Gospodarstvo

Nadzorniki HSE začasno vodenje družbe zaupali Matjažu Marovtu

Ljubljana, 04. 04. 2017 18.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne je za začasnega generalnega direktorja družbe imenoval Matjaža Marovta, sicer finančnega nadzornika družbe. Prejšnji teden je namreč po manj kot letu dni z vrha HSE odstopil Gorazd Skubin.

Potem ko je prejšnji teden po manj kot letu dni z vrha Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) odstopil Gorazd Skubin, je nadzorni svet za začasnega generalnega direktorja družbe imenoval finančnega nadzornika družbe Matjaža Marovta.

Kot so po seji nadzornikov – ta je bila nadaljevanje prejšnji teden prekinjene seje – sporočili iz HSE, bo Marovt HSE vodil šest mesecev, njegov mandat pa se začne 19. aprila.

Nadzorniki HSE so začasno vodenje družbe zaupali Marovtu.
Nadzorniki HSE so začasno vodenje družbe zaupali Marovtu. FOTO: Miro Majcen

"Marovt je strokovnjak z obilico vodstvenih izkušenj v slovenskih in mednarodnih podjetjih. Verjamemo, da bo s svojim znanjem pripomogel k doseganju zastavljenih ciljev, ki so pred družbo in skupino HSE," je, kot so navedli v sporočilu, po seji povedal prvi nadzornik HSE Milan Perović.

Ena ključnih nalog novega člana poslovodstva bo zagotoviti stabilno vodenje in poslovanje. Poleg tega pa bo, pravi Marovt, med pomembnimi cilji njegovega mandata tudi povečanje ugleda skupine HSE pri vseh deležnikih. "To si zasluži tudi 3000 zaposlenih v rudarstvu ter proizvodnji in prodaji električne energije, ki z zavzetim delom izvajajo poslanstvo največje slovenske elektroenergetske skupine. Brez HSE ni varne in zanesljive oskrbe z električno energijo in prav je, da ima tako pomembna skupina tudi ustrezno javno podobo na eni ter notranjo klimo na drugi strani," je dodal Marovt, ki v obdobju opravljanja funkcije začasnega člana poslovodstva na HSE ne sme delovati kot član nadzornega sveta družbe, so še sporočili iz HSE.

Zakaj je odšel Skubin?

Nadzorniki HSE prejšnji teden razlogov za Skubinov odstop niso navedli. V javnosti pa so se v zadnjih tednih pojavljale informacije, da niso zadovoljni z njegovim delom, predvsem s hitrostjo sanacije skupine, ki je močno obremenjena z 1,428 milijarde evrov vredno naložbo v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš).

Skubin se je zavzemal za ukrep prednostnega dispečiranja iz Teša, ki ni zaživel, a so ga v družbi predvideli v poslovnem načrtu. Koliko sredstev iz tega naslova so si obetali, Skubin na marčni seji matičnega odbora DZ na temo prednostnega dispečiranja ni navedel, saj da je poslovna skrivnost. Podatek je nato poslancem razkril na zaprtem delu seje.

Ministrstvo za infrastrukturo, ki je ta ukrep sicer predvidelo v predlogu novele energetskega zakona, je po burnem odzivu v javnosti opustilo to namero. Ta ukrep, ki bi se aktiviral v posebnih okoliščinah in bi ga plačevali odjemalci električne energije, bi HSE na leto 'navrgel' največ do 25 milijonov evrov – na položnicah bi to zneslo približno en evro na mesec.

Skubin je razburjal tudi s kadrovsko politiko. V medijih so sicer krožile različne informacije o številu na novo zaposlenih ljudi v HSE, Skubin pa je na omenjeni seji odbora pojasnil, da je na HSE iz drugih družb iz skupine prišlo osem ljudi, 11 pa je bilo novih zaposlitev. A so štirje odšli s HSE, tako je bilo po njegovih pojasnilih dejansko samo sedem dodatnih zaposlitev.

Po pisanju medijev so bila tudi trenja med Skubinom in Nikolićem. Ta je bil na mestu finančnega direktorja še v času, ko je družbo vodil Blaž Košorok, in je nameraval za obvladovanje likvidnosti izdati za 285 milijonov evrov sedemletnih obveznic – to namero so potem opustili, ko so bile s strani vlagateljev ponujene višje obrestne mere. HSE je konec lanskega leta uspel pridobiti druge dolgoročne vire, s čimer se je zaprla finančna konstrukcija za naložbo v Teš 6.

Odmevala je tudi pogodba med odvisno družbo Premogovnik Velenje in Inštitutom za sodoben trajnostni razvoj v lasti nekdanjih politikov Toneta Ropa, Patricka Vlačiča, Milana M. Cvikla in Uroša Jauševca. Inštitut naj bi za okoli 35.000 evrov pripravil analizo učinkovitosti izvajanja poklicnega zavarovanja v rudarstvu. Kdo ima zasluge za ta posel, ni jasno, ali Nikolić, ki je nadzornik Premogovnika Velenje ali zdaj že nekdanji šef HSE Skubin.

Kot danes piše Delo, je Skubin naročil analizo zadolženosti in možnosti optimizacije upravljanja dolga družbe in skupine HSE, ki naj bi bila razlog za njegov odhod s HSE. Avtor analize Tone Rop je po pisanju časnika zelo jasen pri poimenovanju krivcev, ki niso bili med drugim sposobni obvladovati dolga HSE in ki so preplačali, predvsem pa prehitro poplačali posojilo EIB - odgovorna sta Košorok in Nikolić.

Skubina je nadzorni svet na mesto generalnega direktorja HSE imenoval junija lani. Vodenje družbe naj bi prevzel z novembrom, a sta se s Košorokom dogovorila, da posle prevzame predčasno. Tako je Skubin, ki je bil do tedaj nekaj mesecev tehnični direktor družbe, vajeti HSE prevzel julija lani.

Kdo je Matjaž Marovt?

Kot so še sporočili iz HSE, je Marovt po izobrazbi univerzitetni diplomirani inženir elektrotehnike z diplomo Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Podiplomski magistrski študij s področja managementa kakovosti je opravil na Sheffield Business School v okviru Sheffiled Hallam University.

Je samostojni poslovni svetovalec z bogatimi vodstvenimi izkušnjami iz velikih slovenskih in mednarodnih podjetij. Bil je direktor tehnične direkcije v podjetju Adria Mobil in član uprave družbe Prevent Global, še prej pa je bil vrsto let na vodstvenih funkcijah v Gorenju kot direktor kakovosti, direktor programa in izvršni direktor za nabavo in logistiko.

Marovt kot predavatelj, predvsem s področja nabave, logistike in upravljanja sprememb ter inovacij, sodeluje z mnogimi slovenskimi podjetji in institucijami. Dolga leta je kot vodilni presojevalec sistemov kakovosti sodeloval tudi s SIQ.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

felix59 drugič
04. 04. 2017 19.31
+2
Kradem , kradeš , krade , kradeva , kradeta , kradeta , krademo , kradete , kradejo !! Lopovluk !!!