Gospodarstvo

Nadzorni svet Luke Koper 'umirja žogico': Zadeva se je preveč zakuhala v napačno smer

Koper, 30. 08. 2017 21.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Do menjave uprave Luke Koper, o kateri se je ugibalo v javnosti na tokratni seji ni prišlo. Prav tako je predsednik nadzornega sveta opozoril, da je potrebno "umiriti žogico" in delati naprej konstruktivno. Zanikal je tudi, da bi pritiskal na upravo.

Nadzorni svet Luke Koper se je na današnji seji seznanil z rekordnimi rezultati poslovanja v glede preostalih točk dnevnega reda pa je predsednik nadzornega sveta Rado Antolovič dejal, da je treba "umiriti žogico". Med drugim se je v javnosti ugibalo o menjavi uprave, do česar pa ni prišlo.

"Prišli smo do zaključka, da je treba umiriti žogo in bolj konstruktivno delati naprej. Zadeva se je preveč zakuhala v napačno smer," je po seji novinarjem dejal Antolovič ter pojasnil, da s tem misli tudi na poročanje medijev o njegovih elektronskih sporočilih, v katerih naj bi domnevno pritiskal na upravo. "In to je v glavnem vse," je povzel več kot deveturno sejo.

Glede stališča nadzornikov do sodelovanja Luke Koper v kampanji pred referendumom o zakonu o drugem železniškem tiru Divača-Koper je dejal, da so odločitev o tem prepustili upravi. "Vsi, ki imajo kaj zdrave pameti, vedo, da je drugi tir pomemben. Do rešitev, kako ga bomo delali, pa mora priti uprava," je dejal.

Znano je, da uprava gradnjo drugega tira podpira, ne strinja pa se z zakonom o njegovi izgradnji, ki bo predmet referendumskega odločanja. Ta je namreč po njihovem prepričanju v nasprotju s koncesijsko pogodbo med Luko Koper in državo.

Nekateri mediji so poročali, da je Antolovič upravo pozval, naj se obnovi sponzorska pogodba med Luko Koper in klubom FC Koper. To je družba z nogometnim klubom podpisala v času, ko jo je vodil Gašpar Gašpar Mišič, zdajšnja uprava pa jo je prekinila letos spomladi. "Jaz niti ne razumem nogometa," je danes zanikal pred novinarji.

Potrdil pa je, da so se na seji seznanili s tožbo Gašparja Mišiča, ki je Luko Koper vodil med avgustom 2013 in aprilom 2014, ko so ga nadzorniki razrešili zaradi "nedelovanja uprave", kot je tedaj povedala tedanja predsednica nadzornega sveta Alenka Žnidaršič Kranjc.

Do menjave uprave Luke Koper ni prišlo.
Do menjave uprave Luke Koper ni prišlo. FOTO: Luka Koper

Višje sodišče je konec lanskega decembra pravnomočno odločilo, da je bil sklep o odpoklicu ničen, delovno sodišče pa mu je julija letos prisodilo izplačilo plač za 10 mesecev in znesek za obdobje, ko se je zaposlil drugje. Vendar naj bi se bil Gašpar Mišič odškodnini pripravljen odpovedati v zameno za ponovno imenovanje za prvega moža Luke Koper.

Glede tega vprašanja nadzorni svet danes ni sprejemal nobenih zaključkov. "Zadevo smo predali upravi," je dejal Antolovič.

Najpomembnejša točka seje je bila po njegovih besedah seznanitev s poslovanjem v prvem polletju. "Rezultati so dobri, a bi lahko bili še boljši. In tudi bodo še boljši," je dejal. Kot predsednik nadzornega sveta je na Luko Koper zelo ponosen, a treba si je prizadevati za še boljše poslovanje, je prepričan.

Skupina Luka Koper je v prvih šestih mesecih povečala obseg pretovorjenega blaga za šest odstotkov na 12 milijonov ton. V mesecu maju je bil dosežen celo rekorden mesečni ladijski pretovor v zgodovini družbe, in sicer v višini 2,3 milijona ton.

V tem času so pretovor zabojnikov povečali za devet odstotkov, medtem ko je bil pretovor avtomobilov za dva odstotka manjši kot v lanskem prvem polletju.

