Gospodarstvo

Nadzorniki Kovinoplastike Lož razrešili predsednika uprave Nelca

Lož, 18. 08. 2016 14.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadzorniki Kovinoplastike Lož so zaradi krivdnih razlogov razrešili predsednika uprave Petra Nelca, na njegovo mesto pa so do izteka mandata imenovali dosedanjega člana uprave Aleša Tišlerja. Menjava naj ne bi bila povezana z načrtovano prodajo družbe, pravijo.

Nadzorniki Kovinoplastike Lož so se v sredo sestali na izredni seji in nanjo povabili tudi predsednika uprave Petra Nelca, ki pa se je ni udeležil, saj naj bi, kot je pojasnil predsednik nadzornega sveta Branko Troha, imel dopust. Nelca so razrešili iz krivdnih razlogov, obrazložitev pa mu bodo posredovali pisno.

Troha je zatrdil, da menjava ni povezana s prihajajočo skupščino, na kateri bodo lastniki družbe pooblaščenke Kovinoplastike Lož odločali o tem, ali naj dajo soglasje k prodaji 62-odstotnega deleža v Kovinoplastiki Lož kupcu KJK Investicije 5 ali ne.

(Fotografija je simbolična.)
(Fotografija je simbolična.) FOTO: Thinkstock

"Družba pooblaščenka transparentno vodi postopek prodaje in to ni v domeni uprave same družbe," je navedel Troha. Ob tem je pojasnil, da nadzorniki niso bili zadovoljni z delom predsednika uprave, nasprotujejo tudi sklenitvi ene od pogodb, ki bi bila lahko škodljiva za družbo, zaradi česar so se v sredo tudi sestali na izredni seji.

Nelec je, kot je dodatno sporočil Troha, v zadnjih tednih kot predsednik uprave sprejel in izvedel več poslovno neustreznih odločitev. Nadzorni svet je ugotovil, da pri teh odločitvah preostala dva člana uprave nista sodelovala, prav tako niso bile deležne predhodne obravnave na sejah nadzornega sveta. "Nadzorni svet še naprej zaupa preostalima članoma uprave," je dodal.

Nadzorniki so na mesto predsednika uiprave do izteka mandata tako imenovali dosedanjega člana uprave Aleša Tišlerja. Članica uprave Slavica Čuk je potrdila, da je Tišler že prevzel posle, več pa o menjavi ni želela dejati, saj je to po njenih besedah stvar nadzornikov. Nelec danes ni dosegljiv, v sredo pa je za spletni portal Novice z Notranjske dejal, da bo sklep nadzornega sveta po pravni poti izpodbijal.

"Naši interesi glede lastništva so se preveč razhajali, lastniki so se premočno zapletli v zgodbo, z odstavitvijo pa me skušajo umakniti kot moteči element," je ocenil. Odločitev o prodaji namreč še visi v zraku, saj naj bi nekateri želeli, da se pogajanja o prodaji nadaljujejo z družbo Plastoform iz Šmarjete.

Družba pooblaščenka Kovinoplastike Lož naj bi bila sicer že nekaj let na meji bankrota, zato prodaja delnice Kovinoplastike. Njena največja upnika sta Družba za upravljanje terjatev bank in Kovinoplastika sama, ki je največji zaposlovalec v Loški dolini.

Odpustitev
Odpustitev FOTO: Thinkstock

V finskem finančnem skladu KJK pa so že pred dnevi poudarili, da v Kovinoplastiki Lož, ki je imela konec maja 634 zaposlenih, načrtujejo "povečanje realizacije, torej še večjo zasedenost zmogljivosti, rast števila zaposlenih in dodatna vlaganja v razvoj".

Danes pa so se oglasili tudi po menjavi vodstva. Predstavnik KJK skladov za Slovenijo in Hrvaško Josip Vuko je zapisal, da je menjava predsednika uprave odločitev lastnikov, upajo pa, da to ne bo vplivalo na prodajni proces, ki bi se moral v kratkem zaključiti.

"Kupoprodajno pogodbo smo podpisali in če konec meseca delničarji pogodbo potrdijo, je posel zaključen. Takrat se bomo lahko tudi lotili vseh razvojnih projektov in procesov, ki smo jih že napovedali," je poudaril.

Izpostavil je tudi, da je skupina dolgoročno dober strateški lastnik in kot primer navedel njihove dosedanje naložbe v Iskri ISD in Don donu. "V Loško dolino prinašamo nova delovna mesta, svež kapital in najboljše prakse upravljanja družb ter sprožamo nove razvojne procese," je še dodal. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frane Šajn
19. 08. 2016 12.46
+2
Vse eno mislim , da bi kriminalisti morali ob vsakem takem sumljivem dejanju opraviti revizijo poslovanja zadnjih let. To ne mislim samo za Kovinoplastiko za marsikatero podjetje, ki kar čez noč dobivajo nove in nove lastnike. Ne pozabimo, da je po lestvici perspektivnih podjetij Kovinoplastika med dvajsetimi vodilnimi podjetji v svetu v svoji stroki. Zakaj so za tujce ta podjetja vredna nakupa za naše pijane "kmete" pa le nekaj kar je treba zavozit prodat in zapravit.
Frane Šajn
18. 08. 2016 19.16
+2
Zadnjo pa bodo rekli Finci kajnede!?
flum
18. 08. 2016 18.04
+2
In potem bo dobiv lepo odpravnino !