tudi, da so vsi takšni postopki transparentni in da bi prispevali k nadaljnjemu razvoju slovenskega gospodarstva.

Heineken
Heineken FOTO: Thinkstock

Kdo je kupec

Nizozemski pivovarski velikan, ki je lani ustvaril več kot 21 milijard evrov prihodkov in 1,51 milijarde evrov čistega dobička, z lastniškim vstopom v Pivovarno Laško še krepi prisotnost v širši regiji srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope.

V zadnjih 20 letih je tako Heineken, ki je podjetje v družinski lasti, kupoval pivovarska podjetja v širši regiji srednje, vzhodne in jugovzhodne Evrope. Med drugim je na Hrvaškem prevzel Karlovačko pivovaro, v Makedoniji Pivaro Skopje, v Srbiji je kupil Pivaro MB, v Avstriji ima v lasti Brau Union z vrsto pivovarn po vsej državi, na Češkem družbi Krušovice in Drinks Union ter na Poljskem pivovarno Zywiec.

Heineken je globalen koncern, samo v srednji in vzhodni Evropi pa ima svoja hčerinska podjetja v 14 državah in skupaj več kot 50 pivovarn. Proizvaja več kot 200 znamk piva in jabolčnika in po vsem svetu zaposluje okoli 70.000 ljudi.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (872)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
14. 04. 2015 13.46
-3
&....BŠ z ženo bosta dobila 1,5 miljona € to pomeni biti ob pravem času na pravem mestu ! Nobena nevošljivost naj ne sme biti in naj ljudje NE bojo zločasti & velja se zapomniti, da se dobra misel ali delo vedno z dobrim vrača in Lp
VSEZNALECno1
14. 04. 2015 11.14
+0
A Veber ve da bo Han nizozemcem prodal za guldne....
25letluzerjev
14. 04. 2015 10.39
+1
Z DELOM NI ŠE NIHČE OBOGATEL , TO JE ZNANO ŽE TISOČLETJA. Razen Cankarjeve , ki je delala 50 ur na dan.
VSEZNALECno1
14. 04. 2015 11.13
+0
aristotel
14. 04. 2015 09.32
+6
BOŠKO UPAMO DA SI PONOSEN NA SVOJE DELO , DA SI ZA SABO PUSTIL POGORIŠČE KI SE IMENUJE SLOVENIJA,SRAM ME JE DA SEM SLOVENEC,TI IN TEBI SLIČNI SO UKRADLI SEDANJOST IN PRIHODNOST ŠTEVILNIM GENERACIJAM ZGODOVINA SE TE BO SPOMINJALA PA NE PO DOBREM...
25letluzerjev
14. 04. 2015 10.32
+7
Za to početje pa še 1,5 miljona €. ČE bi bila država normalna bi mu morala vse nakradeno pobrati , pri nas pa je itak vse skregano z zdravo pametjo. SPLAČA SE BIT SLEPAR.
Spranex
14. 04. 2015 19.06
+1
Odvisno, če poznaš prave ljudi se splača bit slepar. Če pa ne poznaš... Jah potem si ga pa naJ...
kapetan09
14. 04. 2015 09.13
+12
Kriminalci , ki so nas okradli služijo v zaporih več kot pa navaden državljan v 200 letih , brez da bi plačeval položnice, kupoval hrano in dobrine in brez da bi si privoščil počitnice,.......! Pri tem pa kriminalci zastonj žerejo po zaporih , ne plačujejo Interneta , elektrike , obr stroške , hrano 5x na dan, fitnes,.... šport pri tem pa še prodajajo nekoč naše družbeno lastnino , ki so jo ukradli. Absurd - only in Slovenija . In ne mi govorit , da sodniki, managerji, advokati, vrhovni sodniki in določeni poslanci in vodje poslanskih skupin - pa naj bodo levi ali desni ali pa celo sredinski, globinski , površinski ali strici , nečaki tete in ...... DA NISO POVEZANI MED SEBOJ ! Ne mi več tega govorit - nisem otrok v vrtcu. RIBA JE IN BO SMRDELA PRI GLAVI. Vprašanje je le kdaj se bomo tega pričeli zavedat. Doktrina vladanja je že prečitana in 1000x preverjena - narod mora biti skregan med seboj - pa ne bo problem vladanja. Vladati složnemu narodu ima kratek rok. SE VE.
Spranex
14. 04. 2015 19.08
+1
Ni vprašanje kdaj se bomo zavedal. Ampak kdaj bomo ukrepal proti tovrstnim voluharjem.
ginger 1
14. 04. 2015 09.06
+0
Zgleda pa,da je Cerar postavil ta mauga murglja na trda tla...upam,da niso samo govorice...!!!
VSEZNALECno1
14. 04. 2015 08.58
+1
Hehe HAN VAM BLUZI O NEPRIVATIZACIJI IN KUKO MORA BIT DRŽAVNO IN BLA BLA SAM PA ......