Prihodki skupine so se v prvem polletju povečali za sedem odstotkov na 108 milijonov evrov, čisti dobiček pa za 15 odstotkov na 27 milijonov evrov. Za naložbe je skupina Luka Koper s 1090 zaposlenimi med januarjem in junijem namenila 29,4 milijona evrov.

Matična družba Luka Koper je prvo polletje končala s 24-odstotno rastjo čistega dobička na 27,1 milijona evrov, prihodki pa so porasli za deset odstotkov na 105,5 milijona evrov.

Da Luka Koper v zadnjem času beleži odlične rezultate, je na junijski skupščini dokazoval tudi predsednik uprave Drago Matič. A v državnem lastniku Slovenskem državnem holdingu kljub temu menijo, da bi bili lahko rezultati še boljši in so dosegli predčasno zamenjavo štirih od petih nadzornikov, predstavnikov kapitala. Že od tedaj se ugiba, ali bodo sledile tudi menjave v upravi na čelu z Dragom Matićem.

Za zdaj se torej za to še niso odločili, saj čakajo na izsledke posebne revizije poslov Luke Koper z izvajalci pristaniških storitev, ki so jo delničarji na zadnji skupščini zaupali družbi PriceWaterhouseCoopers. Glede problematike izvajalcev pristaniških storitev je nadzorni svet danes upravo zadolžil, da analizira stroške in pripravi načrt, kako rešiti to vprašanje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez.kras@volja.net
04. 09. 2017 16.49
Bojim se pritiska vlade na Luko.imeli smo referendum :reševati mejo z arbitražo ali s prisilo-reši naj se pred vstopom hrvaške v EU.Za arbitražo je bila levica,grdi Janša za takojšnjo rešitev.Levica z mediji ogoljufala Slovenijo .Kaj imamo vidite vsi. Sedaj pa Za ali PROTI enemu novemu dragemu tiru.Vsi mediji bodo spet ZA,saj noben ne podpira nekega fizikalca,ki ga posredno podpira grdi Janša.Že preigrano-glej referendum za mejo.Od vseh hrabrih se je boril za mejo edino... Me pa zanima zakaj se tej vladi preje ni mudilo,sedaj naenkrat po klepetu z Madžari pa zelo ?? V premislek pa : imate ozko pot od glavne ceste do svoje hiše.Boste obstoječo razširili,ali pa boste gradili novo ozko pot po novi trasi-pa še ovinkasto,s tuneli?Pa koliko vas bo kaj stalo eno ali drugo vas bo tudi brigalo saj bo vaš denar v igri!Jasno pa je da pri tisočpetsto ali dva tisoč milijonih lažje izgine nekaj milijončkov...Čez leta se bodo lovili akterji po počasnih sodiščih-že videno...Jasno,da dvotirno progo je lažje popravljati kot enotirno-pretok blaga med popravili je zelo zmanjšan. Pa najbrž za otroke šiba potniški vlak na simulaciji proge 2TDK !Vozili pa naj bi tovorni težki vlaki !! Pa moje skromna želja:vsi ki mi dajete minuse jih ARGUMENTIRAJTE !
dostojevski II
01. 09. 2017 11.01
Vendar naj bi se bil Gašpar Mišič odškodnini pripravljen odpovedati v zameno za ponovno imenovanje za prvega moža Luke Koper. Glede tega vprašanja nadzorni svet danes ni sprejemal nobenih zaključkov. "Zadevo smo predali upravi," je dejal Antolovič.... KAKŠNO SPRENEVEDANJE IN ZAVAJANJE S STRANI NS, KI GA VODI ANTOLOVIČ !... Kajti uprava nima kaj odločati o Gašpar Mišiču ! Nadzorni svet je tisti, ki o tem odloča ! Nadzorni svet je namreč postavil Gašpar Mišič za predsednika uprave in nadzorni svet je razrešil, odstavil Gašpar Mišiča. Uprava s tem nima nič !
YuGaFoReVa
31. 08. 2017 09.25
+2
Bi lahko bili še boljši in so zato zamenjali del nadzornikov:)))) Od kar je Matič beležijo same rekorde edini ki dela v dobro Luke in njenih delavcev (tudi v dobro določenih posameznikov kot je Gracijan - TPG), ampak ne TREBA je uničit to in prodat tujcem... Bravo SDH!