soniksk
14. 04. 2015 08.48
+2
Ko bi le še kakega politika kdo kupil, da jih ne gledam več. Bilo bi dobrodošlo kot Cerar pravi.
opazovalec_
14. 04. 2015 08.48
+6
To je sedaj nagrada za obsojenega tajkuna? To je lepa prispodoba, da so samo barabinstvo in pokvarjenost v Sloveniji nagrajene!!
vojkopernar
14. 04. 2015 08.31
+0
Partijski kužki, farški kužki (oziroma prašički). ki se gnetejo za svoj del pri koritu. Borutović Pahorski, Janševič Ianov, Zverovanović, Gorenakić, Kučanovič, Zokanovič Janko, Irgloivičevičeva, itd. garancija vam je potekla. Čas je, da pustite vse funkcije in se samorazpustite - da pridejo na oblast neobremenjeni mladi (ki jih malo briga kdo so rdeči in beli, kot lanski sneg).Potem bo v redu za Slovenijo.
MUNGATUMBA
14. 04. 2015 08.23
+3
A bo Boško, kaj tega denarja namenil tudi vanbračnemu otroku..?? sam vprašam- pa to..
Spranex
14. 04. 2015 19.09
VSEZNALECno1
14. 04. 2015 08.21
+1
Po novem bo Hainiken Arbeit..... Delo pa to..... Pa eni novinarji bodo lahko uradno rdečo zvezdo nosili.......
TRUMPP
14. 04. 2015 08.20
+9
Pa naj mi še kdo reče, da se ne splača biti lopov. Če se kaj ne izplača, se ne izplača pošteno delat,....
25letluzerjev
14. 04. 2015 10.38
+1
Z DELOM NI ŠE NIHČE OBOGATEL , TO JE ZNANO ŽE TISOČLETJA. Razen Cankarjeve , ki je delala 50 ur na dan.
Bassettt
14. 04. 2015 08.16
+8
Že otroke učimo, da se v šoli posveča več pozornosti in energije tistim razgrajačem, ki nazadnje pridejo najlažje skozi, tudi z zvijačami in najmanjšim trudom -- zato me v naši SLO ta novica o Šrotu & bandi niti malo ne preseneča. Žalostno!
TRUMPP
14. 04. 2015 08.15
-2
Prav je tako, da je Šrot zaslužil tisti, ki ste mu pa držali štango pa nič. Red mora bit....pa to. Še vas je treba,....je...še sledijo porcije. Bravo Slovenija.
Mitutoyo
14. 04. 2015 08.14
+2
Zdej mi je pa jasno zakaj so se RK pivovarna lasko in pa uros zorman dogovoril...
kapetan09
14. 04. 2015 08.11
+10
Tako kot sem pisal že prej - vsi se nam smejijo v faco , vsi. Take kraje v Evropi še ni bilo - mislim tihe in brez nevarnosti so nas ukradli in pri tem smo jim mi držali odprta vrata da so lahko ves denar ven znosili. Hehehehehehehenobene
ante-fante
14. 04. 2015 08.02
+2
Hm, pritisneš minus in se spremeni v plus; pritisneš plus in se spremeni v minus. Zdaj mi vsaj jasno, zakaj imajo nekatere blodnje Majerjevih kruhoborcev toliko plusov.:)
ko.sreb.prašek
14. 04. 2015 08.04
-2
Kruhoborci ste star rdeči partijski kužki. Ne se sedaj sramovati svojih korenin:)
ante-fante
14. 04. 2015 08.07
+5
Ah, ljuba duša, saj jaz se ne sramujem svojih korenin; lahko pa isto vprašanje zastaviš svojim narodnim junakom: Majerju, Gorenaku, Zveru, Črnaču, Brezigarjevi, Ramšakovi, Brejcu ...:))
ko.sreb.prašek
14. 04. 2015 08.08
-6
Ker so zapustili KPJ ? Nekatere pač pamet sreča, nekatere nikoli.
ko.sreb.prašek
14. 04. 2015 08.09
+0
In pozabil si zatrditi, da Pahor ni uredil kredita Šrotu :)
ante-fante
14. 04. 2015 08.13
+2
Zver in Gorenak nista nikoli zapustila KPJ, ampak je ta prej razpadla. Majerja so iz nje vrgli, potem jih je pa še 2x milo zaprosil, naj ga vzamejo nazaj, in ko ga niso želeli, je postal "goreč antikomunist". Zdaj vas počasi zapuščam, ker moram v službo, saj nimamo vsi te sreče, da bi bili zaposleni na Trstenjakovi.:))
ko.sreb.prašek
14. 04. 2015 08.17
+0
Hehe, v službo ob 8.15h :) JS, kaj pa drugega :))
est
14. 04. 2015 08.01
+10
o kakšni zaplembi tega denarja se ne razmišlja, saj zagotovo ni zakonske podlage.
Spranex
14. 04. 2015 19.15
Zaplenil zih ne bojo. Po vsej verjetnost bodo pa "probal" da bo vsaj zagledal kot da so se trudil. Saj veš, naši radi mečejo pesek v oči.
devede
14. 04. 2015 07.56
+8
Kdor zna,zna.Bosko to obvlada